Bo tylko tyle zostaje, je郵i wk豉damy serce w to co przyrz康zamy. Gotujmy razem - smacznie, szybko, zdrowo, kolorowo ...

Wpisy z tagiem: z cynamonem

sobota, 30 stycznia 2016

Kasza jaglana... przyznam Wam szczerze, 瞠 moje pierwsze spotkanie z ni nie by這 udane. No c騜... po prostu przepis, kt鏎y mi polecano nie by zbyt smaczny. Ale zwa篡wszy na to, 瞠 kocham gotowa i tak 豉two si nie poddaj postanowi豉m troszk poeksperymentowa i ju mam kilka w豉snych sprawdzonych i pysznych przepis闚 na kasz jaglan. Dlatego nawet, je郵i z za這瞠nia jej nie lubicie, spr鏏ujcie mojej dzisiejszej propozycji. Kokosowa jaglanka z cynamonem, jab趾iem i migda豉mi, to idealne danie na kolacj lub 郾iadanie zw豉szcza dla wielbicieli tych smak闚. A dla mi這郾ik闚 cha逕y i owoc闚 polecam ten przepis. Pami皻ajcie, 瞠 kasza jaglana, to samo zdrowie. Dlatego zw豉szcza teraz, gdy zmagam si z chorob z ogromn przyjemno軼i po ni si璕am. Warto zje嗆 tak pyszn i zdrow miseczk :)

Kokosowa jaglanka z cynamonem, jab趾iem i migda豉mi.

Sk豉dniki: (na 2 porcje)

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 3/4 szklanki mleka ro郵innego lub krowiego
  • 2 造瞠czki miodu
  • 1/2-3/4 造瞠czki cynamonu
  • 1 造瞠czka oleju kokosowego virgin BIO z Bazarka Smakoszy
  • 1/2 jab趾a
  • 4 造瞠czki p豉tk闚 migda這wych

Przygotowanie:

Kasz jaglan przed gotowaniem przesypujemy na g瘰te sitko i p逝czemy raz zimn raz ciep陰 wod, aby pozby si goryczki.

Nast瘼nie przesypujemy kasz jaglan do garnuszka z grubszym dnem, dodajemy 1/2 szklanki mleka kokosowego, 1/2 szklanki mleka ro郵innego lub krowiego, cynamon (w zale積o軼i od naszych upodoba od 1/2 do 3/4 造瞠czki, osobi軼ie dodaje 3/4 造瞠czki) oraz mi鏚. Ca這嗆 nale篡 bardzo delikatnie przemiesza, tylko tyle, aby rozprowadzi cynamon i mi鏚.

Gotujemy pod przykryciem na najmniejszym ogniu oko這 12 minut. W trakcie mo積a ca這嗆 raz przemiesza (delikatnie).

Po tym czasie wy陰czamy gaz i zostawiamy nasz kasz pod przykryciem, a prawie ca趾owicie wch這nie mleko. Nast瘼nie dolewamy reszt mleka ro郵innego (lub krowiego, w zale積o軼i jakie u篡wamy), delikatnie mieszamy i zn闚 przykrywamy nasz kasz na oko這 2 minuty. Po tym czasie dodajemy 造瞠czk oleju kokosowego, zn闚 mieszamy (, aby olej po陰czy si z kasz) i przek豉damy nasz kokosowo-cynamonow kasz jaglan na przygotowane p馧miski.

Na wierzch ka盥ej miseczki uk豉damy po 3-4 plasterki jab趾a i posypujemy wierzch p豉tkami migda這wymi. Tak przygotowan kokosow kasz jaglan z cynamonem mo瞠my je嗆 na ciep這 lub zimno, w zale積o軼i od upodoba.

Kokosowa jaglanka z cynamonem, jab趾iem, migda豉mi i olejem kokosowym

Smacznego





wtorek, 08 grudnia 2015

Dzi mam dla Was przepis na pyszne cynamonowe lody jab趾owe z pomara鎍zow sk鏎k. Pewnie niekt鏎zy z Was s zdziwieni, 瞠 tego typu przepis pojawia si w grudniu. Osobi軼ie uwielbiam lody o ka盥ej porze roku i musz przyzna, 瞠 zgadzam si ze stwierdzeniem lekarzy, 瞠 w豉郾ie teraz s dla nas o wiele zdrowsze. Brak znacz帷ych r騜nic temperatur powoduje, 瞠 delektuj帷 si moimi lodami nie musz si martwi o zapalenie gard豉. A poza tym... uwielbiam s這dko軼i. A takie lody mog je嗆 spokojnie bez wyrzut闚 sumienia. W ko鎍u (nie licz帷 dodatku cukru pudru) taki deser to samo zdrowie. Spr鏏ujcie. U mnie lody te znikaj w mig. A 瘸逝j, 瞠 zrobi豉m tak ma陰 porcj...

