Bo tylko tyle zostaje, je郵i wk豉damy serce w to co przyrz康zamy. Gotujmy razem - smacznie, szybko, zdrowo, kolorowo ...

Wpisy z tagiem: folwark

鈔oda, 30 marca 2016

Uwielbiam bia陰 rzodkiew. Jak tylko uda mi si j kupi robi z niej najr騜niejsze sur闚ki, sa豉tki, kanapki lub po prostu jem j od tak. Dzi chcia豉bym Wam poleci sur闚k obiadow z bia貫j rzodkiewki. Dzi瘯i dodatkowi jab趾a nie jest ona zbyt ostra i smakuje nawet dzieciom. Spr鏏ujcie. Ja swoj poda豉m w towarzystwie rybnych paluszk闚. To by naprawd dobry obiad.

Sur闚ka obiadowa z bia貫j rzodkiewki. Pyszna sur闚ka do obiadu.

Sk豉dniki: (dla 2 porcje)

  • 1 bia豉 rzodkiewka (oko這 300 g przed obraniem)
  • 1 鈔ednia marchewka
  • 1 cm pora
  • 1 jab趾o
  • 1 造磬a majonezu Folwark
  • 3 造磬i jogurtu naturalnego
  • s鏊 i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rzodkiewk, marchew i jab趾o (u mnie 鈔edniej wielko軼i) obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Nast瘼nie delikatnie solimy i odstawiamy na oko這 15-20 minut. Moja rzodkiew nie by豉 ostra, dlatego sta豉 kr鏂ej.

Po tym czasie do sur闚ki dodajemy majonez, jogurt i drobno posiekany por.

Ca這嗆 doprawiamy sol i pieprzem, pr鏏uj帷 smak.

Podajemy do obiadu, np. z w towarzystwie paluszk闚 rybnych i ziemniak闚.

Sur闚ka obiadowa z bia貫j rzodkiewki.

Co sprawniejsze oko dopatrzy這 si zapewne, 瞠 pojemniczek po majonezie jest ju umyty. Dlaczego? Ot騜 po wykorzystaniu ostatniej 造磬i (do sur闚ki) domownicy stwierdzili, 瞠 b璠zie on znakomity do przechowywania innych przypraw itp. Nic si u nas nie zmarnuje ;) A majonez naprawd Wam polecam - jest pyszny!

Smacznego


wtorek, 29 marca 2016

安i皻a... najpierw na nie d逝go czekamy, a potem tak szybko mijaj. Dzi zapraszam Was na po鈍i徠eczn zapiekank jajeczn z papryk i kabanosem. Je郵i tak jak mi i Wam zosta這 kilka r騜nych sk豉dnik闚 z 鈍i徠ecznych przygotowa, takie danie b璠zie idealne. Spr鏏ujcie. Szybko si j przygotowuje, a w smaku jest naprawd fajne. Kabanosa mo瞠cie zast徙i np. kie豚as poci皻 w kostk.

Po鈍i徠eczna zapiekanka jajeczna z kabanosem i papryk

Sk豉dniki:

* opcjonalnie kabanosa mo瞠my zast徙i pokrojon w kostk kie豚as (najlepiej drobiow)

Przygotowanie:

Kabanosa kroimy w plasterki, a czerwon papryk w kostk. Tak przygotowane sk豉dniki przek豉damy do naczynia do zapiekania (powinny zakry dno).

Po鈍i徠eczna zapiekanka jajeczna - przygotowanie

W miseczki wbijamy dwa jajka, dodajemy posiekany koperek i 造磬 majonezowego sosu chrzanowego. Ca這嗆 dok豉dnie mieszamy widelcem.

Mas jajeczn zalewamy kabanosa i papryk.

Ca這嗆 wk豉damy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekamy do 軼i璚ia masy jajecznej oko這 30 minut.

Podajemy od razu.

