Bo tylko tyle zostaje, je郵i wk豉damy serce w to co przyrz康zamy. Gotujmy razem - smacznie, szybko, zdrowo, kolorowo ...

Wpisy z tagiem: z czekolad

poniedzia貫k, 21 marca 2016

Po ci篹kim dniu pe軟ym smutku najlepiej poprawia mi humor kawa貫k dobrej... CZEKOLADY. No c騜... podobno czekolada, to najlepsza i najwierniejsza przyjaci馧ka ;) A gdy do smutk闚 dojdzie r闚nie nieprzychylna aura - zi帳 i wiatr, w闚czas przygotowuj najprostszy i najlepszy deser - pyszn gor帷 czekolad. Jeden 造k i... 鈍iat wydaje si by lepszy. Spr鏏ujcie i Wy. Polecam do przygotowania gor帷ej czekoladowej fili瘸nki czekolady od firmy Ekoflorka. Ka盥a kostka dos這wnie rozpuszcza si w ustach.

Pyszna gor帷a czekolada

Sk豉dniki: (na 2 porcje)

Przygotowanie:

Do garnka z grubszym dnem (u mnie do gotowania mleka) wlewamy mleko i 鄉ietank. Podgrzewamy mocno nie doprowadzaj帷 do wrzenia.

Obie czekolady siekamy na mniejsze kawa趾i i wrzucamy do garnka. Ca這嗆 mieszaj帷 gotujemy na mniejszym ogniu, a do zg瘰tnienia.

Gor帷 czekolad rozlewamy do fili瘸nek i podajemy.

ㄊk czekoladowej s這dyczy. Pyszna czekolada na gor帷o.

Moj gor帷 czekolad pi豉m w ulubionym zestawie z Pracowni Rze嬌iarskiej - Graciarnia. Wspania豉 zgrabna fili瘸nka, urocza drewniana podstawka i ... drewniana 造瞠czka, kt鏎ej brak這, bo m鎩 szkrab jest r闚nie mocno w niej zakochany i nie chce czasem jej odda ;)

Smacznego

sobota, 09 stycznia 2016

W zimowe wieczory cz瘰to nachodzi mnie ochota na co... domowego i mocno czekoladowego. Uwielbiam w闚czas opatuli si kocem i zje嗆 pyszny, g瘰ty budy. Z ka盥 造瞠czk wszelkie troski odchodz gdzie w k徠, a ja czuje si w闚czas jakbym cofn窸a si kilka lat wstecz. Zw豉szcza, 瞠 mog zje嗆 taki mocno czekoladowy deser w naczyniach z dusz. Drewniana 造瞠czka, przecudna podstawka, w kt鏎ej wida charakterystyczne s這je... uwielbiam r璚znie robione akcesoria kuchenne. One maj to co, co sprawia, 瞠 nawet najprostszy deser mo瞠 by wielk uczt. Je郵i tak jak ja cenicie nie tylko jedzenie, ale te niebanalne, pi瘯ne akcesoria kuchenne, to zapraszam Was do pracowni rze嬌iarskiej "Graciarnia". Znajdziecie tam przer騜ne deski, 造磬i, spodki i spodeczki, w kt鏎ych nie spos鏏 si nie zakocha. Zajrzycie do "Graciarni", a w wolnej chwili delektujcie si domowym smakiem mocno czekoladowego budyniu. Taki s這dki deser w rustykalnym stylu powinien ucieszy nie jednego.

Mocno czekoladowy budy domowy

Sk豉dniki: (na 2-3 ma貫 porcje)

  • 1 szklanka mleka (najlepiej t逝stego)
  • 1/2 szklanki 鄉ietany krem闚ki
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 30 g mlecznej czekolady
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 60 g cukru pudru
  • 35 g dobrego kakao
  • 2 造磬i gor帷ej wody
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii
  • 2 鄴速ka jaj klasy M*
  • 2-3 造瞠czki p豉tk闚 migda這wych

* pami皻ajcie, aby u篡 jajka ze sprawdzonego 廝鏚豉

Przygotowanie:

W garnku do gotowania mleka (lub innym z grubym dnem) podgrzewamy mleko ze 鄉ietank. Odlewamy oko這 1/2 szklanki.

