Bo tylko tyle zostaje, je郵i wk豉damy serce w to co przyrz康zamy. Gotujmy razem - smacznie, szybko, zdrowo, kolorowo ...

Wpisy z tagiem: Szybko

sobota, 07 maja 2016

Wczoraj po d逝gim spacerze, a potem jeszcze d逝窺zych porz康kach przyszed upragniony czas odpoczynku. A zawsze najlepiej odpoczywa mi si... z pysznym deserem w r瘯u. Nie mia豉m ju czasu, ani si造 na d逝gie spanie w kuchni, wi璚 przygotowa豉m szybki deser ry穎wy z karmelizowanym jab趾iem. To taka moja alternatywna wersja tradycyjnego puddingu ry穎wego z owocami. Spr鏏ujcie i Wy. Ten deser to smak i prostota w jednym.

Szybki deser ry穎wy z karmelizowanym jab趾iem

Sk豉dniki:

  • 1/2 ugotowanego wcze郾iej woreczka ry簑 (woreczek 100 g)*
  • 2 mniejsze jab趾a
  • cynamon (wg uznania)
  • 2 造磬i mas豉
  • 2 造磬i cukru
  • cytryna
  • oko這 10 造瞠k mleka

* u mnie najcz窷ciej ry ja鄉inowy lub d逝goziarnisty Uncle Bens

Przygotowanie:

Jab趾a obieramy i dowolnie kroimy, najlepiej w grubsz kostk. Nast瘼nie skrapiamy je sokiem z cytryny.

Na patelni topimy 2 造磬i mas豉, nast瘼nie dodajemy 2 造磬i cukru i karmelizujemy go przez chwil (powinien lekko zbr您owie).

Nast瘼nie dodajemy nasze jab趾a, a ca這嗆 (po wierzchu) opr鏀zamy cynamonem (ilo嗆 zale篡 od indywidualnych upodoba).

Jab趾a sma篡my do mi瘯ko軼i, co jaki czas delikatnie mieszaj帷 (powinny ca貫 by w cynamonowym karmelu). U mnie trwa這, to oko這 4 minut, ale czas zale篡 od u篡tego jab趾a.

Ry (u mnie wcze郾iej ugotowany, z lod闚ki) przek豉damy do ma貫go garnuszka z grubszym dnem, dodajemy mleko i podgrzewamy, co jaki czas mieszaj帷. Gdy ry wch這nie wi瘯szo嗆 mleka, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na chwil.

Do przygotowanego pucharka przek豉damy mleczny ry, a na wierzch uk豉damy nasze skarmelizowane jab趾a. Osobi軼ie dodaj r闚nie reszt karmelu z patelni, kt鏎a sp造wa na ry nadaj帷 mu dodatkowej s這dyczy.

Podajemy od razu.

Smacznego


pi徠ek, 06 maja 2016

Uwielbiam s這dycze. A budy... od dziecka wprost za nim przepadam. Pami皻am, 瞠 nigdy nie umia豉m sko鎍zy je嗆 na jednej miseczce. I ... tak jest po dzi dzie. Wczoraj mia豉m nieodpart ochot na co s這dkiego. Niestety mia豉m bardzo ma這 czasu i sk豉dnik闚. Dlatego si璕n窸am po ulubiony budy, zajrza豉m do lod闚ki i... ku mojej rado軼i by這. Co? Moje ukochane, niezawodne w takich sytuacjach ciasto francuskie. I tak oto z minimalnych sk豉dnik闚 upiek豉m pyszne szybkie czeko-budyniowe ciasteczka. Spr鏏ujcie.

Szybkie czeko-budyniowe ciasteczka. Pomys na szybkie s這dko軼i.

