Bo tylko tyle zostaje, je郵i wk豉damy serce w to co przyrz康zamy. Gotujmy razem - smacznie, szybko, zdrowo, kolorowo ...

Wpisy z tagiem: z kokosem

pi徠ek, 26 lutego 2016

Uwielbiam kokosowe smaki. Ka盥a s這dko嗆, placuszki, ciasta, ciasteczka, desery z wi鏎kami po prostu znikaj z mojego talerza. Dzi chcia豉bym Was zaprosi na uzale積iaj帷e (bynajmniej mnie, bo na zjedzeniu jednej nigdy nie poprzestaje) pyszne kokosanki na bia趾ach. Wystarczy chwila i mo積a upiec wspania造, prosty deser. Takie ma貫 kokosowe ciasteczka s idealnym towarzyszem do kawy czy herbaty lub po prostu do ulubionego filmu ;) Spr鏏ujcie. A przy okazji jest, to te 鈍ietny pomys na wykorzystanie bia貫k.

Pyszne kokosanki na bia趾ach

Sk豉dniki: (na blaszk)

  • 2 bia趾a (jajek klasy L)
  • 2 szklanki wi鏎k闚 kokosowych
  • 1 造瞠czka budyniu waniliowego (proszek)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 60 g mas豉
  • szczypta soli

Przygotowanie:

W garnuszku z grubszym dnem topimy (na ma造m ogniu) mas這. Zdejmujemy garnek z ognia. Nast瘼nie dosypujemy do stopionego mas豉 2 szklanki wi鏎k闚 kokosowych, dok豉dnie mieszamy ca這嗆 造磬 (do po陰czenia sk豉dnik闚).

W miseczce ubijamy na sztywno bia趾a ze szczypt soli. Do ubitych bia貫k powoli dosypujemy cukier z 造瞠czk budyniu, miksuj帷 na najmniejszych obrotach.

Tak przygotowan pian z bia貫k i cukru dodajemy delikatnie do kokosowej masy, ca這嗆 mieszamy 造磬 lub r霩g po po陰czenia sk豉dnik闚.

Kokosanki - etapy przygotowa

Z g瘰tej masy formujemy w d這niach niewielkie kulki (wielko嗆 orzecha w這skiego). Uk豉damy je na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia.

Kokosanki - formowanie ciasteczek

Kokosanki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (na 鈔odkowym poziomie) oko這 15-20 minut. Kokosanki powinny si zarumieni.

Kokosanki - po upieczeniu

Blach z kokosankami wyci庵amy z piekarnika i studzimy. Dopiero po przestudzeniu kokosanki twardniej i mo積a je 軼i庵n z blaszki.

Kokosanki przechowujemy w zamkni皻ym, metalowym pojemniku (o ile jakie zostan).

Kokosanki na bia趾ach

Smacznego

* przepis ze starego zeszytu z moimi drobnymi zmianami

Wraz z innymi blogerami bior udzia w zabawie - Ciasto na niedziel. Tym razem wszyscy podajemy swoje smaczne sposoby na wykorzystanie bia貫k. Wraz ze mn piekli:

Esmeralda ze smakiem,

Izoni pyszne smaki,

Mo瞠 co zjemy,

W mojej kuchni,

Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni,

Moje domowe kucharzenie,

Sz鏀te Niebo,

Grunt to przepis,

Moje ma貫 czarowanie,

Na ciasteczkowych papierach



鈔oda, 12 sierpnia 2015

Dzi zapraszam Was na kolejny pyszny pucharek. Ostatnio ugotowa豉m spor porcj ry簑, a 瞠 go wprost uwielbiam reszt w這篡豉m do lod闚ki, aby nast瘼nego dnia przyrz康zi co pysznego na 郾iadanie. Bez zb璠nych s堯w zapraszam Was na moj ry穎w pokus z kokosowo-owocowym zwie鎍zeniem. Szybko, smacznie i syc帷. Je郵i chcecie mo瞠cie j poda r闚nie jako deser czy kolacj. Spr鏏ujcie.

