Bo tylko tyle zostaje, je郵i wk豉damy serce w to co przyrz康zamy. Gotujmy razem - smacznie, szybko, zdrowo, kolorowo ...

Wpisy z tagiem: z pieczarkami

poniedzia貫k, 16 maja 2016

Uwielbiam pieczarki. S nie tylko doskona造m dodatkiem do pizzy, zapiekanek czy sos闚. Te pyszne grzyby mo瞠cie poda r闚nie jako samodzielne danie. Dzi zapraszam Was na pieczarki w delikatnym cie軼ie z pomidorow nut. Przygotowanie jest naprawd proste i szybkie. Pieczarki w cie軼ie sprawdz si doskonale jako przek御ka na przyj璚iu, samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Spr鏏ujcie. Pieczarki w delikatnym cie軼ie z pomidorow nut najlepiej smakuj w towarzystwie ketchupu lub ulubionego sosu, np. czosnkowego.

Pieczarki w delikatnym cie軼ie z pomidorow nut

Sk豉dniki: (na 15-16 ma造ch pieczarek)

  • 15-16 ma造ch pieczarek
  • 1/2 szklanki m彗i pszennej
  • 3 造磬i m彗i kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 造磬i ketchupu (u mnie ketchup Extra Kielecki 豉godny)
  • 1 ma貫 jajko
  • s鏊 i pieprz do smaku
  • opcjonalnie do podania zielona pietruszka

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko i ca這嗆 dok豉dnie mieszamy. Nast瘼nie dodajemy obie m彗i, ketchup i przyprawy (doprawiamy jak panierk na kotlety), zn闚 wszystko mieszamy.

Pieczarki (same kapelusze) obieramy i maczamy w cie軼ie. Wyci庵amy (np. za pomoc 造磬i sto這wej) i uk豉damy na rozgrzanym t逝szczu. Pieczarki sma篡my z obu stron na z這to.

Pieczarki w delikatnym cie軼ie z pomidorow nut - przygotowanie

Ods帷zamy z t逝szczu na papierze i podajemy.

Propozycja podania:

Pieczarki w cie軼ie posypujemy zielon pietruszk i podajemy w towarzystwie ketchupu lub sosu czosnkowego.

Pieczarki w delikatnym cie軼ie z pomidorow nut (2)

Smacznego



鈔oda, 27 kwietnia 2016

Dzi podziel si z Wami przepisem na szybki i tani obiad. Sma穎ny ry z jajkiem i pieczarkami towarzyszy mi kiedy do嗆 cz瘰to. Teraz robi go rzadziej, w sumie nie wiem czemu ;) Ostatnio przypomnia豉m sobie zn闚 o tym smacznym daniu, gdy w lod闚ce znalaz豉m kilka pieczarek (po weekendowej pizzy). I bardzo si z tego powodu ciesz, bo taki ry jest naprawd smaczny. My郵, 瞠 zn闚 b璠 go cz瘰to przygotowywa. Spr鏏ujcie, zach璚am.

Sma穎ny ry z jajkiem i pieczarkami. Szybki i tani obiad z ry瞠m.

Sk豉dniki: (na 2 porcje)

  • 100 g ry簑 - u mnie pe軟oziarnisty Uncele Bens
  • 1 ma豉 cebulka
  • 5 pieczarek
  • 1 jajko klasy L
  • s鏊 i pieprz do smaku
  • 1-2 造磬i dowolnego t逝szczu do sma瞠nia*
  • do podania: pomidor i szczypiorek

* u mnie mix olej闚, ale sprawdzi si r闚nie mas這 lub olej czy oliwa

Przygotowanie:

Ry gotujemy wed逝g wskaz闚ek na opakowaniu (uwa瘸j帷, 瞠by go nie rozgotowa).

Cebulk drobno kroimy. Pieczarki obieramy i kroimy w grubsz kostk (u篡wam samych kapeluszy).

Cebulk i pieczarki obsma瘸my na t逝szczu. Zmniejszamy p這mie. Wbijamy jajko, rozprowadzamy je szybko po patelni mieszaj帷 z pieczarkami i cebulk (jakby鄉y robili jajecznic), ale nie nie pozwalamy mu si ca趾owicie 軼i望. Dodajemy szybko ugotowany ry i ca這嗆 mieszamy chwilk sma膨c, a jajko si zetnie. Ca這嗆 doprawiamy sol i pieprzem, pr鏏ujemy.

