Bo tylko tyle zostaje, je郵i wk豉damy serce w to co przyrz康zamy. Gotujmy razem - smacznie, szybko, zdrowo, kolorowo ...

Wpisy z tagiem: z mi皻

sobota, 01 sierpnia 2015

Uwielbiam 郵iwki, zw豉szcza w cie軼ie lub po prostu je嗆 w ca這軼i. Ostatnio jednak zamarzy豉 mi si pyszna konfitura 郵iwkowa. A, 瞠 posiadam te spor ilo嗆 wspania貫j mi皻y, postanowi豉m urozmaici jej smak. To by豉 wy鄉ienita kolacja. Zapraszam Was serdecznie na m鎩 przepis na konfitur 郵iwkow z nut mi皻y.

Konfitura 郵iwkowa z nut mi皻y - domowe przetwory ...taka 郵iwkowa konfitura domowa podana na ry穎wych waflach, to idealna kolacja dla ka盥ego owocowego 豉sucha

Sk豉dniki:

  • 1 kg 郵iwek (po wydrylowaniu) - u mnie miks soczystych, s這dkich 郵iwek
  • 6 ga陰zek 鈍ie瞠j mi皻y
  • 1/3 szklanki wody + 2 造磬i cukru
  • 1 瞠lfix do konfitur 2:1 (1 kg owoc闚 na 0,5 kg cukru)
  • 0,5 kg cukru
  • s這iki na konfitur

Przygotowanie:

Po wydrylowaniu 郵iwek i odwa瞠niu przek豉damy je do garnka z grubszym dnem. Dolewamy do nich 1/3 szklanki wody, dodajemy ga陰zki 鈍ie瞠j mi皻y i ca這嗆 posypujemy 2 造磬ami cukru. Gotujemy wszytko na mniejszym ogniu, co jakich czas mieszaj帷 przez oko這 15 minut. Pr鏏ujemy smak soku, je郵i przeszed mocno mi皻 garnek zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na 5 minut w celu przestudzenia. Nast瘼nie odlewamy oko這 3/4 szklanki p造nu - tak, aby zosta nam mniej wi璚ej potrzebny kilogram owoc闚 z sokiem*. Odlany sok mo瞠my wykorzysta np. do napoj闚 lub nas帷zenia ciasta.

Przy pomocy r璚znego blendera rozdrabniamy nasze owoce do po膨danej konsystencji. Ja wol g豉dkie konfitury i d瞠my 郵iwkowe. Tak przygotowany owocowy mus zasypujemy 瞠lfixem, dok豉dnie mieszamy. Wstawiamy na palnik i gotujemy do zagotowania, mieszaj帷.

Nast瘼nie dodajemy 0,5 kg cukru i mieszaj帷 gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty. Ca這嗆 ostro積ie przelewamy do przygotowanych s這iczk闚. Zakr璚amy je dok豉dnie i pasteryzujemy 20 minut lub odwracamy do g鏎y nogami "aby za豉pa造" bez pasteryzacji.

Konfitura nadaje si zar闚no na 郾iadanie do wafli ry穎wych, kanapek, jak r闚nie jako dodatek do ciast, ciasteczek lub nale郾ik闚, a tak瞠 do r騜nych deser闚. Niekt鏎e przyk豉dy jej wykorzystania ju nied逝go na blogu.

Konfitura 郵iwkowa z nut mi皻y - sk豉dniki

Konfitura 郵iwkowa z nut mi皻y - domowe przetwory

* Przepis podaj dla u豉twienia na dok豉dny 1 kg owoc闚 (po wydrylowaniu). Ja robi豉m ostatnio moj konfitur z ponad kilograma bardzo soczystych 郵iwek, co wi您a這 si z dodaniem wi瘯szej ilo軼i 瞠lfixu.

Smacznego

Letnie owoce


niedziela, 19 lipca 2015

Latem na moim stole nie mo瞠 zabrakn望 owoc闚 i orze德iaj帷ych smak闚. Dlatego cz瘰to robi r騜ne, proste desery, kt鏎e mog zabra ze sob wieczorem do ulubionego filmu lub ksi捫ki. Taki zdrowy, ch這dny i orze德iaj帷y "towarzysz" jest idealnym zwie鎍zeniem ci篹kiego dnia. Zapraszam i Was na taki truskawkowy pucharek pod cytrynowo-serow chmurk z nut orze德iaj帷ej mi皻y.

