Bo tylko tyle zostaje, je郵i wk豉damy serce w to co przyrz康zamy. Gotujmy razem - smacznie, szybko, zdrowo, kolorowo ...

Wpisy z tagiem: babeczki

pi徠ek, 25 marca 2016

Dzi mam dla Was jeszcze jeden pyszny, szybki i s這dki przepis. A 瞠by tego by這 ma這, to jest on jeszcze w uroczym, typowo 鈍i徠ecznym kszta販ie. Zapraszam Was do spr鏏owania (i pieczenia) nakrapianych jajeczek. Takie urocze babeczki s idealne do zabrania w 鈍i徠eczne odwiedziny. Ja moje wieczorem nios do kole瘸nki, kt鏎a w豉郾ie wr鏂i豉 na 安i皻a Wielkanocne zza granicy. Babeczki mo積a udekorowa polew lub cukrem pudrem, a nawet lukrem. Ale 瞠by軼ie mogli zobaczy ich nakrapiany charakter postanowi豉 tego nie robi. Smakuj dobrze zar闚no same, jak i z kleksem bitej 鄉ietany. My郵, 瞠 kole瘸nka wybierze t drug opcj podania ;)

Nakrapiane jajeczka (babeczki). Idealne ciasto do 鈍i徠ecznych odwiedzin.

Nakrapiane jajeczka (babeczki). Nadziane rodzynkami i czekoladowymi p豉tkami.

Sk豉dniki: (na 2 foremki w kszta販ie jajka 126-88-30 lub ma陰 keks闚k)

  • 1 szklanka m彗i + 1/3 造磬i do obtoczenia rodzynek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko klasy L
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 3 造磬i oleju
  • 3 造磬i drobnego cukru
  • 1/2 造磬i budyniu waniliowego (proszek)
  • ma豉 gar嗆 rodzynek kr鏊owej Helio*
  • 2 造磬i p豉tk闚 czekoladowych**
  • opcjonalnie na wierzch polewa mleczna Helio

* po posiekaniu wychodzi oko這 1 1/2-2 造磬i rodzynek

** opcjonalnie mo積a doda drobno posiekan czekolad lub groszki czekoladowe

Przygotowanie:

Rodzynki siekamy, nast瘼nie obtaczamy w m帷e (oko這 1/3 造磬i).

Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko i ca這嗆 mieszamy. Nast瘼nie dodajemy olej, zn闚 mieszamy do po陰czenia sk豉dnik闚.

Kolejno dodajemy m彗 z proszkiem do pieczenia, 1/2 造磬i budyniu i cukier, ca這嗆 dok豉dnie mieszamy do po陰czenia sk豉dnik闚 i uzyskania jednolitej masy.

Do masy dodajemy p豉tki czekoladowe, mieszamy. Na koniec wsypujemy obtoczone w m帷e rodzynki, lekko mieszamy.

Mas wylewamy do dw鏂h foremek w kszta販ie jajka.

Babeczki wk豉damy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (na 鈔odkowy poziom). Pieczemy do tzw. suchego patyczka oko這 20-25 minut. Je郵i u篡wamy innej formy (np. ma貫j keks闚ki) czas pieczenia mo瞠 by d逝窺zy.

Babeczki podajemy same, oblane polew, obsypane cukrem pudrem lub w towarzystwie kleksa bitej 鄉ietany.

Je郵i przygotujemy babeczki w papierowej formie mo積a je zabra ze sob w 鈍i徠eczne odwiedziny. Wystarczy je np. przewi您a kokard i b璠 znakomitym prezentem.

Nakrapiane jajeczka (babeczki). Idealne na Wielkanoc

* Formy jajka, kt鏎e wykorzysta豉m mo瞠cie naby w sklepie PapilArt

Smacznego

* przepis i pomys w豉sny




sobota, 12 marca 2016

Dzi zapraszam Was na rozkosznie orzechowe s這dko軼i. Na weekend wraz z moj c鏎eczk upiek造鄉y wspania貫, wilgotne babeczki nadziane mas orzechow. Zach璚am Was do spr鏏owania. Po prostu rozkosz dla podniebienia. Takie babeczki mo瞠cie r闚nie przygotowa na wielkanocny st馧, nie sprawi Wam k這pot闚, a zachwyc ka盥ego orzechowego 豉sucha.

Babeczki orzechowa rozkosz. Ma貫 wilgotne babeczki z orzechowym nadzieniem.