Jedynym minusem moich ukochanych cynamonowych lod闚 jab趾owych jest fakt, 瞠... s strasznie niefotogeniczne ;) Po wielu pr鏏ach postawi豉m na proste zdj璚ia i takie Wam prezentuje (lody ju lekko topniej w oczekiwaniu na uj璚ie). W ko鎍u liczy si smak! A ten jest wspania造 :)

Cynamonowe lody jab趾owe z pomara鎍zow sk鏎k.

Cynamonowe lody jab趾owe z pomara鎍zow sk鏎k.

Sk豉dniki: (na 4-5 ga貫k)

  • oko這 260 g pokrojonych, obranych jab貫k (3 soczyste jab趾a)
  • 2 造磬i kremowego jogurtu naturalnego
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 3/4 造瞠czki cynamonu
  • 1 造磬a kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej
  • do podania: ro磬i do lod闚 lub pucharki

Przygotowanie:

Jab趾a obieramy, kroimy na cztery cz窷ci i wycinamy gniazda. Mo積a przeci望 je na mniejsze kawa趾i. Wa積e, aby dobra dobre, soczyste, s這dkie jab趾a (! nie m帷zne). Tak przygotowane jab趾a wk豉damy w plastikowym pojemniku do zamra瘸lnika na oko這 1 1/2 godziny.

Po tym czasie wyci庵amy nasze zmro穎ne jab趾a i wk豉damy do misy blendera z ostrymi no瘸mi. Dodajemy kremowy jogurt naturalny, cynamon, cukier puder i pomara鎍zow sk鏎k kandyzowan. Miksujemy chwil, tylko do uzyskania jednolitej, g瘰tej zmro穎nej masy. Uwaga! Ilo嗆 cukru i cynamonu mo瞠my zmniejszy wed逝g w豉snych upodoba, wystarczy da go mniej, nast瘼nie kr鏂iutko zmiksowa, spr鏏owa i opcjonalnie do這篡 wybrany sk豉dnik.

Lodow mas przek豉damy do plastikowego pojemniczka z przykrywk. Ca這嗆 wk豉damy do zamra瘸lnika. Podczas mro瞠nia nale篡 miesza lody co 40-50 minut, aby nie dopu軼i do powstania kryszta趾闚 lodu i uzyska kremow konsystencj. Czas mro瞠nia uzale積iony jest od zamra瘸lnika. 字ednio lody powinny uzyska po膨dan konsystencj po oko這 4 godzinach.

Lody podajemy w wafelkach lub w pucharkach z ulubionymi dodatkami.

Cynamonowe lody jab趾owe z pomara鎍zow sk鏎k.

* przepis i pomys w豉sny - powsta kilka lat temu w wyniku eksperymentu z 陰czeniem ulubionych smak闚 i sprawdza si do dzi

Smacznego

Przepis zg豉szam do konkursu:

Moje wypieki. Wielki powr鏒


Link do ksi捫ki https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html

pi徠ek, 20 listopada 2015

Dzi mam dla Was bardzo szybk i smaczn propozycj. Je郵i lubicie cynamonowe smaki, ry i porcje owocowego zdrowia, to zach璚am do przygotowywania tak ekspresowych 郾iada. Taka ciep豉 miseczka idealnie sprawdza si na zimne jesienne poranki. Po jej zjedzeniu od razu "budz si do 篡cia". Zapraszam na cynamonowo-orkiszowy pudding ry穎wy z owocami. 

Cynamonowo-orkiszowy pudding ry穎wy z owocami.

Sk豉dniki:

  • 1 1/3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki p豉tk闚 ry穎wych b造skawicznych
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 2 造瞠czki miodu (ilo嗆 dobierzcie wed逝g w豉snych upodoba)
  • 1/2 造磬i otr瑿闚 orkiszowych
  • 1/2 ma貫go banana
  • 1 kiwi

Przygotowanie:

Mleko gotujemy w ma造m garnuszku z grubszym dnem. Nast瘼nie zmniejszamy gaz na minimalny. Dodajemy mi鏚, mieszamy. Po czym dodajemy otr瑿y i p豉tki ry穎we. Gotujemy oko這 1 minuty, mieszaj帷. Dodajemy 造瞠czk cynamonu i dalej gotujemy ci庵le mieszaj帷, do czasu a nasze p豉tki ry穎we odpowiednio zg瘰tniej (oko這 3 minuty).