Podajemy od razu. Wierzch posypujemy szczypiorkiem. Potraw podajemy np. w towarzystwie 鈍ie篡ch pomidor闚.

Sma穎ny ry z jajkiem i pieczarkami.

Smacznego


czwartek, 10 grudnia 2015

Dzi mam dla Was szybk i niebywale smaczn propozycj. Poduszeczki z pysznym pieczarkowym farszem o czosnkowej nucie, kt鏎e smakuj idealnie z kubkiem gor帷ego czerwonego barszczu. Taka propozycja sprawdzi si wspaniale na zimowe wieczory lub sylwestrowe przyj璚ie. Spr鏏ujcie. Szybko, smacznie i aromatycznie. No i... tak troszk ju 鈍i徠ecznie ;) A je瞠li nie macie pod r瘯 kubka czerwonego barszczu, takie pieczarkowe poduszeczki mo瞠cie poda w towarzystwie ketchupu lub ulubionego sosu - polecam produkty Folwark.

Pieczarkowe poduszeczki do kubka czerwonego barszczu

Pieczarkowe poduszeczki do kubka czerwonego barszczu

Sk豉dniki: (na 14 sztuk)

  • oko這 450 g pieczarek*
  • 1 鈔ednia cebula
  • 2/3 造瞠czki suszonej bazylii
  • 1 1/2 造瞠czki s這dkiej czerwonej papryki
  • 2 czubate 造磬i sosu czosnkowego Folwark
  • s鏊 i pieprz do smaku
  • oko這 2 造磬i t逝szczu do sma瞠nia + do posmarowania poduszeczek**
  • 1 p豉t ciasta francuskiego (! nie mro穎nego)

* waga pieczarek z ogonkami, przed obraniem - oko這 25 sztuk mniejszych pieczarek

** u mnie miks oliwy z oliwek i oleju rzepakowego lub mas這

Przygotowanie:

Cebul obieramy i siekamy bardzo drobno. Nast瘼nie sma篡my j na rozgrzanym t逝szczu. Zmniejszamy p這mie na ma造.

Pieczarki pozbawiamy ogonk闚, obieramy. 圭ieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do podsma穎nej cebuli. Dodajemy suszon bazyli i s這dk czerwon papryk. Ca這嗆 sma篡my na najmniejszym ogniu, mieszaj帷.

Przed ko鎍em sma瞠nia dodajemy 2 czubate 造磬i sosu czosnkowego, mieszamy ca這嗆. Nast瘼nie dodajemy s鏊 i pieprz, pr鏏ujemy. Mieszaj帷 zostawiamy nasz pieczarkowy farsz na patelni (minimalny ogie) przez oko這 2-3 minuty. Zdejmujemy patelni z ognia.

Rozwijamy p豉t ciasta francuskiego. Dzielimy go na 7 r闚nych pas闚, a ka盥y z pas闚 na p馧. W ten spos鏏 powinni鄉y uzyska 14 prostok徠闚. Ka盥y prostok徠 zginamy na p馧. Do 鈔odka nak豉damy po 2 造瞠czki pieczarkowego farszu. Ca這嗆 sk豉damy, boki przygniatamy (wok馧) widelcem.

Wszystkie poduszeczki uk豉damy na wy這穎nej papierem do pieczenia blasze, smarujemy z wierzchu roztopionym mas貫m (lub miksem t逝szczu) i wk豉damy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 minut. Je郵i wierzch poduszeczki jest niewystarczaj帷o zarumieniony, na 3-4 minuty przed ko鎍em pieczenia obracamy poduszeczki do g鏎y nogami.

Poduszeczki podajemy ciep貫 (lub zimne) z kubkiem czerwonego barszczu lub zestawem ulubionych sos闚/keczupem.

Pieczarkowe poduszeczki do kubka czerwonego barszczu

Pieczarkowe poduszeczki do kubka czerwonego barszczu

Pieczarkowe poduszeczki do kubka czerwonego barszczu

Smacznego

pi徠ek, 13 listopada 2015

Bardzo lubi eksperymentowa w kuchni i dodawa do tradycyjnych smak闚 te lekko orientalne. Dzi zapraszam Was na makaronowe muszelki ry穎we w mi瘰no-grzybowym sosie. Szybki obiad w orientalnym stylu. Spr鏏ujcie, bo smak jest naprawd rewelacyjny.