Babeczki orzechowa rozkosz. Ma貫 wilgotne babeczki z orzechowym nadzieniem (Helio)

Sk豉dniki: (na 12 sztuk)

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy m彗 pszenn, cukier, kakao, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Ca這嗆 mieszamy drewnian 造磬.

Do drugiej miski wlewamy mleko, wbijamy jajko i dok豉dnie mieszamy do po陰czenia sk豉dnik闚. Nast瘼nie dodajemy olej, zn闚 mieszamy.

Do miski z suchymi sk豉dnikami przelewamy mokre. Ca這嗆 mieszamy do po陰czenia sk豉dnik闚.

Form na muffinki wyk豉damy papilotkami. Do ka盥ej papilotki nak豉damy po 1 造盧e ciasta kakaowego. Nast瘼nie nak豉damy czubat 造瞠czk masy orzechowej z kawa趾ami orzech闚, ca這嗆 przykrywamy ciastem kakaowym (oko這 3/4 造磬i).

Blaszk z babeczkami przek豉damy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 鈔odkowy poziom. Babeczki pieczemy oko這 20 minut.

Babeczki wyci庵amy z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia. Nast瘼nie opr鏀zamy je cukrem pudrem i na wierzch ka盥ej uk豉damy kawa貫k 逝skanego orzecha w這skiego. Podajemy.

Babeczki orzechowa rozkosz. Podane w papilotkach od PapilArt

Moje babeczki upiek豉m i poda豉m w uroczych papilotkach od PapilArt.

Smacznego

* przepis i pomys w豉sny

Przepis dodaj do wsp鏊nej, wirtualnej zabawy bloger闚 - "Ciasto na niedziel". Tym razem wszyscy dzielimy si z Wami swoimi pomys豉mi na "安i徠eczne wypieki". Wraz ze mn w zabawie bra造 udzia znakomite blogerki: Joanna G., Joanna D., Aneta P., Bo瞠na M., Joanna S., Dorota O., Ma貪orzata K., Dorota K.

鈔oda, 24 lutego 2016

Uwielbiam owocowe, a w szczeg鏊no軼i jagody. Dlatego tak du穎 zamrozi豉m ich w sezonie. Drug moj mi這軼i s oczywi軼ie s這dko軼i, zw豉szcza te w czekoladowej wersji. Dzi chcia豉bym Wam przedstawi przepis na szybkie czekoladowe babeczki nadziane jagodami. Do tego porcja bitej 鄉ietany i... deser idealny. Taki deser najlepiej smakuje w towarzystwie ukochanej osoby (lub os鏏ek, je郵i jemy go z ma造mi domownikami). Spr鏏ujcie, polecam. Je郵i nie macie jag鏚 opcjonalnie mo瞠cie nadzia babeczki np. malinami. B璠zie r闚nie pysznie.

Czekoladowe babeczki nadziane jagodami (na oleju rzepakowym)

Do przygotowania babeczek u篡豉m oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym 廝鏚貫m kwas闚 omega – 3 i dlatego deser z jego dodatkiem jest jeszcze bardziej wyj徠kowy :)

Sk豉dniki:

  • 1 szklanka m彗i
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4 pe軟e 造瞠czki kakao (do wypiek闚)
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 10 造瞠czek jag鏚
  • bita 鄉ietana
  • truskawkowa posypka

Przygotowanie:

Do jednej miski wsypujemy m彗 z proszkiem do pieczenia, 4 造瞠czki kakao (do wypiek闚, ciemne) oraz cukier. Ca這嗆 dok豉dnie mieszamy.

W drugiej misce mieszamy jajko, z mlekiem i olejem rzepakowym.

Na koniec do mokrych sk豉dnik闚 wsypujemy suche i ca這嗆 dok豉dnie 陰czymy (mieszamy).

Ciasto wylewamy do formy na babeczki (wy這穎nej papilotkami - 5 sztuk) na wysoko嗆 3/4 foremki.

Babeczki pieczemy 20-25 minut (stan sprawdzamy patyczkiem) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (鈔odkowy poziom).

Po upieczeniu babeczki studzimy. Nast瘼nie w ka盥ej wydr捫amy delikatni 鈔odek ma陰 造瞠czk (1-2 造瞠czki ciasta). W to miejsce wk豉damy 2 造瞠czki jag鏚.