Sk豉dniki: (na 4 wi瘯sze ciastka)

  • 1 budy o smaku czekoladowym na 500 ml
  • 13/4 szklanki mleka + mleko do posmarowania ciasta (oko這 2 造瞠k)
  • 2 造磬i cukru
  • 1 p豉t ciasta francuskiego XXL
  • cukier puder do pr鏀zenia

Przygotowanie:

W garnku z grubszym dnem (u mnie specjalny do gotowania mleka) gotujemy 1 szklank mleka z 2 造磬ami cukru. W 3/4 zimnego mleka rozprowadzamy dok豉dnie proszek (budy). Zagotowane mleko zdejmujemy z ognia, dodajemy budy. Ca這嗆 ponownie gotujemy ci庵le mieszaj帷. Budy powinien by do嗆 g瘰ty.

Ciasto francuskie (u mnie du瞠 XXL) dzielimy na 4 pasy tej samej szeroko軼i, a nast瘼nie ka盥y pas na p馧. W czterech prostok徠ach robimy po 3 naci璚ia (na 鈔odku). Pozosta貫 4 prostok徠y przek豉damy na blach wy這穎n papierem do pieczenia. Nast瘼nie nak豉damy na 鈔odek g瘰ty budy czekoladowy (u mnie 2 造磬i).

Szybkie czeko-budyniowe ciasteczka - przygotowanie

Brzegi prostok徠闚 z budyniem smarujemy przy u篡ciu p璠zelka mlekiem. Nast瘼nie ostro積ie nak豉damy g鏎ne prostok徠y (z naci璚iami). Brzegi ciastek dociskamy palcem miejsce przy miejscu, aby si sklei造.

Wierzch ciastek smarujemy delikatnie mlekiem.

Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 鈔odkowy poziom i pieczemy do zarumienienia. U mnie oko這 25 minut (ale czas zale積y jest od piekarnika).

Podajemy opr鏀zone cukrem pudrem. Uwaga! Nale篡 poczeka, a ciasteczka przestygn, aby nie poparzy si gor帷ym budyniem.

Szybkie czeko-budyniowe ciasteczka.

Smacznego



czwartek, 05 maja 2016

Dzi kolejny pomys na danie z ry瞠m w roli g堯wnej. Tym razem po陰czy豉m m鎩 ukochany br您owy ry z pysznym tu鎍zykiem. Takie danie doskonale nadaje si na lekki obiad, jak i kolacj. Br您owy ry z tu鎍zykiem i nut ajvaru najlepiej smakuje na ciep這, ale mo積a je r闚nie zje嗆 na zimno. Spr鏏ujcie.

Br您owy ry z tu鎍zykiem i nut ajvaru. Pomys na lekki obiad.

Sk豉dniki: (na 2 porcje)

  • 100 g br您owego ry簑 (u mnie Uncle Ben's)
  • 1 造磬a ajvaru (pasty paprykowej)
  • 1 造磬a posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 造磬a jogurtu typu greckiego
  • szalotka + t逝szcz do sma瞠nia (u mnie mix olejowy oko這 1/2 造磬i)
  • 1 puszka tu鎍zyka w oleju ro郵innym 185 g

Przygotowanie:

Ry gotujemy zgodnie z instrukcj na opakowaniu (nie mo積a go rozgotowa).

Szalotk drobno kroimy. Nast瘼nie obsma瘸my j na t逝szczu. Zmniejszamy p這mie na minimalny. Na patelni wsypujemy ugotowany (jeszcze ciep造 ry), dodajemy ajvar i ca這嗆 dok豉dnie mieszamy. Wy陰czamy gaz.

Nast瘼nie dodajemy ods帷zonego z oleju tu鎍zyka, zn闚 ca這嗆 mieszamy staraj帷 si lekko rozdrobni tu鎍zyka.

Na koniec dodajemy jogurt i posiekan zielon pietruszk, zn闚 wszystko dok豉dnie mieszamy.

Danie podajemy od razu jeszcze ciep貫, cho smakuje r闚nie na zimno.

Br您owy ry z tu鎍zykiem i nut ajvaru.

