Bo tylko tyle zostaje, je郵i wk豉damy serce w to co przyrz康zamy. Gotujmy razem - smacznie, szybko, zdrowo, kolorowo ...

Wpisy z tagiem: deser

czwartek, 12 maja 2016

Ostatnio dosta豉m spor ilo嗆 rabarbaru. Bardzo lubi te kwa郾e 這dygi. Dzi zapraszam Was na pyszny wiosenny deser warstwowy z rabarbarem. Idealna r闚nowaga mi璠zy s這dkim i kwa郾ym w ka盥ej 造瞠czce. I to co mi by這 bardzo potrzebne - chwila pysznego relaksu. Spr鏏ujcie.

Wiosenny deser warstwowy z rabarbarem

Wiosenny deser warstwowy z rabarbarem (2)

Sk豉dniki:

* ilo嗆 zale篡 od indywidualnych upodoba

Przygotowanie:

Rabarbar obieramy. Nast瘼nie tniemy wzd逝, po czym kroimy na do嗆 cienkie plasterki 2-3 mm.

Na ma陰 patelni nalewamy wod (5 造瞠k) i wsypujemy nasz rabarbar. Nast瘼nie ca這嗆 posypujemy po wierzchu cukrem. Na pocz徠ku warto nasypa go mniej, pod koniec mo積a doda wi璚ej. Nasz rabarbar "sma篡my/dusimy" na 鈔ednim ogniu oko這 5 minut, mieszaj帷 co jaki czas. Rabarbar powinien by mi瘯ki, lekko si rozpada i delikatnie s這dki.

Rabarbar - przygotowanie

Ciasta wrzucamy do misy blendera i rozdrabniamy.

Do pucharka nak豉damy warstwami - rozdrobnione ciasteczka (oko這 3 造磬i), po這w rabarbaru, zn闚 ciasteczka (oko這 3 造磬i), warstw serka homogenizowanego (najlepiej, aby by zimny), rabarbar i reszt ciasteczek. Ilo軼i s orientacyjne, zale膨 od wielko軼i pucharka.

Deser odstawiamy na oko這 3 minuty, aby rabarbar nie by zbyt gor帷y i ciasteczka lekko nami瘯造.

Podajemy.

Wiosenny deser warstwowy z rabarbarem (3)

Smacznego

鈔oda, 11 maja 2016

Uwielbiam lody. Ostatnie majowe dni s tak ciep貫, 瞠 postanowi豉m przygotowa kolejn domow wersj tego pysznego, zimnego deseru. W poniedzia貫k dosta豉m pyszn, s這dk paczk od Cukr闚 Nyskich po brzegi wype軟ion ciasteczkami. Ale moje rodzina si cieszy豉 na ten widok ;) Ja zreszt r闚nie, bo uwielbiam s這dycze, a te kojarz mi si z dzieci雟twem. Cukry Nyskie, to od lat ten sam wspania造 smak. Dlatego pierwsze w tym sezonie lody musia造 by... a jak瞠 z ciasteczkami. Takie ma貫 s這dkie ciasteczkowe drobiny doskonale komponuj si z 鄉ietankowym smakiem zimnych lod闚. Spr鏏ujcie. Polecam!

Domowe lody ciasteczkowe (bez jajek, bez maszynki)

Domowe lody ciasteczkowe (bez jajek, bez maszynki)(2)

Sk豉dniki: (na oko這 6 ga貫k lod闚)

* odmierza豉m szklank o pojemno軼i 250 ml

Uwaga! 妃ietanka i mleko powinny by sch這dzone

Przygotowanie:

Ciasteczka wrzucamy do misy blendera z no瘸mi i je rozdrabniamy (nie dok豉dnie) zostawiaj帷 troszk wi瘯szych kawa趾闚.

Domowe lody ciasteczkowe - przygotowanie

Do miski wlewamy zimn 鄉ietank, dodajemy ma陰 szczypt soli i ubijamy mikserem najlepiej na sztywno (najwa積iejsze by 鄉ietanka znacznie powi瘯szy豉 obj皻o嗆, ja nie zawsze ubijam j na sztywno).