Ry穎wa pokusa z kokosowo-owocowym zwie鎍zeniem

Sk豉dniki:

  • 1 szklanka ugotowanego bia貫go ry簑
  • 1 dojrza豉 morela lub brzoskwinia
  • 1 banan
  • 1 造磬a wi鏎ek kokosowych
  • 3 造磬i 鄉ietanki 30%
  • 1 造瞠czka p造nnego miodu, np. lipowego
  • 1 造瞠czka kakao

Przygotowanie:

Uwaga - ry powinien by wcze郾iej ugotowany i sch這dzony w lod闚ce.

Do ry簑 dodajemy 鄉ietank, mieszamy dok豉dnie 造磬. Nast瘼nie dodajemy 1 造瞠czk miodu, mieszamy. Ry dzielimy na dwie cz窷ci. Do jednej dodajemy 造瞠czk kakao, mieszamy a sk豉dniki si dok豉dnie po陰cz.

Kakaowy ry uk豉damy w pucharku, na wierzch nak豉damy ry 鄉ietankowy.

Do misy blendera wk豉damy obran ze sk鏎ki nektarynk (lub brzoskwini), poci皻ego banana i 造磬 wi鏎k闚 kokosowych. Wszystko razem miksujemy.

Tak przygotowany mus kokosowo-owocowy uk豉damy na bia貫j warstwie ry穎wej.

Podajemy od razu.

Ry穎wa pokusa z kokosowo-owocowym zwie鎍zeniem

Smacznego

Letnie owoceZ dzie熤i i dla dzieci

czwartek, 06 sierpnia 2015

Ostatnio na 郾iadanie zn闚 zamarzy豉 mi si odmiana od tradycyjnej kromki z mas貫m i dodatkami. Lato w pe軟i, a w mojej kuchni zawsze znajd si jakie pyszne owoce i inne zdrowsze dodatki. Wyobra幡ia kulinarna posz豉 w ruch i... tak powsta ten kokosowo-owocowy deserniczek 郾iadaniowy. Sk康 ta nazwa? Sp鎩rzcie na przepis, a na pewno si domy郵icie :) Spr鏏ujcie, takie 郾iadanie naprawd dobrze nastraja na ca造 dzie. Zapraszam.

Kokosowo-owocowy deserniczek 郾iadaniowy - smacznie, lekko i po篡wnie

Sk豉dniki:

  • 2 banany
  • 1 ma豉 morela
  • 4 造磬i naturalnego serka homogenizowanego 0%
  • 3 造磬i wi鏎k闚 kokosowych
  • 1/2 szklanki jag鏚 鈍ie篡ch lub mro穎nych
  • listki 鈍ie瞠j mi皻y

Przygotowanie:

Do misy blendera wk豉damy obrane i poci皻e na mniejsze kawa趾i banany. Morel przekrawamy na p馧, wyci庵amy pestk i r闚nie umieszczamy w misie blendera. Dodajemy wi鏎ki kokosowe i naturalny serek homogenizowany (u mnie 0% t逝szczu, ale mo瞠my u篡 zwyk貫go). Wszystko razem miksujemy do po陰czenia sk豉dnik闚 i uzyskania g豉dkiej konsystencji. Nast瘼nie przek豉damy do pucharka.

Jagody wsypujemy do ma貫go rondelka z grubszym dnem. Je郵i u篡wamy 鈍ie瞠 jagody nale篡 doda 1-2 造瞠czki wody. Podgrzewamy je na ma造m ogniu, delikatnie mieszaj帷, a do puszczenia soku. Tak przygotowane jagody nak豉damy na nasz baz owocowo-kokosowo-serow. Podajemy przyozdobione kilkoma listkami 鈍ie瞠j mi皻y.