Truskawkowy pucharek pod cytrynowo-serow chmurk z nut orze德iaj帷ej mi皻y

Sk豉dniki: (1 du瘸 lub 2 mniejsze porcje)

  • 1 jogurt naturalny 180 g
  • oko這 1 szklanki truskawek
  • 1/2 cytryny
  • 3-4 listki 鈍ie瞠j mi皻y + do dekoracji
  • 5 造瞠czek naturalnego serka homogenizowanego 0%
  • opcjonalnie mi鏚 do smaku (ja pomin窸am)

Przygotowanie:

Truskawki i jogurt umieszczamy w misie blendera, miksujemy. Przek豉damy do przygotowanego pucharka lub szklaneczek.

Do misy blendera (lub miseczki, je郵i wolimy u篡 r璚zny blender) przek豉damy serek homogenizowany. Dodajemy sok wyci郾i皻y z 1/2 cytryny oraz 3-4 listki 鈍ie瞠j mi皻y. Wszystko kr鏒ko miksujemy. Przek豉damy delikatnie 造瞠czk na wierz truskawkowej warstwy.

Je郵i wolimy s這dsze smaki mo瞠my odrobin dos這dzi miodem obie lub jedn z warstw (ja pomin窸am - naturalna s這dycz truskawek z serowo-cytrynow chmurk idealnie si uzupe軟iaj).

Pucharek podajemy sch這dzony i przyozdobiony listkami 鈍ie瞠j mi皻y.

Smacznego

Lekkie i szybkie dania na upalne dniZ dzie熤i i dla dzieci

wtorek, 14 lipca 2015

Dzi zapraszam Was na szybki, ale jak瞠 smaczny bor闚kowo - truskawkowy pocz瘰tunek z nut orze德iaj帷ej mi皻y. Idealne rozpocz璚ie dnia.

Smoothy pe軟e zdrowia, czyli bor闚kowo-truskawkowe smaki z nut mi皻y

... smak, prostota i zdrowie

Sk豉dniki:

  • 60 g bor闚ek
  • 1 鈔edni banan
  • 1 1/2 szklanki truskawek
  • kilka listk闚 mi皻y

Przygotowanie:

Umyte truskawki i bor闚ki wrzucamy do misy blendera. Dodajemy pokrojonego banana i 2-3 listki 鈍ie瞠j mi皻y.

Wszystko razem miksujemy, a do uzyskania po膨danej konsystencji naszego owocowego smoothy.

Podajemy w szklankach przyozdobione 鈍ie膨 mi皻.

Smacznego

Letnie oczyszczenieZ dzie熤i i dla dzieci

sobota, 11 lipca 2015

Dzi zapraszam Was na co lekkiego, a zarazem syc帷ego i orze德iaj帷ego. Mi皻owy ry z jogurtem i owocami, to doskona豉 propozycja na upalne letnie dni lub syc帷a kolacja podana wieczorow por. Kiedy i w jakiej formie (zimnej lub ciep貫j) zjecie, to danie zale篡 wy陰cznie od Was. Ale je郵i, tak jak ja lubicie ry, orze德iaj帷y smak mi皻y oraz soczyste owoce, to danie jest dla Was. Spr鏏ujcie, zapraszam.

Mi皻owy ry z jogurtem i owocami - lekkie danie na upalne dni

Sk豉dniki: (na 2 porcje)

  • 100g bia貫go ry簑 d逝goziarnistego ( u mnie w woreczku)
  • 5 造瞠czek jogurtu naturalnego
  • 2 ga陰zki 鈍ie瞠j mi皻y
  • 1 brzoskwinia
  • 1/2 kiwi
  • szczypta soli
  • mi鏚 lub cukier do smaku

Przygotowanie:

Do ma貫go garnuszka nalewamy wod, tyle by przykry豉 nasz ry podczas gotowania. Do wody wk豉damy dwie ga陰zki 鈍ie瞠j mi皻y oraz ma陰 szczypt soli. Doprowadzamy do wrzenia, wk豉damy nasz woreczek z ry瞠m. Gotujemy zgodnie z zalecaniami producenta, pami皻aj帷 by ry簑 nie rozgotowa.