Smacznego


Uwielbiam przygotowywa (i oczywi軼ie) je嗆 najr騜niejsze sur闚ki. Czasem, to samo danie dzie po dniu zmienia si (urozmaica) w豉郾ie dzi瘯i sur闚ce. Dzi polecam Wam sur闚k z kapusty peki雟kiej w czosnkowo-jogurtowym sosie. Pyszna sur闚ka obiadowa. Ja poda豉m j wraz z domowym gyrosem.

Kapusta peki雟ka w czosnkowo-jogurtowym sosie. Pyszna sur闚ka obiadowa.

Sk豉dniki:

  • 1/2 kapusty peki雟kiej
  • 1/2 鈔edniej marchewki
  • 11/2 造磬i poszatkowanej natki pietruszki
  • 2 造磬i jogurtu typu greckiego
  • 1 造磬a majonezu
  • 1/3 造瞠czki pieprzu
  • 1/2 造瞠czki granulowanego czosnku
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Kapust peki雟k dok豉dnie siekamy (ja zrobi豉m to do嗆 niedbale, ale nie wp造n窸o to na smak sur闚ki). Posypujemy szczypt soli, lekko zagniatamy r瘯. Odstawiamy na bok na 10 minut.

Obieramy marchewk i trzemy j na grubych oczka do naszej kapusty. Dodajemy poszatkowan natk pietruszki. Ca這嗆 mieszamy.

W miseczce mieszamy jogurt typu greckiego, majonez, granulowany czosnek i pieprz. Dodajemy do naszej marchewki z kapust. Ca這嗆 dok豉dnie mieszamy.

Sur闚k wstawiamy do lod闚ki na 20-30 minut. Wyci庵amy, pr鏏ujemy i opcjonalnie doprawiamy.

Smacznego

czwartek, 28 kwietnia 2016

Uwielbiam ciasteczka. No c騜, czasem po prostu nie ma nic lepszego ni takie ma貫 domowe s這dko軼i. Ale to co w nich najbardziej kocham, to to, 瞠 mog je przygotowa z moj c鏎eczk. Ile zawsze jest zabawy i u鄉iech闚 :) No dobrze... czasem te mam sporo sprz徠ania ;) Ale warto sp璠za tak mi這 czas ze swoim dzieckiem. Dzi zapraszam Was na przepis na mocno orzechowe ciasteczka. Przygotowanie jest naprawd proste. Takie orzechowe ciasteczka (o ile pogoda dopisze) mo瞠cie przygotowa i zabra ze sob na maj闚k. Spr鏏ujcie.

Mocno orzechowe ciasteczka. Ciasteczka idealne na maj闚k.

Sk豉dniki: (na 1 blaszk)

  • 1 + 4 造磬i m彗i pszennej
  • 1/3 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 1 jajko L
  • 1 s這iczek mas豉 orzechowego (227 g) - 11/2 造磬i od Smaki Po逝dnia*
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g mi瘯kiego mas豉
  • ma豉 szczypta soli
  • + m彗a do opr鏀zenia r彗 podczas formowania ciasteczek

* 11/2 造磬i wykorzystana w innym przepisie

Przygotowanie:

Do miski przek豉damy ca貫 mas這 orzechowe, 150 g mi瘯kiego mas豉, wbijajmy jajko i wsypujemy cukier. Ca這嗆 dok豉dnie miksujemy.

Nast瘼nie wsypujemy m彗 pszenn z 1/2 造瞠czki sody oczyszczonej, chwile miksujemy do po陰czenia sk豉dnik闚.

R璚e opr鏀zamy m彗 pszenn i formujemy kuliki z ciasta. U mnie ciasteczka s do嗆 du瞠 - kulka wielko軼i orzecha w這skiego. Mo瞠cie robi mniejsze ciasteczka. Ciasteczka bardzo rosn podczas pieczenia.

Uwaga! je郵i Wasza masa jest za lu幡a (wszystko zale篡 od u篡tego mas豉 orzechowego) i mimo opr鏀zonych m彗 r彗 nie mo瞠cie uformowa kulki (zbyt lepka masa), nale篡 do這篡 m彗i pszennej do ciasta i zn闚 je zmiksowa (1/2- 1 造磬a powinna starczy).