Obiad w orientalnym stylu. Makaronowe muszelki ry穎we w mi瘰no-grzybowym sosie.

Obiad w orientalnym stylu. Makaronowe muszelki ry穎we w mi瘰no-grzybowym sosie.

Sk豉dniki: (na 1 du膨 lub 2 mniejsze porcje)

  • 1/2 piersi z kurczaka
  • 2 造磬i soli zio這wej
  • oko這 1 造磬i mas豉
  • 60 g makaronu ry穎wego muszelki
  • 1 造瞠czka sosu sojowego
  • 5 wi瘯szych pieczarek
  • 1/2 zielonej papryki
  • 2 造磬i oliwy z oliwek OLEOFARM
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 造瞠czki m彗i
  • pieprz i s鏊

Przygotowanie:

Po這w piersi kroimy w paski, a nast瘼nie te kroimy na p馧. Na patelni rozgrzewamy mas這. Uk豉damy nasze kawa趾i mi瘰a i posypujemy je dok豉dnie sol zio這w. Mieszamy tak, aby ka盥y kawa貫k mi瘰a by obtoczony w przyprawie. Kurczaka sma篡my na ma造m ogniu, co jaki czas obracaj帷. Usma穎nego kurczaka zdejmujemy z patelni i odstawiamy na chwil na bok.

W garnku gotujemy makaron wed逝g instrukcji na opakowaniu.

Pieczarki obieramy i kroimy w paseczki, a nast瘼nie na p馧. Po這w papryki kroimy w drobn kostk.

W mi璠zyczasie w 1/3 szklanki wody rozprowadzamy 2 造瞠czki m彗i.

Patelni stawiamy na ma造 gaz, dajemy 2 造磬i oliwy z oliwek i wsypujemy nasze pieczarki wraz z papryk. Obsma瘸my oko這 3-4 minuty, mieszaj帷 (na ma造m ogniu). Po tym czasie dodajemy wcze郾iej usma穎ne zio這we kawa趾i piersi z kurczaka, mieszamy. Ca這嗆 przyprawiamy pieprzem (obsypujemy delikatnie po wierzchu) i dodajemy 造磬 sosu sojowego oraz wod z m彗. Dok豉dnie wszystko mieszamy i dusimy pod przykryciem na minimalnym ogniu do czasu zg瘰tnienia sosu (oko這 7-8 minut, mieszaj帷 co jaki czas). Pod koniec pr鏏ujemy i opcjonalnie doprawiamy pieprzem i sol. Ze wzgl璠u na dodatek sosu sojowego soli dodajemy bardzo ma這 lub j pomijamy (kwestia indywidualnego smaku).

Tak przygotowany mi瘰no-grzybowy sos podajemy od razu z ciep造m makaronem.

Smacznego

Przepis bierze udzia w konkursie:

Kulinarne wyprawy z Olejami 安iata


czwartek, 29 pa寮ziernika 2015

Dzi szybki, niewymagaj帷y, ale za to bardzo pyszny przepis. Jesie obfituje w zimne dni, dlatego na moim stole cz瘰to goszcz ciep貫 郾iadania czy kolacje. Je郵i lubicie pieczarki, to naprawd zach璚am do spr鏏owania. Zapiekane ciabatty faszerowane pieczarkami w sosie kebab-gyros, to idealna szybka propozycja, kt鏎a nada si r闚nie na niespodziewane przyj璚ie czy kibicowanie przed telewizorem. Spr鏏ujcie.

Zapiekane ciabatty faszerowane pieczarkami w sosie kebeb-gyros

Sk豉dniki:

  • 2 ciabatty
  • 3 du瞠 pieczarki
  • 1 ma豉 szalotka
  • 1/2 plasterka dowolnego 鄴速ego sera
  • 1 造磬a sosu kebab-gyros
  • 1-2 造瞠czki mas豉
  • odrobina zielonej natki pietruszki
  • s鏊 i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W ciabattach robimy naci璚ia na kszta速 r帳u, wydr捫amy 鈔odek w obr帳ie figury.

Pieczarki obieramy i kroimy kostk. Szalotk r闚nie kroimy w kostk.