Ugotowany ry lekko studzimy (mi皻 wyrzucamy, ry przej掖 ju jej smak). Nast瘼nie jeszcze ciep造 陰czymy z jogurtem naturalnym i miodem lub cukrem, pr鏏ujemy.

Ry uk豉damy na talerzykach, b康 miseczkach.

Owoce obieramy i kroimy w drobn kostk, mieszamy razem. Wyk豉damy po po這wie owoc闚 na nasz mi皻owy ry.

Podajemy przyozdobiony listkami 鈍ie瞠j mi皻y.

Mi皻owy ry z jogurtem i owocami - lekkie danie na upalne dni

Smacznego

Lekkie i szybkie dania na upalne dniZ dzie熤i i dla dzieci

pi徠ek, 26 czerwca 2015

Dzi zapraszam Was na proste, ale jak瞠 pyszne danie. Makaron z serowo-mi皻owym sosem truskawkowym mo積a zje嗆 zar闚no na kolacje, 郾iadanie, jak i lekki, ale za to s這dki obiad.

Taki posi貫k przypomina mi czasy dzieci雟twa i kolonie w nadmorskich miejscowo軼iach. Panie kucharki cz瘰to serwowa造 makaron polany "sosem" owocowym. Ja jednak nie wykorzysta豉m do polania makaronu zwyk貫go koktajlu, lecz skorzysta豉m z moich ulubionych smak闚 - lekki serek homogenizowany i truskawki. Mi i moim bliskim bardzo smakowa這 takie po陰czenie. Zapraszam i Was do spr鏏owania.

Makaron z serowo-mi皻owym sosem truskawkowym

... lekko, smacznie i truskawkowo. Czasem nie trzeba nic wi璚ej.

Sk豉dniki: (sos na 4-5 porcji)

  • 12 du篡ch truskawek
  • 140 g naturalnego serka homogenizowanego (u mnie 0% t逝szczu)
  • 6 listk闚 鈍ie瞠j mi皻y
  • 2 1/2 造磬i 鄉ietanki 18%
  • ugotowany makaron 鈍iderki
  • opcjonalnie kilka listk闚 mi皻y i 獞iartki truskawek do podania

Przygotowanie:

Truskawki myjemy i pozbawiamy zielonych cz窷ci. Nast瘼nie przek豉damy do misy blendera. Do owoc闚 dodajemy listki 鈍ie瞠j mi皻y, serek homogenizowany oraz 鄉ietank 18%, wszystko razem miksujemy do po陰czenia sk豉dnik闚 i uzyskania konsystencji sosu.

Ugotowany makaron wyk豉damy na talerze i polewamy sosem.

Uwaga: makaron podajemy na zimno lub ciep這. Osobi軼ie preferuj wersj zimn - idealna na letnie 郾iadanie, kolacj lub obiad.

Zdobimy 獞iartkami truskawek i listkami mi皻y. Podajemy.

Smacznego

niedziela, 14 czerwca 2015

Dzi zapraszam Was na zio這wy sos serowo-oliwkowy z mi皻 + szybk sa豉tk z serem i oliwkami. Gdy do naszych drzwi pukaj niespodziewani go軼ie lub po prostu chcemy sp璠zi wiecz鏎 przy ulubionym filmie, te dwie propozycje doskonale si sprawdz.

Sos znakomicie smakuje z pieczonym kurczakiem, warzywami z patelni, najr騜niejszymi sa豉tkami... Ale osobi軼ie najbardziej lubi go je嗆 ze s這nymi krakersami. Chrupkie, s這ne ciasteczko maczane w g瘰tym, zio這wym serowo-oliwkowym sosie jest uczt dla mojego podniebienia. Dodatek mi皻y doskonale niweluje czosnkowy zapach, nadaj帷 przyjemnie orze德iaj帷y smak naszym potraw.

