Bo tylko tyle zostaje, je郵i wk豉damy serce w to co przyrz康zamy. Gotujmy razem - smacznie, szybko, zdrowo, kolorowo ...

Wpisy z tagiem: wielkanoc

poniedzia貫k, 28 marca 2016

W drugi dzie 鈍i徠 jad odwiedzi rodzin. Chc帷 im zrobi przyjemno嗆 w niedziel upiek豉m pyszne ciasto z zatapian mas makow. Mam nadziej, 瞠 "makowe" 豉suchy b璠 szcz窷liwe ;) Wam r闚nie serdecznie polecam ten przepis. Ciasto jest delikatne, dobrze nadziane mas makow i szybkie w wykonaniu. Nic tylko piec :D

Ciasto z zatapian mas makow. Pyszne ciasto z makiem.

Pyszne, puszyste ciasto i du瘸 ilo嗆 masy makowej - polecam :)

Ciasto z zatapian mas makow

Sk豉dniki: (polecana forma - kwadratowa tortownica 24x24)

  • 200 g margaryny
  • 1 puszka masy makowej Helio
  • 200 g drobnego cukru
  • 170 g m彗i pszennej
  • 30 g m彗i ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 11/2 造瞠czki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Do miski przek豉damy 200 g mi瘯kiej margaryny, dodajemy drobny cukier, cukier waniliowy i wbijamy 3 jajka. Ca這嗆 dok豉dnie miksujemy.

Nast瘼nie stopniowo dosypujemy obie m彗i z proszkiem do pieczenia, ci庵le miksuj帷.

Ciasto wyk豉damy 造磬 do wysmarowanej margaryn i obsypanej kasz mann tortownicy. Ciasto nie pokryje ca貫j formy, nale篡 je wyk豉da w odst瘼ach. W puste miejsca wk豉damy mas makow. Reszt masy wyk豉damy na wierzch, ale w taki spos鏏 aby zostawi widoczne miejsca z ciastem. Ciasto podczas pieczenia znacznie ro郾ie zakrywaj帷 prawie ca趾owicie mas makow - st康 moja nazwa ciasta "Ciasto z zatapian mas makow".

Ciasto z zatapian mas makow - przygotowanie

Ciasto pieczemy oko這 45 minut w w nagrzanym do 210 stopni piekarniku na 鈔odkowym poziomie.

Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z formy. Ciasto mo積a dowolnie udekorowa.

Ciasto z zatapian mas makow. Pyszne ciasto z makiem od Helio

Ciasto z zatapian mas makow Helio

Smacznego

* przepis pochodzi z zeszytu z przepisami mojej mamy

niedziela, 27 marca 2016
sobota, 26 marca 2016

Uwielbiamy serniki, dlatego nie wyobra瘸m sobie by mog這 zabrakn望 tego ciasta na 鈍i徠ecznym stole. Je郵i jeszcze nie wiecie co upiec, to serdecznie Wam polecam t wersj sernika. Jest niezwykle szybki, aromatyczny i puszysty. Nada si doskonale na 鈍i皻a, jak i do weekendowej lub codziennej kawy. Spr鏏ujcie, bo warto i cieszcie si smakiem tego pysznego ciasta.

Puszysty sernik pomara鎍zowy bez spodu

Puszysty sernik pomara鎍zowy bez spodu

Dzi瘯uj Sp馧dzielni Dostawc闚 Mleka w Wieluniu za pyszn, przed鈍i徠eczna paczk. Rodzina i ja kochamy bia貫 sery i wszelkie mleczne wyroby, dlatego tak nas ona ucieszy豉. A Wam moi drodzy czytelni serdecznie polecam Twaro瞠k kanapkowo-sernikowy M鎩 Ulubiony Wielu zar闚no do wypiek闚, jak i 郾iada, obiad闚 itp. 