Czekolad drobno siekamy.

W misce mieszamy m彗 ziemniaczan, kakao i cukier puder. Nast瘼nie dodajemy 2 造磬i gor帷ej wody i oko這 1/2 szklanki podgrzanego mleka ze 鄉ietank (ilo嗆 "p造nu" na wystarczy do wymieszania sk豉dnik闚, tak jak robimy to w przypadku gotowych budyni闚).

Do garnka z mlekiem i 鄉ietank wlewamy przygotowan mieszank, dodajemy ekstrakt z wanilii i 2 roztrzepane 鄴速ka. Ca這嗆 dok豉dnie mieszamy gotuj帷, a do uzyskania g瘰tego budyniu. Na koniec dodajemy posiekan czekolad, mieszamy i przelewamy do fili瘸nek.

Przed podaniem posypujemy p豉tkami migda這wymi.

Deser w rustykalnym stylu. Mocno czekoladowy budy domowy.

Ten pi瘯ny zestaw, w kt鏎ym poda豉m m鎩 deser mo瞠cie naby tutaj.

Zapraszam r闚nie na fanpag "Graciarni"

Smacznego

* na podstawie przepisu z "Nigella Express"

niedziela, 04 pa寮ziernika 2015

Ostatnio wprost nie mog si oprze czekoladowej magii. Ta niebywa豉 s這dko嗆 ci庵le "chodzi" za mn. Ostatnio by豉 zapiekana nutellowa owsianka, a dzi zapraszam Was na karmelowo-czekoladowe placuszki z kawa趾ami banan闚. Idealne na 郾iadanie, s這dki obiad czy deser, a nawet (tak jak w moim przypadku) kolacj. Spr鏏ujcie, zapraszam.

Karmelowo-czekoladowe placuszki z kawa趾ami banan闚

Sk豉dniki: (na oko這 10 sztuk)

  • 1 szklanka m彗i
  • 6 kostek czekolady bia貫j karmelowej 30 g
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko klasy M
  • 1 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1/2 鈔edniego banana
  • odrobina oleju

Przygotowanie:

Do 3/4 szklanki mleka dodajemy 6 kostek czekolady bia貫j karmelowej i podgrzewamy 1 minut w mikrofal闚ce do "p造nno軼i" czekolady. Mo瞠my r闚nie podgrza mleko z czekolad w garnuszku.

Do miski wsypujemy m彗, dodajemy ca貫 jajko, proszek do pieczenia i wlewamy mleko z p造nn czekolad. Wszystko dok豉dnie mieszamy (ja u篡wam zwyk貫j 造磬i).

P馧 banana tniemy na cienkie plasterki, kt鏎e dzielimy na 4 cz窷ci (kosteczki). Tak przygotowanego banana dok豉damy do naszego ciasta na placuszki i lekko mieszamy ca這嗆.

Na rozgrzan patelni z odrobin oleju k豉dziemy po 造盧e masy, tworz帷 w ten spos鏏 placuszki. Placuszki sma篡my z obu stron na z這ty kolor (na ma造m ogniu).

Podajemy z tart czekolad i kawa趾ami banan闚.

Karmelowo-czekoladowe placuszki z kawa趾ami banan闚

Karmelowo-czekoladowe placuszki z kawa趾ami banan闚



Smacznego

czwartek, 04 czerwca 2015

Dzisiejszy wpis jest troszk nietypowy, bo przeznaczony wy陰cznie dla doros造ch smakoszy. Zapraszam Was na spr鏏owanie "Rozpustnika", czyli czekoladowego drinka na weekendowe spotkania. Sk康 ta nazwa? Ot騜, gdy go kiedy poda豉m moim znajomym stwierdzili od razu ch鏎em, 瞠 to istna s這dka rozpusta. Po czym domagali si przepisu ;) A 瞠 jest on naprawd prosty i u nich zago軼i na sta貫. Spr鏏ujcie i Wy.

