Bo tylko tyle zostaje, je郵i wk豉damy serce w to co przyrz康zamy. Gotujmy razem - smacznie, szybko, zdrowo, kolorowo ...

Wpisy z tagiem: 鈍i徠eczne przepisy

poniedzia貫k, 28 marca 2016

W drugi dzie 鈍i徠 jad odwiedzi rodzin. Chc帷 im zrobi przyjemno嗆 w niedziel upiek豉m pyszne ciasto z zatapian mas makow. Mam nadziej, 瞠 "makowe" 豉suchy b璠 szcz窷liwe ;) Wam r闚nie serdecznie polecam ten przepis. Ciasto jest delikatne, dobrze nadziane mas makow i szybkie w wykonaniu. Nic tylko piec :D

Ciasto z zatapian mas makow. Pyszne ciasto z makiem.

Pyszne, puszyste ciasto i du瘸 ilo嗆 masy makowej - polecam :)

Ciasto z zatapian mas makow

Sk豉dniki: (polecana forma - kwadratowa tortownica 24x24)

  • 200 g margaryny
  • 1 puszka masy makowej Helio
  • 200 g drobnego cukru
  • 170 g m彗i pszennej
  • 30 g m彗i ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 11/2 造瞠czki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Do miski przek豉damy 200 g mi瘯kiej margaryny, dodajemy drobny cukier, cukier waniliowy i wbijamy 3 jajka. Ca這嗆 dok豉dnie miksujemy.

Nast瘼nie stopniowo dosypujemy obie m彗i z proszkiem do pieczenia, ci庵le miksuj帷.

Ciasto wyk豉damy 造磬 do wysmarowanej margaryn i obsypanej kasz mann tortownicy. Ciasto nie pokryje ca貫j formy, nale篡 je wyk豉da w odst瘼ach. W puste miejsca wk豉damy mas makow. Reszt masy wyk豉damy na wierzch, ale w taki spos鏏 aby zostawi widoczne miejsca z ciastem. Ciasto podczas pieczenia znacznie ro郾ie zakrywaj帷 prawie ca趾owicie mas makow - st康 moja nazwa ciasta "Ciasto z zatapian mas makow".

Ciasto z zatapian mas makow - przygotowanie

Ciasto pieczemy oko這 45 minut w w nagrzanym do 210 stopni piekarniku na 鈔odkowym poziomie.

Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z formy. Ciasto mo積a dowolnie udekorowa.

Ciasto z zatapian mas makow. Pyszne ciasto z makiem od Helio

Ciasto z zatapian mas makow Helio

Smacznego

* przepis pochodzi z zeszytu z przepisami mojej mamy

czwartek, 31 grudnia 2015

Dzi mam dla Was szybkie, wilgotne ciasto czekoladowo-ananasowe. Wykonanie zajmie Wam dos這wnie par minut. Dzi瘯i zastosowaniu uroczych i smacznych dekoracyjnych kuleczek zbo穎wych w r騜owej posypce, ciasto nabra這 鈍i徠ecznego charakteru. Natomiast dodatek ananasowych kosteczek nadaje mu mi瘯ko嗆 i oryginalny smak. No c騜... uwielbiam ananasy, dlatego nie mog豉m si oprze, by nie wykorzysta mojej miko豉jkowej puszki w kulinarnym eksperymencie ;) Zach璚am Was do przygotowania tego ekspresowego wypieku na 鈍i徠eczne okazje, jak i do codziennej kawy. Tym razem moje ciasto stanie si s這dk atrakcj sylwestrowego sto逝. 

Czekoladowo-ananasowe ciasto ekspresowe. Ciasto idealne na 鈍i徠eczny i sylwestrowy st馧.

Korzystaj帷 z okazji chcia豉bym z這篡 Wszystkim najserdeczniejsze 篡czenia. Niech ta sylwestrowa noc b璠zie pocz徠kiem wspania貫go Nowego Roku, pe軟ego rado軼i, mi這軼i i spe軟ionych marze. Mam r闚nie nadziej, 瞠 i w tym Nowym 2016 Roku zn闚 si spotkamy, by razem piec, gotowa, przygotowywa 郾iadania i prowadzi kulinarne i prywatne rozmowy... Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie.