Kokosowo-owocowy deserniczek 郾iadaniowy - smacznie, lekko i po篡wnie

Taki pucharek jest idealny na 郾iadanie lub deser.

Smacznego

Coco Dreams

Letnie owoceZ dzie熤i i dla dzieci

wtorek, 14 lipca 2015

Dzi zapraszam Was na przepis na zdrowsze s這dko軼i. Kasz jaglana, to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. W swoim sk豉dzie posiada du穎 豉two przyswajalnego bia趾a, witamin B1, B2, B6 oraz 瞠laza i miedzi. Niegdy jad這 si j bardzo cz瘰to, dzi zn闚 wraca na nasze sto造. Ja, zwa篡wszy na to, 瞠 jestem ogromnym 豉suchem na s這dko軼i, podaj j w przer騜nych deserach i ciastach. Dzi proponuj spr鏏owa mojej czekoladowo-kokosowej krajanki z kaszy jaglanej nadzianej 簑rawin. Smaczny, zdrowszy deser idealny do popo逝dniowej kawy lub herbaty. A co najwa積iejsze r闚nie najm這dsi po niego si璕aj. Spr鏏ujcie.

* przepis w豉sny - powsta na zasadzie udanego eksperymentu kulinarnego

Czekoladowo-kokosowa krajanka z kaszy jaglanej nadziana 簑rawin

... kasza jaglana, 簑rawina i kokosowa nuta - zdrowszy i jak瞠 pyszny deser

Czekoladowo-kokosowa krajanka z kaszy jaglanej nadziana 簑rawin

Sk豉dniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej firmy Kupiec
  • 2 szklanki mleka
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 100 g
  • 20 g czekolady mlecznej (mo積a zast徙i gorzk, aby by這 zdrowiej)
  • 2 czubate 造磬i wi鏎k闚 kokosowych + do posypania krajanki
  • gar嗆 suszonej 簑rawiny

Przygotowanie:

Na ma造m ogniu gotujemy kasz jaglank z 2 szklankami mleka, mieszamy.

Pod koniec gotowania, oko這 10-12 minuty** dodajemy stopniowo posiekan na drobniejsze kawa趾i czekolad i wi鏎ki kokosowe, ci庵le mieszaj帷, a do po陰czenia sk豉dnik闚. Gotujemy jeszcze chwil, a nasza masa mocniej zg瘰tnieje.

** Je郵i wolicie mniej wyczuwaln i widoczn kasz doradzam ugotowanie jej zgodnie z zaleceniami producenta, a nast瘼nie dodanie do jeszcze ciep貫j rozpuszczonej czekolady z wi鏎kami kokosowymi i wymieszanie lub zmiksowanie sk豉dnik闚.

Tortownice wyk豉damy papierem do pieczenia. Przelewamy nasz jaglan mas.

Dodajemy 簑rawin, lekko wciskaj帷 w mas. Posypujemy wierzch wi鏎kami kokosowymi.

Odstawiamy do przestudzenia. Gdy nasza masa ca趾owicie przestygnie wk豉damy j do lod闚ki. U mnie na ca陰 noc, ale po oko這 3 godzinach krajanka powinna ca趾owicie zastygn望 i da si kroi.

Po wyj璚iu z lod闚ki dowolnie kroimy i podajemy.

Smacznego

Gotuj w zdrowym stylu

Letnie oczyszczenie

pi徠ek, 19 czerwca 2015

Uwielbiam wszelkiego rodzaju nale郾iki, placuszki, racuchy, itd. Dlatego takie potrawy bardzo cz瘰to pojawiaj si na moim stole. Moja ma豉 pociecha r闚nie je je z ogromn przyjemno軼i, co sprawia, 瞠 jeszcze z wi瘯szym zapa貫m sma輳 i wymy郵am nowe rodzaje tych pyszno軼i. Dzi zapraszam Was na kokosowe nale郾iki, kt鏎e poda豉m z pyszn malinow konfitur. Ale smakuj r闚nie wy鄉ienicie np. z truskawkami, bananami, itd. Z czym je podacie zale篡 wy陰cznie od Waszej wyobra幡i. Zapraszam.