Babeczki nadziane jagodami - przygotowanie

Wierzch babeczki zdobimy bit 鄉ietan i truskawkow posypk. Podajemy.

Czekoladowe babeczki nadziane jagodami

Smacznego

Pokochaj olej rzepakowy

niedziela, 21 lutego 2016

Uwielbiam piec wszelkiego rodzaju babki i babeczki. Zw豉szcza, 瞠 odk康 moja pociecha podros豉 mam wspania貫go pomocnika w kuchni. Dzi chcia豉bym podzieli si z Wami pysznym przepisem na marmurkowe babeczki z konfitur z p豉tk闚 r騜y. Idealne sprawdz si jako codzienna s這dko嗆, jak i na wielkanocny st馧. Babeczki s na tyle urokliwe, 瞠 nie potrzebuj dekoracji, ale oczywi軼ie mo瞠cie je opr鏀zy cukrem pudrem lub pola delikatn cytrynow polew. Dodatkowym atutem i pysznym akcentem jest wn皻rze babeczek, kt鏎e delikatnie nadziewamy pyszn konfitur z p豉tk闚 r騜y. Swoje babeczki nadzia豉m konfitur firmy Polska R騜a obecnej na rynku ju 35 lat. Smak konfitury idealnie komponuje si z czekoladowo-waniliowymi marmurkowymi babeczkami. Zach璚am Was do spr鏏owania.

Marmurkowe babeczki z konfitur z p豉tk闚 r騜y. Idealne na 鈍i徠eczny st馧.

Sk豉dniki: (na 4 wi瘯sze babeczki)

  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko klasy L
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 造瞠czki budyniu waniliowego (proszek)*
  • 2 szklanki m彗i pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 czubata 造磬a kakao (ciemne, do wypiek闚)
  • 4-6 造瞠czek konfitury z p豉tk闚 r騜y Polska R騜a

* u篡豉m budyniu (proszek) z cukrem

Przygotowanie:

Do du瞠j miski wbijamy ca貫 jajko, dodajemy mleko i dok豉dnie ca這嗆 mieszamy 造磬. Nast瘼nie dodajemy olej i zn闚 mieszamy.

W drugiej misce 陰czymy (r闚nie 造磬) m彗 pszenn z proszkiem do pieczenia, cukrem i budyniem waniliowym.

Nast瘼nie misk z suchymi sk豉dnikami przesypujemy powoli do mokrych, wszystko dok豉dnie mieszamy.

Ciasto dzielimy na 2 cz窷ci. Do jednaj dosypujemy czubat 造磬 kakao (!nie s這dzonego, u篡wamy ciemnego kakao do wypiek闚), dok豉dnie mieszamy do uzyskania jednolitej kakaowej masy.

Foremki na babeczki dobrze nat逝szczamy i obsypujemy m彗.

Do foremek wyk豉damy naprzemiennie 造磬 masy ciemnej, 造磬 jasnej zape軟iaj帷 dno foremki. Nast瘼nie k豉dziemy 1-11/2 造瞠czki konfitury z p豉tk闚 r騜y. Po czym zn闚 nak豉damy naprzemiennie mas ciemn i jasn. Ka盥 foremk nape軟iamy w ten sam spos鏏 ciastem i nadzieniem do oko這 3/4 wysoko軼i.

Marmurkowe babeczki z r騜 wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 鈔odkowy poziom. Babeczki pieczemy oko這 30 minut. W zale積o軼i od piekarnika i u篡tych foremek warto sprawdzi stan upieczenia patyczkiem. Je郵i u篡jemy mniejszych foremek (wi瘯sza ilo嗆 babeczek) czas pieczenia mo瞠 by kr鏒szy.

Po wyj璚iu z piekarnika babeczki studzimy, a nast瘼nie wyci庵amy z foremek.

Podajemy same, opr鏀zone delikatnie cukrem pudrem lub polane delikatnie cytrynow polew.

Babeczki idealnie nadaj si na 安i皻a Wielkanocne.

Marmurkowe babeczki z r騜.

Marmurkowe babeczki z konfitur z p豉tk闚 r騜y.