Wskaz闚ka: Je郵i chcecie, aby danie mia這 mniej g瘰t konsystencj mo瞠cie podczas gotowania dola wi璚ej mleka.

Przek豉damy nasz pudding ry穎wy do miseczki.

Obieramy owoce i dowolnie nimi dekorujemy cynamonowo-orkiszowy pudding ry穎wy.

Podajemy od razu.

Cynamonowo-orkiszowy pudding ry穎wy z owocami.

Smacznego

Zdrowe, ciep貫 郾iadanie w jesiennym klimacieJesienne s這dko軼i!



sobota, 14 listopada 2015

Bardzo lubi desery. No c騜... jestem 豉suchem :) Czasem jem typowe s這dko軼i, a czasem przygotowuj ich zdrowsz ods這n. Dzi zapraszam Was na cynamonowy deser sernikowy chia z jab趾ami. Uwielbiam po陰czenie jab貫k i cynamonu. A Wy?

Cynamonowy deser sernikowy chia z jab趾ami

Sk豉dniki:

  • 140 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 造磬i nasion chia
  • 1 1/2 p豉skiej 造瞠czki cynamonu
  • 2 ma貫 jab趾a
  • opcjonalnie do posypania po wierzchu - mieszanka: 1/2 造瞠czki pokruszonych p豉tk闚 migda這wych, 1/2 造瞠czki 逝skanego s這necznika, szczypty wi鏎k闚 kokosowych

Przygotowanie:

Do miseczki przek豉damy ca造 serek homogenizowany waniliowy, dolewamy do niego mleko, dodajemy cynamon i nasiona chia. Ca這嗆 dok豉dnie mieszamy. Odstawiamy na 3-4 minuty, zn闚 mieszamy i przelewamy do pucharka.

Pucharek wk豉damy do lod闚ki na minimum 3-4 godziny. Najlepiej deser przygotowa rano lub na noc je郵i ma stanowi s這dsz wersj drugiego 郾iadania.

Po tym czasie deser wyci庵amy z lod闚ki (powinien mie g瘰t konsystencj, nasiona winny dobrze nap璚znie). Obieramy dwa jab趾a i kroimy je w kostk. Uk豉damy na wierzchu deseru. Ca這嗆 (opcjonalnie) posypujemy mieszank p豉tk闚 migda這wych, ziarenek s這necznika i wi鏎k闚 kokosowych.

Cynamonowy deser sernikowy chia z jab趾ami

Smacznego

Jesienne s這dko軼i!

niedziela, 25 pa寮ziernika 2015

Dzi mam dla Was lekk, s這dk, ale za razem bardzo syc帷 propozycj. Uwielbiam smak kokosu i cynamonu. W po陰czeniu z makaronem i soczystym jab逝szkiem stworzy豉m wspania陰, lekk kolacj. Zapraszam Was na moje lekkie makaronowe miseczki w kokosowo-cynamonowym sosie z soczystym jab逝szkiem. Idealnie nadadz si na kolacj, 郾iadanie, a nawet obiad czy deser ;) Spr鏏ujcie.

Zw豉szcza dzi taka propozycja wydaje si wprost idealna. 安i皻ujmy razem 安iatowy Dzie Makaronu.

Lekkie makaronowe miseczki w kokosowo-cynamonowym sosie z soczystym jab逝szkiem

Sk豉dniki: (na 2 porcje)

  • 3/4 szklanki makaronu kokardki
  • oko這 100 g makaronu ry穎wego muszelki
  • 1 jab趾o
  • 1/3 造瞠czki cukru z prawdziw wanili
  • 1 造瞠czka cukru *
  • 1 p豉ska 造瞠czka cynamonu
  • 3 造磬i jogurtu naturalnego
  • 2 造磬i mleczka kokosowego light
  • szczypta wi鏎ek kokosowych

* do pos這dzenia sosu mo積a r闚nie u篡 miodu

Przygotowanie:

Makarony gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.

W miseczce 陰czymy jogurt naturalny z mleczkiem kokosowym, mieszamy. Dodajemy p豉sk 造瞠czk cynamonu i 1/3 造瞠czki cukru z prawdziw wanili, mieszamy.