* przepis i pomys w豉sny

Kokosowe nale郾iki z malinow konfitur

Zapraszam r闚nie na inne przepisy na nale郾iki: sojowe nale郾iki waniliowe, tradycyjne nale郾iki - przepis podstawowy

Sk豉dniki: (na oko這 16 sztuk)

  • 2 造磬i 鄉ietany 18%
  • 2 造磬i wi鏎k闚 kokosowych
  • 2 3/4 szklanki m彗i pszennej
  • 2 szklanki mleka + 2 szklanki wody gazowanej
  • 4 ca貫 jajka
  • szczypta soli
  • odrobina oleju
  • ulubiona konfitura lub inne dodatki

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i wod oraz szczypt soli, mieszamy r璚zn trzepaczk do po陰czenia sk豉dnik闚 (lub miksujemy na wolnych obrotach, ja zawsze robi wszystko r璚znie). Nast瘼nie dodajemy 鄉ietan i wi鏎ki, zn闚 mieszamy. Na koniec wsypujemy powoli m彗 pszenn, ca造 czas mieszaj帷 a do uzyskania g豉dkiej konsystencji ciasta (wszystkie sk豉dniki musz by dobrze po陰czone, a ciasto nie mo瞠 mie grudek).

Dobr patelni nat逝szczamy lekko olejem i wylewamy porcj ciasta (mniej wi璚ej ma豉 chochelka). Ciasto rozprowadzamy po patelni tworz帷 kszta速 nale郾ika (lekko ni ruszaj帷 na wszystkie strony). Te nale郾iki b璠 troszk grubsze od tradycyjnych. Sma篡my nale郾iki z obu stron na lekko z這ty kolor.

Podajemy z ulubion konfitur lub innymi dodatkami.

Smacznego

Wiosenne s這dko軼i!

sobota, 06 czerwca 2015

D逝gi weekend, a wi璚 spotkania z rodzin, przyjaci馧mi lub po prostu leniwe chwile przy kawie, b康 herbacie. Dlatego dzi zapraszam Was na puszyst, wilgotn babk kokosow. To ciasto jest niezawodne i zawsze si udaje. Dlaczego postanowi豉m akurat je upiec? C騜... po pierwsze u mnie w rodzinie po prostu ka盥y przepada za babk kokosow. A po drugie, ze wzgl璠u na przeprowadzk, zaprzyja幡iam si teraz z moim nowym piekarnikiem. A kokosowa, niezawodna babka jest ciastem, kt鏎e idealnie nadaje si na pierwsze pieczenie w nieznanym piekarniku. Spr鏏ujcie i Wy, mam nadziej, 瞠 moje ciasto Wam posmakuje.

* przepis w豉sny, ze starego domowego zeszytu z moimi zmianami

Puszysta, wilgotna babka kokosowa - niezawodne i zawsze udane ciast

... jak, to w przypadku takich ciast bywa... kokosowa babka znik豉 r闚nie szybko jak si pojawi豉.

Puszysta, wilgotna babka kokosowa - niezawodne i zawsze udane ciast

... nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapach domowych ciast z dodatkiem kokosu.

Sk豉dniki:

  • 4 ca貫 jajka
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 1/2 szklanki m彗i pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 3 造磬i wi鏎k闚 kokosowych

Przygotowanie:

Margaryn rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.

Do jednej miski wbijamy ca貫 jajka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy na puszyst mas.

W drugiej misce mieszamy przesian m彗 z proszkiem do pieczenia i wi鏎kami kokosowymi. Nast瘼nie powoli dodajemy tak przygotowan mieszank do s這dkiej masy jajecznej, ci庵le miksuj帷.

