Bo tylko tyle zostaje, je郵i wk豉damy serce w to co przyrz康zamy. Gotujmy razem - smacznie, szybko, zdrowo, kolorowo ...

Wpisy z tagiem: z cukini

pi徠ek, 13 maja 2016

Wegetaria雟kie leczo z cukini

Uwielbiam leczo. Gdy tylko zobaczy豉m pyszn cukini nie mog豉m si oprze, by go nie przygotowa. Dzi dziel si z Wami moim przepisem na leczo w wersji wegetaria雟kiej. Szybko, 豉two, smacznie i syc帷. Idealne na obiad. Spr鏏ujcie.

Wegetaria雟kie leczo z cukini (2)

Cho na zdj璚iu moje leczo podaj z bu趾, to ostatecznie zjad豉m je z pysznym chlebem kukurydzianym. Wegetaria雟kie leczo mo瞠cie poda r闚nie z ziemniakami, kasza itp.

Sk豉dniki:

  • 2 mniejsze zielone cukinie
  • 1 鄴速a papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2-3 造磬i oleju rzepakowego (u mnie Woj-len)
  • 1 puszka pomidor闚*
  • 1 造瞠czka papryki s這dkiej
  • 1/2 造瞠czki papryki ostrej
  • 1/2 造瞠czki czubrycy bia貫j
  • s鏊 i pieprz do smaku
  • opcjonalnie zielona pietruszka do podania

* pomidory ca貫 bez sk鏎ki 400 g waga netto

Przygotowanie:

Obie papryki kroj w do嗆 du膨 kostk. Cukinie (u mnie m這de, wi璚 nie trzeba ich obiera) kroj na kawa趾i podobnej wielko軼i.

Leczo - przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, podsma瘸my pokrojon w pi鏎ka lub drobniej cebulk. Nast瘼nie dodajemy pokrojone warzywa (cukinie i papryki). Ca這嗆 doprawiamy przyprawami (s這dka i ostra papryka oraz czubryca bia豉), mieszamy. Wszystko sma篡my na mniejszym ogniu oko這 10-15 minut (a papryki zmi瘯n), co jaki czas mieszaj帷.

Leczo - przygotowanie (2)

Nast瘼nie dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy potraw sol (delikatnie) i pieprzem. Nakrywamy nasz patelni pokrywk i dusimy wszystko 5-8 minut. Pod koniec duszenia pr鏏ujemy nasze leczo, opcjonalnie doprawiamy.

Leczo podajemy z ulubionymi dodatkami (chleb, kasze, ziemniaki itp.). Ja przed podaniem zawsze posypuje je odrobin zielonej pietruszki.

Wegetaria雟kie leczo z cukini (4)

Smacznego


鈔oda, 30 wrze郾ia 2015

Dzi zapraszam Was na ciep造, po篡wne leczo. Idealny obiad na zimn, jesienn aur. Tym razem do tego szybkiego, smacznego dania postanowi豉m doda pieczarki i r騜ne rodzaje papryki. Odpowiednio doprawione... okaza這 si wspania陰 propozycj obiadow, kt鏎a znik豉 bardzo szybko. Spr鏏ujcie. Takie danie przygotowuje si naprawd prosto.

Leczo z miksem papryk, pieczarkami i kie豚as

Sk豉dniki:

  • Miks papryk 500 g - u mnie czerwona, zielona i 鄴速a
  • 1 cukinia (po obraniu oko這 540 g)
  • 3 鈍ie瞠 pomidory
  • 1 鈔ednia czerwona cebula
  • 1 1/3 szklanki wody
  • 6 czubatych 造瞠czek przecieru pomidorowego
  • 2 kie豚aski 郵御kie
  • 8 ma造ch pieczarek
  • 2 szczypty soli zio這wej
  • 1 造瞠czka s這dkie papryki
  • 1/3 造瞠czki ostrej papryki
  • oko這 1/2 造瞠czki czarnego mielonego pieprzu
  • oliwa z oliwek lub olej do sma瞠nia

* ilo嗆 przypraw orientacyjne, zale篡 wy陰cznie od indywidualnych upodoba

Przygotowanie:

Przygotowujemy g喚bok patelni. Obran i pokrojon w kostk cebul podsma瘸my na oliwie z oliwek. Nast瘼nie dodajemy pokrojone w kostk 3 r騜ne papryki (czerwona, 鄴速a i zielona), podsma瘸my.