Drug moj propozycj jest szybka sa豉tka z serem typu 鈔鏚ziemnomorskiego w kostkach. Ta zielona sa豉tka doskonale nadaje si na kolacje, jak i spotkania z przyjaci馧mi. Robi si j bardzo szybko, a wi璚 niespodziewani go軼ie nam nie straszni. A podaj帷 do tego nasz sos i krakersy szybkie przyj璚ie gotowe.

Zapraszam Was serdecznie do skosztowania obu propozycji. I Wy zaskoczcie swoich go軼i i domownik闚 oryginalnymi przysmakami.

* przepis i pomys w豉sny

Zio這wy sos serowo-oliwkowy z mi皻 + szybka sa豉tka z serem i oliwkami

... jak瞠 wiele smako造k闚 mo積a stworzy z sera typu 鈔鏚ziemnomorskiego w kostkach, w zalewie zio這wo-olejowej z zielonymi oliwkami i z帳kami czosnku...

Sk豉dniki:

Zio這wy sos serowo-oliwkowy z mi皻:

  • 1 opakowanie sera typu 鈔鏚ziemnomorskiego w kostkach, w zalewie zio這wo-olejowej z zielonymi oliwkami i z帳kami czosnku Apetina Snack Pack in oil
  • 4-5 listk闚 鈍ie瞠j mi皻y
  • 180-200 g jogurtu naturalnego
  • pieprz do smaku
  • s這ne ciasteczka do podania

Szybka sa豉tka z serkiem i oliwkami:

  • kila li軼i sa豉ty
  • kilka listk闚 roszponki
  • 1/2 opakowania sera typu 鈔鏚ziemnomorskiego w kostkach, w zalewie zio這wo-olejowej z zielonymi oliwkami i z帳kami czosnku Apetina Snack Pack in oil
  •  2 rzodkiewki
  • 1 鈔ednia pieczarka
  • 1/4 du瞠j czerwonej papryki
  • s鏊 i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zio這wy sos serowo-oliwkowy z mi皻:

Do misy blendera przek豉damy ca造 sera typu 鈔鏚ziemnomorskiego w kostkach wraz z 2 oliwkami i 1 z帳kiem czosnku (wszystkie sk豉dniki znajduj si w opakowaniu sera firmy Apetina). Nast瘼nie dodajemy listki 鈍ie瞠j mi皻y i 150 g jogurt naturalny. Lekko przyprawiamy pieprzem. Miksujemy do po陰czenia sk豉dnik闚. Pr鏏ujemy sprawdzaj帷 smak i konsystencj. Je郵i nasz sos wyda nam si za g瘰ty dodajemy reszt jogurtu (jogurty r騜nych firm maj r騜n konsystencj). Na tym etapie mo瞠my r闚nie bardziej doprawi sos pieprzem. Zn闚 miksujemy.

Przelewamy sos do sosjerki i wk豉damy na chwil do lod闚ki (5-10 minut). Podajemy sch這dzony, np. z krakersami lub jako dodatek do da g堯wnych.

Zio這wy sos serowo-oliwkowy z mi皻

... idealny sos do szybkich przek御ek i da g堯wnych

Szybka sa豉tka z serem i oliwkami:

Li軼ie sa豉ty i roszponki myjemy i uk豉damy w naczyniu, w kt鏎ym podamy sa豉tk. Pieczark obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy do sa豉tki wraz z poci皻ymi na plasterki rzodkiewkami. Umyt papryk kroimy w kostk i posypujemy sa豉tk.

Na koniec dodajemy p馧 opakowania sera typu 鈔鏚ziemnomorskiego w kostkach Apetiny Snack Pack, wraz z oliwkami.

Sa豉tk tu przed podaniempolewamy zalew zio這wo-oliwkow z opakowania sera Apetiny i przyprawiamy delikatnie sol i pieprzem. Pr鏏ujemy, wk豉damy na 5-10 minut do lod闚ki. Podajemy sch這dzon.