Rozpustnik, czyli czekoladowy drink

... czekoladowa rozpusta z nutk alkoholu

Rozpustnik, czyli czekoladowy drinkSk豉dniki: (na 3 drinki)

  • 1/2 szklanki mleka
  • 45 g czekolady mlecznej nadziewanej Mister Ron Goplana lub w wersji mniej s這dkiej czekolady gorzkiej Goplana / mo積a r闚nie spr鏏owa wersji p馧-na p馧 obu czekolad
  • 1 1/2 造磬i zimnej 鄉ietanki 30-36 %
  • oko這 4 造瞠czki wi郾i闚ki (najlepiej domowej)*
  • opcjonalnie skruszone kostki lodu

* w zale積o軼i od rodzaju (mocy) alkoholu nale篡 dostosowa jego ilo嗆 do w豉snych upodoba.

Pami皻ajmy o umiarze! to powinien by lekki, s這dki i przyjemny drink, dlatego nie przesadzajmy z ilo軼i alkoholu.

Przygotowanie:

W garnuszku, najlepiej z grubszym dnem podgrzewamy mleko, nast瘼nie dodajemy po豉man czekolad firmy Goplana, ca造 czas mieszamy. Gdy nasza czekolada po陰czy si ca趾owicie z mlekiem 軼i庵amy j z gazu i pozostawiamy do przestudzenia. Nast瘼nie dodajemy 鄉ietank, mieszamy do po陰czenia sk豉dnik闚.

Do ca趾owicie wystudzonego napoju czekoladowego dodajemy powoli alkohol, pr鏏uj帷, aby drink nie by zbyt mocny. Delikatnie mieszamy.

Je郵i chcemy, aby nasz drink by sch這dzony 陰czymy go z pokruszonymi kostkami lodu.

Czekoladowy drink przelewamy do przygotowanych kieliszk闚. Serwujemy znajomym.

Smacznego

Z czekoladow nut

Wiosenne s這dko軼i!

Tagi: z czekolad
13:46, matleen , Napoje
Link Komentarze (9) »
pi徠ek, 29 maja 2015

Dzi zapraszam Was na pyszny deser, kt鏎y z powodzeniem mo瞠 zast徙i Wam 郾iadanie. Po陰czenie s這dyczy czekolady prze豉mane cytrynowym akcentem zwie鎍zone przys這wiow wisienk ;) Cho w przypadku tego deseru zamiast wisienek mamy wspania貫, czerwone i delikatnie s這dkie czere郾ie. Spr鏏ujcie, bo naprawd ten deser jest wart grzechu. A jego sk豉dniki wbrew pozorom nie s niezdrowe - pyszne owoce, gorzka (,a wi璚 pe軟a magnezu) czekolada i po篡wna mleczna kasza manna. Deser idealny r闚nie dla najm這dszych domownik闚.

* przepis i pomys w豉sny

Czekoladowa pokusa pod cytrynow chmurk

... deser znik r闚nie szybko jak si pojawi

Sk豉dniki:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 14-15 造瞠czek kaszy manny b造skawicznej
  • oko這 40 g gorzkiej czekolady (minimum 70%)
  • 1 鈔edni banan
  • sok wyci郾i皻y z 1 cytryny
  • kilka wydrylowanych czere郾i

Przygotowanie:

Do garnka z grubym dnem (u mnie garnek do mleka) wlewamy szklank mleka. Gdy mleko zacznie si gotowa wk豉damy po豉man czekolad i ci庵le mieszamy, a do po陰czenia sk豉dnik闚. Nast瘼nie powoli 造瞠czka po 造瞠czce dodajemy kaszy manny, ci庵le mieszaj帷. Gotujemy na ma造m p這mieniu oko這 5 minut do zg瘰tnienia czekoladowego deseru. 圭i庵amy z gazu i po lekkim przestudzeniu przek豉damy do szklaneczek lub puchark闚.

Na czekoladow warstw wylewamy ostro積ie cytrynow chmurk.