Kolejno dodajemy pokrojone pomidory bez sk鏎ki. Pomidory przygotowujemy, albo sparzaj帷 ich sk鏎k i kroj帷 w 獞iartki lub kroimy w 獞iartki i wydr捫amy 鈔odek 造瞠czk.

Dolewamy 1 1/3 szklanki wody i dodajemy 3 czubate 造瞠czki przecieru pomidorowego, mieszamy lekko. Wszystko dusimy na ma造m ogniu pod przykryciem oko這 10-15 minut. Po tym czasie dorzucamy do warzyw obran i pokrojon w do嗆 grub kostk cukini, wci捫 dusimy pod przykryciem mieszaj帷 co jaki czas.

W mi璠zy czasie kroimy w kostk kie豚as 郵御k. Podsma瘸my j na osobnej patelni z odrobin oliwy z oliwek (na ma造m ogniu). Obieramy pieczarki i kroimy ich kapelusze na plastry lub kostk (dowolnie). Tak przygotowane grzyby dorzucamy do sma膨cej si kie豚asy. Wszystko posypujemy dwoma szczyptami soli zio這wej, mieszamy. Nast瘼nie podsma穎n kie豚as i pieczarki dorzucamy do warzyw na g喚bokiej patelni.

Leczo doprawiamy ostr i s這dk papryk oraz czarnym mielonym pieprzem, dodajemy reszt przecieru. Mieszamy.

Wszystko dusimy, a nasza cukinia b璠zie mi瘯ka (nale篡 uwa瘸, aby jej nie rozgotowa). U mnie trwa這 to oko這 20-25 minut, poniewa moja cukinia by豉 ju do嗆 dojrza豉 (doradzam sprawdza mi瘯ko嗆 cukinii pr鏏uj帷).

Po wy陰czeniu palnika zostawiamy leczo pod przykryciem jeszcze z 5-10 minut, aby smaki "dobrze przesz造". Nast瘼nie pr鏏ujemy ca這嗆 potrawy, opcjonalnie mo積a j jeszcze doprawi.

Leczo podajemy same, z kromk chleba lub z innymi ulubionymi zestawieniami.

Leczo z miksem papryk, pieczarkami i kie豚as

Smacznego

sobota, 22 sierpnia 2015

Po intensywnym poranku, pe軟ym za豉twiania urz璠owych spraw, postanowili鄉y sp璠zi reszt dnia na 鈍ie篡m powietrzu. A 瞠 nasz豉 ju pora obiadowa, nie oby這 si bez da z grilla. Poza tradycyjnymi kie豚askami postanowi豉m przyrz康zi szybkie, ale jak瞠 pyszne szasz造ki aromatyzowane 鈍ie篡m lubczykiem. Warzywa, kie豚asa i lubczyk... wspania貫 po陰czenie. A tzw. "kropk nad i" by sos barbecue od Folwark, kt鏎y idealnie sprawdzi si do moich szasz造k闚. Spr鏏ujcie, zapraszam. Takie szasz造ki s naprawd proste w wykonaniu, a maj niepowtarzalny smak.

Szasz造ki z grilla aromatyzowane lubczykiem podane z sosem barbecue

Sk豉dniki: (dla u豉twienia podaj przepis na 2 szasz造ki; ilo嗆 sk豉dnik闚 prosz dostosowa do potrzeb)

  • 1 czerwona papryka
  • 2 ga陰zki 鈍ie瞠go lubczyku
  • 2 kie豚asy 郵御kie
  • 1/2 ma貫j cukinii
  • patyczki do szasz造k闚
  • do podania sos barbecue od Folwark

Przygotowanie:

Papryk tniemy na 4 pasy, ka盥y kroimy na kawa趾i wielko軼i kie豚asy. Kie豚ask kroimy na oko這 0,5 cm kawa趾i. Ma陰 cukini tniemy na plastry ( ,je郵i nasza cukinia jest wi瘯sza ka盥y plaster kroimy np. na p馧, tak aby wszystkie sk豉dniki szasz造ka mia造 zbli穎n wielko嗆).