Szybka sa豉tka z serem i oliwkami... wspania豉 zielona sa豉tka pe軟a smaku i aromatu

Zio這wy sos serowo-oliwkowy z mi皻

Smacznego

30 minut z Apetin

czwartek, 11 czerwca 2015

Sezon truskawkowy trwa. Czy Wy te lubicie r騜nego rodzaju orze德iaj帷e napoje z sokami? Moja rodzina wprost za nimi przepada. A wiadomo, 瞠 najlepsze s te zrobione przy u篡ciu domowych sok闚. Niestety zapas w piwnicy wszelkiego rodzaju sok闚 si sko鎍zy, wi璚... stan窸am przy kuchence i w przyp造wie kulinarnej wyobra幡i zrobi豉m szybki syrop truskawkowo-mi皻owy. Rodzinie tak smakowa這, 瞠 zam闚ili ju wi瘯sze ilo軼i. No c騜, sama musz przyzna, 瞠 w upalny dzie smakowa domowy syrop truskawkowo-mi皻owy + gazowana woda i kostki lodu by造 idealnym orze德ieniem. Spr鏏ujcie i Wy, zapraszam.

* przepis i pomys w豉sny, ilo嗆 sk豉dnik闚 wynika豉 z dost瘼nych obecnie w kuchni

Domowy syrop truskawkowo - mi皻owy - szybki i prosty w wykonaniu

... nie ma jak domowy syrop truskawkowy z orze德iaj帷 nutk mi皻y. Zdj璚ie wykonane zaraz po wlaniu do s這iczka - jeszcze gor帷y...

Sk豉dniki: (na oko這 450 ml syropu)

  • 2 szklanki truskawek (ciasto w這穎nych, ma造ch truskawek)
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 ga陰zka 鈍ie瞠j mi皻y
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 du瞠j cytryny

Przygotowanie:

Do garnka wsypujemy umyte, pozbawione zielonych cz窷ci truskawki. Zalewamy je wod i gotujemy oko這 10-15 minut, na mniejszym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i wy陰czamy. Odstawiamy na 10 minut, nast瘼nie przecedzamy przez g瘰te sitko. Truskawki ostro積ie dociskamy, by otrzyma wi璚ej soku (uwa瘸jmy, aby zrobi to delikatnie, by nasz syrop nie by m皻ny).

Nast瘼nie przelewamy nasz sok do garnka, dodajemy cukier oraz sok wyci郾i皻y z 1/2 cytryny. Gotujemy, ca造 czas mieszaj帷, a do rozpuszczenia cukru i lekkiego zg瘰tnienia syropu.

Syrop przelewamy do s這iczk闚. S這iczki mo積a zawekowa, je郵i chcemy przechowa nasz truskawkowo-mi皻owy syrop przez d逝窺zy czas (w闚czas proponuj zwi瘯szy ilo嗆 sk豉dnik闚).

Ja przela豉m m鎩 syrop do jednego wi瘯szego i jednego mniejszego s這iczka, wstawi豉m do lod闚ki. U nas syrop truskawkowy posta zaledwie 2 dni, tak nam smakowa.

Smacznego

Milion Smak闚 Truskawek - druga edycjaDanie pachn帷e zio豉mi - wiosna 2015Wiosenne s這dko軼i!

poniedzia貫k, 08 czerwca 2015

Dzi zapraszam Was na odrobin zdrowia. Po d逝gich weekendach sa豉tki s wspania造m urozmaiceniem jad這spisu i ogromn dawk witamin. Dzisiejsza propozycja nie b璠zie jednak zwyczajna. Zaprezentuj Wam przepis na chrupi帷 sa豉tk z gruszk, orze德iaj帷 mi皻, roszponk i serem 鈔鏚ziemnomorskim. Nietypowe po陰czenie smak闚 i aromat闚 sprawdzi這 si w 100%. Moi znajomi serwuj ju j na swoich sto豉ch, zw豉szcza na plenerowych spotkaniach. Ja osobi軼ie proponuj t sa豉tk postawi na pi瘯nie nakrytym stole, przy kt鏎ym zasi康ziecie wraz z Wasz drug po堯wk. Mo瞠cie te po prostu przygotowa j dla siebie na relaksuj帷y wiecz鏎. Spr鏏ujcie, zapraszam.