Po鈍i徠eczna zapiekanka jajeczna

Smacznego

niedziela, 27 marca 2016

Dzi chcia豉bym Wam poleci przepis na szybk i smaczn sur闚k obiadow. Uwielbiam marchewk, dlatego tak cz瘰to robi sur闚ki z jej udzia貫m. Ostatnio po陰czy豉m do嗆 nietypowe smaki i... tak powsta豉 delikatnie chrzanowa sur闚ka marchewkowa. Jest naprawd pyszna, spr鏏ujcie. Idealnie sprawdzi si do obiadu. Cho ja czasem lubi j zje嗆 od tak, np. z chrupkim pieczywem ;)

Delikatnie chrzanowa sur闚ka marchewkowa. Idealna do obiadu.

Sk豉dniki: (na 1 porcj)

Przygotowanie:

Marchewk obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach.

Pora drobno siekamy, dodajemy do startej marchewki.

Na koniec dodajemy majonezowy sos chrzanowy, ca這嗆 mieszamy. Delikatnie doprawiamy pieprzem, pr鏏ujemy.

Podajemy do drugiego dania.

Delikatnie chrzanowa sur闚ka marchewkowa.

Delikatnie chrzanowa sur闚ka marchewkowa.

Smacznego

czwartek, 24 marca 2016

Uwielbiam przygotowywa najr騜niejsze kolorowe sa豉tki. Ostatnio zamiast poda sa豉tk tradycyjnie w miseczce przygotowa豉m j w tortilli. Wysz這 pysznie. Spr鏏ujcie mojej propozycji na sa豉tk w tortilli w dw鏂h wersjach (przygotowania).

Sa豉tka w tortilli w dw鏂h wersjach

Sk豉dniki: (na 1 porcj)

  • 1 cm zielonego og鏎ka
  • 2 gar軼ie miksu sa豉t
  • 3 kie豚aski bankietowe (z kurczaka)
  • remulada du雟ka od Folwark
  • 1/4 ma貫j czerwonej papryki
  • 1 造瞠czka posiekanego koperku
  • 1 tortilla

Przygotowanie:

Og鏎ka kroimy w cienkie plastry. Kie豚aski r闚nie kroimy w plastry. Czerwon papryk kroimy w kostk.

Na 鈔odku tortilli uk豉damy miks sa豉t, nast瘼nie dodajemy og鏎ka, kie豚aski i papryk. Na koniec dodajemy remulad du雟k i koperek.

Sa豉tka w tortilli - przygotowanie

Tortill sk豉damy i grillujemy na patelni z obu stron (podczas obracania uwa瘸j帷, by nie wysypa sk豉dnik闚) lub zwijamy i lekko podgrzewamy chwil na patelni / w mikrofali.

Po wierzchu polewamy jeszcze odrobin remulady.

Podajemy ciep陰.

Sa豉tka w tortilli

Sa豉tka w grillowanej tortilli

Smacznego


poniedzia貫k, 21 marca 2016

Dzi zapraszam Was na moj kolejn propozycj pasty kanapkowej. Tym razem zach璚am Was do przygotowania pysznej pasty kanapkowej z porem i 鄴速ym serem. Jak zawsze prosto i smacznie. Spr鏏ujcie.

Pasta kanapkowa z porem i 鄴速ym serem.

Sk豉dniki:

  • 2 造磬i posiekanego pora (oko這 20 g pora)
  • oko這 45 g 鄴速ego sera np. Edamskiego
  • 2 jajka
  • 2 造磬i majonezu Folwark
  • s鏊 do smaku

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo.

Pora przekrawamy wzd逝 na 4 cz窷ci, nast瘼nie ca這嗆 cieniutko kroimy. Wrzucamy do miski i solimy (po wierzch, nie za mocno). Odstawiamy misk na oko這 5 minut (,je郵i por jest bardzo ostry w smaku to na d逝瞠j).

Do pora 軼ieramy (na tarce na drobnych oczkach) 鄴速y ser. Nast瘼nie dodajemy pokrojone w kostk jajka i 2 造磬i majonezu.

Ca這嗆 dok豉dnie mieszamy do uzyskania konsystencji pasty. Pr鏏ujemy i dodajemy odpowiedni ilo嗆 soli.

Podajemy z ulubionym pieczywem.