Szasz造ki z grilla aromatyzowane lubczykiem podane z sosem barbecue

Na patyczki do szasz造k闚 nadziewamy kolejno - plaster kie豚asy, papryk, plaster cukinii oraz listek lubczyku. Kolejno嗆 t zachowujemy, przez ca陰 d逝go嗆 patyczka, ko鎍z帷 kie豚as.

Nadziane szasz造ki uk豉damy na kratce grilla i zostawiamy do czasu, a uzyskamy po膨dane przez nas stopie "wysma瞠nia" kie豚asy. Ja wol mniej wysma穎n kie豚as i warzywa, dlatego szasz造ki s bledsze, ale czas jaki sp璠z szasz造ki na grillu jest uzale積iony wy陰cznie od indywidualnych upodoba.

Szasz造ki zdejmujemy z grilla. Polecam poda szasz造ki z sosem barbecue, idealnie komponuje si z takimi szasz造kami.

Szasz造ki z grilla aromatyzowane lubczykiem podane z sosem barbecue

Smacznego

Uczta pod go造m niebem

wtorek, 28 lipca 2015

Dzi zapraszam Was na frittat z cukini i porem. Takie danie idealnie nadaje si na syte 郾iadanie lub kolacj, cho mo積a j r闚nie poda na obiad. Ja skorzysta豉m z drugiej opcji. Po bardzo wyczerpuj帷ym dniu mia豉m ochot zje嗆 co naprawd syc帷ego. W domu mia豉m kilka cukinii (na planowane leczo i sa豉tki), 鈍ie瞠go pora, kawa貫k 鄴速ego sera... Pomys nasun掖 si sam :) A 瞠 ju dawno nie jad豉m frittaty szybko zabra豉m si za jej przygotowanie. By豉 pyszna, zapraszam.

Frittata z cukini i porem

... frittata, to syc帷e i szybkie danie, doskona貫 na 郾iadanie lub kolacj

Sk豉dniki:

  • 1/2 鈔edniej wielko軼i cukinii
  • przyprawy - mieszanka zi馧 w這skich
  • 4 ca貫 jajka
  • oko這 60 g 鄴速ego sera - u mnie Edamski
  • 2 造瞠czki drobno posiekanego pora + kilka talark闚 do posypania
  • s鏊 i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do sma瞠nia

Przygotowanie:

Cukini obieram i kroj wzd逝, a nast瘼nie na cieniutkie plasterki. Przyprawiam cukini obficie mieszank zi馧 w這skich (w m造nku). Podsma瘸m na patelni z oliw z oliwek, lekko mieszaj帷 co jaki czas.

W czasie, gdy cukinia si sma篡 przygotowuj pozosta貫 sk豉dniki dania. W misce roztrzepuj jajka, przyprawiam je sol i pieprzem. Dodaj do nich posiekan por oraz starty na grubych oczkach ser, mieszam.

Na koniec dodaj obsma穎n cukini. Lekko mieszam sk豉dniki.

Wylewam mas na rozgrzan, nat逝szczon oliw z oliwek patelni i sma輳 na najmniejszym p這mieniu przez oko這 8-10 minut. Nast瘼nie obracam frittat na drug stron* i sma輳 oko這 2 minut.

Gotow frittat podajemy ciep陰, posypan porem, i pokrojon w ma貫 tr鎩k徠y.

* Frittat najlepiej obr鏂i w nast瘼uj帷y spos鏏 - zsuwamy j z patelni na talerz. Nast瘼nie przykrywamy patelni i obracamy, tak oby nasza frittata znalaz豉 si na patelni nie obsma穎n stron.

Zapraszam Was r闚nie na inne przepisy z cukini, np. sa豉tk z cukini i dresingiem z kefiru, leczo z kie豚as.

Smacznego

czwartek, 09 lipca 2015

Temperatura na zewn徠rz spad豉. Termometr ju nie pokazuje ponad 30 stopni, a wi璚 mo積a wr鏂i do kuchni i ugotowa pyszny obiad. Dzi spaceruj帷 po sklepie nie mog豉m si oprze, by nie wrzuci do koszyka cukinii... A p騧niej pomys na obiad wykreowa si bardzo szybko i lista zakup闚 uzupe軟ia豉 si o kolejne warzywa i niezb璠ne produkty do sporz康zenia pysznego, domowego leczo. Ale 瞠by nie by這 tak zwyczajnie - no c騜, ja ju tak mam, 瞠 zawsze musz co zmieni, co doda... - wykorzysta豉m do przyprawienia mojego obiadu w這skie zio豉. Efekt smakowy by fantastyczny. Zapraszam Was serdecznie na moje leczo z cukini i kie豚as.

