Bo tylko tyle zostaje, je郵i wk豉damy serce w to co przyrz康zamy. Gotujmy razem - smacznie, szybko, zdrowo, kolorowo ...

Wpisy z tagiem: z papryk

鈔oda, 30 wrze郾ia 2015

Dzi zapraszam Was na ciep造, po篡wne leczo. Idealny obiad na zimn, jesienn aur. Tym razem do tego szybkiego, smacznego dania postanowi豉m doda pieczarki i r騜ne rodzaje papryki. Odpowiednio doprawione... okaza這 si wspania陰 propozycj obiadow, kt鏎a znik豉 bardzo szybko. Spr鏏ujcie. Takie danie przygotowuje si naprawd prosto.

Leczo z miksem papryk, pieczarkami i kie豚as

Sk豉dniki:

  • Miks papryk 500 g - u mnie czerwona, zielona i 鄴速a
  • 1 cukinia (po obraniu oko這 540 g)
  • 3 鈍ie瞠 pomidory
  • 1 鈔ednia czerwona cebula
  • 1 1/3 szklanki wody
  • 6 czubatych 造瞠czek przecieru pomidorowego
  • 2 kie豚aski 郵御kie
  • 8 ma造ch pieczarek
  • 2 szczypty soli zio這wej
  • 1 造瞠czka s這dkie papryki
  • 1/3 造瞠czki ostrej papryki
  • oko這 1/2 造瞠czki czarnego mielonego pieprzu
  • oliwa z oliwek lub olej do sma瞠nia

* ilo嗆 przypraw orientacyjne, zale篡 wy陰cznie od indywidualnych upodoba

Przygotowanie:

Przygotowujemy g喚bok patelni. Obran i pokrojon w kostk cebul podsma瘸my na oliwie z oliwek. Nast瘼nie dodajemy pokrojone w kostk 3 r騜ne papryki (czerwona, 鄴速a i zielona), podsma瘸my.

Kolejno dodajemy pokrojone pomidory bez sk鏎ki. Pomidory przygotowujemy, albo sparzaj帷 ich sk鏎k i kroj帷 w 獞iartki lub kroimy w 獞iartki i wydr捫amy 鈔odek 造瞠czk.

Dolewamy 1 1/3 szklanki wody i dodajemy 3 czubate 造瞠czki przecieru pomidorowego, mieszamy lekko. Wszystko dusimy na ma造m ogniu pod przykryciem oko這 10-15 minut. Po tym czasie dorzucamy do warzyw obran i pokrojon w do嗆 grub kostk cukini, wci捫 dusimy pod przykryciem mieszaj帷 co jaki czas.

W mi璠zy czasie kroimy w kostk kie豚as 郵御k. Podsma瘸my j na osobnej patelni z odrobin oliwy z oliwek (na ma造m ogniu). Obieramy pieczarki i kroimy ich kapelusze na plastry lub kostk (dowolnie). Tak przygotowane grzyby dorzucamy do sma膨cej si kie豚asy. Wszystko posypujemy dwoma szczyptami soli zio這wej, mieszamy. Nast瘼nie podsma穎n kie豚as i pieczarki dorzucamy do warzyw na g喚bokiej patelni.

Leczo doprawiamy ostr i s這dk papryk oraz czarnym mielonym pieprzem, dodajemy reszt przecieru. Mieszamy.

Wszystko dusimy, a nasza cukinia b璠zie mi瘯ka (nale篡 uwa瘸, aby jej nie rozgotowa). U mnie trwa這 to oko這 20-25 minut, poniewa moja cukinia by豉 ju do嗆 dojrza豉 (doradzam sprawdza mi瘯ko嗆 cukinii pr鏏uj帷).

Po wy陰czeniu palnika zostawiamy leczo pod przykryciem jeszcze z 5-10 minut, aby smaki "dobrze przesz造". Nast瘼nie pr鏏ujemy ca這嗆 potrawy, opcjonalnie mo積a j jeszcze doprawi.

