Bo tylko tyle zostaje, je郵i wk豉damy serce w to co przyrz康zamy. Gotujmy razem - smacznie, szybko, zdrowo, kolorowo ...

Wpisy z tagiem: Woj-len

pi徠ek, 13 maja 2016

Wegetaria雟kie leczo z cukini

Uwielbiam leczo. Gdy tylko zobaczy豉m pyszn cukini nie mog豉m si oprze, by go nie przygotowa. Dzi dziel si z Wami moim przepisem na leczo w wersji wegetaria雟kiej. Szybko, 豉two, smacznie i syc帷. Idealne na obiad. Spr鏏ujcie.

Wegetaria雟kie leczo z cukini (2)

Cho na zdj璚iu moje leczo podaj z bu趾, to ostatecznie zjad豉m je z pysznym chlebem kukurydzianym. Wegetaria雟kie leczo mo瞠cie poda r闚nie z ziemniakami, kasza itp.

Sk豉dniki:

  • 2 mniejsze zielone cukinie
  • 1 鄴速a papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2-3 造磬i oleju rzepakowego (u mnie Woj-len)
  • 1 puszka pomidor闚*
  • 1 造瞠czka papryki s這dkiej
  • 1/2 造瞠czki papryki ostrej
  • 1/2 造瞠czki czubrycy bia貫j
  • s鏊 i pieprz do smaku
  • opcjonalnie zielona pietruszka do podania

* pomidory ca貫 bez sk鏎ki 400 g waga netto

Przygotowanie:

Obie papryki kroj w do嗆 du膨 kostk. Cukinie (u mnie m這de, wi璚 nie trzeba ich obiera) kroj na kawa趾i podobnej wielko軼i.

Leczo - przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, podsma瘸my pokrojon w pi鏎ka lub drobniej cebulk. Nast瘼nie dodajemy pokrojone warzywa (cukinie i papryki). Ca這嗆 doprawiamy przyprawami (s這dka i ostra papryka oraz czubryca bia豉), mieszamy. Wszystko sma篡my na mniejszym ogniu oko這 10-15 minut (a papryki zmi瘯n), co jaki czas mieszaj帷.

Leczo - przygotowanie (2)

Nast瘼nie dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy potraw sol (delikatnie) i pieprzem. Nakrywamy nasz patelni pokrywk i dusimy wszystko 5-8 minut. Pod koniec duszenia pr鏏ujemy nasze leczo, opcjonalnie doprawiamy.

Leczo podajemy z ulubionymi dodatkami (chleb, kasze, ziemniaki itp.). Ja przed podaniem zawsze posypuje je odrobin zielonej pietruszki.

Wegetaria雟kie leczo z cukini (4)

Smacznego


wtorek, 10 maja 2016

Uwielbiam rabarbar. Pami皻am, 瞠 jako dziecko mog豉m go je嗆 od tak - rabarbar w r帷zk i do buzi, ewentualnie maczany w cukrze. Teraz raczej preferuj go w cie軼ie lub plackach. Dzi zapraszam Was na waniliowe placuszki z rabarbarem (na oleju kokosowym). Jak dla mnie pozycja obowi您kowa w sezonie ;) 好iadanie z rabarbarem musi by. Moje dzieci te przepadaj za tymi placuszkami. Placuszki wychodz puszyste z s這dko-kwa郾 nut, jak dla nas idealne. Jedynie musicie si uzbroi w cierpliwo嗆, bo trzeba je sma篡 przez d逝窺z chwil na minimalnym ogniu, aby dok豉dnie usma篡造 si w 鈔odku (placuszki s grubiutkie). Ale tu z pomoc przychodzi wspania貫 dobrodziejstwo jakim jest olej kokosowym ;) Ja mam wielki s堯j oleju od Woj-len, wi璚 mog sma篡 (nie tylko placuszki) do woli.

Je郵i tak jak ja lubicie rabarbar, zapraszam Was r闚nie na rabarbarowo-jab趾owe ciasto waniliowe.

Waniliowe placuszki z rabarbarem (na oleju kokosowym)

Waniliowe placuszki z rabarbarem (na oleju kokosowym)(2)

Sk豉dniki:

  • 2x150 g serek homogenizowany o smaku waniliowym z pokruszon lask wanilii
  • 1 造瞠czka oleju kokosowego Woj-len + olej kokosowy do sma瞠nia
  • 1 pe軟a szklanka m彗i pszennej
  • 2 ma貫 jajka
  • odrobina soli
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1/3 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1/2 這dygi rabarbaru

Przygotowanie:

Rabarbar tniemy wzd逝, a nast瘼nie na plasterki. Odstawiamy. Dobrze jest przed krojeniem obra rabarbar ze sk鏎ki.

Do miski przek豉damy ca造 serek homogenizowany, nast瘼nie wbijamy 2 jajka i ca這嗆 dok豉dnie mieszamy do po陰czenia sk豉dnik闚.

Kolejno dodajemy 造瞠czk oleju kokosowego (mi瘯kiego, je郵i macie twardy nale篡 go rozpu軼i)i odrobin soli, zn闚 ca這嗆 dok豉dnie mieszamy.

Nast瘼nie wsypujemy m彗 z proszkiem do pieczenia i sod, dok豉dnie mieszamy do uzyskania do嗆 g瘰tej jednolitej masy.

Na koniec dodajemy pokrojony rabarbar, mieszamy.

Placuszki z rabarbarem - przygotowanie

Na rozgrzan patelni wyk豉damy po jednej 造盧e masy. Placuszki sma篡my na minimalnym p這mieniu na oleju kokosowym (niewielka ilo嗆, tyle by nie przywiera造 do powierzchni patelni). Placuszki sma篡my do嗆 d逝go z ka盥ej strony (, aby do嗆 grube placuszki dobrze dopiek造 si w 鈔odku) do uzyskania z這tego koloru.

Waniliowe placuszki z rabarbarem podajemy od razu same lub opr鏀zone cukrem pudrem.

Waniliowe placuszki z rabarbarem (na oleju kokosowym)(3)

Smacznego

UWAGA!!! Zmiana adresu bloga. Zapraszam na NOW STRON

Codziennie nowa porcja smacznych inspiracji. Spotkajmy si pod nowym adresem http://slodkieokruszki.pl

Kontakt: matleen@gazeta.pl m.slodkieokruszki@gmail.com Nawi您anie wsp馧pracy

B璠zie mi niezmiernie mi這, je郵i zostawisz po sobie jaki 郵ad w postaci komentarza.

Prawa autorskie

Tre軼i i zdj璚ia zawarte na tym blogu s moj w豉sno軼i. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materia堯w w ca這軼i lub w cz窷ci bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, maj徠kowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.

Tu mnie znajdziecie:

blogi kulinarne

Tu mnie znajdziecie:

Katalog Smak闚 - Przepisy kulinarne na ka盥 okazj i wyszukiwarka przepis闚

Tu mnie znajdziecie:

rondel

Tu mnie znajdziecie:

Lista Blog闚 Kulinarnych

Tu mnie znajdziecie:

FlyB - Kulinaria

Tu mnie znajdziecie:

myTaste.pl

Tu mnie znajdziecie:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...