Sk豉dniki:

  • 2 1/2 造磬i sk鏎ki pomara鎍zowej
  • 2-3 krople aromatu pomara鎍zowego
  • 1/2 kg sera - polecam ser "M鎩 ulubiony" Wielu (g瘰ty, idealny do sernik闚)
  • 125 g mas豉
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 1 1/2 造磬i budyniu waniliowego (proszek)
  • do dekoracji: dowolna posypka np. p豉tki czekoladowe

Przygotowanie:

Do jednej miski wbijamy 鄴速ka, do drugiej bia趾a.

Bia趾a ubijamy ze szczypt soli.

Do 鄴速ek dodajemy pokrojone mas這, cukier, budy (proszek) i aromat pomara鎍zowy. Ca這嗆 miksujemy na puszyst mas.

Nast瘼nie do naszej masy dodajemy 造磬a po 造盧e ser, miksuj帷 na ma造ch obrotach.

Do naszej serowej masy dodajemy ubit pian z bia貫k, miksujemy kr鏒ko na najmniejszych obrotach.

Na koniec dodajemy sk鏎k pomara鎍zow, mieszamy j delikatnie z ciastem (造磬, nie mikserem).

Mas przelewamy do wysmarowanej t逝szczem (u mnie margaryn) i dok豉dnie obsypanej kasz mann tortownicy (24 cm). Sernik wk豉damy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy oko這 45 minut (czas uzale積iony od piekarnika). Potem zostawiamy sernik jeszcze par minut w uchylonym piekarniku.

Podajemy np. posypany czekoladowymi p豉tkami.

Puszysty sernik pomara鎍zowy bez spodu

Smacznego

pi徠ek, 25 marca 2016

Dzi mam dla Was jeszcze jeden pyszny, szybki i s這dki przepis. A 瞠by tego by這 ma這, to jest on jeszcze w uroczym, typowo 鈍i徠ecznym kszta販ie. Zapraszam Was do spr鏏owania (i pieczenia) nakrapianych jajeczek. Takie urocze babeczki s idealne do zabrania w 鈍i徠eczne odwiedziny. Ja moje wieczorem nios do kole瘸nki, kt鏎a w豉郾ie wr鏂i豉 na 安i皻a Wielkanocne zza granicy. Babeczki mo積a udekorowa polew lub cukrem pudrem, a nawet lukrem. Ale 瞠by軼ie mogli zobaczy ich nakrapiany charakter postanowi豉 tego nie robi. Smakuj dobrze zar闚no same, jak i z kleksem bitej 鄉ietany. My郵, 瞠 kole瘸nka wybierze t drug opcj podania ;)

Nakrapiane jajeczka (babeczki). Idealne ciasto do 鈍i徠ecznych odwiedzin.

Nakrapiane jajeczka (babeczki). Nadziane rodzynkami i czekoladowymi p豉tkami.

Sk豉dniki: (na 2 foremki w kszta販ie jajka 126-88-30 lub ma陰 keks闚k)

  • 1 szklanka m彗i + 1/3 造磬i do obtoczenia rodzynek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko klasy L
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 3 造磬i oleju
  • 3 造磬i drobnego cukru
  • 1/2 造磬i budyniu waniliowego (proszek)
  • ma豉 gar嗆 rodzynek kr鏊owej Helio*
  • 2 造磬i p豉tk闚 czekoladowych**
  • opcjonalnie na wierzch polewa mleczna Helio

* po posiekaniu wychodzi oko這 1 1/2-2 造磬i rodzynek

** opcjonalnie mo積a doda drobno posiekan czekolad lub groszki czekoladowe

Przygotowanie:

Rodzynki siekamy, nast瘼nie obtaczamy w m帷e (oko這 1/3 造磬i).

Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko i ca這嗆 mieszamy. Nast瘼nie dodajemy olej, zn闚 mieszamy do po陰czenia sk豉dnik闚.

Kolejno dodajemy m彗 z proszkiem do pieczenia, 1/2 造磬i budyniu i cukier, ca這嗆 dok豉dnie mieszamy do po陰czenia sk豉dnik闚 i uzyskania jednolitej masy.