Obieramy jab趾o, tniemy je w drobn kosteczk. Dorzucamy do sosu, delikatnie mieszamy i ca這嗆 dos豉dzamy, pr鏏ujemy czy s這dko嗆 nam odpowiada.

Ugotowane makarony mieszamy i uk豉damy w dw鏂h miseczkach. Na wiech nak豉damy po po這wie kokosowo-cynamonowego sosu.

Ca這嗆 delikatnie posypujemy wi鏎kami kokosowymi i od razu podajemy.

Lekkie makaronowe miseczki w kokosowo-cynamonowym sosie z soczystym jab逝szkiem

Smacznego

安iatowy Dzie Makaronu 2015Jesienne s這dko軼i!

czwartek, 08 pa寮ziernika 2015

Dzi zapraszam Was na zapiekane kokardki makaronowe z jab趾owo-cynamonow chmurk ry穎w. Pyszna propozycj, kt鏎a nadaje si zar闚no na drugie 郾iadanie, jak i obiad czy kolacj. Ja dzi swoj zapiekank przygotowa豉m z my郵 o mojej ma貫j ksi篹niczce. Nie ma nic wspanialszego ni u鄉iech na twarzy dziecka, wsp鏊ne jedzenie i g這郾e "mama jesce mniam mniam". Spr鏏ujcie i Wy.

Zapiekane kokardki makaronowe z jab趾owo-cynamonow chmurk ry穎w

Sk豉dniki: (na form do zapiekania o wymiarach 21x11 cm x h. 4cm)

  • 80 g makaronu kokardki + woda do gotowania + szczypta soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • du瘸 szczypta cynamonu
  • 7 造瞠k p豉tk闚 ry穎wych b造skawicznych
  • 1 鈔ednie jab趾o
  • 1 1/3 造磬i cukru (ilo嗆 mo積a zmniejszy)

Przygotowanie:

W garnku gotujemy wod na makaron ze szczypt soli. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta.

W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko z cukrem i cynamonem.

Jab趾o obieramy ze sk鏎ki. Trzemy je na tarce na grubych oczkach.

Do mleka dodajemy p豉tki ry穎we b造skawiczne i starte jab趾o, mieszamy. Gotujemy ca這嗆 na ma造m ogniu, ca造 czas mieszaj帷 oko這 3 minuty. Nast瘼nie zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy na chwil, aby p豉tki ry穎we dobrze nap璚znia造 i "przesz造 smakami".

Na dno naczynka do zapiekania wyk豉damy po這w jab趾owych p豉tk闚 ry穎wych. Nast瘼nie uk豉damy warstw ugotowanego makaronu kokardki (zostawiaj帷 kilka do ozdoby). I zn闚 k豉dziemy warstw jab趾owo-ry穎w (lekko j wgniataj帷 w makaron).

Wierzch zapiekanki zdobimy kilkoma ugotowanymi kokardkami makaronowymi i posypujemy ozdobnie odrobin cynamonu.

Tak przygotowan zapiekank wk豉damy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 鈔odkowy poziom. Zapiekamy 18 minut. Podajemy od razu.

Zapiekane kokardki makaronowe z jab趾owo-cynamonow chmurk ry穎w

Smacznego

Jesienne SuperfoodsJab趾o z cynamonem 2015Jesienne s這dko軼i!

czwartek, 01 pa寮ziernika 2015

好iadanie... gdy rano wstaj i wchodz do kuchni po mojej "g這dnej" g這wie kr捫y wiele pysznych propozycji. Ale decyzja co zjem nast瘼uje w豉軼iwie w momencie otwarcia lod闚ki. O tak! Dzi ten sk豉dnik b璠zie podstawowym... i dalej ju rusza lawina pomys堯w. Dzi zapraszam Was na delikatny jab趾owo-miodowy omlet z cynamonem. Pysznie i szybko. Spr鏏ujcie.

Delikatny jab趾owo-miodowy omlet z cynamonem

Sk豉dniki: (na 1 osob)

  • 1 jajko klasy M
  • 1 jab趾o
  • szczypta cynamonu
  • 25 g miodu wielokwiatowego
  • 1/4 szklanki m彗i pszennej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 造瞠czka mas豉
  • opcjonalnie cukier puder do podania

Przygotowanie:

Do jednej miski wbijamy 鄴速ko, do drugiej bia趾o. Do bia趾a dodajemy mi鏚, miksujemy na najwy窺zych obrotach, a dobrze ubijemy bia趾o (nie musi by sztywne, ale winno powi瘯szy obj皻o嗆).