Na koniec wlewamy powoli przestudzon margaryn.

Ciasto wlewamy do nat逝szczonej i obsypanej np. m彗 keks闚ki. Wk豉damy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut (do tzw. suchego patyczka, stan ciasta sprawdzamy ju po 40 minucie pieczenia).

Rada - babk nale篡 przechowywa pod przykryciem (pojemnik na ciasto), w闚czas dzi瘯i zawarto軼i kokosu staje si wilgotna. Dlatego ta babka najlepsza jest nast瘼nego dnia, oczywi軼ie o ile wytrzymacie, 瞠by jej od razu nie zje嗆. U mnie jest, to niemo磧iwe, dlatego piek przewa積ie dwie sztuki.

Smacznego

Wiosenne s這dko軼i!Uczta pod go造m niebem

pi徠ek, 15 maja 2015

Dzi zapraszam Was na i軼ie serow uczt. Deser powinien przypa嗆 do gustu, ka盥emu kto lubi ser i mleczne przetwory. Znajdziecie w nim r闚nie pyszny czerwony, truskawkowy akcent. Nie mog這 przecie zabrakn望 truskawek. Czy do Was, tak jak i do mnie "u鄉iechaj si one" z ka盥ego straganu?

Mleko i przetwory mleczne s 廝鏚貫m 豉two przyswajalnego wapnia, wysokowarto軼iowego bia趾a i witamin z grupy B oraz witamin A i D - dlatego cz瘰to korzystam z nich w mojej kuchni.

Serowo-truskawkowe szklaneczki deserowe

Serowo-truskawkowe szklaneczki deserowe

Sk豉dniki:

Masa serowa:

  • 250 g serka p馧t逝stego
  • 5 造瞠k mleka
  • 5 造瞠k jogurtu typ grecki
  • 3/4 造磬i cukru lub 1/2 造磬i p造nnego miodu

Warstwa truskawkowa:

  • 1 1/2 szklanki wody
  • 2/3 szklanki truskawek
  • 1 1/2 造瞠czki m彗i ziemniaczanej
  • 1 1/2 造瞠czki cukru*

* ilo嗆 cukru mo積a zwi瘯szy, b康 zmniejszy w zale積o軼i od naturalnej s這dyczy truskawek

Dodatki:

  • 3/4 造瞠czki gorzkiego kakao
  • 6 plasterk闚 banana
  • 2 造瞠czki wi鏎k闚 kokosowych

Przygotowanie:

Masa serowa:

Do miski przek豉damy ser, wst瘼nie go rozdrabniamy widelcem. Nast瘼nie dodajemy mleko. Wszystko razem mieszamy tak d逝go a powstanie jednolita serowa masa. Mo瞠my, to zrobi r璚znie (u篡wam widelca) lub u篡 miksera. Nast瘼nie dodajemy 造磬a po 造盧e jogurt typu greckiego, delikatnie 陰cz帷 mas serow z jogurtem.

Z tak przygotowanej masy odk豉damy 4 造瞠czki i 陰czymy je z kakao.

Warstwa truskawkowa:

Owoce wsypujemy do misy blendera, miksujemy. Nast瘼nie przek豉damy truskawkowy mus do garnka z grubszym dnem, dodajemy cukier i 1 szklank wody. Zagotowujemy, mieszaj帷 od czasu do czasu. W reszcie wody rozrabiamy m彗 ziemniaczan. Wlewamy do gotuj帷ych si owoc闚 i szybko mieszamy. Gotujemy jeszcze chwil, a do uzyskania konsystencji g瘰tego kisielu. Odstawiamy do przestudzenia.

Przygotowanie warstw deseru:

Do przygotowanych szklaneczek nak豉damy warstw truskawkow. Nast瘼nie na wierzch powoli, 造磬a po 造盧e k豉dziemy warstw serow. Na koniec dodajemy do ka盥ej szklanki po 2 plasterki banana i 造磬 kakaowej masy serowej. Wierzch posypujemy obficie wi鏎kami kokosowymi.