Pasta kanapkowa z porem i serem 鄴速ym

Smacznego

wtorek, 15 marca 2016

Uwielbiam przygotowywa najr騜niejsze pasty kanapkowe. Urozmaicaj znakomicie kolacj lub 郾iadania. Dzi zapraszam Was na delikatnie chrzanow past kanapkow z jajkiem i rzodkiewk. Doskonale sprawdzi si na codziennych kanapkach (u mnie na chrupkim pieczywie), jak i w czasie zbli瘸j帷ych si 鈍i徠. Jajek b璠ziecie mieli w闚czas pod dostatkiem, dlatego warto to wykorzysta i zrobi ciekaw past. Spr鏏ujcie.

Delikatnie chrzanowa pasta kanapkowa z jajkiem i rzodkiewk

Sk豉dniki:

  • 4 jajka
  • 4 rzodkiewki
  • 1 造磬a posiekanego szczypiorku
  • s鏊
  • pieprz
  • 3 造磬i majonezowego sosu chrzanowego Folwark
  • 1 造磬a majonezu (r闚nie polecam Folwark)

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Nast瘼nie studzimy i obieramy, po czym kroimy w kostk i przek豉damy do miseczki.

Do jajek dodajemy pokrojone w kostk rzodkiewki, posiekany szczypiorek, 造磬 majonezu i 3 造磬i (pe軟e) majonezowego sosu chrzanowego. Ca這嗆 wst瘼nie mieszamy. Nast瘼nie doprawiamy sol i pieprzem, mieszamy i pr鏏ujemy czy ilo嗆 przypraw jest wystarczaj帷a.

Past podajemy z ulubionym pieczywem.

Delikatnie chrzanowa pasta kanapkowa z jajkiem i rzodkiewk

Smacznego

pi徠ek, 04 marca 2016

Dzi mam dla Was kolejny pyszny, a zarazem prosty i dobrze wygl康aj帷y na stole pomys na sa豉tk. Taka kolorowa sa豉tka warstwowa z tu鎍zykiem i kuskusem podana w szklaneczkach b璠zie idealna na 鈍i皻a, przyj璚ie lub po prostu na co dzie. Jest nie tylko dobra, ale te pe軟a warto軼iowych sk豉dnik闚 takich jak tu鎍zyk, kuskus czy warzywa. Spr鏏ujcie.

Kolorowa sa豉tka warstwowa z tu鎍zykiem i kuskusem

Kolorowa sa豉tka warstwowa z tu鎍zykiem i kuskusem. Podana z majonezem Folwark

Sk豉dniki: (na 2 porcje; ilo嗆 zwi瘯szy w zale積o軼i od ilo軼i os鏏)

  • oko這 4 造磬i kukurydzy w puszce
  • 2 li軼ie sa豉ty
  • 7 ma造ch pomidork闚 cherry
  • 1 jajko L
  • 2-3 造瞠czki kremowego majonezu Folwark
  • 1 puszka tu鎍zyka z kuskusem per這wym i suszonymi pomidorami*
  • pieprz do smaku
  • szczypiorek

* mo積a r闚nie u篡 1 puszki tu鎍zyka wymieszanej z przygotowanym (w豉snor璚znie) kuskusem (oko這 11/2-2 造磬i) lub 2-鏂h puszek tu鎍zyka w oleju (rezygnuj帷 z dodatku kuskusu)

Przygotowanie:

Jajko gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kostk. W miseczce mieszamy pokrojone jajko z majonezem, doprawiamy pieprzem i ca這嗆 mieszamy.

Na dnie ka盥ej szklanki uk豉damy li嗆 sa豉ty. Na sa豉t k豉dziemy po 2 造磬i kukurydzy.

Nast瘼nie kroimy nasze ma貫 pomidorki cherry na cztery cz窷ci i robimy z nich kolejn warstw sa豉tki (z 6 sztuk, jednego pomidorka zostawiamy na wierzch).

Kolejn warstw tworzy tu鎍zyk z kuskusem.

Na koniec wyk豉damy warstw jajeczno-majonezow. Wierzch posypujemy szczypiorkiem i uk豉damy po dwie 獞iartki pomidorka.

Podajemy od razu lub przechowujemy w lod闚ce.