Szalotk sma篡my chwilk na rozgrzanej patelni z odrobin mas豉. Nast瘼nie dodajemy pokrojone w kostk pieczarki. Ca這嗆 doprawiamy sol i pieprzem (przyprawiamy po wierzchu z solniczki i pieprzniczki). Sma篡my, mieszaj帷 oko這 3-4 minuty. Na koniec dodajemy 造磬 sosu kebab-gyros, szybko mieszamy do po陰czenia sk豉dnik闚 i zdejmujemy patelni z ognia.

Tak przygotowanym farszem nadziewamy nasze dwie ciabatty. Na wierzch ka盥ej dajemy odrobin 鄴速ego sera (mo積a zrobi kratk jak na zdj璚iu).

Faszerowane ciabatty wk豉damy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy oko這 10 minut, a ser zacznie topnie.

Podajemy od razu z zielon natk pietruszki (ilo嗆 wed逝g uznania).

Zapiekane ciabatty faszerowane pieczarkami w sosie kebeb-gyros

Smacznego

czwartek, 22 pa寮ziernika 2015

Ostatnio sma膨c dla moich bliskich nale郾iki na s這dko pomy郵a豉m, 瞠 sobie przygotuj inne danie. Mia豉m po prostu ogromn ochot na co z makaronem i moimi ukochanymi pieczarkami. A 瞠 niedawno kupi豉m pyszne mleczko kokosowe, postanowi豉m po陰czy te smaki. M鎩 obiad by idealnym spe軟ianiem smakowej zachcianki. Spr鏏ujcie, bo warto. Mleczko kokosowe nadaje potrawie niepowtarzalnego charakteru.

Makaronowe kokardki z pieczarkowym sosem na bazie mleczka kokosowego (light)

Sk豉dniki:*

  • 10 sztuk ma造ch pieczarek (185 g)
  • 1 ma豉 cebula
  • oko這 1 cm bia貫j cz窷ci pora
  • 2 造瞠czki t逝szczu do sma瞠nia (np. mas這)
  • makaron kokardki (u mnie oko這 100 g) + woda do gotowania + s鏊
  • 1/2 造瞠czki czarnego mielonego pieprzu
  • s鏊 do smaku
  • 1/3 造瞠czki s這dkiej papryki
  • 1/4 造瞠czki ostrej papryki
  • 5 造瞠k mleczka kokosowego light
  • oko這 1 造磬a posiekanej zielonej pietruszki

* porcja na 1 osob, w zale積o軼i od liczby os鏏 sk豉dniki nale篡 zwi瘯szy


Przygotowanie:

Makaron gotujemy wed逝g przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.

Pieczarki obieramy i pozbawiamy ogonk闚. Nast瘼nie cieniutko tniemy (plasterki). Cebul obieramy i bardzo drobno siekamy. Pora r闚nie cieniutko tniemy (ja przekrawam wzd逝 na p馧, a potem kroj w cienkie plasterki).

Na patelni rozgrzewamy t逝szcz. Podsma瘸m nasz cebulk z por (delikatnie). Nast瘼nie zmniejszamy p這mie i dodajemy pokrojone pieczarki oraz przyprawy (1/2 造瞠czki czarnego pieprzu, 1/3 s這dkiej papryki, 1/4 ostrej papryki i odrobin soli)*. Ca造 czas mieszaj帷 sma篡my ca這嗆 oko這 3-4 minuty na ma造m ogniu.

Po tym czasie na chwil wy陰czamy palnik. Wlewamy 5 造瞠k mleczka kokosowego. Zn闚 w陰czamy palnik i ci庵le mieszaj帷 trzymamy nasz potraw na patelni oko這 4 minuty (sos powinien lekko zg瘰tnie, zmniejszy ilo嗆).

Na talerz wyk豉damy ugotowany makaron wraz z sosem. Ca這嗆 posypujemy drobno poci皻 zielon pietruszk.

Makaronowe kokardki z pieczarkowym sosem na bazie mleczka kokosowego (light)

Podajemy ciep貫.

* Je郵i wolicie mniej pikantne danie doradzam doda odrobin mniej przypraw i pr鏏owa

Smacznego

鈔oda, 30 wrze郾ia 2015

Dzi zapraszam Was na ciep造, po篡wne leczo. Idealny obiad na zimn, jesienn aur. Tym razem do tego szybkiego, smacznego dania postanowi豉m doda pieczarki i r騜ne rodzaje papryki. Odpowiednio doprawione... okaza這 si wspania陰 propozycj obiadow, kt鏎a znik豉 bardzo szybko. Spr鏏ujcie. Takie danie przygotowuje si naprawd prosto.