Leczo z cukini i kie豚as przyprawione w這skimi zio豉mi

... ja uwielbiam leczo, a Wy?

Sk豉dniki:

  • 1 cukinia
  • 2 鈍ie瞠 pomidory
  • 3 czubate 造瞠czki przecieru pomidorowego + 1 1/2 dodatkowo (opcjonalnie)
  • 1 du瘸 czerwona cebula
  • 2 papryki (czerwona i 鄴速a)
  • kie豚asa (u mnie 1 1/2 kie豚asy 郵御kiej)
  • 1 1/2 szklanki wody
  • oliwa z oliwek
  • oko這 1/3 造瞠czki zi馧 w這skich (u mnie 4-5 przekr璚e m造nka z przyprawami)
  • 3/4 造瞠czki ostrej papryki
  • 1 造瞠czka s這dkiej papryki
  • pietruszka do przybrania

Przygotowanie:

Przygotowujemy g喚bok patelni. Obran i pokrojon w kostk cebul podsma瘸my na oliwie z oliwek. Nast瘼nie dodajemy pokrojone w grubsz kostk obie papryki oraz kawa趾i pomidor闚. Pomidory przygotowujemy, albo sparzaj帷 ich sk鏎k i kroj帷 w 獞iartki lub kroimy w 獞iartki i wydr捫amy 鈔odek 造瞠czk. Do wszystkich sk豉dnik闚 dolewamy 1 1/2 szklanki wody i dodajemy 3 czubate 造瞠czki przecieru, mieszamy lekko. Wszystko dusimy na ma造m ogniu pod przykryciem.

Uwaga: Je郵i wolicie g瘰tsze leczo ilo嗆 wody mo積a zmniejszy.

Kie豚ask kroimy w kostk i podsma瘸my na osobnej patelni na niewielkiej ilo軼i oliwy z oliwek.

Po oko這 10 minutach duszenia dodajemy obran i pokrojon w kostk ca陰 cukini i podsma穎n kie豚as.

Wszystko nadal dusimy, a nasza cukinia b璠zie mi瘯ka (nale篡 uwa瘸, aby jej nie rozgotowa) - oko這 15-20 minut.

Leczo doprawiamy s這dk i ostr papryk oraz w這skimi przyprawami, dodajemy stopniowo pozosta陰 cz窷 przecieru pr鏏uj帷 smak. Dusimy jeszcze kolejne 5-8 minut. Odstawiamy na par minut.

Podajemy same lub np. z kromk chleba.

Dzi na obiad - Leczo z cukini i kie豚as przyprawione w這skimi zio豉mi... ach jak ja uwielbiam takie wspania貫 kolorowe sk豉dniki

Smacznego

鈔oda, 11 marca 2015

Ostatnio bardzo upodoba豉m sobie smak cukinii. To wdzi璚zne warzywo nie tylko ma wspania造 smak, ale te jest 廝鏚貫m wielu witamin. Zawiera 瞠lazo, magnes, potas, witaminy A, C, K, PP, B1, a nawet beta karoten. Doskonale wp造wa na procesy trawienia. Cukinia jest wspania造m warzywem, gdy mo積a j podawa w wielu wersjach: na surowo, sma篡, a nawet piec z niej ciasta. Wiosna si zbli瘸m, organizm potrzebuje odbudowy po zimie, wi璚 jedzmy jak najwi璚ej cukinii i zdrowych sa豉tek i da z ni w roli g堯wnej.

Sa豉tla z cukini i dresingiem z kefiru

Szybko, zdrowo, zielono i smacznie.