Kolorowa sa豉tka warstwowa z tu鎍zykiem i kuskusem. Podana z majonezem Folwark

Smacznego

wtorek, 01 marca 2016

Ju nied逝go wspania造 鈍i徠eczny czas. Ca豉 rodzina przy jednym stole, wsp鏊ne rozmowy, wspomnienia i... posi趾i. Jajka, barszcz, bia豉 kie豚asa, s這dkie wypieki i... sa豉tki. Dzi chcia豉bym Wam przedstawi pomys na inne podanie tradycyjnej sa豉tki jarzynowej. Rolowana sa豉tka z pomidorkami cherry i og鏎kiem kiszonym jest nie tylko smaczna, ale r闚nie pi瘯nie prezentuje si na 鈍i徠ecznym stole. Tak sa豉tk mo瞠cie oczywi軼ie r闚nie przygotowa w dzie powszedni. Spr鏏ujcie.

Rolowana sa豉tka z pomidorkami cherry i og鏎kiem kiszonym

Sk豉dniki:

Do przygotowania sa豉tki:

  • 6 鈔ednich ziemniak闚
  • 6 jajek M
  • 3 marchewki
  • 2 mniejsze pietruszki (korze)
  • 2-3 og鏎ki kiszone (mniejsze)
  • 1 kremowy majonez Folwark 470 g
  • 1 jab趾o
  • 1 puszka kukurydzy
  • oko這 1/2 selera (ma貫go)
  • 1 czubata 造瞠czka musztardy sto這wej
  • s鏊 i pieprz do smaku

Do przygotowania roladek:

  • og鏎ki kiszone
  • ma貫 pomidorki cherry
  • ulubiona w璠lina (polecam schab w璠zony parzony)

* Ilo嗆 zale篡 od ilo軼i os鏏 jakim chcemy poda sa豉tk w takiej postaci. Osobi軼ie na porcj u篡wam 4 plastry w璠liny, 1-2 造瞠czki sa豉tki na plaster, 5 pomidork闚 i 1 og鏎ek.

Przygotowanie:

Sa豉tka:

Jajka gotujemy na twardo (doradzam doda do wody odrobin soli, w闚czas jajka nie p瘯aj i 豉twiej si je p騧niej obiera). Po obraniu kroimy je w kostk no瞠m lub za pomoc sitka do krojenia warzyw.

Marchewk, pietruszki i seler obieramy, gotujemy do mi瘯ko軼i.

Ziemniaki gotujemy w 逝pinkach. Ugotowane i przestudzone obieramy i kroimy w drobn kostk, dodajemy do miski z jajkami. Nast瘼nie dodajemy pozosta貫, ugotowane i pokrojone w kostk warzywa, og鏎ki i jab趾a. Na koniec dodajemy ods帷zon kukurydz.

(Kolejno嗆 dodawanych sk豉dnik闚 jest dowolna)

Do wszystkich sk豉dnik闚 sk豉dnik闚 dodajemy czubat 造瞠czk musztardy, przyprawy (s鏊 i pieprz) oraz ca造 majonez Folwark. Wszystko mieszamy, nast瘼nie pr鏏ujemy i ewentualnie doprawiamy.

Sa豉tka najlepiej smakuje nast瘼nego dnia (po nocy w lod闚ce, gdy wszystko si "przegryzie").

Przygotowanie roladek:

W w璠lin uk豉damy 1-2 造瞠czki sa豉tki (w zale積o軼i od wielko軼i plastr闚) i rolujemy. Roladki z sa豉tk uk豉damy na ma造ch talerzach (lub jednym du篡m), pomi璠zy uk豉damy ma貫 pomidorki cherry i pokrojone og鏎ki kiszone.

Podajemy.

(Nie wykorzystan do roladek sa豉tk podajemy tradycyjnie w misie np. nast瘼nego dnia)

Rolowana sa豉tka z pomidorkami cherry i og鏎kiem kiszonym. Z majonezem Folwark.

Smacznego

Z okazji zbli瘸j帷ych si 安i徠 otrzyma豉m od Folwark pyszn paczk pe軟 wspania造ch produkt闚. Jak napisa豉 w mailu przedstawicielka firm:

"安i皻a Wielkanocne to dobra okazja, 瞠by wypr鏏owali Pa雟two kilka idealnych sos闚 na t okazj: remulada du雟ka, majonezowy sos chrzanowy oraz nasz przepyszny kremowy majonez i zainspirowali pasjonat闚 gotowania nowymi przepisami na Wielkanoc."