Orzechowe kulki uk豉damy w odst瘼ach na wy這穎nej papierem do pieczenia blaszce. Nast瘼nie ka盥 kulk sp豉szczamy r瘯 lub np. przy u篡ciu t逝czka do ziemniak闚 (nada to naszym ciasteczkom ciekaw struktur).

Mocno orzechowe ciasteczka - przygotowanie

Ciasteczka pieczemy na 鈔odkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Czas pieczenia jest zale積y od wielko軼i ciastek. Du瞠 (jak moje) pieczemy oko這 20-23 minut, ma貫 oko這 10-12 minut. Po czym pozna, 瞠 ciasteczka s ju upieczone? Ciasteczka s lekko z這te z wierzchu i mocno z這te od spodu.

Upieczone ciasteczka studzimy. Na pocz徠ku b璠 jeszcze lekko mi瘯kie. Ciasteczka s chrupi帷e z zewn徠rz i lekko mi瘯kie w 鈔odku. Idealne do herbaty.

Mocno orzechowe ciasteczka

Smacznego

* przepis w豉sny


鈔oda, 27 kwietnia 2016

Dzi podziel si z Wami przepisem na szybki i tani obiad. Sma穎ny ry z jajkiem i pieczarkami towarzyszy mi kiedy do嗆 cz瘰to. Teraz robi go rzadziej, w sumie nie wiem czemu ;) Ostatnio przypomnia豉m sobie zn闚 o tym smacznym daniu, gdy w lod闚ce znalaz豉m kilka pieczarek (po weekendowej pizzy). I bardzo si z tego powodu ciesz, bo taki ry jest naprawd smaczny. My郵, 瞠 zn闚 b璠 go cz瘰to przygotowywa. Spr鏏ujcie, zach璚am.

Sma穎ny ry z jajkiem i pieczarkami. Szybki i tani obiad z ry瞠m.

Sk豉dniki: (na 2 porcje)

  • 100 g ry簑 - u mnie pe軟oziarnisty Uncele Bens
  • 1 ma豉 cebulka
  • 5 pieczarek
  • 1 jajko klasy L
  • s鏊 i pieprz do smaku
  • 1-2 造磬i dowolnego t逝szczu do sma瞠nia*
  • do podania: pomidor i szczypiorek

* u mnie mix olej闚, ale sprawdzi si r闚nie mas這 lub olej czy oliwa

Przygotowanie:

Ry gotujemy wed逝g wskaz闚ek na opakowaniu (uwa瘸j帷, 瞠by go nie rozgotowa).

Cebulk drobno kroimy. Pieczarki obieramy i kroimy w grubsz kostk (u篡wam samych kapeluszy).

Cebulk i pieczarki obsma瘸my na t逝szczu. Zmniejszamy p這mie. Wbijamy jajko, rozprowadzamy je szybko po patelni mieszaj帷 z pieczarkami i cebulk (jakby鄉y robili jajecznic), ale nie nie pozwalamy mu si ca趾owicie 軼i望. Dodajemy szybko ugotowany ry i ca這嗆 mieszamy chwilk sma膨c, a jajko si zetnie. Ca這嗆 doprawiamy sol i pieprzem, pr鏏ujemy.

Podajemy od razu. Wierzch posypujemy szczypiorkiem. Potraw podajemy np. w towarzystwie 鈍ie篡ch pomidor闚.

Sma穎ny ry z jajkiem i pieczarkami.

Smacznego


Dzi przepis na pyszn i szybk sur闚k obiadow z kapusty peki雟kiej z nut musztardy. Spr鏏ujcie. Przygotowuje si ja naprawd prosto. Z podanych sk豉dnik闚 otrzymacie misk pysznej sur闚ki dla ca貫j rodziny.