Smacznego

sobota, 20 lutego 2016

Uwielbiam s這dko軼i. Najlepiej smakuj wieczorami, gdy ju dzieci id spa. Chwila s這dkiego wytchnienia ;) Ale cz瘰to, gdy ju taki moment nadejdzie nie mam si造 sta przy piekarniku. Dlatego eksperymentuje z r騜nymi deserami i... babeczkami, kt鏎ych przygotowanie trwa par minut. Dzi zapraszam Was na kukurydziane babeczki dla dwojga (bez jajek, z olejem rzepakowym). Takie babeczki idealnie sprawdz si na wiecz鏎 sp璠zony sam na sam z ukochan osob. Ich przygotowanie zajmie Wam dos這wnie chwilk, wi璚 b璠ziecie mieli czas tylko dla siebie (lub na wyszykowanie si na b鏀two). Do tego czekoladowa posypka z prawdziwej czekolady i wiecz鏎 b璠zie na pewno udany. Bo wiadomo, 瞠 czekolada to niezast徙iony afrodyzjak ;)

Kukurydziane babeczki dla dwojga (bez jajek, z olejem rzepakowym)

Babeczki s nie tylko pyszne, ale te i zdrowsze. Do ich przygotowania u篡wamy m彗i kukurydzianej i doda豉m olej rzepakowy. Pami皻ajmy, 瞠 „olej rzepakowy jest naturalnym 廝鏚貫m kwas闚 omega – 3 i dlatego nie zapominajmy o nim podczas przygotowywania potraw dla nas i bliskim nam os鏏. Zdrowie przede wszystkim."

Kukurydziane babeczki dla dwojga

Sk豉dniki: (na 2 ma貫 fili瘸nki kawowe)

  • 1/2 szklanki m彗i kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 pe軟e 造瞠czki musu jab趾owego (u mnie z cynamonem)
  • 2 造瞠czki oleju rzepakowego
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • cukier puder do opr鏀zenia babeczek
  • czekoladowa posypka (miks smak闚, prawdziwa czekolada) lub wi鏎ki mlecznej czekolady

Przygotowanie:

W miseczce mieszamy m彗 kukurydzian z proszkiem do pieczenia, mlekiem, olejem rzepakowym i dwoma pe軟ymi 造瞠czkami musu jab趾owego (nadaje wilgotno軼i babeczk).

Przygotowujemy dwie ma貫 fili瘸nki kawowe. Do ka盥ej wlewamy ciasto zostawiaj帷 oko這 0,5 cm wolnego miejsca od g鏎y fili瘸nki.

Fili瘸nki z ciastem wk豉damy do mikrofal闚ki ustawionej na moc 800 W. Moje babeczki piek si 2,5 minuty (, ale niekt鏎e mikrofal闚ki wymagaj zostawienia babeczek na czas 3 minut). Po czym pozna, 瞠 babeczki s gotowe? Babeczki wyra幡ie urosn (b璠 wr璚z wychodzi z fili瘸nki).

Po wyj璚iu babeczki opr鏀zamy cukrem pudrem i posypujemy czekoladow posypk lub wi鏎kami mlecznej czekolady. Podajemy.

Polecam wraz z babeczkami poda w ma貫j miseczce wi璚ej wi鏎k闚 czekoladowych lub posypki, aby w trakcie jedzenia dos豉dza babeczki. Czekolada pi瘯nie topi si pod wp造wem ciep豉 na babeczkach.

Kukurydziane babeczki dla dwojga - pyszne i szybkie

Smacznego

Przepis bierze udzia w konkursie:

Konkurs z olejem rzepakowym

pi徠ek, 19 lutego 2016

Uwielbiam przygotowywa s這dko軼i z moj ksi篹niczk. Nawet nie wiecie z jak rado軼i i zapa貫m miesza sk豉dniki. A potem przebiera n騜kami z niecierpliwo軼i, a mama wyci庵nie wypiek z piekarnika. S這dki i niezapomniany widok :) Dzi mamy dla Was , bo wsp馧autork tego przepisu jest te moja c鏎eczka, pyszne mini szarlotki (muffinki). Babeczki s delikatne dzi瘯i zastosowaniu jogurtu i wybornie smakuj, a do tego mus jab趾owy... No c騜 nasze muffinki znik造 niezwykle szybko. Zajadali si nimi i duzi i mali. Nast瘼nym razem musz upiec podw鎩n porcj ;)

Ma貫 szarlotki (muffinki)

Zdj璚ie wykonane w po酥iechu... st康 o鈍ietlenie ;) Bo za plecami by這 s造cha "Mamo, daj ciasko mniam" ;)

Ma貫 szarlotki (muffinki). Idealne dla dzieci

Sk豉dniki: (na 12 sztuk)

  • 200 g kremowego jogurtu naturalnego
  • 4 造磬i mleka
  • 4 造磬i mas豉/margaryny
  • 1 jajko klasy L
  • 2 szklanki maki
  • 2 造磬i budyniu waniliowego (proszek)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta sody
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 12 造瞠czek musu jab趾owego z cynamonem ze Sklepiku ze Smakiem

Przygotowanie:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Mas這 lub margaryn roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia.