安i徠ecznie z Folwarkiem. Dalsza wsp馧praca.

Dzi瘯uj producentowi sos闚 za pami耩 i prezent, a Was zapraszam na 鈍i徠eczne inspiracje z wykorzystaniem produkt闚 Folwark. Do 安i徠 Wielkanocnych na blogu znajdziecie kilka ciekawych, a co najwa積iejsze smacznych pomys堯w na dania, kt鏎e umil Wam i Waszym bliskim 鈍i徠eczne spotkanie przy stole.

Ju dzi zapraszam Was na "Rolowan sa豉tk z pomidorkami cherry i og鏎kiem kiszonym".



sobota, 23 stycznia 2016

Dzi mam dla Was szybki, smaczny i syc帷y przepis na tostowe babeczki. Idealna, ciep豉 propozycja na zimowe wieczory, 郾iadania itp. Ja ostatnio przygotowa豉m go po powrocie z sanek. Zm璚zeni, lekko przemoczeni zjedli鄉y takie tostowe babeczki z wielkim apetytem. Spr鏏ujcie, zapraszam.

Tostowe babeczki

Sk豉dniki: (na 4 sztuki)

  • 8 kromek chleba tostowego
  • 2 kabanosy drobiowe
  • 3 jajka klasy L
  • s鏊 i pieprz do smaku
  • 2 造磬i 鄉ietany 18%
  • 4 造磬i startego 鄴速ego sera
  • szczypiorek
  • sos andaluzyjski Folwark

Przygotowanie:

Z czterech kromek chleba tostowego odkrawamy sk鏎ki. Nast瘼nie ka盥 kromk delikatnie wa趾ujemy lub ugniatamy r瘯.

Tak przygotowane kromki uk豉damy w foremkach do babeczek. Po dwie kromki na foremk. Kromki powinny na siebie nachodzi, tak aby wype軟ia造 dno i boki foremki.

Kabanosy kroimy w plasterki i wsypujemy na 鈔odek tostowej babeczki.

W miseczce rozbe速ujemy jajka. Dodajemy 鄉ietan, s鏊, pieprz i ca這嗆 dok豉dnie mieszamy. Nasz mas ostro積ie wylewamy na tostowe wn皻rz wype軟ione kabanosem.

Wierzch ka盥ej babeczki posypujemy startym 鄴速ym serem.

Tak przygotowane babeczki wk豉damy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (鈔odkowy poziom). Pieczemy do 軼i璚ia masy jajecznej.

Po wyj璚iu z piekarnika czekamy do lekkiego przestudzenia. Po czym delikatnie wyjmujemy tostowe babeczki. Ka盥 polewamy ulubionym sosem, np. andaluzyjskim i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Tostowe babeczki z sosem Folwark

Smacznego

 
1 , 2 , 3

UWAGA!!! Zmiana adresu bloga. Zapraszam na NOW STRON

Codziennie nowa porcja smacznych inspiracji. Spotkajmy si pod nowym adresem http://slodkieokruszki.pl

Kontakt: matleen@gazeta.pl m.slodkieokruszki@gmail.com Nawi您anie wsp馧pracy

B璠zie mi niezmiernie mi這, je郵i zostawisz po sobie jaki 郵ad w postaci komentarza.

Prawa autorskie

Tre軼i i zdj璚ia zawarte na tym blogu s moj w豉sno軼i. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materia堯w w ca這軼i lub w cz窷ci bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, maj徠kowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.

Tu mnie znajdziecie:

blogi kulinarne

Tu mnie znajdziecie:

Katalog Smak闚 - Przepisy kulinarne na ka盥 okazj i wyszukiwarka przepis闚

Tu mnie znajdziecie:

rondel

Tu mnie znajdziecie:

Lista Blog闚 Kulinarnych

Tu mnie znajdziecie:

FlyB - Kulinaria

Tu mnie znajdziecie:

myTaste.pl

Tu mnie znajdziecie:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...