Pod koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera na minimalne i dolewamy s這dzone mleczko skondensowane, miksuj dos這wnie chwil. Odk豉damy mikser.

Do masy wsypujemy rozdrobnione ciasteczka i delikatnie mieszamy je z mas.

Mas przelewamy do plastikowego pojemnika z pokrywk. Zamkni皻y pojemnik wk豉damy od razu do zamra瘸lnika.

Lody (w zale積o軼i od zamra瘸lnika) mrozimy oko這 4 godziny. Przez pierwsz godzin nale篡 je przemiesza oko這 3 razy dok豉dnie widelcem, aby nie wytworzy造 si kryszta趾i lodu. P騧niej mo積a miesza co 1-11/2 godziny.

Gotowe lody podajemy same lub z ulubionymi dodatkami.

Domowe lody ciasteczkowe (bez jajek, bez maszynki)(3)

Domowe lody ciasteczkowe (bez jajek, bez maszynki)(4)

Smacznego

* przepis i pomys w豉sny

sobota, 07 maja 2016

Wczoraj po d逝gim spacerze, a potem jeszcze d逝窺zych porz康kach przyszed upragniony czas odpoczynku. A zawsze najlepiej odpoczywa mi si... z pysznym deserem w r瘯u. Nie mia豉m ju czasu, ani si造 na d逝gie spanie w kuchni, wi璚 przygotowa豉m szybki deser ry穎wy z karmelizowanym jab趾iem. To taka moja alternatywna wersja tradycyjnego puddingu ry穎wego z owocami. Spr鏏ujcie i Wy. Ten deser to smak i prostota w jednym.

Szybki deser ry穎wy z karmelizowanym jab趾iem

Sk豉dniki:

  • 1/2 ugotowanego wcze郾iej woreczka ry簑 (woreczek 100 g)*
  • 2 mniejsze jab趾a
  • cynamon (wg uznania)
  • 2 造磬i mas豉
  • 2 造磬i cukru
  • cytryna
  • oko這 10 造瞠k mleka

* u mnie najcz窷ciej ry ja鄉inowy lub d逝goziarnisty Uncle Bens

Przygotowanie:

Jab趾a obieramy i dowolnie kroimy, najlepiej w grubsz kostk. Nast瘼nie skrapiamy je sokiem z cytryny.

Na patelni topimy 2 造磬i mas豉, nast瘼nie dodajemy 2 造磬i cukru i karmelizujemy go przez chwil (powinien lekko zbr您owie).

Nast瘼nie dodajemy nasze jab趾a, a ca這嗆 (po wierzchu) opr鏀zamy cynamonem (ilo嗆 zale篡 od indywidualnych upodoba).

Jab趾a sma篡my do mi瘯ko軼i, co jaki czas delikatnie mieszaj帷 (powinny ca貫 by w cynamonowym karmelu). U mnie trwa這, to oko這 4 minut, ale czas zale篡 od u篡tego jab趾a.

Ry (u mnie wcze郾iej ugotowany, z lod闚ki) przek豉damy do ma貫go garnuszka z grubszym dnem, dodajemy mleko i podgrzewamy, co jaki czas mieszaj帷. Gdy ry wch這nie wi瘯szo嗆 mleka, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na chwil.

Do przygotowanego pucharka przek豉damy mleczny ry, a na wierzch uk豉damy nasze skarmelizowane jab趾a. Osobi軼ie dodaj r闚nie reszt karmelu z patelni, kt鏎a sp造wa na ry nadaj帷 mu dodatkowej s這dyczy.

Podajemy od razu.

Smacznego


poniedzia貫k, 18 kwietnia 2016

Uwielbiam desery w pucharkach. S idealne na chwil wytchnienia po d逝gim dniu. Dzi zapraszam Was na serniczek chia na jagodach z warstw czekolady. Pyszny deser w pucharku. A zwie鎍zenie czekolady... no c騜... chyba ka盥a kobieta kocha te ma貫 kosteczki ;)

Serniczek chia na jagodach z warstw czekolady. Pyszny deser w pucharku.