Sur闚ka obiadowa z kapusty peki雟kiej z nut musztardy

Sk豉dniki:

  • 3/4 kapusty peki雟kiej
  • 2 marchewki
  • 3 造磬i jogurtu
  • 3 造磬i majonezu
  • 2 造瞠czki musztardy sarepskiej Parczew
  • sok z cytryny (u mnie z plasterka)
  • s鏊 i pieprz

Przygotowanie:

Kapust szatkujemy, lekko solimy, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy na 5 minut.

Marchewk obieramy i 軼ieramy do kapusty na grubych oczkach.

W ma貫j miseczce mieszamy jogurt z majonezem i musztard. Je郵i waszej kapusty wyjdzie wi璚ej nale篡 zwi瘯szy ilo嗆 tych sk豉dnik闚, aby pokry造 ca豉 kapust.

Zawarto嗆 miseczki 陰czymy z kapust, ca這嗆 doprawiamy pieprzem. Wszystko dok豉dnie mieszamy, pr鏏ujemy. Odstawiamy do lod闚ki na 10 minut. Po tym czasie wyci庵amy i pr鏏ujemy, opcjonalnie doprawiamy.

Sur闚k podajemy do obiadu.

Smacznego

poniedzia貫k, 18 kwietnia 2016

Dzi jeden z najprostszych przepis闚 na sur闚k obiadow z kwaszonych og鏎k闚. Przygotowanie takiej zielonej miseczki do obiadu nie zajmie Wam du穎 czasu. Sur闚ka smakuje najlepiej w towarzystwie kotlet闚 lub mi瘰nych sos闚. Jest idealna dla zabieganych (takich jak ja ostatnio). Je郵i jeszcze jej nie pr鏏owali軼ie, to zapraszam. Ja j uwielbiam. Mo瞠 dlatego, 瞠 prost przepadam za kwaszonymi og鏎kami ;)

Najprostsza sur闚ka obiadowa z kwaszonych og鏎k闚

Sk豉dniki: (na 1 porcj)

Przygotowanie:

Og鏎ki (u mnie naprawd du瞠) kroimy wzd逝, a nast瘼nie na plasterki.

Cebulk obieramy i kroimy np. w pi鏎ka, ale mo積a r闚nie pokroi j drobniej.

W miseczce mieszamy og鏎ki kwaszone, cebulk. Dodajemy du膨 szczypt cukru, skrapiamy ca這嗆 oliw z oliwek i doprawiamy pieprzem, mieszamy. Pr鏏ujemy, opcjonalnie doprawiamy (dodajemy cukru lub pieprzu - w zale積o軼i od indywidualnych upodoba smakowych).

Sur闚ka z kwaszonych og鏎k闚 najlepiej smakuje w towarzystwie mi瘰.

Najprostsza sur闚ka obiadowa z kwaszonych og鏎k闚 z oliw z oliwek

Smacznego

pi徠ek, 15 kwietnia 2016

Wiosna... ach jak ja lubi t por roku kiedy wszystko si zaczyna zieleni i budzi do 篡cia. W mojej kuchni r闚nie coraz wi璚ej lekkich, wiosennych potraw z przewag warzyw. Dzi zapraszam Was na moj wiosenn propozycj na kolacj (lub 郾iadanie). Grillowana tortilla z warzywami i kurczakiem w musztardowym sosie na bazie oleju rzepakowego, to smak i prostota, kt鏎 kocham w kuchni. Spr鏏ujcie. I pami皻ajcie, 瞠 olej rzepakowy jest naturalnym 廝鏚貫m steroli ro郵innych oraz witaminy E i dlatego warto go wielu potraw. Ja opar豉m na nim m鎩 musztardowy sos, kt鏎y sprawdzi si r闚nie jako znakomity dodatek do wielu wiosennych sa豉tek.

Grillowana tortilla z warzywami i kurczakiem w musztardowym sosie na bazie oleju rzepakowego. Moje wiosenna kolacja.