SZCZ呇LIWEGO NOWEGO ROKU

Czekoladowo-ananasowe ciasto ekspresowe

Sk豉dniki:

  • 1 1/2 szklanki m彗i pszennej
  • 250 g margaryny
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 4 plastry ananasa z puszki w zalewie
  • 7 造瞠k zalewy z ananasa
  • 3 造磬i ciemnego kakao do wypiek闚 (!nie s這dkiego)
  • 1 czubata 造磬a kremu czekoladowego lub czekoladowo-orzechowego*
  • 3 jajka
  • ma豉 szczypta soli
  • 3 krople aromatu pomara鎍zowego Delecta
  • 3 造瞠czki proszku do pieczenia Delecta
  • do dekoracji - Delecta Decorada kuleczki zbo穎we w r騜owej posypce

* domowy lub kupny krem do smarowania kanapek

Przygotowanie:

Do garnuszka z grubszym dnem przek豉damy margaryn, dziel帷 j na mniejsze cz窷ci, wsypujemy cukier, kakao i wlewamy 7 造瞠k zalewy z ananasa. Ca這嗆 stawiamy na ma造m ogniu, rozpuszczamy ci庵le mieszaj帷. Mniej wi璚ej w po這wie procesu rozpuszczania sk豉dnik闚 dodajemy czubat 造磬 kremu czekoladowego, gotujemy ci庵le mieszaj帷 a do po陰czenia sk豉dnik闚.

Z tak powsta貫j, g瘰tej masy odlewamy 3/4 szklanki.

Przygotowujemy reszt sk豉dnik闚 ciasta. W jednej misce ubijamy na sztywno bia趾a z ma陰 szczypt soli.

W drugiej misce miksujemy kr鏒ko 鄴速ka, nast瘼nie dodajemy m彗 z proszkiem do pieczenia, aromat pomara鎍zowy i mas czekoladow z garnuszka. Miksujemy na wolnych obrotach.

Plastry ananasa ods帷zamy na r璚zniku papierowym. Nast瘼nie tniemy w jak najmniejsz kosteczk. Tak przygotowane dodajemy do miski, delikatnie mieszamy 造磬.

Nast瘼nie dodajemy ubite bia趾a, delikatnie i kr鏒ko mieszamy je z ciastem za pomoc drewnianej 造磬i (!nie miksera).

Mas przelewamy do wysmarowanej t逝szczem i obsypanej kasz mann keks闚ki.

Ciasto wk豉damy na 鈔odkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 40 minut. Stan upieczenia mo積a sprawdzi patyczkiem. Po wy陰czeniu piekarnika ciasto zostawiamy na 5 minut przy uchylonych drzwiczkach - zapobiega, to nadmiernemu p瘯aniu ciasta.

Wystudzone i wyci庵ni皻e z keks闚ki ciasto polewamy odstawion wcze郾iej mas czekoladow (3/4 szklanki).

Gdy polewa zacznie zastyga (powinna by jeszcze delikatnie lepka, aby swobodnie "przyczepi" dekoracj) ciasto dowolnie zdobimy przy u篡ciu zbo穎wych kuleczek w r騜owej posypce.

Podajemy.

Czekoladowo-ananasowe ciasto ekspresowe

Smacznego

Wypiekamy 鈍i徠ecznie, kolorowo, naturalnie…

czwartek, 24 grudnia 2015

Dzie przed Wigili w ca造m domu unosz si wspania貫 zapachy... Krz徠am si energicznie by ze wszystkim zd捫y. Pierogi ju s, uszka te, barszcz... Czas na moje ukochane 鈍i徠eczne ciasta. Bez jakiego ciasta nie wyobra瘸m sobie 鈍i徠ecznego sto逝? Bez sernika. Tym razem postanowi豉m przygotowa go w delikatnie cytrynowej wersji na kruchym, czekoladowym spodzie ze s這dkim owocowym akcentem tutti frutti. Serdecznie Wam polecam takie zestawienie smak闚. Dodatkowym atutem tego przepisu jest fakt, 瞠 sernik uda si nawet z do嗆 wilgotnego sera z wiaderka. Ile to razy kupi豉m ser, otwar豉m go i za豉mana stwierdzi豉m, 瞠 jest zbyt wilgotny. Stosuj帷 ten przepis nie b璠ziecie musieli biec do sklepu po nowy ser. Sernik wychodzi puszysty i naprawd smaczny. Spr鏏ujcie.