Leczo z miksem papryk, pieczarkami i kie豚as

Sk豉dniki:

  • Miks papryk 500 g - u mnie czerwona, zielona i 鄴速a
  • 1 cukinia (po obraniu oko這 540 g)
  • 3 鈍ie瞠 pomidory
  • 1 鈔ednia czerwona cebula
  • 1 1/3 szklanki wody
  • 6 czubatych 造瞠czek przecieru pomidorowego
  • 2 kie豚aski 郵御kie
  • 8 ma造ch pieczarek
  • 2 szczypty soli zio這wej
  • 1 造瞠czka s這dkie papryki
  • 1/3 造瞠czki ostrej papryki
  • oko這 1/2 造瞠czki czarnego mielonego pieprzu
  • oliwa z oliwek lub olej do sma瞠nia

* ilo嗆 przypraw orientacyjne, zale篡 wy陰cznie od indywidualnych upodoba

Przygotowanie:

Przygotowujemy g喚bok patelni. Obran i pokrojon w kostk cebul podsma瘸my na oliwie z oliwek. Nast瘼nie dodajemy pokrojone w kostk 3 r騜ne papryki (czerwona, 鄴速a i zielona), podsma瘸my.

Kolejno dodajemy pokrojone pomidory bez sk鏎ki. Pomidory przygotowujemy, albo sparzaj帷 ich sk鏎k i kroj帷 w 獞iartki lub kroimy w 獞iartki i wydr捫amy 鈔odek 造瞠czk.

Dolewamy 1 1/3 szklanki wody i dodajemy 3 czubate 造瞠czki przecieru pomidorowego, mieszamy lekko. Wszystko dusimy na ma造m ogniu pod przykryciem oko這 10-15 minut. Po tym czasie dorzucamy do warzyw obran i pokrojon w do嗆 grub kostk cukini, wci捫 dusimy pod przykryciem mieszaj帷 co jaki czas.

W mi璠zy czasie kroimy w kostk kie豚as 郵御k. Podsma瘸my j na osobnej patelni z odrobin oliwy z oliwek (na ma造m ogniu). Obieramy pieczarki i kroimy ich kapelusze na plastry lub kostk (dowolnie). Tak przygotowane grzyby dorzucamy do sma膨cej si kie豚asy. Wszystko posypujemy dwoma szczyptami soli zio這wej, mieszamy. Nast瘼nie podsma穎n kie豚as i pieczarki dorzucamy do warzyw na g喚bokiej patelni.

Leczo doprawiamy ostr i s這dk papryk oraz czarnym mielonym pieprzem, dodajemy reszt przecieru. Mieszamy.

Wszystko dusimy, a nasza cukinia b璠zie mi瘯ka (nale篡 uwa瘸, aby jej nie rozgotowa). U mnie trwa這 to oko這 20-25 minut, poniewa moja cukinia by豉 ju do嗆 dojrza豉 (doradzam sprawdza mi瘯ko嗆 cukinii pr鏏uj帷).

Po wy陰czeniu palnika zostawiamy leczo pod przykryciem jeszcze z 5-10 minut, aby smaki "dobrze przesz造". Nast瘼nie pr鏏ujemy ca這嗆 potrawy, opcjonalnie mo積a j jeszcze doprawi.

Leczo podajemy same, z kromk chleba lub z innymi ulubionymi zestawieniami.

Leczo z miksem papryk, pieczarkami i kie豚as

Smacznego

鈔oda, 10 czerwca 2015

Dzi zapraszam Was na zapiekan bagietk nadzian serem bia造m typu 鈔鏚ziemnomorskiego w zalewie olejowej z suszonymi pomidorami. Jest to idealna propozycja na syc帷y obiad lub kolacj. Wykonanie takiego dania nie sprawia k這pot闚, zajmuje g鏎a p馧 godziny. Bagietka jest pe軟a smaku i aromatu, zadowoli gusta nie jednej osoby. Tak chrupi帷ej bu貫czce ze wspania造m zapiekanym nadzieniem naprawd ci篹ko si oprze. Spr鏏ujcie, zapraszam.