Do masy dodajemy p豉tki czekoladowe, mieszamy. Na koniec wsypujemy obtoczone w m帷e rodzynki, lekko mieszamy.

Mas wylewamy do dw鏂h foremek w kszta販ie jajka.

Babeczki wk豉damy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (na 鈔odkowy poziom). Pieczemy do tzw. suchego patyczka oko這 20-25 minut. Je郵i u篡wamy innej formy (np. ma貫j keks闚ki) czas pieczenia mo瞠 by d逝窺zy.

Babeczki podajemy same, oblane polew, obsypane cukrem pudrem lub w towarzystwie kleksa bitej 鄉ietany.

Je郵i przygotujemy babeczki w papierowej formie mo積a je zabra ze sob w 鈍i徠eczne odwiedziny. Wystarczy je np. przewi您a kokard i b璠 znakomitym prezentem.

Nakrapiane jajeczka (babeczki). Idealne na Wielkanoc

* Formy jajka, kt鏎e wykorzysta豉m mo瞠cie naby w sklepie PapilArt

Smacznego

* przepis i pomys w豉sny




鈔oda, 23 marca 2016

Moi drodzy,

do 安i徠 Wielkanocnych zosta這 nam naprawd niewiele czasu, dlatego dzi prezentuj Wam zestawienie s這dkich przepis闚. W zbiorze znajdziecie popularne, proste i szybkie w wykonaniu babki, babeczki, a tak瞠 serniki, makowce i inne wypieki, kt鏎e mam nadziej umil Wam ten wsp鏊ny, rodzinny czas 鈍i皻owania.

Aby przej嗆 do zbioru przepis闚 kliknijcie w tu -> SΜDKA WIELKANOC - ZBI紑 PRZEPIS紟

S這dka Wielkanoc. Zbi鏎 przepis闚 wielkanocnych.

niedziela, 20 marca 2016

安i皻a Wielkanocne ju za kilka dni. Dlatego ju dzi dziel si z Wami przepisem na pyszne i szybkie ma貫 mazurki orzechowe. Ich przygotowanie nie zajmie Wam du穎 czasu, dzi瘯i czemu b璠ziecie mogli go po鈍i璚i w pe軟i na rodzinne 鈍i皻owanie. Spr鏏ujcie.

Szybkie mazurki orzechowe

Takie mazurki nadaj si idealnie na 安i皻a, jak i do codziennej kawy. Polecam wszystkim wielbicielom orzechowych s這dko軼i.

Ma貫 orzechowe mazurki

Sk豉dniki: (na 6 ma造ch mazurk闚 10 cm)

  • 1 1/2 szklanki m彗i pszennej
  • 1 1/3 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 鄴速ka
  • 2 造磬i mas豉
  • ma豉 szczypta soli
  • 2 czubate 造瞠czki g瘰tej 鄉ietany 18%
  • oko這 9 造瞠k masy orzechowej z kawa趾ami orzech闚 od Helio
  • oko這 10 造瞠czek p豉tk闚 migda這wych od Helio
  • posypka czekoladowa (u mnie p豉tki czekoladowe)
  • dodatkowo - mas這 i kasza manna do opr鏀zenia foremek

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy m彗, dodajemy mas這, 2 鄴速ka, cukier, proszek do pieczenia i ma陰 szczypt soli. Ca這嗆 szybko miksujemy do uzyskania kruszonki. Nast瘼nie dodajemy 2 czubate 造瞠czki g瘰tej 鄉ietany 18% i zagniatamy ciasto r瘯o. Z ciasta powinny鄉y uformowa kul.

Foremki (u mnie 10 cm z wyci庵anym dnem) smarujemy mas貫m i obsypujemy kasz mann.

Ka盥 foremk wylepiamy ciastem. Odrywamy fragmenty i ugniatamy palcami, aby dok豉dnie wylepi foremk na grubo嗆 oko這 2 mm (lub mniej). Ciasto podczas pieczenia ro郾ie wype軟iaj帷 dok豉dnie ca貫 foremki.