Puszysty sernik cytrynowy na chrupkim spodzie ze s這dkim akcentem tutti frutti

Sk豉dniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 4 鄴速ka z jaj klasy M
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 2 造磬i kaszy manny
  • 1 du篡 cukier waniliowy Delecta
  • 1 1/2 szklanki cukru*
  • 1 p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia Delecta
  • 3-4 krople aromatu cytrynowego Delecta
  • 1 pe軟a 造磬a krojonej sk鏎ki cytrynowej (drobnej)
  • 200-250 g kakaowych herbatnik闚
  • 180-200 g mas豉
  • Delecta Decorada maczek smak owocowy tutti frutti
  • kawa貫k margaryny i odrobina kaszy manny do przygotowania formy

* ilo嗆 cukru zale篡 od s這dko軼i u篡tego sera; m鎩 by do嗆 kwaskowaty

Przygotowanie:

Do misy blendera przek豉damy herbatniki, rozdrabniamy je na "piasek". Mas這 roztapiamy w garnuszku, b康 w mikrofali. Od razu dodajemy do rozdrobnionych ciastek. Mieszamy. Kakaow mas wyk豉damy sp鏚 tortownicy (wcze郾iej wysmarowanej i opr鏀zonej kasz). Ugniatamy 造瞠czk. Tortownic z kruchym spodem wk豉damy do lod闚ki na czas przygotowania sernika.

Do wi瘯szej miski wsypujemy 2 造磬i kaszy manny, m彗 ziemniaczan i proszek do pieczenia. Mieszamy. Nast瘼nie dodajemy ca造 ser, miksujemy kr鏒ko na najmniejszych obrotach miksera.

Do drugiej miski wbijamy 4 鄴速ka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dok豉dnie miksujemy. Nast瘼nie dodajemy sk鏎k cytrynow i aromat, miksujemy.

Tak przygotowan mas jajeczn przek豉damy do miski z serow mas. Miksujemy tylko do po陰czenia sk豉dnik闚 (! na najmniejszych obrotach miksera).

Ciasto przelewamy ostro積ie na ciasteczkowy sp鏚.

Sernik wk豉damy na 鈔odkowy poziom do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Sernik pieczemy oko這 1,5 h (wilgotny ser). W zale積o軼i od u篡tego rodzaju sera czas mo瞠 by kr鏒szy. Sernik jest gotowy, gdy boki s rumiane i odchodz od formy, a wierzch jest zwarty. Sernik studzimy przy uchylonym piekarniku. Nast瘼nie na kratce.

Gdy sernik ca趾owicie ostygnie wyjmujemy go z formy, ozdabiamy maczkiem owocowym tutti frutti i wk豉damy do lod闚ki.

Puszysty sernik cytrynowy na chrupkim spodzie ze s這dkim akcentem tutti frutti

Smacznego

Przepis bierze udzia w konkursie:

Wypiekamy 鈍i徠ecznie, kolorowo, naturalnie…

鈔oda, 23 grudnia 2015

Moi drodzy,

安i皻a Bo瞠go Narodzenia ju za chwil. Pewnie wi瘯szo嗆 z Was gor帷zkowo biega po sklepach, zastanawia si czy zd捫 jeszcze co przygotowa, co upiec kiedy zosta這 tak ma這 czasu, a przecie jutro jeszcze niekt鏎zy musz i嗆 do pracy... 安i皻a, to pi瘯ny i magiczny czas, ale te czas wyt篹onych przygotowa. Dopiero zasiadaj帷 do pi瘯nie przybranego sto逝, widz帷 twarze tych najbli窺zych, dziel帷 si op豉tkiem, 酥iewaj帷 kol璠y, s造sz帷 radosne piski i "achy" dzieci rozpakowuj帷ych prezenty... dopiero wtedy tak naprawd odpoczywamy i 鈍i皻ujemy.

Dlatego dzi przygotowa豉m Wam malutkie zestawienia 鈍i徠ecznych wypiek闚, kt鏎e przygotujecie na ostatni chwil. Na ich przygotowanie potrzebujcie maksymalnie oko這 1-1,5 h.

5 wypiek闚 鈍i徠ecznych, kt鏎e przygotujecie na ostatni chwil.

