Bo tylko tyle zostaje, je郵i wk豉damy serce w to co przyrz康zamy. Gotujmy razem - smacznie, szybko, zdrowo, kolorowo ...

Wpisy z tagiem: leczo

pi徠ek, 13 maja 2016

Wegetaria雟kie leczo z cukini

Uwielbiam leczo. Gdy tylko zobaczy豉m pyszn cukini nie mog豉m si oprze, by go nie przygotowa. Dzi dziel si z Wami moim przepisem na leczo w wersji wegetaria雟kiej. Szybko, 豉two, smacznie i syc帷. Idealne na obiad. Spr鏏ujcie.

Wegetaria雟kie leczo z cukini (2)

Cho na zdj璚iu moje leczo podaj z bu趾, to ostatecznie zjad豉m je z pysznym chlebem kukurydzianym. Wegetaria雟kie leczo mo瞠cie poda r闚nie z ziemniakami, kasza itp.

Sk豉dniki:

  • 2 mniejsze zielone cukinie
  • 1 鄴速a papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2-3 造磬i oleju rzepakowego (u mnie Woj-len)
  • 1 puszka pomidor闚*
  • 1 造瞠czka papryki s這dkiej
  • 1/2 造瞠czki papryki ostrej
  • 1/2 造瞠czki czubrycy bia貫j
  • s鏊 i pieprz do smaku
  • opcjonalnie zielona pietruszka do podania

* pomidory ca貫 bez sk鏎ki 400 g waga netto

Przygotowanie:

Obie papryki kroj w do嗆 du膨 kostk. Cukinie (u mnie m這de, wi璚 nie trzeba ich obiera) kroj na kawa趾i podobnej wielko軼i.

Leczo - przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, podsma瘸my pokrojon w pi鏎ka lub drobniej cebulk. Nast瘼nie dodajemy pokrojone warzywa (cukinie i papryki). Ca這嗆 doprawiamy przyprawami (s這dka i ostra papryka oraz czubryca bia豉), mieszamy. Wszystko sma篡my na mniejszym ogniu oko這 10-15 minut (a papryki zmi瘯n), co jaki czas mieszaj帷.

Leczo - przygotowanie (2)

Nast瘼nie dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy potraw sol (delikatnie) i pieprzem. Nakrywamy nasz patelni pokrywk i dusimy wszystko 5-8 minut. Pod koniec duszenia pr鏏ujemy nasze leczo, opcjonalnie doprawiamy.

Leczo podajemy z ulubionymi dodatkami (chleb, kasze, ziemniaki itp.). Ja przed podaniem zawsze posypuje je odrobin zielonej pietruszki.

Wegetaria雟kie leczo z cukini (4)

Smacznego


鈔oda, 30 wrze郾ia 2015

Dzi zapraszam Was na ciep造, po篡wne leczo. Idealny obiad na zimn, jesienn aur. Tym razem do tego szybkiego, smacznego dania postanowi豉m doda pieczarki i r騜ne rodzaje papryki. Odpowiednio doprawione... okaza這 si wspania陰 propozycj obiadow, kt鏎a znik豉 bardzo szybko. Spr鏏ujcie. Takie danie przygotowuje si naprawd prosto.

Leczo z miksem papryk, pieczarkami i kie豚as

Sk豉dniki:

  • Miks papryk 500 g - u mnie czerwona, zielona i 鄴速a
  • 1 cukinia (po obraniu oko這 540 g)
  • 3 鈍ie瞠 pomidory
  • 1 鈔ednia czerwona cebula
  • 1 1/3 szklanki wody
  • 6 czubatych 造瞠czek przecieru pomidorowego
  • 2 kie豚aski 郵御kie
  • 8 ma造ch pieczarek
  • 2 szczypty soli zio這wej
  • 1 造瞠czka s這dkie papryki
  • 1/3 造瞠czki ostrej papryki
  • oko這 1/2 造瞠czki czarnego mielonego pieprzu
  • oliwa z oliwek lub olej do sma瞠nia

* ilo嗆 przypraw orientacyjne, zale篡 wy陰cznie od indywidualnych upodoba

Przygotowanie:

Przygotowujemy g喚bok patelni. Obran i pokrojon w kostk cebul podsma瘸my na oliwie z oliwek. Nast瘼nie dodajemy pokrojone w kostk 3 r騜ne papryki (czerwona, 鄴速a i zielona), podsma瘸my.

Kolejno dodajemy pokrojone pomidory bez sk鏎ki. Pomidory przygotowujemy, albo sparzaj帷 ich sk鏎k i kroj帷 w 獞iartki lub kroimy w 獞iartki i wydr捫amy 鈔odek 造瞠czk.

Dolewamy 1 1/3 szklanki wody i dodajemy 3 czubate 造瞠czki przecieru pomidorowego, mieszamy lekko. Wszystko dusimy na ma造m ogniu pod przykryciem oko這 10-15 minut. Po tym czasie dorzucamy do warzyw obran i pokrojon w do嗆 grub kostk cukini, wci捫 dusimy pod przykryciem mieszaj帷 co jaki czas.

W mi璠zy czasie kroimy w kostk kie豚as 郵御k. Podsma瘸my j na osobnej patelni z odrobin oliwy z oliwek (na ma造m ogniu). Obieramy pieczarki i kroimy ich kapelusze na plastry lub kostk (dowolnie). Tak przygotowane grzyby dorzucamy do sma膨cej si kie豚asy. Wszystko posypujemy dwoma szczyptami soli zio這wej, mieszamy. Nast瘼nie podsma穎n kie豚as i pieczarki dorzucamy do warzyw na g喚bokiej patelni.