Foremki z ciastem wk豉damy na 鈔odkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy oko這 25 minut (z這te ciasto).

Foremki wyci庵amy i zostawiamy do wystudzenia.

Ma貫 mazurki - przygotowanie

Ch這dne ciasto wyci庵amy z foremek.

Mas orzechow lekko podgrzewamy, aby u豉twi sobie jej nak豉danie. Przyk豉dowy i szybki spos鏏 podgrzania: mas przek豉damy do 瘸roodpornej miseczki i podgrzewamy 30 sekund w mikrofal闚ce. Masa ma by mi瘯ka, ale nie mocno p造nna.

Ciasto smarujemy z wierzchu mas (oko這 1-11/3 造磬i). Na koniec ka盥y ma造 mazurek ozdabiamy wok馧 p豉tkami migda這wymi oraz czekoladow posypk (np. p豉tkami czekoladowymi).

Podajemy.

Szybkie ma貫 mazurki orzechowe

Smacznego

* przepis i pomys w豉sny

鈔oda, 16 marca 2016

Uwielbiam piec babki. Jak瞠 cz瘰to zmieniam tradycyjne przepisy (ze starego zeszytu) i tworz nowe ods這ny tego pysznego wypieku. Dzi postanowi豉m zrezygnowa ze 鄉ietany na rzecz jogurtu, a ca這嗆 wzbogaci soczystym jab趾iem, do tego zmiana proporcji i... Tak oto upiek豉m pyszn jab趾ow babk jogurtow. Dzi瘯i uprzejmo軼i PapilArt ciasto upiek豉m w wygodnej i 豉dnie wygl康aj帷ej papierowej formie. Po spr鏏owaniu przygotowa豉m jeszcze jedn babk, kt鏎 zabra豉m w go軼i. Pierwsz oczywi軼ie zostawi豉m dla siebie i bliskich do kawy lub herbaty ;) Spr鏏ujcie i Wy, zach璚am.

Jab趾owa babka jogurtowa. Pyszna i szybka babka z jab趾iem.

... pyszna i szybka w przygotowaniu babka

Jab趾owa babka jogurtowa - idealna do zabrania w go軼i

Je郵i tak jak ja przygotujecie swoj jab趾ow babk jogurtow w papierowej formie mo瞠cie j zabra ze sob w go軼i. B璠zie to idealny prezent :)

Sk豉dniki: (na ma陰 keks闚k 170x80x58 od PapilArt)

  • 1 1/4 szklanki m彗i pszennej
  • 3 jajka
  • 1 du瞠 soczyste jab趾o
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 5 造瞠k jogurtu naturalnego
  • szczypta mieszanki przypraw o smaku pieczonych jab貫k z cynamonem

* Uwaga! Jogurt i jajka musz mie temperatur pokojow

Przygotowanie:

Do miski wbijamy 3 jajka, wsypujemy cukier i dok豉dnie ucieramy ca這嗆 mikserem (puszysta masa).

Miksuj帷 ju na najmniejszych obrotach, dodajemy kolejno jogurt i olej. Nast瘼nie dodajemy m彗 z proszkiem do pieczenia i przypraw (ca造 czas miksujemy na ma造ch obrotach).

Na koniec do naszej masy 軼ieramy jab趾o (na grubych oczkach tarki). Mieszamy ca這嗆 delikatnie 造磬.

Ciasto przelewamy do ma貫j keks闚ki (u mnie specjalna papierowa od PapilArt, dzi瘯i czemu nie ma potrzeby nat逝szczania formy przed wlaniem ciasta).

Ciasto wk豉damy na 鈔odkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Jab趾ow babk jogurtow pieczemy oko這 40 minut do tzw. suchego patyczka.

Po wyj璚iu z piekarnika studzimy. Podajemy sam lub opr鏀zon z wierzchu cukrem pudrem.

Jab趾owa babka jogurtowa.