Polecam Wam serdecznie czekolady BIO od Ekoflorka. Smak, jako嗆... po prostu a chce si je嗆 i je嗆.

Serniczek chia na jagodach z warstw czekolady Ekoflorka

Sk豉dniki: (na 1 pucharek)

  • 1/2 szklanki delikatnego twarogu naturalnego
  • 2-3 造瞠czki cukru pudru
  • 3 造磬i jag鏚
  • 2 造磬i nasion chia
  • 4 造磬i mleka
  • 4 krople soku z cytryny
  • 2 kostki gorzkiej czekolady z wi郾iami i je篡nami Ekoflorka (do starcia) + 1-2 kostki gorzkiej czekolady Ekoflorka
  • waflowa rurka

Przygotowanie:

Do miseczki wsypujemy nasiona chia i zalewamy je 4 造磬ami zimnego mleka, mieszamy. Odstawiamy na bok (na oko這 3-4 minut), mieszaj帷 co jaki czas. Nasiona maj nap璚znie.

W misce mieszamy twar鏬, cukier puder (dodajemy mniejsz ilo嗆 i pr鏏ujemy smak) i sok z cytryny.

Nast瘼nie dodajemy nap璚znia貫 nasiona chia. Ca這嗆 mieszamy.

Na dno pucharka wyk豉damy jagody. Nast瘼nie nak豉damy nasz warstw sernikow.

Czekolad (2 kostki) 軼ieramy na tarce na drobnych oczkach. Posypujemy wierzch naszego deseru. W deser wbijamy waflow rurk i uk豉damy ca貫 kostki czekolady.

Podajemy.

Serniczek chia na jagodach z warstw czekolady.

Serniczek chia na jagodach z warstw gorzkiej czekolady.

Smacznego

wtorek, 12 kwietnia 2016

Bardzo dawno nie jad豉m ry穎wego puddingu i w sumie nie wiem dlaczego, bo go wprost uwielbiam. Dlatego dzi w ramach deseru postanowi豉m go przygotowa przygotowa sobie. Ten pyszny mleczny ry穎wy pudding podany z truskawkami ucieszy ca陰 rodzin. Dlatego i Wam go szczerze polecam. Spr鏏ujcie.

Mleczny pudding ry穎wy z truskawkami



Sk豉dniki: (na 3 porcje)

  • 100 g ry簑 ja鄉inowego Skworcu
  • 1 szklanka wody
  • 3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • oko這 1/3 造瞠czki mieszanki przypraw wanilia z aromatem rumu
  • 3-4 truskawki
  • 2-3 waflowe rurki do ozdoby

Przygotowanie:

Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy ry, zalewamy go szklank wody. Zagotowujemy. Nast瘼nie odlewamy ca陰 wod. Do ry簑 dodajemy mleko, przypraw i cukier. Ca這嗆 gotujemy na ma造m ogniu, do嗆 cz瘰to mieszaj帷 aby unikn望 przypalenia.

Gdy ry dobrze nap璚znieje i wch這nie wi瘯szo嗆 mleka garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy jeszcze na 5 minut.

Pudding ry穎wy przek豉damy do puchark闚. Na wierzch ka盥ej porcji uk豉damy kawa趾i truskawek i wbijamy waflowe rurki.

Pudding podajemy ciep造.

Mleczny pudding ry穎wy z truskawkami

Smacznego

wtorek, 15 marca 2016

Dzi mia豉m ochot na co s這dkiego. A 瞠 mia豉 przyj嗆 moja kole瘸nka, kt鏎a wprost uwielbia wszelakie dania z makaronem postanowi豉m przygotowa do嗆 nietypowy deser. Wysz這 przepysznie. Dlatego polecam Wam to danie z czystym sumieniem. Zapraszam na m鎩 czekoladowy makaron z karmelizowanym jab趾iem.