W jednej misce mieszamy drewnian 造磬 jogurt, roztopiony t逝szcz, jajko i mleko. Do po陰czenia sk豉dnik闚. U mnie robi豉, to c鏎eczka :)

W drugiej misce mieszamy suche sk豉dniki: m彗, budy, proszek do pieczenia, sod i cukier puder.

Nast瘼nie suche sk豉dniki przesypujemy powoli do mokrych i mieszamy ca這嗆 造磬 do po陰czenia. Masa b璠zie do嗆 g瘰ta.

Form na muffinki wyk豉damy papierowymi papilotkami. Nak豉damy po jednej 造盧e ciasta na dno ka盥ej foremki. Nast瘼nie nak豉damy po 造瞠czce musu jab趾owego. Na koniec nak豉damy po oko這 1/2 造磬i ciasta na wierzch. Nie musimy robi tego dok豉dnie. Mi pomaga豉 c鏎eczka, co doda這 uroku babeczk, gdy wida jab趾owe nadzienie :)

Ma貫 szarlotki (muffinki) - przygotowanie

Nasze mini szarlotki (muffinki) pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na 鈔odkowym poziomie oko這 25-30 minut (w zale積o軼i od piekarnika). Babeczki b璠 jasne, ale dobrze wyro郾i皻e i puszyste w 鈔odku.

Podajemy po przestudzeniu. Wierzch babeczek mo積a opr鏀zy cukrem pudrem.

Ma貫 szarlotki (muffinki) z musem jab趾owym

Smacznego

* przepis i pomys w豉sny

Wraz z innymi blogerami bior udzia w zabawie - Ciasto na niedziel. Tym razem wszyscy pieczemy muffinki (z r騜nych przepis闚). Wraz ze mn piekli:

Grunt to przepis - Najprostsze muffinki malinowe

Domowa cukiernia Ewy - Babeczki z col i kremem 鄉ietankowym

Ewusiowe Smaki - "Muffinki le郾y mech"

Kulinarna Maniusia - "Muffinki cytrynowe z czekolad"

Na ciasteczkowych papierach - "Muffinki kokosowe z malibu"

Smaczne przepisy - "Muffinki pomara鎍zowe"

Izioni Pyszne Smaki - "Czekoladowe muffinki"

Esmeralda ze smakiem - "Muffinki Red Velvet"

Sz鏀te Niebo - "Waniliowe muffinki z konfitur"

To i owo stokrotki - "Muffinki z czekolad"

Moje Ma貫 Czarowanie - "Muffiny wytrawne ze spaghetti"

Moje domowe kucharzenie - "Muffiny kokosowo-kakaowe"

W mojej kuchni - "Muffiny czekoladowe"

Dzi瘯uj Wszystkim za wsp鏊ne pieczenie

wtorek, 26 stycznia 2016

Dzi mam dla Was przepis na pyszne, delikatne, ma貫, s這dkie muffinki z m彗i kukurydzianej. Idealna z這ta s這dko嗆 dla dzieci, kt鏎e wspaniale si bawi r闚nie przy ich pieczeniu. Ale smakuj r闚nie doros造m. Zw豉szcza w towarzystwiekubka popo逝dniowej kawy lub herbaty. Spr鏏ujcie. Robi si je naprawd szybko, a dodatek owoc闚 i m彗i kukurydzianej nadaje im niepowtarzalnego smaku. Zapraszam na kukurydziane muffiny z soczyst gruszk. U nas niestety ju wszystkie znik造 ;) Jutro planujemy wypiek nowej partii s這dkich, malutkich wypiek闚.

Kukurydziane muffiny z soczyst gruszk. Idealna z這ta s這dko嗆 dla dzieci i doros造ch.