Wi璚ej 鈍i徠ecznych inspiracji znajdziecie tutaj.

1. 安i徠eczny daktylowiec.

2. Piernikowe babeczki marchewkowe z nut pomara鎍zy sk徙ane w bia貫j polewie.

3. Piernik z kawa趾ami jab貫k i nut d瞠mu porzeczkowego

4. 妃ietankowy piegusek naje穎ny jab趾ami

5. Mi瘯kie pierniczki domowe. Przepis na 鈍i徠eczne pierniczki.


砰cz Wam radosnych, spokojnych,

magicznych i smacznych 安i徠 sp璠zonych w gronie najbli窺zych.

wtorek, 22 grudnia 2015

Dzi zapraszam Was na pyszne, 鈍i徠eczne babeczki. I cho Wigilia dopiero w czwartek ja ju postanowi豉m upiec ma貫 s這dko軼i, kt鏎e swym pi瘯nym, aromatycznym zapachem wype軟i ca造 dom. Mojej ma貫j ksi篹niczce podczas jedzenia babeczki u鄉iech malowa si na ca貫j twarzy. Musia豉m obieca, 瞠 zostawi jej jeszcze jedn na jutro. A i starsi domownicy docenili cudowny smak tych piernikowo-marchewkowych pyszno軼i. Dlatego i Was zach璚am do takich wypiek闚.

Piernikowe babeczki marchewkowe z nut pomara鎍zy sk徙ane w bia貫j polewie.

Piernikowe babeczki marchewkowe z nut pomara鎍zy sk徙ane w bia貫j polewie.

Sk豉dniki: (na 4 wi瘯sze babeczki; ciasto mo積a r闚nie upiec w ma貫j formie do keksu)

  • 1 1/2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki*
  • 2 造瞠czki przyprawy do piernika
  • 3 jajka klasy M
  • 2 szklanki m彗i pszennej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka karobu lub ciemnego kakao
  • 1 niepe軟a szklanka cukru (oko這 4/5 szklanki)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 czubata 造瞠czka kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej

* oko這 2-3 marchewki

Przygotowanie:

Marchewki (oko這 2-3) obieramy i trzemy na drobnych oczkach.

Do miski wbijamy 3 jajka, dodajemy cukier i 1/2 szklanki oleju. Ca這嗆 miksujemy do uzyskania puszystej masy. Nast瘼nie dodajemy start marchewk, mieszamy 造磬.

W drugiej misce mieszamy (przy pomocy drewnianej 造磬i) m彗, z przypraw do piernika, karobem (opcjonalnie kakao) i proszkiem do pieczenia.Zawarto嗆 miski dodajemy do masy marchewkowo-jajecznej. Mieszamy delikatnie 造磬. Nast瘼nie dodajemy sk鏎k pomara鎍zow i zn闚 delikatnie mieszamy.

Foremki na babeczki smarujemy t逝szczem i obsypujemy delikatnie m彗. Do ka盥ej foremki nak豉damy ciasto (oko這 4-5 造瞠k na foremk).

Foremki wk豉damy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Babeczki pieczemy oko這 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia jest zale篡 od wielko軼i u篡tych foremek i piekarnika. Ciasto mo瞠my r闚nie upiec w ma貫j formie do keksu.

Po wystudzeniu i wyj璚iu z foremek, babeczki polewamy polew z bia貫j czekolady. Wierzch ozdabiamy kandyzowan sk鏎k pomara鎍zow.

Piernikowe babeczki przechowujemy pod przykryciem. S puszyste i wilgotne w 鈔odku z wyczuwaln pomara鎍zow nut.

Piernikowe babeczki marchewkowe z nut pomara鎍zy sk徙ane w bia貫j polewie.

* przepis w豉sny (powsta jeszcze na studiach z po陰czenia ciasta piernikowego i marchewkowego, z pomini璚iem 鄉ietany)

Smacznego

Zapraszam do obejrzenia filmiku:

https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4

Przepis bierze udzia w konkursie:

Dobrze wypieczone 鈍i皻a

Dzi zapraszam Was na szybk i pyszn sa豉tk rybn, kt鏎a pi瘯nie prezentuje si na stole. Je郵i lubicie pstr庵a i cenicie smak warzyw, ta sa豉tka jest dla Was. Spr鏏ujcie. W kilka chwil mo瞠cie wyczarowa naprawd dobre danie.