Przygotowanie cytrynowej warstwy: Do misy blendera wk豉damy pokrojonego banana i wlewamy 鈍ie穎 wyci郾i皻y sok z cytryny (oko這 2 造磬i). Miksujemy do uzyskania puszystej pianki.

Na koniec w ka盥ym pucharku umieszczamy delikatnie s這dkie czere郾ie.

Smacznego

Wiosenne s這dko軼i!



niedziela, 17 maja 2015

Dzi chcia豉bym Was zaprosi na pyszne ciasto czekoladowe. Bo przyznajcie sami, czy jest lepszy s這dycz od czekolady? Tym ma造m, rozp造waj帷ym si w ustach kosteczk naprawd trudno jest odm闚i. A 瞠 mamy pi瘯ny majowy weekend, to warto go uczci s這dkim akcentem. A po陰czenie ciasta i czekolady... jak dla mnie jest idealne. Do tego jeszcze odrobina orzech闚... Po prostu spr鏏ujcie. Zapraszam na m鎩 "Czekoladowiec z bananami i orzechow nut"*.

* przepis i pomys w豉sny

Czekoladowiec z bananami i orzechow nut

... czy nie wygl康a smakowicie?

Czekoladowiec z bananami i orzechow nut 2

... orzechowa czekolada wspaniale wzbogaca smak

Sk豉dniki:

  • 3/4 kostki mas豉
  • 1/4 kostki margaryny
  • 3 jajka
  • 3 造磬i naturalnego kakao
  • 5 kostek czekolady Goplana Z這ty orzech
  • 1 1/2 szklanki m彗i pszennej (najlepiej do wypiek闚)
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 7 造瞠k wody (nie z lod闚ki)
  • 3 p豉skie 造瞠czki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 8 逝skanych orzech闚 laskowych (lub wi璚ej)
  • 3/4 szklanki pokrojonego w drobn kostk banana (1 鈔edniej wielko軼i banan)

Przygotowanie:

Do ma貫go garnka z grubszym dnem wk豉damy 3/4 kostki mas豉, 1/4 kostki margaryny, dodajemy cukier, kakao, wod i po豉man orzechow czekolad Goplana. Nast瘼nie umieszczamy nasz garnek na kuchence (ma造 ogie) i ci庵le mieszaj帷 doprowadzamy do rozpuszczenia si i po陰czenia wszystkich sk豉dnik闚. Gdy uzyskamy jednolit, b造szcz帷 mas garnek zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Do innego naczynia przelewamy 3/4 szklanki masy, kt鏎a pos逝篡 nam w p騧niejszym etapie za polew.

Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wbijamy 3 鄴速ka, do drugiej bia趾a. Do miski z 鄴速kami dodajemy przesian m彗 z proszkiem do pieczenia i przestudzon mas czekoladow. Miksujemy dok豉dnie sk豉dniki do ich po陰czenia.

Pokrojonego w drobn kostk, 鈍ie瞠go banana 陰czymy delikatnie za pomoc drewnianej 造磬i z czekoladowym ciastem.

Nast瘼nie ubijamy bia趾a z szczypt soli na sztywn pian i 陰czymy j ostro積ie z czekoladowo-bananowym ciastem.

Ciasto przelewamy do wysmarowanej t逝szczem i obsypanej m彗 keks闚ki. Wk豉damy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka).

Upieczone ciasto wyjmuje z piekarnika i studzimy. Nast瘼nie wyjmuje z formy i przy pomocy p璠zelka pokrywamy dowolnie polew czekoladow (3/4 odstawionej wcze郾iej szklanki). Na koniec posypujemy rozdrobnionymi kawa趾ami orzech闚 laskowych. Czekamy a polewa w pe軟i zastygnie i podajemy.

Czekoladowiec z bananami i orzechow nut 3

Smacznego

Z czekoladow nut

niedziela, 10 maja 2015

Dzi chcia豉bym Was zaprosi do skosztowania pysznego, puszystego czekoladowego orzechowca ze 郵iwkami.* Pomys na ciasto powsta w zwi您ku z pi瘯n rodzinn uroczysto軼i. Smaki i nietypowe po陰czenie orzech闚, czekolady smakowej i 郵iwek doskonale si sprawdzi造, tworz帷 niepowtarzalne i niebanalne ciasto. Po prostu zapraszam Was serdecznie do spr鏏owania.