Leczo podajemy same, z kromk chleba lub z innymi ulubionymi zestawieniami.

Leczo z miksem papryk, pieczarkami i kie豚as

Smacznego

niedziela, 26 lipca 2015

Dope軟ieniem ka盥ego drugiego dania jest pyszna sur闚ka, kt鏎a moim zdaniem powinna cieszy nie tylko smakiem, ale r闚nie wygl康em. Staram si by moje sur闚ki by造 kolorowe. Dzi zapraszam Was na szybk, smaczn i pe軟 barw sur闚k z kukurydz.

Kolorowa sur闚ka obiadowa z kukurydz

... sur闚ka jest naprawd prosta i szybka w przygotowaniu

Sk豉dniki:

  • oko這 300 g kukurydzy z puszki
  • 1/2 du瞠j czerwonej papryki
  • 1 og鏎ek gruntowy
  • por
  • olej lub oliwa z oliwek
  • sok z cytryny (oko這 1/3 造瞠czki)
  • s鏊 i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do miski wrzucamy ods帷zon kukurydz. Dodajemy pokrojon w kostk czerwon papryk. Og鏎ka obieramy i r闚nie kroimy w kostk. Dodajemy drobniutko poszatkowanego pora (oko這 1/2 造磬i).

Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny (oko這 1/3 造瞠czki). Dodajemy s鏊 i pieprz do smaku oraz delikatnie skrapiamy olejem. Mieszamy i odstawiamy najlepiej do lod闚ki, aby smaki si przegryz造.

Wyci庵amy sur闚k, pr鏏ujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Podajemy np. do drugiego dania.

Kolorowa sur闚ka obiadowa z kukurydz

Smacznego

sobota, 21 lutego 2015

Nic tak dobrze nie urozmaica obiadu jak sur闚ka. Nawet je郵i kolejny dzie jemy tradycyjnego kotleta schabowego lub mielone, zmieniaj帷 dodatki stwarzamy nowe danie. Dzi prosta, szybka w wykonaniu, a przede wszystkim smaczna sur闚ka. Taki dodatek do obiadu cieszy podniebienie i oczy.

sur闚ka

Czy taka zdrowa, kolorowa sur闚eczka nie cieszy oczu? U mnie w domu nikt nie mo瞠 si jej oprze.

Sk豉dniki:

  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/4 鈔edniej czerwonej papryki
  • 1/3 造磬i oliwy z oliwek
  • kawa貫k pory
  • s鏊 i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Umyt papryk kroimy w kosteczk. Dosypujemy do niej kukurydz i drobno pokrojon por (oko這 0,5 cm skrojonej pory). Dodajemy oliw z oliwek, s鏊 i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy. Podajemy np. do obiadu.

Smacznego

UWAGA!!! Zmiana adresu bloga. Zapraszam na NOW STRON

Codziennie nowa porcja smacznych inspiracji. Spotkajmy si pod nowym adresem http://slodkieokruszki.pl

Kontakt: matleen@gazeta.pl m.slodkieokruszki@gmail.com Nawi您anie wsp馧pracy

B璠zie mi niezmiernie mi這, je郵i zostawisz po sobie jaki 郵ad w postaci komentarza.

Prawa autorskie

Tre軼i i zdj璚ia zawarte na tym blogu s moj w豉sno軼i. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materia堯w w ca這軼i lub w cz窷ci bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, maj徠kowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.

Tu mnie znajdziecie:

blogi kulinarne

Tu mnie znajdziecie:

Katalog Smak闚 - Przepisy kulinarne na ka盥 okazj i wyszukiwarka przepis闚

Tu mnie znajdziecie:

rondel

Tu mnie znajdziecie:

Lista Blog闚 Kulinarnych

Tu mnie znajdziecie:

FlyB - Kulinaria

Tu mnie znajdziecie:

myTaste.pl

Tu mnie znajdziecie:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...