安i徠eczna sa豉tka z pstr庵a i zieleni broku堯w

Sk豉dniki: (dla 2 os鏏)

Przygotowanie:

R騜yczki broku豉 gotujemy w osolonej wodzie do mi瘯ko軼i, oko這 10 minut.

Do miseczki przek豉damy ca貫go pstr庵a wraz z sosem pomidorowym. Rozgniatamy go widelcem. Dodajemy 2 造瞠czki majonezu i szczypt soli zio這wej, mieszamy.

Ugotowane, przestudzone r騜yczki broku豉 drobno kroimy (zostawiaj帷 dwie sztuki do dekoracji). Przek豉damy do miseczki z ryb. Ca這嗆 mieszamy, pr鏏ujemy. Opcjonalnie doprawiamy sol zio這w.

Sa豉tk podajemy w ozdobnych naczyniach. Dekorujemy broku這wymi r騜yczkami.

安i徠eczna sa豉tka z pstr庵a i zieleni broku堯w

安i徠eczna sa豉tka z pstr庵a i zieleni broku堯w

Smacznego

pi徠ek, 18 grudnia 2015

Dzi mam dla Was przepis na pyszne, mi璚iutkie, wilgotne, a co najwa積iejsze zdrowe piernikowe babeczki je篡nowe z posypk z czekoladowych gryczanek. Wykonanie tych s這dko軼i zajmuje naprawd chwilk, a smak i zapach zachwyci nie jednego. Babeczki przypadn do gustu nawet przeciwnikom p豉tk闚 owsianych - sprawdzi豉m ;)

Zdrowe piernikowe babeczki je篡nowe z posypk z czekoladowych gryczanek. Owsiane babeczki 鈍i徠eczne.

Zdrowe piernikowe babeczki je篡nowe z posypk z czekoladowych gryczanek. Owsiane babeczki 鈍i徠eczne.

Sk豉dniki: (na 2 wi瘯sze babeczki)

  • 1/2 szklanki p豉tk闚 owsianych b造skawicznych
  • 1 jajko klasy M
  • 125 g kremowego jogurtu naturalnego
  • 125 g kremowego jogurtu z je篡nami*
  • 1 czubata 造瞠czka przyprawy do piernika
  • 2 造瞠czki karobu*
  • oko這 4-5 sztuk czekoladowych gryczanek

* jogurt z je篡nami mo積a zast徙i jogurtem kremowym i doda 2 造瞠czki ulubionych powide lub musu owocowego; karob mo積a zast徙i ciemnym kakao

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy 1/2 szklanki p豉tk闚 owsianych b造skawicznych. Dodajemy oba jogurty, przypraw do piernika i karob, mieszamy dok豉dnie 造磬. Na koniec wbijamy jajko, zn闚 dok豉dnie mieszamy.

Mas przelewamy do dw鏂h foremek na babeczki (foremki mo積a wcze郾iej wysmarowa t逝szczem, aby ciasto do nich nie przywar這).

Babeczki wk豉damy na 鈔odkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy oko這 30-35 minut (ciasto nie powinno by wilgotne z wierzchu, ale zwarte).

Po upieczeniu i przestudzeniu babeczki wyci庵amy z foremek.

Gryczanki siekamy na mniejsze kawa貫czki. Posypujemy ka盥 z babeczek. Podajemy. Babeczki w 鈔odku s mi璚iutki i wilgotne.

Zdrowe piernikowe babeczki je篡nowe z posypk z czekoladowych gryczanek. Owsiane babeczki 鈍i徠eczne.

Smacznego

安i徠eczne s這dko軼i! 2015

鈔oda, 16 grudnia 2015

安i徠eczne wypieki. Ciasta, pierniczki, ciasteczka i inne s這dko軼i na 鈍i徠eczny st馧.

Moi drodzy,

安i皻a zbli瘸j si wielkimi krokami. Zosta這 ju zaledwie par dni do wspania貫go, magicznego czasu... Dlatego chcia豉bym zebra w jednym miejscu przepisy na 鈍i徠eczne wypieki. Znajdziecie tu ciasta, ciasteczka, pierniczki i inne s這dko軼i, kt鏎e mo瞠cie przyrz康zi dla swoich bliskich i znajomych. Zapraszam.