Czekoladowy makaron z karmelizowanym jab趾iem

Sk豉dniki: (na 2 porcje)

  • 2 szklanki makaronu wst璕i ozdobne z kakao Makarony Polskie
  • 1 du瞠 soczyste jab趾o
  • 2 造磬i mas豉
  • 2 1/3 造磬i cukru
  • cynamon

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcj producenta.

Jab趾a obieramy i kroimy w kostk (nie za ma陰, aby si nie rozpad造 podczas karmelizacji).

Na patelni topimy mas這, nast瘼nie dodajemy cukier i karmelizujemy przez chwil (powinien lekko zbr您owie).

Nast瘼nie dodajemy pokrojone w kostk jab趾o, a ca這嗆 (po wierzchu) opr鏀zamy cynamonem. Jab趾a sma篡my do mi瘯ko軼i, co jaki czas delikatnie mieszaj帷 (powinny ca貫 by w cynamonowym karmelu). U mnie trwa這, to oko這 4 minut, ale czas zale篡 od u篡tego jab趾a.

Makaron lekko studzimy i przek豉damy do kieliszk闚. Na wierzch wyk豉damy (wraz ze s這dkim karmelem) jab趾a.

Podajemy. Takie danie smakuje zar闚no w ciep貫j, jak i zimnej wersji.

Smacznego

poniedzia貫k, 14 marca 2016

Uwielbiam s這dko軼i te ma貫 i du瞠. Dlatego tak cz瘰to je robi. Niedawno nawi您a豉m wspania陰 wsp馧prac z producentem s這dyczy ekologicznych - Ekoflorka. Po otwarciu jednej z paczuszek pe軟ych moich ulubionych kr闚ek i spr鏏owaniu pierwszego cukierka... no c騜 trudno by這 mi si powstrzyma, by nie zje嗆 od razu wszystkich. Moi bliscy r闚nie bardzo zasmakowali si w s這dko軼iach od Ekoflorki. Dlatego gor帷o Wam je polecam. A dzi zapraszam Was na prosty domowy deser dla s這dkich 豉such闚. W kilka chwil po deserze zosta造 ju tylko puste kieliszki. Spr鏏ujcie. 妃ietankowy deser z kr闚kow s這dycz zasmakuje du篡m, jak i ma造m 豉suchom.

妃ietankowy deser z kr闚kow s這dycz

Sk豉dniki: (na 3 porcje)

  • 1 szklanka mleka
  • 3 鄴速ka
  • 1 szklanka 鄉ietanki krem闚ki 30%
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 1 1/2 造磬i cukru
  • 3 kr闚ki BIO klasyczne od Ekoflorka
  • opcjonalnie - czekoladowe ozdoby

Przygotowanie:

Kr闚ki 軼ieramy na tarce na 鈔ednich oczkach - na wi鏎ek.

Zagotowujemy mleko. Do miski wlewamy 鄉ietank krem闚k, dodajemy do niej 鄴速ka, cukier i m彗 ziemniaczan. Ca這嗆 dok豉dnie mieszamy r霩g. Nast瘼nie do ciep貫go (!) mleka dodajemy zawarto嗆 miski, dok豉dnie mieszamy unikaj帷 powstania grudek. Ca這嗆 podgrzewamy, a masa zg瘰tnieje (konsystencja rzadszego budyniu).

Mas przelewamy do kieliszk闚 (lub mniejszych szklanek). Odczekujemy chwil, aby lekko przestyg豉. Nast瘼nie ka盥 porcj posypujemy startymi kr闚kami i opcjonalnie dodajemy ozdoby.

Podajemy od razu.