Smacznego

Przepis bierze udzia w konkursie:

blogerzy odkrywaj warto嗆 mleka - konkurs

Dodaj go do akcji:

fabryka sernikaWiosenne s這dko軼i!

鈔oda, 13 maja 2015

Lubicie ry? Ja wprost za nim przepadam. Jeszcze jako dziecko jednym z moich ukochanych da by ry na mleku, oczywi軼ie ugotowany przez moj mam. Ry mo積a podawa w wielu wersjach, jako desery, dodatek do do g堯wnych, zapiekany, gotowany, ... Wariant闚 jest naprawd sporo. Dzi zapraszam Was na ry穎wy deser. Pudding ry穎wy z kokosow nut i owocami znakomicie spe軟ia si w roli deseru, jak i sytego 郾iadania czy kolacji. Spr鏏ujcie.

Pudding ry穎wy z kokosow nut i owocami

... niby prosty deser, a jak znakomicie si prezentuje ...

Sk豉dniki:

  • 1 woreczek ry簑 ja鄉inowego (mo積a u篡 innego, akurat taki mia豉m w domu)
  • 240 ml mleka
  • 1 造瞠czka miodu np. wielokwiatowego
  • 2 造瞠czki wi鏎ek kokosowych
  • 1/2 kiwi
  • 造磬a arbuza

Przygotowanie:

Rondelek z wod ustawiamy na palniku. Gdy woda zacznie si gotowa wk豉damy do niej woreczek ry簑. Ry gotujemy oko這 po這wy czasu podanej na opakowaniu przez producenta (u mnie oko這 7-8 minut). Po tym czasie odcedzamy ry. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy wi鏎ki kokosowe i mi鏚 (je郵i lubicie s這dsze desery mo瞠cie zwi瘯szy jego ilo嗆), mieszamy i gotujemy na 鈔edniej mocy palnika. Nast瘼nie wsypujemy nasz ry (bez woreczka). Gotujemy wszystko pozosta陰 cz窷 czasu (u mnie oko這 7-8 minut), ci庵le mieszaj帷. Zdejmujemy rondelek z ry瞠m z palnika i odstawiamy na 4 minuty. Po tym czasie przek豉damy nasz pudding do pucharka lub szklanek.

Na wierzch uk豉damy poci皻e kiwi i arbuza tworz帷 "kwiat".

Smacznego

poniedzia貫k, 20 kwietnia 2015

Dzi zapraszam Was na lekk, a zarazem s這dk sa豉tk z pomara鎍z w delikatnym, nietypowym sosie kokosowo-miodowym. Osobi軼ie polecam j na drugie 郾iadanie lub lekk kolacj. Ale wyb鏎 pory dnia i okazji nale篡 do Was.

Sa豉tka z pomara鎍z w kokosowo-miodowym sosie

... zdrowo, smacznie i kolorowo ...

Sk豉dniki:

  • miks sa豉t z botwink lub kilka porwanych li軼i ulubionych rodzaj闚 sa豉t i li軼ie botwiny
  • 1 鈔ednia pomara鎍za
  • 2 造磬i jogurtu naturalnego
  • 1 1/2 造瞠czki miodu
  • 3 造瞠czki wi鏎ek kokosowych

Przygotowanie:

Na talerz uk豉damy miks sa豉t z botwink (gotowy lub skomponowany w豉snor璚znie). Obieramy pomara鎍z, kroimy na wi瘯sze kawa趾i. Uk豉damy na sa豉cie. Jeden kawa貫k pomara鎍zy zostawiamy i wyciskamy z niego sok. W szklance mieszamy jogurt naturalny z miodem, wi鏎kami kokosowymi i 造瞠czk soku z pomara鎍zy. Polewamy dowolnie nasz sa豉tk.