Kukurydziane muffiny z soczyst gruszk

Sk豉dniki: (na 10 sztuk)

  • 1 soczysta gruszka (!nie mo瞠 by zbyt mi瘯ka)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 50 g roztopionej margaryny
  • 1 jajko klasy L
  • 1 szklanka m彗i pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Do jednej miski wbijamy ca貫 jajko, dodajemy cukier i ucieramy mikserem na puszyst mas. Nast瘼nie dodajemy mleko, jogurt, mieszamy trzepaczk lub 造磬. Po czy dodajemy roztopion (przestudzon) margaryn, zn闚 mieszamy.

W drugiej misce mieszamy obie m彗i z proszkiem do pieczenia i sol.

Sk豉dniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy.

Na koniec dodajemy obran i pokrojon w ma陰 kostk gruszk, delikatnie mieszamy.

Ciasto przek豉damy 造磬 do papilotek na muffinki do 3/4 wysoko軼i. Ja piek bez u篡cia formy na muffiny, ale wykorzystuj帷 form uzyskacie 豉dniejsze, wy窺ze babeczki.

Tak przygotowane babeczki wk豉damy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 鈔odkowy poziom i pieczemy oko這 30-35 minut w zale積o軼i od piekarnika (pod koniec pieczenia w oko這 25 minucie nale篡 zajrze do piekarnika, by sprawdzi stan upieczenia muffinek).

Kukurydziane muffinki z soczyst gruszk podajemy same lub opr鏀zone cukrem pudrem, a nawet polane polew (nie za s這dk).

Kukurydziane muffiny z soczyst gruszk - wsp馧praca z Bazarek Smakoszy

Smacznego

鈔oda, 20 stycznia 2016

21 stycznia i 22 stycznia wszystkie Babcie i Dziadkowie obchodz swoje 鈍i皻o. Dlatego dzi przygotowa豉m dla Was 6 pysznych przepis闚 na ma貫 s這dko軼i, kt鏎e wywo豉j u鄉iech na twarzach bab i dziadk闚. Takie ma貫 wypieki idealnie sprawdz si jako prezent od kochaj帷ych wnucz徠.

Po wi璚ej inspiracji zapraszam na blog do zak豉dki Ciasteczka, babeczki i inne ma貫 wypieki

Ma貫 s這dkie wypieki na Dzie Babci i Dziadka. 6 pysznych przepis闚 na s這dko軼i.

Babeczki "Czarny l康"

Babeczki

Waniliowe ciasteczka z jagodami

Waniliowe ciasteczka z jagodami 

Ciasteczka "Makusie" 

Ciasteczka

Mi瘯kie pierniczki domowe

Mi瘯kie pierniczki domowe

Piernikowe babeczki marchewkowe z nut pomara鎍zy sk徙ane w bia貫j polewie.

Piernikowe babeczki marchewkowe z nut pomara鎍zy sk徙ane w bia貫j polewie.

Babeczki z truskawkami (muffiny)

Babeczki z truskawkami (muffiny)

pi徠ek, 18 grudnia 2015

Dzi mam dla Was przepis na pyszne, mi璚iutkie, wilgotne, a co najwa積iejsze zdrowe piernikowe babeczki je篡nowe z posypk z czekoladowych gryczanek. Wykonanie tych s這dko軼i zajmuje naprawd chwilk, a smak i zapach zachwyci nie jednego. Babeczki przypadn do gustu nawet przeciwnikom p豉tk闚 owsianych - sprawdzi豉m ;)

Zdrowe piernikowe babeczki je篡nowe z posypk z czekoladowych gryczanek. Owsiane babeczki 鈍i徠eczne.

Zdrowe piernikowe babeczki je篡nowe z posypk z czekoladowych gryczanek. Owsiane babeczki 鈍i徠eczne.

Sk豉dniki: (na 2 wi瘯sze babeczki)

  • 1/2 szklanki p豉tk闚 owsianych b造skawicznych
  • 1 jajko klasy M
  • 125 g kremowego jogurtu naturalnego
  • 125 g kremowego jogurtu z je篡nami*
  • 1 czubata 造瞠czka przyprawy do piernika
  • 2 造瞠czki karobu*
  • oko這 4-5 sztuk czekoladowych gryczanek

* jogurt z je篡nami mo積a zast徙i jogurtem kremowym i doda 2 造瞠czki ulubionych powide lub musu owocowego; karob mo積a zast徙i ciemnym kakao

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy 1/2 szklanki p豉tk闚 owsianych b造skawicznych. Dodajemy oba jogurty, przypraw do piernika i karob, mieszamy dok豉dnie 造磬. Na koniec wbijamy jajko, zn闚 dok豉dnie mieszamy.