妃ietankowy deser z kr闚kow s這dycz od Ekoflorka

Smacznego

鈔oda, 02 marca 2016

Uwielbiam wszelkie s這dko軼i. Ale czasem zamiast blachy ciasta ze wzgl璠u na zdrowie, jak i czas lubi przygotowa smaczny, prosty deser. Dzi zapraszam Was na szybki deser szarlotkowy z chia. Kilka chwil, a potem ju tylko zostaje delektowanie si 造瞠czka po 造瞠czce ;) A je郵i wolicie jednak tradycyjne s這dko軼i w postaci wypiek闚 spr鏏ujcie moich ma造ch szarlotek (muffinek).

Szybki deser szarlotkowy z chia

Sk豉dniki: (na 1 porcj)

* mo積a r闚nie u篡 naturalnego serka homogenizowanego z 造瞠czk miodu

Przygotowanie:

Serek homogenizowany wyci庵amy z lod闚ki, przek豉damy do miseczki i mieszamy dok豉dnie z nasionami chia. Odstawiamy na 5 minut.

Do ma貫j szklanki / kieliszka nak豉damy mus jab趾owy (u mnie oko這 1 造磬i), nast瘼nie wyk豉damy serek z nasionami chia, a na koniec reszt musu.

Podajemy. Prosto, szybko i smacznie.

Szybki deser szarlotkowy z chia

Smacznego

pi徠ek, 26 lutego 2016

Uwielbiam kokosowe smaki. Ka盥a s這dko嗆, placuszki, ciasta, ciasteczka, desery z wi鏎kami po prostu znikaj z mojego talerza. Dzi chcia豉bym Was zaprosi na uzale積iaj帷e (bynajmniej mnie, bo na zjedzeniu jednej nigdy nie poprzestaje) pyszne kokosanki na bia趾ach. Wystarczy chwila i mo積a upiec wspania造, prosty deser. Takie ma貫 kokosowe ciasteczka s idealnym towarzyszem do kawy czy herbaty lub po prostu do ulubionego filmu ;) Spr鏏ujcie. A przy okazji jest, to te 鈍ietny pomys na wykorzystanie bia貫k.

Pyszne kokosanki na bia趾ach

Sk豉dniki: (na blaszk)

  • 2 bia趾a (jajek klasy L)
  • 2 szklanki wi鏎k闚 kokosowych
  • 1 造瞠czka budyniu waniliowego (proszek)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 60 g mas豉
  • szczypta soli

Przygotowanie:

W garnuszku z grubszym dnem topimy (na ma造m ogniu) mas這. Zdejmujemy garnek z ognia. Nast瘼nie dosypujemy do stopionego mas豉 2 szklanki wi鏎k闚 kokosowych, dok豉dnie mieszamy ca這嗆 造磬 (do po陰czenia sk豉dnik闚).

W miseczce ubijamy na sztywno bia趾a ze szczypt soli. Do ubitych bia貫k powoli dosypujemy cukier z 造瞠czk budyniu, miksuj帷 na najmniejszych obrotach.

Tak przygotowan pian z bia貫k i cukru dodajemy delikatnie do kokosowej masy, ca這嗆 mieszamy 造磬 lub r霩g po po陰czenia sk豉dnik闚.

Kokosanki - etapy przygotowa

Z g瘰tej masy formujemy w d這niach niewielkie kulki (wielko嗆 orzecha w這skiego). Uk豉damy je na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia.

Kokosanki - formowanie ciasteczek

Kokosanki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (na 鈔odkowym poziomie) oko這 15-20 minut. Kokosanki powinny si zarumieni.

Kokosanki - po upieczeniu

Blach z kokosankami wyci庵amy z piekarnika i studzimy. Dopiero po przestudzeniu kokosanki twardniej i mo積a je 軼i庵n z blaszki.

Kokosanki przechowujemy w zamkni皻ym, metalowym pojemniku (o ile jakie zostan).