Leczo doprawiamy ostr i s這dk papryk oraz czarnym mielonym pieprzem, dodajemy reszt przecieru. Mieszamy.

Wszystko dusimy, a nasza cukinia b璠zie mi瘯ka (nale篡 uwa瘸, aby jej nie rozgotowa). U mnie trwa這 to oko這 20-25 minut, poniewa moja cukinia by豉 ju do嗆 dojrza豉 (doradzam sprawdza mi瘯ko嗆 cukinii pr鏏uj帷).

Po wy陰czeniu palnika zostawiamy leczo pod przykryciem jeszcze z 5-10 minut, aby smaki "dobrze przesz造". Nast瘼nie pr鏏ujemy ca這嗆 potrawy, opcjonalnie mo積a j jeszcze doprawi.

Leczo podajemy same, z kromk chleba lub z innymi ulubionymi zestawieniami.

Leczo z miksem papryk, pieczarkami i kie豚as

Smacznego

czwartek, 09 lipca 2015

Temperatura na zewn徠rz spad豉. Termometr ju nie pokazuje ponad 30 stopni, a wi璚 mo積a wr鏂i do kuchni i ugotowa pyszny obiad. Dzi spaceruj帷 po sklepie nie mog豉m si oprze, by nie wrzuci do koszyka cukinii... A p騧niej pomys na obiad wykreowa si bardzo szybko i lista zakup闚 uzupe軟ia豉 si o kolejne warzywa i niezb璠ne produkty do sporz康zenia pysznego, domowego leczo. Ale 瞠by nie by這 tak zwyczajnie - no c騜, ja ju tak mam, 瞠 zawsze musz co zmieni, co doda... - wykorzysta豉m do przyprawienia mojego obiadu w這skie zio豉. Efekt smakowy by fantastyczny. Zapraszam Was serdecznie na moje leczo z cukini i kie豚as.

Leczo z cukini i kie豚as przyprawione w這skimi zio豉mi

... ja uwielbiam leczo, a Wy?

Sk豉dniki:

  • 1 cukinia
  • 2 鈍ie瞠 pomidory
  • 3 czubate 造瞠czki przecieru pomidorowego + 1 1/2 dodatkowo (opcjonalnie)
  • 1 du瘸 czerwona cebula
  • 2 papryki (czerwona i 鄴速a)
  • kie豚asa (u mnie 1 1/2 kie豚asy 郵御kiej)
  • 1 1/2 szklanki wody
  • oliwa z oliwek
  • oko這 1/3 造瞠czki zi馧 w這skich (u mnie 4-5 przekr璚e m造nka z przyprawami)
  • 3/4 造瞠czki ostrej papryki
  • 1 造瞠czka s這dkiej papryki
  • pietruszka do przybrania

Przygotowanie:

Przygotowujemy g喚bok patelni. Obran i pokrojon w kostk cebul podsma瘸my na oliwie z oliwek. Nast瘼nie dodajemy pokrojone w grubsz kostk obie papryki oraz kawa趾i pomidor闚. Pomidory przygotowujemy, albo sparzaj帷 ich sk鏎k i kroj帷 w 獞iartki lub kroimy w 獞iartki i wydr捫amy 鈔odek 造瞠czk. Do wszystkich sk豉dnik闚 dolewamy 1 1/2 szklanki wody i dodajemy 3 czubate 造瞠czki przecieru, mieszamy lekko. Wszystko dusimy na ma造m ogniu pod przykryciem.

Uwaga: Je郵i wolicie g瘰tsze leczo ilo嗆 wody mo積a zmniejszy.

Kie豚ask kroimy w kostk i podsma瘸my na osobnej patelni na niewielkiej ilo軼i oliwy z oliwek.

Po oko這 10 minutach duszenia dodajemy obran i pokrojon w kostk ca陰 cukini i podsma穎n kie豚as.

Wszystko nadal dusimy, a nasza cukinia b璠zie mi瘯ka (nale篡 uwa瘸, aby jej nie rozgotowa) - oko這 15-20 minut.

Leczo doprawiamy s這dk i ostr papryk oraz w這skimi przyprawami, dodajemy stopniowo pozosta陰 cz窷 przecieru pr鏏uj帷 smak. Dusimy jeszcze kolejne 5-8 minut. Odstawiamy na par minut.

Podajemy same lub np. z kromk chleba.

Dzi na obiad - Leczo z cukini i kie豚as przyprawione w這skimi zio豉mi... ach jak ja uwielbiam takie wspania貫 kolorowe sk豉dniki

Smacznego

UWAGA!!! Zmiana adresu bloga. Zapraszam na NOW STRON

Codziennie nowa porcja smacznych inspiracji. Spotkajmy si pod nowym adresem http://slodkieokruszki.pl

Kontakt: matleen@gazeta.pl m.slodkieokruszki@gmail.com Nawi您anie wsp馧pracy

B璠zie mi niezmiernie mi這, je郵i zostawisz po sobie jaki 郵ad w postaci komentarza.

Prawa autorskie

Tre軼i i zdj璚ia zawarte na tym blogu s moj w豉sno軼i. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materia堯w w ca這軼i lub w cz窷ci bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, maj徠kowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.

Tu mnie znajdziecie:

blogi kulinarne

Tu mnie znajdziecie:

Katalog Smak闚 - Przepisy kulinarne na ka盥 okazj i wyszukiwarka przepis闚

Tu mnie znajdziecie:

rondel

Tu mnie znajdziecie:

Lista Blog闚 Kulinarnych

Tu mnie znajdziecie:

FlyB - Kulinaria

Tu mnie znajdziecie:

myTaste.pl

Tu mnie znajdziecie:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...