Zapiekana bagietka nadziana serem 鈔鏚ziemnomorskim z suszonymi pomidorami ... pyszna zapiekana bagietka nadziana aromatycznym serem - idealna propozycja na syc帷y obiad lub kolacj

Zapiekana bagietka nadziana serem 鈔鏚ziemnomorskim z suszonymi pomidorami... wspania豉, chrupi帷a bagietka z syc帷ym nadzieniem

Sk豉dniki:

  • 1 ca貫 jajko
  • du瘸 szczypta bazylii
  • 1 opakowanie sera bia貫go typu 鈔鏚ziemnomorskiego w zalewie olejowej z suszonymi pomidorami Apetina "SNACK PACK in oil" 100g
  • szczypiorek
  • 1 1/2 造磬i mleka
  • 1 pieczarka
  • 1 du瘸 bagietka

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy bagietk - wydr捫amy z niej 鈔odek, tworz帷 "堯dk", kt鏎 p騧niej nape軟imy nadzieniem (uwaga! nie nale篡 wydr捫a bagietki zbyt mocno, by nie przebi sk鏎ki).

Do miseczki wbijamy jedno ca貫 jajko, rozbijamy je widelcem. Nast瘼nie dodajemy opakowanie sera bia貫go typu 鈔鏚ziemnomorskiego w zalewie olejowej z suszonymi pomidorami Apetina "SNACK PACK in oil" (dodajemy ser wraz z zalew). Ser lekko rozgniatamy widelcem, mieszaj帷 z rozbe速anym jajkiem.

Pieczark myjemy i obieramy, usuwaj帷 ogonek. Tniemy j na wi瘯sz kostk i dodajemy do masy serowo - jajecznej.

Szczypiorek siekamy - oko這 1 造磬i sto這wej i 陰czymy z mas.

Na koniec dodajemy mleko, zn闚 mieszamy ca陰 mas.

Mas wlewamy ostro積ie do bagietki. Wierzch posypujemy obficie bazyli.

Tak przygotowan bagietk uk豉damy na blasze i wk豉damy do nagrzanego do 185 stopni piekarnika na 20-25 minut (do 軼i璚ia masy).

Po wyj璚iu z piekarnika studzimy chwil i podajemy.

Zapiekana bagietka nadziana serem 鈔鏚ziemnomorskim z suszonymi pomidorami - etap przygotowa

... etapy przygotowa - 1. wydr捫enie bagietki 2. nape軟ienie mas przed pieczeniem

*przepis i pomys w豉sny

Smacznego

30 minut z ApetinUczta pod go造m niebem


niedziela, 03 maja 2015

Weekend majowy, a wi璚 ogniska, grille, wsp鏊ne spacery, wycieczki... Ale, gdy pogoda nie dopisuje lub po prostu wolimy sp璠zi ten czas w domu, wraz z najbli窺zymi warto przygotowa co nietypowego w kuchni. W oczekiwaniu na danie g堯wne ja i moi bliscy zajadali鄉y si pieczonymi grzybkami i talarkami z ziemniaczk闚. Chrupi帷a, smaczna, lekko pikantna przek御ka... Zapraszam i Was do spr鏏owania.

Pieczone ziemniaczki i grzybki w lekko pikantnej wersji

Smacznie, lekko, chrupi帷o...

Sk豉dniki:

  • 4 鈔ednie ziemniaki
  • 6 pieczarek
  • 2 造磬i oliwy z oliwek
  • 1/3 造瞠czki czosnku granulowanego
  • 1/3 造瞠czki pieprzu zio這wego
  • 1/3 造瞠czki ostrej czerwonej papryki
  • szczypta soli i pieprzu (oko這 1/4 造瞠czki)
  • suszona pietruszka do posypania

Przygotowanie:

Ziemniaki dok豉dnie myjemy (nie obieramy!). Kroimy na oko這 0,5 cm talarki. Pieczarki myjemy i obieramy. Tak przygotowane ziemniaki i grzyby uk豉damy na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia.

Do szklanki wlewamy oliw z oliwek i dodajemy przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy.Za pomoc p璠zelka smarujemy dok豉dnie (z obu stron) pieczarki i ziemniaki. Na ko鎍u wszystko posypujemy po wierzchu suszon pietruszk.

Wszystko wk豉damy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika . Pieczemy oko這 40 minut (lekko z這ty kolor od g鏎y, od do逝 bardziej si przypiek). Wyci庵amy z piekarnika i podajemy.

Tak przek御k mo瞠my r闚nie poda np. wraz z sa豉t.