List 鈍i徠ecznych wypiek闚 znajdziecie r闚nie w bocznym panelu bloga, po prawej stronie. B璠zie ona aktualizowana o pojawiaj帷e si nowo軼i.


Pierniczki:

Mi瘯kie pierniczki domowe. Przepis na 鈍i徠eczne pierniczki

Mi瘯kie pierniczki serduszka. Szybkie i od razu do podania



Ciasta (tradycyjne i proste):

Sernik w makowo-pomara鎍zowe 豉ty na czekoladowym spodzie

安i徠eczny daktylowiec. Delikatne ciasto o wspania造m aromacie

Dro盥穎wy makowiec w kwiecistej ods這nie

妃ietankowy piegusek naje穎ny jab趾ami

Piernik z kawa趾ami jab貫k i nut d瞠mu porzeczkowego

Waniliowa babka z rodzynkami. Szybka i bez miksera.

Naj豉twiejsza babka w 豉ty - idealne ciasto do kawy i herbaty

妃ietankowy sernik na zimno z galaretk i owocami

Jab趾owo-cynamonowe ciasto - szybkie i niezawodne.

Czekoladowiec z bananami i orzechow nut

Rolada makowa

Miodowo-mi皻owy rogal dro盥穎wy wype軟iony bia造m serem - zapraszam na deser pe貫n smaku i aromatu

Mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonk - szybko, prosto i bez miksera

Z這te ciasto bananowe z rodzynkami (na m帷e kukurydzianej)

Puszysta, wilgotna babka kokosowa - niezawodne i zawsze udane ciasto

Kokosowy cytrusek z kremem

Sernik 鄉ietankowy w czekoladowe kropki



Ciasteczka:

Delikatne serowe ciasteczka z kruch s這dycz

Ciasteczka "Makusie" - idealne s這dko軼i do popo逝dniowej kawki

Delikatne i puszyste ciasteczka kokosowe

Kakaowe miodusie (ciasteczka)

Pulchniutkie ciasteczka k豉dzione

Ciasteczka kakaowe marmurki

Biszkopciki w dw鏂h ods這nach


Inne s這dkie wypieki:

Babeczki "Czarny l康". Idealne s這dko軼i dla dzieci (z czekolad).

Serniczki last minute z kawa趾ami jab貫k i d瞠mem - proste i szybkie

妃ietankowo-kokosowe babeczki sernikowe

Serniczki expresowe

Mi貫go pieczenia i... smakowania :)

sobota, 12 grudnia 2015

Nie ma nic cenniejszego ni u鄉iech dziecka. A ten zawsze pojawia si na twarzy mojej ma貫j ksi篹niczki, gdy wykrawa domowe ciasteczka :) Jak瞠, to cudowny widok gdy moja istotka z tak ogromnym zaanga穎waniem i rado軼i wycina kolejne kszta速y, wybiera nowe foremki... A potem razem ze mn cieszy si smakiem domowych wypiek闚. Delikatne serowe ciasteczka z kruch s這dycz i towarzystwo najbli窺zych... takie dni uwielbiam! A gdy dodam do tego jeszcze fili瘸nk dobrej, gor帷ej czekolady, to u鄉iech nie schodzi mi z twarzy do ko鎍a dnia. Zapraszam Was serdecznie na delikatne serowe ciasteczka z kruch s這dycz . Takie ma貫 wypieki nadadz si doskonale r闚nie na 鈍i徠eczny st馧. Spr鏏ujcie.

Delikatne serowe ciasteczka z kruch s這dycz

Delikatne serowe ciasteczka z kruch s這dycz

Sk豉dniki: (na oko這 25 sztuk - ilo嗆 uzale積iona od wielko軼i i grubo軼i ciasteczek)

  • 200 g p馧t逝stego twarogu w kostce
  • 200 g m彗i pszennej + 3/4 造磬i + do podsypania ciasta podczas wyrabiania
  • ma豉 szczypta soli
  • 200 g mas豉 (u mnie 82% t逝szczu)
  • 1/3 造瞠czki mieszanki przypraw Deluxe jab趾o i cynamon - do nabycia w Lidl
  • 1 jajko klasy M
  • gruby cukier do posypania ciasteczek
  • propozycja podania: z gor帷 czekolad Deluxe "Hot Chocolate Madagascar" - do nabycia w Lidl

* zamiast wskazanej przypraw mo積a u篡 np. cukru z wanili itp.