Do miski z 鄴速kiem dodajemy starte na grubych oczkach jab趾o, mleko i m彗. Ca這嗆 miksujemy do po陰czenia sk豉dnik闚 (ma貫 obroty). Nast瘼nie dodajemy ubite bia趾o, mieszamy delikatnie 造磬 do po陰czenia.

Na patelni rozpuszczamy 造瞠czk mas豉. Nast瘼nie wylewamy mas "omletow" i sma篡my na mniejszym ogniu, a omlet si zetnie. Nast瘼nie przek豉damy omlet na drug stron i chwil podsma瘸my. Naj豉twiej obr鏂i omlet w nast瘼uj帷y spos鏏 - zsuwamy go z patelni na talerz. Nast瘼nie przykrywamy patelni i obracamy, tak aby nasz omlet znalaz si na patelni nie obsma穎n stron.

Omlet podajemy sam lub posypany delikatnie cukrem pudrem.

Delikatny jab趾owo-miodowy omlet z cynamonem

Smacznego


Jesienne SuperfoodsJesienne s這dko軼i!

Jab趾o z cynamonem 2015



czwartek, 24 wrze郾ia 2015

Lubicie ry z jab趾iem? Ja uwielbiam. Ale czasem ze wzgl璠u na brak czasu i ch耩 przygotowania szybkiego, po篡wnego 郾iadania zmieniam tradycyjny przepis na co o wiele prostszego, ale r闚nie smacznego. Zapraszam Was na zapiekane p豉tki ry穎we z cynamonowym jab逝szkiem. Szybkie w przygotowaniu, pyszne i syc帷e 郾iadanie. Spr鏏ujcie.

Zapiekane p豉tki ry穎we z cynamonowym jab逝szkiem - szybki i prosty przepis

Sk豉dniki: (dla 1 osoby)

  • 1/2 szklanki mleka
  • 9 造瞠k p豉tk闚 ry穎wych
  • 1 jab趾o
  • du瘸 szczypta cynamonu
  • 1 造瞠czka cukru

Przygotowanie:

Przygotowujemy 1/2 szklanki gor帷ego mleka (ja podgrza豉m swoje w mikrofal闚ce, ale mo瞠cie zrobi to tradycyjnie).

Przygotowujemy naczynie do zapiekania. Wsypujemy do niego p豉tki ry穎we, zalewamy gor帷ym mlekiem. Na wierzch 軼ieramy na tarce na grubych oczkach jab趾o. Ca這嗆 posypujemy du膨 szczypt cynamonu.

Wk豉damy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy 20 minut. Podajemy ciep貫.

Zapiekane p豉tki ry穎we z cynamonowym jab逝szkiem - szybki i prosty przepis

Smacznego

Jab趾o z cynamonem 2015Jesienne SuperfoodsJesienne s這dko軼i!

wtorek, 08 wrze郾ia 2015

Uwielbiam gofry, a te robione wraz z moj pociech smakuj zawsze najlepiej. Ostatnio przygotowa造鄉y ich pyszn i aromatyczn wersj. Zapach cynamonu unosi si kusz帷o po ca貫j kuchni... Gofry wysz造 idealne i bardzo szybko znik造 ciesz帷 swoim smakiem moj pociech, mnie i reszt rodziny. Spr鏏ujcie, bo warto. Zapraszam Was na cynamonowe gofry.

Cynamonowe gofry

Sk豉dniki: (na oko這 8-9 gofr闚)

  • 2 szklanki m彗i pszennej
  • 2 jajka klasy M
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 4 造瞠czki cukru
  • 1 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • 25 g stopionego mas豉
  • odrobina oleju do posmarowania gofrownicy
  • ulubione dodatki: bita 鄉ietana, cukier puder, owoce, domowy d瞠m truskawkowy

Przygotowanie:

Do jednej miski wbijamy same 鄴速ka, do drugiej bia趾a. Bia趾a ubijamy na sztywno z szczypt soli.

Do 鄴速ek dodajemy cukier, dok豉dnie miksujemy. Nast瘼nie dodajemy stopione mas這, mleko, 造瞠czk cynamonu i proszek do pieczenia, miksujemy. Po czym dodajemy m彗, miksuj帷 a do dok豉dnego po陰czenia sk豉dnik闚.

Na koniec dodajemy ubite na sztywno bia趾a, i chwil miksujemy na najmniejszych obrotach (tylko do po陰czenia sk豉dnik闚).

Ciasto na gofry powinno mie g瘰t konsystencj.