* przepis w豉sny

Czekoladowy orzechowiec ze 郵iwkami

Ciasto przed opr鏀zeniem cukrem pudrem - wida wyra幡ie cz窷 czysto orzechow i czekoladow oraz wierzch przepe軟iony 郵iwkami.

Czekoladowy orzechowiec ze 郵iwkami - z pudrem

... ciasto jest puszyste, delikatne i wilgotne za spraw 郵iwek. A orzechy i orzechowa czekolada nadaj mu niepowtarzalnego, indywidualnego charakteru.

Sk豉dniki:

  • orzechy laskowe 60 g
  • 5 kostek czekolady Goplana Z這ty orzech
  • 1 造瞠czka 鄉ietanki 30%
  • 3 ca貫 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy 8 g
  • 200 g margaryny
  • 1 1/2 szklanki m彗i pszennej
  • 1 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 3 du瞠 郵iwki

Dodatkowo:

  • cukier puder do opr鏀zenia wypieku

Przygotowanie:

Margaryn rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestygni璚ia. Ca貫 jajka z cukrami dok豉dnie ubijamy mikserem. Nast瘼nie wlewamy powoli margaryn, ca造 czas miksuj帷. W osobnej misce 陰czymy przesian m彗 pszenn z proszkiem do pieczenia. Nast瘼nie wsypujemy partami m彗 do masy jajecznej, miksujemy na niskich obrotach.

Mas dzielimy na dwie cz窷ci w stosunku 3/4 - 1/3.

Orzechy laskowe umieszczamy w misie blendera i rozdrabniamy. Dodajemy je do 3/4 masy, miksujemy na wolnych obrotach tylko do czasu po陰czenia sk豉dnik闚. W rondelku rozpuszczamy 5 kostek czekolady Goplana Z這ty orzech z 1 造瞠czk 鄉ietanki krem闚ki 30%. Czekolad delikatnie 陰czymy z 1/3 masy naszego ciasta.

Do wysmarowanej t逝szczem i opr鏀zonej tortownicy (u mnie 26 cm) przek豉damy ciasto orzechowe, nast瘼nie dowolnie (tworz帷 "esy-floresy") umieszczamy cz窷 czekoladow. 奸iwki obieramy, usuwamy pestki i kroimy na drobniejsze kawa趾i. Umieszczamy w cie軼ie, lekko w nie wciskaj帷.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).

Ciasto studzimy na kratce i podajemy samo lub opr鏀zone cukrem pudrem.

Smacznego

Przepis bierze udzia w konkursie:

Z czekoladow nut



sobota, 28 marca 2015

Coraz bli瞠j 鈍i皻a, a w raz z nimi pomys造 na wypieki. W mojej g這wie przepe軟ionej przepisami na babki, babeczki i inne s這dko軼i, zawita stary pomys na nietypowo podane serniczki. Te serniczki wymy郵i豉m z 2 lata temu (o matko jak, ten czas leci) dla mojej kole瘸nki i jej m篹a. Z racji, 瞠 bardzo cz瘰to sp璠zali 鈍i皻a tylko we dwoje, chcieli aby na ich stole go軼i豉 jaka s這dycz w minimalnej ilo軼i. Bo nigdy nie dawali rady zje嗆 ca貫j blaszki ciasta, a wyrzuca te go p騧niej nie chcieli. I tak... wpad豉m na pomys czekoladowo-kokosowych serniczk闚 w kieliszkach. Spr鏏ujcie i Wy, polecam.

serniczek

... i cho, to faktycznie smakowity k御ek, to ta karteczka widnieje tam z innego powodu...