Kokosanki na bia趾ach

Smacznego

* przepis ze starego zeszytu z moimi drobnymi zmianami

Wraz z innymi blogerami bior udzia w zabawie - Ciasto na niedziel. Tym razem wszyscy podajemy swoje smaczne sposoby na wykorzystanie bia貫k. Wraz ze mn piekli:

Esmeralda ze smakiem,

Izoni pyszne smaki,

Mo瞠 co zjemy,

W mojej kuchni,

Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni,

Moje domowe kucharzenie,

Sz鏀te Niebo,

Grunt to przepis,

Moje ma貫 czarowanie,

Na ciasteczkowych papierach



鈔oda, 24 lutego 2016

Uwielbiam owocowe, a w szczeg鏊no軼i jagody. Dlatego tak du穎 zamrozi豉m ich w sezonie. Drug moj mi這軼i s oczywi軼ie s這dko軼i, zw豉szcza te w czekoladowej wersji. Dzi chcia豉bym Wam przedstawi przepis na szybkie czekoladowe babeczki nadziane jagodami. Do tego porcja bitej 鄉ietany i... deser idealny. Taki deser najlepiej smakuje w towarzystwie ukochanej osoby (lub os鏏ek, je郵i jemy go z ma造mi domownikami). Spr鏏ujcie, polecam. Je郵i nie macie jag鏚 opcjonalnie mo瞠cie nadzia babeczki np. malinami. B璠zie r闚nie pysznie.

Czekoladowe babeczki nadziane jagodami (na oleju rzepakowym)

Do przygotowania babeczek u篡豉m oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym 廝鏚貫m kwas闚 omega – 3 i dlatego deser z jego dodatkiem jest jeszcze bardziej wyj徠kowy :)

Sk豉dniki:

  • 1 szklanka m彗i
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4 pe軟e 造瞠czki kakao (do wypiek闚)
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 10 造瞠czek jag鏚
  • bita 鄉ietana
  • truskawkowa posypka

Przygotowanie:

Do jednej miski wsypujemy m彗 z proszkiem do pieczenia, 4 造瞠czki kakao (do wypiek闚, ciemne) oraz cukier. Ca這嗆 dok豉dnie mieszamy.

W drugiej misce mieszamy jajko, z mlekiem i olejem rzepakowym.

Na koniec do mokrych sk豉dnik闚 wsypujemy suche i ca這嗆 dok豉dnie 陰czymy (mieszamy).

Ciasto wylewamy do formy na babeczki (wy這穎nej papilotkami - 5 sztuk) na wysoko嗆 3/4 foremki.

Babeczki pieczemy 20-25 minut (stan sprawdzamy patyczkiem) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (鈔odkowy poziom).

Po upieczeniu babeczki studzimy. Nast瘼nie w ka盥ej wydr捫amy delikatni 鈔odek ma陰 造瞠czk (1-2 造瞠czki ciasta). W to miejsce wk豉damy 2 造瞠czki jag鏚.

Babeczki nadziane jagodami - przygotowanie

Wierzch babeczki zdobimy bit 鄉ietan i truskawkow posypk. Podajemy.

Czekoladowe babeczki nadziane jagodami

Smacznego

Pokochaj olej rzepakowy

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5

UWAGA!!! Zmiana adresu bloga. Zapraszam na NOW STRON

Codziennie nowa porcja smacznych inspiracji. Spotkajmy si pod nowym adresem http://slodkieokruszki.pl

Kontakt: matleen@gazeta.pl m.slodkieokruszki@gmail.com Nawi您anie wsp馧pracy

B璠zie mi niezmiernie mi這, je郵i zostawisz po sobie jaki 郵ad w postaci komentarza.

Prawa autorskie

Tre軼i i zdj璚ia zawarte na tym blogu s moj w豉sno軼i. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materia堯w w ca這軼i lub w cz窷ci bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, maj徠kowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.

Tu mnie znajdziecie:

blogi kulinarne

Tu mnie znajdziecie:

Katalog Smak闚 - Przepisy kulinarne na ka盥 okazj i wyszukiwarka przepis闚

Tu mnie znajdziecie:

rondel

Tu mnie znajdziecie:

Lista Blog闚 Kulinarnych

Tu mnie znajdziecie:

FlyB - Kulinaria

Tu mnie znajdziecie:

myTaste.pl

Tu mnie znajdziecie:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...