Chrupi帷a sa豉tka z gruszk, orze德iaj帷 mi皻 i serem 鈔鏚ziemnomorskim ... je郵i tak jak ja kochacie smak gruszki, s這nych ser闚 i pi瘯n ziele roszponki, ta sa豉tka jest dla Was

Sk豉dniki:

  • 2 gar軼ie 鈍ie瞠j roszponki
  • 1 soczysta gruszka (uwaga! nie powinna by zbyt dojrza豉/mi瘯ka)
  • 2 造磬i sera 鈔鏚ziemnomorskiego Apetina Bazil & Oregano
  • kilka listk闚 鈍ie瞠j mi皻y waniliowej (oko這 1 ga陰zki)
  • 1 1/2 造磬i pe軟oziarnistych p豉tk闚
  • oliwa z oliwek do skropienia sa豉tki

Przygotowanie:

Gruszk myjemy, tniemy na (w miar) r闚ne plastry, nie wykorzystuj帷 oczywi軼ie dolnej i g鏎nej cz窷ci z ogonkiem.

W naczyniu, w kt鏎ym podamy sa豉tk uk豉damy 鈍ie膨 roszponk i listki mi皻y (zostawiaj帷 kilka do po這瞠nia na gruszki).

1/2 造磬i p豉tk闚 pe軟oziarnistych rozgniatamy tworz帷 chrupi帷e drobinki, kt鏎ymi posypujemy nasz zielon sa豉tk. Pozosta貫 (ca貫) p豉tki uk豉damy dowolnie na sa豉tce.

Nast瘼nie do sa豉tki dodajemy plasterki gruszki oraz 2 造磬i serka 鈔鏚ziemnomorskiego Apetina Bazil & Oregano, kt鏎y doskonale urozmaica smak zio這wo-s這nym akcentem. Po czym dodajemy reszt roszponki i mi皻y.

Tak przygotowan sa豉tk skrapiamy oliw z oliwek i wk豉damy do lod闚ki na kilka minut, aby smaki si "przegryz造". Taki zabieg wydobywa przede wszystkim orze德iaj帷y smak mi皻y, kt鏎ym przechodzi ca豉 sa豉tka.

Sch這dzon sa豉tk podajemy sam lub jako dodatek do da.

Chrupi帷a sa豉tka z gruszk, orze德iaj帷 mi皻 i serem 鈔鏚ziemnomorskim

Smacznego

30 minut z Apetin

Danie pachn帷e zio豉mi - wiosna 2015

niedziela, 24 maja 2015

Dzi zapraszam Was na "Moj chwil wytchnienia"*, czyli mi皻owo-gruszkowy nap鎩 z kawa趾ami pysznych jab貫k. Ten orze德iaj帷y przysmak sta si moim ulubionym towarzyszem. W dni pochmurne rozgrzewa, w upalne ch這dzi. Ulubiona ksi捫ka, film lub po prostu koc na trawie, chwila ciszy, w miseczce ulubione owoce, a w r瘯u taki nap鎩... Takie momenty zawsze warto powtarza. Spr鏏ujcie, mo瞠 stanie si i Wasz chwil wytchnienia.

* przepis i pomys w豉sny

Moja chwila wytchnienia, czyli mi皻owo-gruszkowy nap鎩 z kawa趾ami pysznych jab貫k

... tym razem nap鎩 przygotowa豉m na wiecz鏎. Idealny po tak ci篹kim, d逝gim dniu.

Sk豉dniki: (na 2 pucharki napoju)

  • 300 ml wody
  • 2 saszetki herbaty "Mi皻a Zio這wa przyjemno嗆 z cytryn" firmy Posti
  • 100 ml delikatnego nektaru gruszkowego**
  • ga陰zka mi皻y waniliowej (mo積a u篡 zwyk貫j)
  • 2 plasterki cytryny
  • 1 鈔ednie jab趾o
  • opcjonalnie kostki lodu

** u篡wam delikatnego w smaku nektaru dla dzieci (bez konserwant闚 i barwnik闚), w celu urozmaicenia mo積a r闚nie u篡 nektaru gruszkowo-brzoskwiniowego

Przygotowanie:

Dwie saszetki herbaty "Mi皻a Zio這wa przyjemno嗆 z cytryn" firmy Posti zaparzamy wraz z ga陰zk mi皻y w 300 ml wody. Nast瘼nie wyci庵amy mi皻, a napar herbaciany odstawiamy do przestudzenia. W zale積o軼i czy chcemy poda nasz nap鎩 w wersji ciep貫j, b康 zimnej - jedynie przestudzamy napar herbaciany lub ca趾owicie go studzimy.