Sk豉dniki: (2-3 porcje)

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g 鄉ietanki krem闚ki 30% (sch這dzona)
  • 1 造磬a cukru pudru
  • 2 造磬i 瞠latyny + 5 造瞠k gor帷ej wody do rozpuszczenia
  • 1/2 tabliczki bia貫j czekolady
  • 1/2 造磬i wi鏎k闚 kokosowych
  • 3/4 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1/2 造磬i kakao

Przygotowanie:

妃ietank krem闚k 30% ubijamy na sztywno (wa積e, aby 鄉ietanka by豉 sch這dzona), powoli dodaj帷 cukier puder. Nast瘼nie dodajemy powoli serek mascarpone, delikatnie mieszaj帷 造磬. 疾latyn rozpuszczamy w wodzie i wlewamy (ostudzon!) do naszej serowej masy, mieszamy. Mas dzielimy na p馧. Do jednej miseczki z mas serow dodajemy start na drobny oczkach bia陰 czekolad i wi鏎ki kokosowe, mieszamy. Do drugiej start mleczn czekolad i 1/2 造磬i kakao, mieszamy. Miski z masami wk豉damy do lod闚ki na oko這 30 minut, do wst瘼nego st篹enia. Nast瘼nie przek豉damy do szprycy cukierniczej i wyciskamy mas do kieliszk闚. Kieliszki z serniczkiem wk豉damy do lod闚ki do ca趾owitego st篹enia (oko這 2 godziny).

Do serniczk闚 mo積a dodawa dowolne ulubione dodatki, wyciska je w dowolny spos鏏. Ich wygl康 zale篡 wy陰cznie od naszej inwencji tw鏎czej.

Smacznego

Wielkanocne Smaki - edycja V

czwartek, 26 marca 2015

Dzi pora na jaki pyszny wypiek. A 瞠 moja kochana c鏎eczka uwielbia mi pomaga w kuchni, zakasa造鄉y obie r瘯awy (ona ma貫 r瘯awki) i przyst徙i造鄉y do pracy. Ja odmierza豉m i wsypywa豉m sk豉dniki, ona je pi瘯nie miksowa豉. Z tym swoim rozbrajaj帷ym u鄉iechem na ustach... Ach, przygotowanie ciasta w towarzystwie ukochanej pociechy, to po prostu sama przyjemno嗆 i ogromna rado嗆.

Zapraszam Was do skosztowania bardzo 鄉ietankowego i puszystego ciasta z owocami i kawa貫czkami czekolady w 鈔odku*. To ciasto nadaje si idealnie na przyj璚ie, jak i zajadanie si nim z ukochan c鏎eczk :)

*Przepis powsta dawno temu w wyniku (szczerze pisz帷) pomy趾i kulinarnej. Mia這 by inne ciasto, zagada豉m si, za du穎 m彗i wsypa豉m i... dalej trzeba by這 eksperymentowa, by nie wyrzuci sk豉dnik闚. Na pocz徠ku by, to jedynie placek p馧-na p馧 鄉ietana i mleko, a p騧niej...moje ulubione ciasto z owocami.

ciasto owocowe

... ten ma造 paluszek wskazuje dzie這 swoich r帷zek ;) ...

Sk豉dniki:

  • 1 kostka margaryny (250 g) w temperaturze pokojowej
  • 5 ca造ch jajek
  • 3/4 szklanki 鄉ietany krem闚ki (30%)
  • 3/4 szklanki cukru kryszta
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • szczypta soli
  • 2 3/4 szklanki m彗i pszennej
  • 3 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki 鈍ie篡ch owoc闚 (dowolna mieszanka, np. porzeczki, maliny, jagody, wydrylowane czere郾ie) lub 1 1/2 szklanki mieszanki owocowej (mro穎na)+ m彗a do obsypania
  • 6 kostek bia貫j czekolady
  • cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:

Margaryn ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Nast瘼nie wbijamy jajka, ci庵le miksuj帷. M彗 mieszamy z proszkiem do pieczenia i sol. Dodajemy po trochu m彗i, nast瘼nie wlewamy troch 鄉ietany i tak do wyczerpania sk豉dnik闚, stale miksuj帷. Na koniec do ciasta dodajemy posikane kawa趾i bia貫j czekolady i delikatnie miksujemy. Ciasto przek豉damy do wysmarowanej t逝szczem i obsypanej m彗 tortownicy.