Sk豉dniki:

  • mix sa豉t z rukol
  • 1/2 szklanki kefiru
  • s鏊 i pieprz do smaku
  • 1 造瞠czka bazylii
  • 1/3 zielonej cukinii (200g)

Przygotowanie:

W szklance przygotowujemy dresing do sa豉tki. Kefir 陰czymy z bazyli, sol i pieprzem (pr鏏ujemy, smak powinien by wyrazisty), odstawiamy na chwil do lod闚ki. Do du瞠j miski wsypujemy sa豉t. Dodajemy pokrojon w cienkie plastry cukini. Polewamy dresingiem. Zdj璚ie prezentuje ma陰 porcj sa豉tki.

Smacznego

Wiosenny detoks

Wielki Post 2015

Cukinia jest 豉godnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysok warto嗆 dietetyczn. Zawiera potas, 瞠lazo i magnez oraz witamin A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zalet cukinii jest to, 瞠 nie odk豉daj si w niej metale ci篹kie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wp造wa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwa郾o軼i. Warto wiedzie, 瞠 cukinia mo瞠 by jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje si ma貫mu dziecku.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html



wtorek, 10 marca 2015

Idzie wiosna, a wraz z ni tak d逝go wyczekiwane pi瘯ne, s這neczne dni. Czy Was te tak cieszy ka盥y promyk s這鎍a? Ja staram si korzysta z ka盥ej wolnej chwili, by m鏂 si "delektowa" cieplejszymi dniami, 鈍ie篡m powietrzem... Niestety nasze organizmy po zimie nie s ju tak sprawne i pe軟e energii. Dlatego nale篡 zadba r闚nie o odpowiedni diet. A c騜 jest lepszego ni warzywa i owoce. To one s 廝鏚貫m witamin, a ich wspania貫 smaki raduj nasze podniebienia. Dlatego na blogu pojawiaj si coraz cz窷ciej przepisy, w kt鏎ych g堯wn rol odgrywaj warzywa i owoce. Dzi zapraszam na danie z cukini.

Z cukini

Sk豉dniki:

  • 1/2 zielonej cukinii
  • 2-3 pomidory malin闚ki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 造瞠czki czerwonej s這dkiej papryki
  • s鏊 i pieprz do smaku
  • spora szczypta bazylii (przyprawa) + kilka 鈍ie篡ch listk闚
  • 2 造磬i wody
  • 1/2 造磬i oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Cebul kroimy drobn kostk i obsma禦y na oliwie z oliwek. Nast瘼nie dorzucamy pokrojon w grub kostk cukini. Sma篡my na ma造m ogniu do mi瘯ko軼i, mieszaj帷. W mi璠zyczasie sparzamy pomidory, obieramy je ze sk鏎ki i kroimy drobno (lub po prostu gnieciemy). Dodajemy do cukinii i cebulki. Dodajemy wszystkie przyprawy i wod. Jeszcze chwil mieszamy, nast瘼nie przykrywamy pokrywk i dusimy par minut. Przed podaniem pr鏏ujemy, by ewentualnie doprawi wed逝g uznania. Przepis na pojedyncz porcj. W razie potrzeby powi瘯szamy proporcjonalnie do ilo軼i os鏏.

Idealne danie na lekki obiad, czy kolacj, a tak瞠 jako dodatek do ziemniak闚, itp. Mo積a je por闚na do odchudzonej wersji leczo.

Smacznego

Wiosenny detoks

Wielki Post 2015

UWAGA!!! Zmiana adresu bloga. Zapraszam na NOW STRON

Codziennie nowa porcja smacznych inspiracji. Spotkajmy si pod nowym adresem http://slodkieokruszki.pl

Kontakt: matleen@gazeta.pl m.slodkieokruszki@gmail.com Nawi您anie wsp馧pracy

B璠zie mi niezmiernie mi這, je郵i zostawisz po sobie jaki 郵ad w postaci komentarza.

Prawa autorskie

Tre軼i i zdj璚ia zawarte na tym blogu s moj w豉sno軼i. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materia堯w w ca這軼i lub w cz窷ci bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, maj徠kowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.

Tu mnie znajdziecie:

blogi kulinarne

Tu mnie znajdziecie:

Katalog Smak闚 - Przepisy kulinarne na ka盥 okazj i wyszukiwarka przepis闚

Tu mnie znajdziecie:

rondel

Tu mnie znajdziecie:

Lista Blog闚 Kulinarnych

Tu mnie znajdziecie:

FlyB - Kulinaria

Tu mnie znajdziecie:

myTaste.pl

Tu mnie znajdziecie:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...