Smacznego

wtorek, 15 marca 2016

Uwielbiam przygotowywa najr騜niejsze pasty kanapkowe. Urozmaicaj znakomicie kolacj lub 郾iadania. Dzi zapraszam Was na delikatnie chrzanow past kanapkow z jajkiem i rzodkiewk. Doskonale sprawdzi si na codziennych kanapkach (u mnie na chrupkim pieczywie), jak i w czasie zbli瘸j帷ych si 鈍i徠. Jajek b璠ziecie mieli w闚czas pod dostatkiem, dlatego warto to wykorzysta i zrobi ciekaw past. Spr鏏ujcie.

Delikatnie chrzanowa pasta kanapkowa z jajkiem i rzodkiewk

Sk豉dniki:

  • 4 jajka
  • 4 rzodkiewki
  • 1 造磬a posiekanego szczypiorku
  • s鏊
  • pieprz
  • 3 造磬i majonezowego sosu chrzanowego Folwark
  • 1 造磬a majonezu (r闚nie polecam Folwark)

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Nast瘼nie studzimy i obieramy, po czym kroimy w kostk i przek豉damy do miseczki.

Do jajek dodajemy pokrojone w kostk rzodkiewki, posiekany szczypiorek, 造磬 majonezu i 3 造磬i (pe軟e) majonezowego sosu chrzanowego. Ca這嗆 wst瘼nie mieszamy. Nast瘼nie doprawiamy sol i pieprzem, mieszamy i pr鏏ujemy czy ilo嗆 przypraw jest wystarczaj帷a.

Past podajemy z ulubionym pieczywem.

Delikatnie chrzanowa pasta kanapkowa z jajkiem i rzodkiewk

Smacznego

sobota, 12 marca 2016

Dzi zapraszam Was na rozkosznie orzechowe s這dko軼i. Na weekend wraz z moj c鏎eczk upiek造鄉y wspania貫, wilgotne babeczki nadziane mas orzechow. Zach璚am Was do spr鏏owania. Po prostu rozkosz dla podniebienia. Takie babeczki mo瞠cie r闚nie przygotowa na wielkanocny st馧, nie sprawi Wam k這pot闚, a zachwyc ka盥ego orzechowego 豉sucha.

Babeczki orzechowa rozkosz. Ma貫 wilgotne babeczki z orzechowym nadzieniem.

Babeczki orzechowa rozkosz. Ma貫 wilgotne babeczki z orzechowym nadzieniem (Helio)

Sk豉dniki: (na 12 sztuk)

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy m彗 pszenn, cukier, kakao, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Ca這嗆 mieszamy drewnian 造磬.

Do drugiej miski wlewamy mleko, wbijamy jajko i dok豉dnie mieszamy do po陰czenia sk豉dnik闚. Nast瘼nie dodajemy olej, zn闚 mieszamy.

Do miski z suchymi sk豉dnikami przelewamy mokre. Ca這嗆 mieszamy do po陰czenia sk豉dnik闚.

Form na muffinki wyk豉damy papilotkami. Do ka盥ej papilotki nak豉damy po 1 造盧e ciasta kakaowego. Nast瘼nie nak豉damy czubat 造瞠czk masy orzechowej z kawa趾ami orzech闚, ca這嗆 przykrywamy ciastem kakaowym (oko這 3/4 造磬i).

Blaszk z babeczkami przek豉damy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 鈔odkowy poziom. Babeczki pieczemy oko這 20 minut.

Babeczki wyci庵amy z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia. Nast瘼nie opr鏀zamy je cukrem pudrem i na wierzch ka盥ej uk豉damy kawa貫k 逝skanego orzecha w這skiego. Podajemy.

Babeczki orzechowa rozkosz. Podane w papilotkach od PapilArt

Moje babeczki upiek豉m i poda豉m w uroczych papilotkach od PapilArt.