Przed pieczeniem gofr闚 wa積e jest, aby dobrze rozgrza gofrownic. Smarujemy j odrobin oleju np. p璠zelkiem. Nast瘼nie wlewamy ciasto.

Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami np. bit 鄉ietan, cukier puder, owocami lub domowy d瞠m truskawkowy.

Cynamonowe gofry

Smacznego

100 przepis闚 na gofry



niedziela, 19 kwietnia 2015

Nied逝go przyjad go軼ie. B璠zie kawa, herbata, ciekawe rozmowy... W moim domu nie mo瞠 oczywi軼ie zabrakn望 r闚nie jakiego ciasta. Bo nie ma jak kawa貫k domowego, s這dkiego wypieku. On zawsze umili ka盥e spotkanie. Dzi zapraszam Was na szybki, smaczny, mi璚iutki i aromatyczny piernik z kawa趾ami jab貫k i nut d瞠mu porzeczkowego*. Nied逝go maj闚ka... polecam, to ciasto r闚nie na pikniki i inne okazje.

* przepis mojego autorstwa, po陰czenie ulubionych sk豉dnik闚 i smak闚

Piernik z jab趾ami

... pachnia這 w ca造m domu ... znik w mgnieniu oka ...

Przepis startuje w konkursie organizowanym przez Foodmania - "Maj闚ka z Owocowym Rajem". W sklepie Owocowy Raj znajdziecie, m.in. takie sk豉dniki jak cynamon i cukier z prawdziw wanili, wykorzystane w moim przepisie.

Sk豉dniki:

  • 1 造磬a miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 造磬i kakao
  • 1/2 szklanki m彗i krupczatki
  • 2 1/2 szklanki m彗i pszennej
  • 2 jab趾a
  • 4 造瞠czki (czubate) d瞠mu porzeczkowego
  • 2 szklanki ciep貫go mleka
  • 1 造磬a cukru z prawdziw wanili
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 1 1/2 造瞠czki przyprawy do piernika
  • 1/2 造瞠czki cynamonu
  • 1 jajko

Prostok徠na forma do pieczenia 32-25

Przygotowanie:

Ciasto przygotowujemy bez u篡cia miksera. Do miski wsypujemy obie m彗i oraz sod oczyszczon. Mieszamy. Nast瘼nie dodajemy cukier, mi鏚, cukier z prawdziw wanili, kakao, przypraw do piernika, cynamon i wszystko razem mieszamy drewnian 造磬. Po czym wlewamy powoli ciep貫 (nie gor帷e!) mleko, mieszamy. Nast瘼nie dodajemy pozosta貫 sk豉dniki, ci庵le mieszaj帷. Na koniec dodajemy 2 obrane i pokrojone w drobn kosteczk jab趾a. Mieszamy i przelewamy ciasto do posmarowanej i obsypanej kasz mann formy.

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Je郵i u篡jecie innej formy, to odpowiednio wyd逝瘸my czas pieczenia stosuj帷 zasad tzw. suchego patyczka.

Gdy ciasto przestygnie dekorujemy je polew czekoladow lub cukrem pudrem (wed逝g upodoba). Wyci庵amy z blaszki i podajemy. Ciasto d逝go zachowuje swoj mi瘯ko嗆 i 鈍ie穎嗆.

Smacznego

Wiosenne s這dko軼i!

UWAGA!!! Zmiana adresu bloga. Zapraszam na NOW STRON

Codziennie nowa porcja smacznych inspiracji. Spotkajmy si pod nowym adresem http://slodkieokruszki.pl

Kontakt: matleen@gazeta.pl m.slodkieokruszki@gmail.com Nawi您anie wsp馧pracy

B璠zie mi niezmiernie mi這, je郵i zostawisz po sobie jaki 郵ad w postaci komentarza.

Prawa autorskie

Tre軼i i zdj璚ia zawarte na tym blogu s moj w豉sno軼i. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materia堯w w ca這軼i lub w cz窷ci bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, maj徠kowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.

Tu mnie znajdziecie:

blogi kulinarne

Tu mnie znajdziecie:

Katalog Smak闚 - Przepisy kulinarne na ka盥 okazj i wyszukiwarka przepis闚

Tu mnie znajdziecie:

rondel

Tu mnie znajdziecie:

Lista Blog闚 Kulinarnych

Tu mnie znajdziecie:

FlyB - Kulinaria

Tu mnie znajdziecie:

myTaste.pl

Tu mnie znajdziecie:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...