Sk豉dniki: (na 1 porcj)

Na musztardowy sos:

  • 1 pe軟a 造磬a musztardy sarepskiej
  • 1/2 造磬i oleju rzepakowego
  • 1 造瞠czka soku z cytryny
  • 1/2 造瞠czki majonezu (opcjonalnie jogurtu)

Pozosta貫 sk豉dniki:

  • 1 tortilla
  • 1/2 pomidora
  • 2-3 造瞠czki kie趾闚 rzodkiewki
  • 1 造瞠czka posiekanego szczypiorku
  • kawa貫k filetu z w璠zonego kurczaka
  • 2-3 rzodkiewki

Przygotowanie:

W ma造m naczyniu mieszamy dok豉dnie wszystkie sk豉dniki na sos.

Na 鈔odek tortilli uk豉damy pokrojone w plasterki rzodkiewki, dowolnie pokrojonego pomidora.

Nast瘼nie dodajemy pokrojony w plasterki (opcjonalnie w kostk) filet z w璠zonego kurczaka.

Ca這嗆 posypujemy kie趾ami rzodkiewki (2 造瞠czki). Na koniec wszystko polewamy przygotowanym wcze郾iej sosem musztardowym.

Tortill sk豉damy w p馧. Przek豉damy na dobrze rozgrzan patelni grillow. Grillujemy z obu stron (ostro積ie obracaj帷) do powstania z這tych pask闚.

Podajemy posypan kie趾ami rzodkiewki.

Grillowana tortilla z warzywami i kurczakiem w musztardowym sosie na bazie oleju rzepakowego.

Smacznego

Olej rzepakowy - konkurs


鈔oda, 13 kwietnia 2016

Kolejny pi瘯ny s這neczny dzie. A nie chcia這 si wraca do domu. Ale pora kolacji i snu dzieci jest niezmienna. Tu przed snem warto zje嗆 co lekkiego, zdrowego i pysznego. Zapraszam Was na wiosenne kanapki z lekk past twaro磬ow. Swoj wersj urozmaici豉m moimi ulubionymi kie趾ami. Pysznie... Spr鏏ujcie.

Wiosenne kanapki z lekk past twaro磬ow

Sk豉dniki:

  • 250 g chudego twarogu
  • 2-3 造磬i jogurtu typu greckiego
  • szczypiorek
  • 4-5 rzodkiewek
  • s鏊 do smaku
  • kie趾i rzodkiewki
  • chrupkie pieczywo kukurydziano-jaglane Tovago

Przygotowanie:

Ser wk豉damy do miski.

Szczypiorek drobno siekamy, rzodkiewki kroimy w kostk. Przek豉damy do miski z serem. Ca這嗆 mieszamy widelcem dodaj帷 jogurtu, a do uzyskania po膨danej konsystencji naszej pasty kanapkowej.

Na koniec past doprawiamy odrobin soli.

Pieczywo smarujemy przygotowan past twaro磬ow. Kanapki po wierzchu mo積a posypa kie趾ami rzodkiewki.

Lekka pasta twaro磬owa

Smacznego

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8

UWAGA!!! Zmiana adresu bloga. Zapraszam na NOW STRON

Codziennie nowa porcja smacznych inspiracji. Spotkajmy si pod nowym adresem http://slodkieokruszki.pl

Kontakt: matleen@gazeta.pl m.slodkieokruszki@gmail.com Nawi您anie wsp馧pracy

B璠zie mi niezmiernie mi這, je郵i zostawisz po sobie jaki 郵ad w postaci komentarza.

Prawa autorskie

Tre軼i i zdj璚ia zawarte na tym blogu s moj w豉sno軼i. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materia堯w w ca這軼i lub w cz窷ci bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, maj徠kowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.

Tu mnie znajdziecie:

blogi kulinarne

Tu mnie znajdziecie:

Katalog Smak闚 - Przepisy kulinarne na ka盥 okazj i wyszukiwarka przepis闚

Tu mnie znajdziecie:

rondel

Tu mnie znajdziecie:

Lista Blog闚 Kulinarnych

Tu mnie znajdziecie:

FlyB - Kulinaria

Tu mnie znajdziecie:

myTaste.pl

Tu mnie znajdziecie:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...