Na zdj璚iu sa豉tka jest delikatnie "ozdobiona" sosem, ale ju do jedzenia zu篡wam ca陰 ilo嗆 sosu kokosowo-miodowego.

Smacznego

czwartek, 16 kwietnia 2015

Dzi zapraszam Was na s這neczn propozycj idealn do kawy, herbaty, a tak瞠 na przyj璚ia. Kokosowy cytrusek z kremem* winien zasmakowa ka盥emu. To ciasto kryje w sobie tyle smak闚, kt鏎e odkrywa si z ka盥ym k瘰em - s這dycz prze豉mana delikatn cytrynow nut i kokos, dzi瘯i kt鏎emu ciasto jest wilgotne i tak d逝go zachowuje swoj 鈍ie穎嗆, a wszystko uzupe軟ia pyszny cytrynowy krem z mascarpone... Spr鏏ujcie, bo warto.

* przepis mojego autorstwa

kokosowy cytrusek

Cytrusek cieszy oczy swym s這necznym kolorem... Wida go nawet pod warstw pysznego kremu...i pudru.

Sk豉dniki:

  • 3 jajka
  • 2 造磬i m彗i kukurydzianej
  • sk鏎ka starta z 2 cytryn
  • 2 1/2 造磬i soku z cytryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 mi瘯kiego mas豉
  • 2 造磬i wi鏎ek kokosowych
  • 1 1/2 szklanki m彗i pszennej

Sk豉dniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 180-200 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
  • sok z jednej cytryny
  • 2 1/2 造磬i cukru pudru

Przygotowanie:

Ciasto:

Jajka ubijamy z cukrem. Cytryn sparzamy wrz徠kiem. Do masy jajecznej dodajemy start sk鏎k z dw鏂h cytryn oraz 2 1/2 造磬i soku. Nast瘼nie dodajemy kokos, miksujemy. Dodajemy pozosta貫 sk豉dniki: mi瘯kie mas這, przesian m彗 pszenn, m彗 kukurydzian. Wszystko miksujemy na g豉dk mas.

Mas przek豉damy tortownicy (wysmarowana margaryn i obsypana kasz mann). Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka.

Wyci庵amy i studzimy. Gdy ciasto przestygnie przecinamy na p馧 tworz帷 dwa placki pomi璠zy, kt鏎e nak豉damy krem.

Krem:

妃ietan ubijamy na sztywno. Serek mascarpone 陰czymy z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Nast瘼nie 陰czymy delikatnie z ubit 鄉ietan.

Wierzch ciasta dowolnie dekorujemy, np. cukrem pudrem.

kokosowy cytrusek 2

Smacznego

Wiosenne s這dko軼i!


 
1 , 2

UWAGA!!! Zmiana adresu bloga. Zapraszam na NOW STRON

Codziennie nowa porcja smacznych inspiracji. Spotkajmy si pod nowym adresem http://slodkieokruszki.pl

Kontakt: matleen@gazeta.pl m.slodkieokruszki@gmail.com Nawi您anie wsp馧pracy

B璠zie mi niezmiernie mi這, je郵i zostawisz po sobie jaki 郵ad w postaci komentarza.

Prawa autorskie

Tre軼i i zdj璚ia zawarte na tym blogu s moj w豉sno軼i. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materia堯w w ca這軼i lub w cz窷ci bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, maj徠kowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.

Tu mnie znajdziecie:

blogi kulinarne

Tu mnie znajdziecie:

Katalog Smak闚 - Przepisy kulinarne na ka盥 okazj i wyszukiwarka przepis闚

Tu mnie znajdziecie:

rondel

Tu mnie znajdziecie:

Lista Blog闚 Kulinarnych

Tu mnie znajdziecie:

FlyB - Kulinaria

Tu mnie znajdziecie:

myTaste.pl

Tu mnie znajdziecie:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...