安ie瞠 owoce obsypujemy delikatnie w m帷e i k豉dziemy na wierzch naszego ciasta. Gdy u篡wamy owoc闚 mro穎nych - najpierw wsypujemy je np. do woreczka i lekko rozbijamy wa趾iem. Obsypujemy delikatnie m彗 i k豉dziemy na wierzch ciasta.

Ciasto wk豉damy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni g鏎a-d馧 na oko這 60 minut (do tzw. suchego patyczka).

Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

ciasto owocowe2

Smacznego

Wielkanocne Smaki - edycja V

Wielkanocne Wypieki

poniedzia貫k, 16 marca 2015

Czasem po prostu nie da si nie zje嗆 jakiej s這dko軼i. Ten prosty deser jest jednym z tych, kt鏎ym nie mog si oprze. Robi go rzadko, ale je郵i ju...to s to du瞠 pucharki ;) Spr鏏ujcie, bo warto. Deser nie jest zbyt s這dki, a to dzi瘯i po陰czeniu czekoladowego smaku z serowym.

Przepis na migda這w bit 鄉ietan dosta豉m jeszcze w liceum od jednej z uczennic wy窺zych klas. Podesz豉m do tego sceptycznie...do p鏦i nie spr鏏owa豉m. Smak niepowtarzalny.

Migda這wa bita 鄉ietana na czekoladowo-serowym pucharku Pucharek przygotowa豉m na urodziny "Domowej cukierni Ewy".

Sk豉dniki:

Na migda這w bit 鄉ietan:

  • 1 szklanka obranych migda這wych
  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 造磬i oleju

Je郵i nie posiadamy obranych migda堯w, nale篡 je zala wod i zostawi na ca陰 noc. W闚czas proces obierania przebiega sprawniej.

Na pucharek:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 3/4 szklanki naturalnego serka homogenizowanego (u mnie 0%)

Przygotowanie:

Bita 鄉ietana:

Migda造 przek豉damy do misy blendera, dodajemy olej, wod i blendujemy na g豉dko. Je郵i posiadamy mniejsz ilo嗆 migda堯w, mo積a po陰czy (delikatnie mieszaj帷 造磬) mas migda這w z tradycyjn bit 鄉ietan. Ja dzi tak zrobi豉m - w stosunku 1:1.

Czekoladowo-serowy pucharek:

Do garnka do mleka (lub innego z grubym dnem) wlewamy mleko i drobno po豉man czekolad. Rozgrzewamy, a zacznie si gotowa. Nast瘼nie zmniejszamy ogie i gotujemy jeszcze przez oko這 3-4 minuty ca造 czas mieszaj帷. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Gdy nasza czekolada przestygnie delikatnie 造磬a po 造盧e dodajemy serek homogenizowany, mieszaj帷. Przek豉damy do puchark闚. Dekorujemy migda這w bit 鄉ietan.

Smacznego

 
1 , 2

UWAGA!!! Zmiana adresu bloga. Zapraszam na NOW STRON

Codziennie nowa porcja smacznych inspiracji. Spotkajmy si pod nowym adresem http://slodkieokruszki.pl

Kontakt: matleen@gazeta.pl m.slodkieokruszki@gmail.com Nawi您anie wsp馧pracy

B璠zie mi niezmiernie mi這, je郵i zostawisz po sobie jaki 郵ad w postaci komentarza.

Prawa autorskie

Tre軼i i zdj璚ia zawarte na tym blogu s moj w豉sno軼i. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materia堯w w ca這軼i lub w cz窷ci bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, maj徠kowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.

Tu mnie znajdziecie:

blogi kulinarne

Tu mnie znajdziecie:

Katalog Smak闚 - Przepisy kulinarne na ka盥 okazj i wyszukiwarka przepis闚

Tu mnie znajdziecie:

rondel

Tu mnie znajdziecie:

Lista Blog闚 Kulinarnych

Tu mnie znajdziecie:

FlyB - Kulinaria

Tu mnie znajdziecie:

myTaste.pl

Tu mnie znajdziecie:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...