Mas przelewamy do dw鏂h foremek na babeczki (foremki mo積a wcze郾iej wysmarowa t逝szczem, aby ciasto do nich nie przywar這).

Babeczki wk豉damy na 鈔odkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy oko這 30-35 minut (ciasto nie powinno by wilgotne z wierzchu, ale zwarte).

Po upieczeniu i przestudzeniu babeczki wyci庵amy z foremek.

Gryczanki siekamy na mniejsze kawa貫czki. Posypujemy ka盥 z babeczek. Podajemy. Babeczki w 鈔odku s mi璚iutki i wilgotne.

Zdrowe piernikowe babeczki je篡nowe z posypk z czekoladowych gryczanek. Owsiane babeczki 鈍i徠eczne.

Smacznego

安i徠eczne s這dko軼i! 2015

鈔oda, 11 listopada 2015

Jak ju nie raz wspomina豉m nie ma nic pi瘯niejszego ni przygotowywanie s這dko軼i z najm這dszymi domownikami. I potem ta rado嗆, gdy wyci庵am gotowe babeczki z piekarnika... oczekiwanie a ostygn i mo積a je嗆 :) "Mama mniam mniam... jesce" Uwielbiam te s這wa. Dzi zapraszam Was na babeczki "Czarny l康". Pyszne, s這dkie, czekoladowe z nut mandarynki... A ich przygotowanie ta wspania豉 zabawa. Spr鏏ujcie.

Babeczki

Babeczki

Sk豉dniki: (na 4 du瞠 babeczki)

  • 2 szklanki m彗i
  • 2 jajka klasa M
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki mleka
  • 3/4 造瞠czki sody
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 造磬a (czubata) nutelli lub 4 kostki czekolady*
  • 2 造磬i dobrego kakao (nie s這dkiego!)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 造瞠czka cukru z prawdziw wanili
  • 1 mandarynka
  • cukier puder do posypania babeczek

* orzechowej lub mlecznej

Przygotowanie:

Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wsypujemy m彗, cukier, 造瞠czk cukru z prawdziw wanili, kakao, sod i proszek do pieczenia.

Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, oraz czubat 造磬 nutelli lub rozpuszczon czekolad, dok豉dnie mieszamy.

Nast瘼nie przelewamy nasze mokre sk豉dniki do suchych. Ca這嗆 mieszamy 造磬 tak d逝go, a uzyskamy jednolit konsystencj czekoladowego ciasta.

Ciasto przelewamy do wysmarowanych margaryn i obsypanych m彗 foremek na babeczki (do 2/3 wysoko軼i - ciasto mocno ro郾ie).

Tak przygotowane babeczki wk豉damy na 鈔odkowy poziom do nagrzanego do 185 stopni piekarnika. Pieczemy oko這 40 minut do tzw. suchego patyczka.

Gdy babeczki przestygn wyci庵amy je z foremek i posypujemy cukrem pudrem. Na wierzch uk豉damy po kawa趾u mandarynki.

* przepis w豉sny z lat liceum

Smacznego

Przepis bierze udzia w konkursie zorganizowanym z okazji premiery ksi捫ki https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html

Moje wypieki. Wielki powr鏒

 
1 , 2

UWAGA!!! Zmiana adresu bloga. Zapraszam na NOW STRON

Codziennie nowa porcja smacznych inspiracji. Spotkajmy si pod nowym adresem http://slodkieokruszki.pl

Kontakt: matleen@gazeta.pl m.slodkieokruszki@gmail.com Nawi您anie wsp馧pracy

B璠zie mi niezmiernie mi這, je郵i zostawisz po sobie jaki 郵ad w postaci komentarza.

Prawa autorskie

Tre軼i i zdj璚ia zawarte na tym blogu s moj w豉sno軼i. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materia堯w w ca這軼i lub w cz窷ci bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, maj徠kowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.

Tu mnie znajdziecie:

blogi kulinarne

Tu mnie znajdziecie:

Katalog Smak闚 - Przepisy kulinarne na ka盥 okazj i wyszukiwarka przepis闚

Tu mnie znajdziecie:

rondel

Tu mnie znajdziecie:

Lista Blog闚 Kulinarnych

Tu mnie znajdziecie:

FlyB - Kulinaria

Tu mnie znajdziecie:

myTaste.pl

Tu mnie znajdziecie:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...