Jab趾o obieramy i kroimy na 鏀emki lub mniejsze kawa趾i. Tak przygotowane owoce wk豉damy do puchark闚. Je郵i chcemy, aby nasz nap鎩 by w wersji "zimnej" na tym etapie dodajemy do puchark闚 kostki lodu.

Do naparu z herbaty dolewamy nektar gruszkowy. Nast瘼nie tak przygotowanym napojem mi皻owo-gruszkowym zalewamy nasze jab趾a.

Przed podaniem do ka盥ego pucharka wk豉damy (zanurzamy w napoju) plaster cytryny. Ozdabiamy dowolnie i podajemy.

Smacznego

Przepis na zio這we orze德ienie

sobota, 23 maja 2015

Coraz cieplejsze dni za oknem. W moim 篡ciu za to mn鏀two zmian i ci篹kich decyzji. Dlatego dzi zapraszam Was na idealny koj帷y nerwy, a raduj帷y smakiem nap鎩. "ㄊk koj帷ego orze德ienia" nadaje si zar闚no na ciep貫, jak i zimne dni. To czy go b璠ziecie pi w wersji sch這dzonej, czy ciep貫j zale篡 tylko od Was. Spr鏏ujcie.

ㄊk koj帷ego orze德ienia

... sezon truskawkowy si zacz掖, dlatego nie mog這 ich zabrakn望.

ㄊk koj帷ego orze德ienia 2

Sk豉dniki:

  • 2 saszetki herbaty "Melisa Zio這wa przyjemno嗆 z truskawk" firmy Posti
  • 3/4 szklanki wrz徠ku (do zaparzenia herbat)
  • 3/4 szklanki soku jab趾owego*
  • 3-4 listki 鈍ie瞠j mi皻y
  • 6 truskawek

* domowy sok jab趾owy lub kupny - najlepiej soki jab趾owe bez konserwant闚 i barwnik闚 produkowane dla ma造ch dzieci

Przygotowanie:

Dwie saszetki herbaty "Melisa Zio這wa przyjemno嗆 z truskawk" firmy Posti zaparzamy w 3/4 szklanki wody wraz z listkami 鈍ie瞠j mi皻y. Wyci庵amy mi皻 i odstawiamy ca這嗆 do wystudzenia.

Do przygotowanych kieliszk闚 wk豉damy po kilka poci皻ych na 獞iartki lub 鏀emki truskawek.

Zaparzon, przestudzon herbat mieszamy w osobnym naczyniu wraz z sokiem jab趾owym. Tak przygotowany nap鎩 przelewamy do przygotowanych kieliszk闚.

Nap鎩 mo積a podawa sch這dzony lub lekko ciep造, w zale積o軼i od naszych upodoba.

Smacznego

Przepis na zio這we orze德ienie

 
1 , 2

UWAGA!!! Zmiana adresu bloga. Zapraszam na NOW STRON

Codziennie nowa porcja smacznych inspiracji. Spotkajmy si pod nowym adresem http://slodkieokruszki.pl

Kontakt: matleen@gazeta.pl m.slodkieokruszki@gmail.com Nawi您anie wsp馧pracy

B璠zie mi niezmiernie mi這, je郵i zostawisz po sobie jaki 郵ad w postaci komentarza.

Prawa autorskie

Tre軼i i zdj璚ia zawarte na tym blogu s moj w豉sno軼i. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materia堯w w ca這軼i lub w cz窷ci bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, maj徠kowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.

Tu mnie znajdziecie:

blogi kulinarne

Tu mnie znajdziecie:

Katalog Smak闚 - Przepisy kulinarne na ka盥 okazj i wyszukiwarka przepis闚

Tu mnie znajdziecie:

rondel

Tu mnie znajdziecie:

Lista Blog闚 Kulinarnych

Tu mnie znajdziecie:

FlyB - Kulinaria

Tu mnie znajdziecie:

myTaste.pl

Tu mnie znajdziecie:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...