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy 200 g m彗i pszennej. Nast瘼nie dodajemy twar鏬, rozdrabniaj帷 do widelcem. Dosypujemy 1/3 造瞠czki przypraw. Ca這嗆 wst瘼nie mieszamy. Po czym dodajemy mi瘯kie (ale nie p造nne) mas這, rozdrabniaj帷 je.

Wszystkie sk豉dniki zagniatamy dok豉dnie r瘯.Tworzymy z ciasta kul i owijamy je foli spo篡wcz. Wk豉damy do lod闚ki na 1 1/2 godziny.

Po tym czasie wyci庵amy ciasto z lod闚ki, przek豉damy do miski i dodajemy 1 ma貫 鄴速ko. Ponownie zagniatamy ciasto (nale w這篡 w to troch si造), podczas zagniatania obsypujemy r璚e m彗 pszenn, aby ciasto nie by這 klej帷e. Zazwyczaj dodajemy 3/4 造磬i m彗i. Odrywamy kawa貫k ciasta i wa趾ujemy go na grubo嗆 oko這 3-4 mm na lekko podsypanej m彗 stolnicy. Reszt ciasta wk豉damy do lod闚ki.

Z ciasta wykrawamy ulubione kszta速y ciasteczek (u mnie misie i gwiazdki). Uk豉damy je na wy這穎nej papierem do pieczenia blasze.

Przygotowanie serowych ciasteczek

Wierzch ciastek smarujemy delikatnie bia趾iem i posypujemy grubym cukrem (dodaje s這dko軼i).

Blaszk z ciasteczkami wk豉damy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do zarumienienia ciasteczek na z這to - 鈔ednio oko這 25 minut (czas zale篡 od grubo軼i ciasteczek i piekarnika).

Gdy jedna partia jest prawie upieczona wyci庵amy reszt ciasta z lod闚ki i post瘼ujemy analogicznie jak przy pierwszych ciasteczkach.

Przestudzone ciasteczka podajemy same, do herbaty lub gor帷ej czekolady.

Delikatne serowe ciasteczka z kruch s這dycz. 安i徠eczne ciasteczka

Smacznego

pi徠ek, 11 grudnia 2015

Uwielbiam serniki... Ten wspania造 rozp造waj帷y si w ustach smak, kt鏎ym mo積a si delektowa 造瞠czka po 造瞠czce. Dzi zapraszam Was w豉郾ie na taki pyszny, delikatny sernik. Nie jest to jednak tradycyjny wypiek. M鎩 sernik wzbogaci豉m o smaki i aromaty lubiane przez wszystkich domownik闚 - mak, pomara鎍zowe sk鏎ki, a ca這嗆 dope軟iaj wspania貫 czekoladowe kamyczki na wierzchu ciasta (,bo deser idealny nie mo瞠 oby si bez czekolady). Sernik w makowo-pomara鎍zowe 豉ty na czekoladowym spodzie, to idealna propozycja zar闚no do codziennej kawy, jak i na 鈍i徠eczny st馧. Spr鏏ujcie.

Sernik w makowo-pomara鎍zowe 豉ty na czekoladowym spodzie

Sernik w makowo-pomara鎍zowe 豉ty na czekoladowym spodzie

Sk豉dniki:

Na sp鏚:

  • oko這 90 -100 g herbatnik闚
  • 3/4 造磬i ciemnego kakao
  • 100 g mas豉

Na sernik:

  • 1 kg twarogu sernikowego 18% t逝szczu
  • 4 jajka klasy M
  • 2-3 krople aromatu pomara鎍zowego Delecta
  • 150 g cukru
  • 3/4 szklanki 鄉ietanki uht 12%
  • 2 造磬i kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej
  • 3/4 szklanki niebieskiego maku
  • 1 du篡 budy 鄉ietankowy Delecta

Wyko鎍zenie ciasta:

  • cukier puder do delikatnego opr鏀zenia
  • Delecta Decorada Kamyczki czekoladowe 40 g

Przygotowanie:

Do misy blendera z no瘸mi wk豉damy herbatniki, dok豉dnie je rozdrabniamy. Dodajemy 3/4 造磬i ciemnego kakao, mieszamy. Mas這 roztapiamy w garnuszku i bezpo鈔ednio po zdj璚iu z palnika wlewamy do rozdrobnionych ciastek. Szybko mieszamy. Tak przygotowan mas wyk豉damy na ca貫 dno (nat逝szczonej i obsypanej m彗 lub wy這穎nej papierem do pieczenia) tortownicy. Mas ugniatamy lekko r瘯. Tortownic wk豉damy do lod闚ki na 10-15 minut.

Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wk豉damy ca造 twar鏬 sernikowy z wiaderka. Do sera dolewamy 3/4 szklanki 鄉ietanki 12%, budy i aromat pomara鎍zowy, miksujemy. Nast瘼nie dosypujemy cukier, zn闚 miksujemy. Po czym dodajemy po jednym 鄴速ku, ci庵le miksuj帷.

W drugiej misce ubijamy dok豉dnie 4 bia趾a. Pian z bia貫k przek豉damy delikatnie do sernikowej masy, ca這嗆 mieszamy 造磬 (od bok闚) a do po陰czenia.

Mas dzielimy na 2 cz窷ci. Do jednej dosypujemy 3/4 szklanki niebieskiego maku oraz 2 造磬i kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej. Mieszamy ca這嗆 delikatnie 造磬 (! nie mikserem).

Tortownic z ciasteczkowym spodem wyci庵amy z lod闚ki. Nak豉damy kolejno 1 造磬 masy makowo-sernikowej, obok 造磬 czystej masy sernikowej, zn闚 造磬 masy makowo-sernikowej, itd. Gdy wy這篡my ca造 sp鏚, w ten sam spos鏏 post瘼ujemy z nast瘼n warstw ciasta, a do wyczerpania sk豉dnik闚.

Sernik w makowo-pomara鎍zowe 豉ty na czekoladowym spodzie - przygotowanie

Sernik wk豉damy na 鈔odkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy oko這 75-80 minut. ! Uwaga czas pieczenia uzale積iony jest od rodzaju piekarnika. Po oko這 65 minutach nale篡 sprawdzi "stan upieczenia" sernika.

Gdy sernik si upiecze nie wyci庵amy go od razu, ale uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy na par minut (w wy陰czonym piekarniku).

Ostudzony i wyci庵ni皻y z formy sernik opr鏀zamy delikatnie cukrem pudrem, a nast瘼nie ca造 wierzch sernika obsypujemy czekoladowymi kamyczkami od Delecta.

Sernik przechowujemy w lod闚ce.

Sernik w makowo-pomara鎍zowe 豉ty na czekoladowym spodzie

Sernik w makowo-pomara鎍zowe 豉ty na czekoladowym spodzie

* przepis w豉sny - wynik eksperymentu z ulubionymi rodzinnymi smakami. Przepis podstawowy (sernik bez dodatku) ze starego rodzinnego zeszytu.

Smacznego

Wypiekamy 鈍i徠ecznie, kolorowo, naturalnie…

 
1 , 2

UWAGA!!! Zmiana adresu bloga. Zapraszam na NOW STRON

Codziennie nowa porcja smacznych inspiracji. Spotkajmy si pod nowym adresem http://slodkieokruszki.pl

Kontakt: matleen@gazeta.pl m.slodkieokruszki@gmail.com Nawi您anie wsp馧pracy

B璠zie mi niezmiernie mi這, je郵i zostawisz po sobie jaki 郵ad w postaci komentarza.

Prawa autorskie

Tre軼i i zdj璚ia zawarte na tym blogu s moj w豉sno軼i. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materia堯w w ca這軼i lub w cz窷ci bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, maj徠kowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.

Tu mnie znajdziecie:

blogi kulinarne

Tu mnie znajdziecie:

Katalog Smak闚 - Przepisy kulinarne na ka盥 okazj i wyszukiwarka przepis闚

Tu mnie znajdziecie:

rondel

Tu mnie znajdziecie:

Lista Blog闚 Kulinarnych

Tu mnie znajdziecie:

FlyB - Kulinaria

Tu mnie znajdziecie:

myTaste.pl

Tu mnie znajdziecie:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...