Smacznego

wtorek, 21 kwietnia 2015

Chyba ka盥y cho raz w 篡ciu jad tak wspaniale chrupk, pe軟 dodatk闚 zapiekank. Jednym kojarzy si ten przysmak z dzieci雟twem i staniem w d逝giej kolejce, w przydomowym ma造m sklepiku. Inni kojarz zapiekank z domem pachn帷ym 鈍ie篡m wypiekiem, ulubionymi dodatkami i wspania造m, stopionym serem. A jeszcze inni z szybkimi obiadami mi璠zy wyk豉dami. Ile wspomnie i mi這郾ik闚 zapiekanek, tyle te jej rodzaj闚. Ja dzi zapraszam Was na moj wersj tej "bagietkowej pyszno軼i".

Zapiekanki na bagietkach z kurczakiem, papryk, og鏎kiem i pieczarkami

Sk豉dniki:

Sos (do posmarowania ka盥ej bagietki):

  • 2 造磬i przecieru pomidorowego
  • 1/3 造瞠czki ostrej czerwonej papryki
  • 1/2 造瞠czki s這dkiej czerwonej papryki
  • 1/2 造瞠czki pieprzu zio這wego

Farsz:

  • 12-14 ma造ch pieczarek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1 造瞠czka s這dkiej papryki
  • 1/2 造瞠czki pieprzu zio這wego
  • szczypta soli
  • 1/4 鄴速ej papryki
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 鈔edni og鏎ek kiszony
  • 1/2 kostki 鄴速ego sera lub wi璚ej (w zale積o軼i od upodoba)

Przygotowanie:

Domowe lub kupne bagietki kroimy na p馧. W miseczce 陰czymy ze sob sk豉dniki naszego sosu. Nast瘼nie ka盥 po堯wk bagietki smarujemy przygotowanym sosem.

Kurczaka kroimy w kostk lub plastry. Wk豉damy do miseczki obsypujemy 造瞠czk s這dkiej papryki, 1/2 造瞠czki pieprzu zio這wego i szczypt soli. Dodajemy odrobin oliwy z oliwek. Mieszamy, aby nasza "marynata" pokry豉 w ca這軼i kurczaka. Ostawiamy na chwil do lod闚ki (w tym czasie przygotowujemy reszt farszu). Wyci庵amy i sma篡my na oliwie z oliwek.

Cebulk kroimy w drobn kosteczk i podsma瘸my na ma郵e. Dodajemy do cebulki obrane i pokrojone w plasterki (lub drobniej) pieczarki. Dusimy chwil. W mi璠zyczasie kroimy oba rodzaje papryki w kostk i r闚nie podsma瘸my. ㄊ磬 nak豉damy na uprzednio posmarowane sosem bagietki.

Na wierzch uk豉damy usma穎ne kawa趾i z kurczaka i pokrojonego w plasterki og鏎ka kiszonego.

Ca這嗆 "przykrywamy" startym na grubych oczkach 鄴速ym serem (ilo嗆 zale篡 od indywidualnych upodoba).

Zapiekamy bagietki w 180 stopniach przez oko這 8-10 minut (w zale積o軼i od rodzaju bagietki i upodoba - jak chrupk zapiekank lubimy).

Takie zapiekanki s idealne na drugie danie, przek御k itp.

Smacznego

Pieczarkowy Tydzie 2015

 
1 , 2

UWAGA!!! Zmiana adresu bloga. Zapraszam na NOW STRON

Codziennie nowa porcja smacznych inspiracji. Spotkajmy si pod nowym adresem http://slodkieokruszki.pl

Kontakt: matleen@gazeta.pl m.slodkieokruszki@gmail.com Nawi您anie wsp馧pracy

B璠zie mi niezmiernie mi這, je郵i zostawisz po sobie jaki 郵ad w postaci komentarza.

Prawa autorskie

Tre軼i i zdj璚ia zawarte na tym blogu s moj w豉sno軼i. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materia堯w w ca這軼i lub w cz窷ci bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, maj徠kowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.

Tu mnie znajdziecie:

blogi kulinarne

Tu mnie znajdziecie:

Katalog Smak闚 - Przepisy kulinarne na ka盥 okazj i wyszukiwarka przepis闚

Tu mnie znajdziecie:

rondel

Tu mnie znajdziecie:

Lista Blog闚 Kulinarnych

Tu mnie znajdziecie:

FlyB - Kulinaria

Tu mnie znajdziecie:

myTaste.pl

Tu mnie znajdziecie:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...