Smacznego

* przepis i pomys w豉sny

Przepis dodaj do wsp鏊nej, wirtualnej zabawy bloger闚 - "Ciasto na niedziel". Tym razem wszyscy dzielimy si z Wami swoimi pomys豉mi na "安i徠eczne wypieki". Wraz ze mn w zabawie bra造 udzia znakomite blogerki: Joanna G., Joanna D., Aneta P., Bo瞠na M., Joanna S., Dorota O., Ma貪orzata K., Dorota K.

czwartek, 10 marca 2016

Uwielbiam przygotowywa ma貫 s這dko軼i. Jednak nie zawsze do tego potrzebny jest mi piekarnik. Dzi mam dla Was pyszny, chrupki i orzechowy deser. Takie zbo穎we tartaletki z nadzieniem orzechowym mo瞠cie przygotowa do ulubionej popo逝dniowej kawy lub herbaty, na spotkanie ze znajomymi, a nawet na zbli瘸j帷e si 安i皻a Wielkanocne. Z takich ma造ch s這dko軼i na pewno ucieszy si ka盥y, a Wam ich przygotowanie nie sprawi problemu. Spr鏏ujcie.

Zbo穎we tartaletki z nadzieniem orzechowym. Pyszne tartaletki bez pieczenia.

Zbo穎we tartaletki z nadzieniem orzechowym od Helio

Sk豉dniki: (na 3 tartaletki)

* np. BelVita (8 sztuk) lub podobne

Przygotowanie:

Do misy blendera z no瘸mi przek豉damy wszystkie ciasteczka. Dok豉dnie je rozdrabniamy (na kszta速 drobnej kruszonki).

W garnuszku z grubszym dnem rozpuszczamy 100 g margaryny.

Do garnuszka z margaryn przesypujemy rozdrobnione ciasteczka i ca這嗆 dok豉dnie mieszamy do po陰czenia sk豉dnik闚.

Mas przek豉damy do foremek (u mnie z wyjmowanym dnem, co u豉twia p騧niejsze wyj璚ie tartaletek), lekko ugniataj帷 je 造瞠czk.

Tartaletki odstawiamy do przestudzenia, a nast瘼nie przek豉damy do lod闚ki na minimum 2 godziny.

Foremki z ciastem wyjmujemy z lod闚ki, gdy masa odpowiednio zg瘰tnieje tworz帷 nam kruch zbo穎w babeczk.

Na wierzch ka盥ej tartaletki (na 鈔odek) wyk豉damy i rozsmarowujemy 造瞠czk mas orzechow z kawa趾ami orzech闚 (oko這 2 czubate 造瞠czki na jedn tarlaletk). Nast瘼nie wok馧 masy uk豉damy lekko pokruszone p豉tki migda這we.

Tak przygotowane tartlatetki mo瞠my poda w foremkach i do jedzenia wykorzysta 造瞠czki lub wyj望 je z foremek.

Zbo穎we tartaletki z nadzieniem orzechowym.

Smacznego

 
1 , 2 , 3

UWAGA!!! Zmiana adresu bloga. Zapraszam na NOW STRON

Codziennie nowa porcja smacznych inspiracji. Spotkajmy si pod nowym adresem http://slodkieokruszki.pl

Kontakt: matleen@gazeta.pl m.slodkieokruszki@gmail.com Nawi您anie wsp馧pracy

B璠zie mi niezmiernie mi這, je郵i zostawisz po sobie jaki 郵ad w postaci komentarza.

Prawa autorskie

Tre軼i i zdj璚ia zawarte na tym blogu s moj w豉sno軼i. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materia堯w w ca這軼i lub w cz窷ci bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, maj徠kowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.

Tu mnie znajdziecie:

blogi kulinarne

Tu mnie znajdziecie:

Katalog Smak闚 - Przepisy kulinarne na ka盥 okazj i wyszukiwarka przepis闚

Tu mnie znajdziecie:

rondel

Tu mnie znajdziecie:

Lista Blog闚 Kulinarnych

Tu mnie znajdziecie:

FlyB - Kulinaria

Tu mnie znajdziecie:

myTaste.pl

Tu mnie znajdziecie:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...