Bo tylko tyle zostaje, je郵i wk豉damy serce w to co przyrz康zamy. Gotujmy razem - smacznie, szybko, zdrowo, kolorowo ...

Wpisy z tagiem: sernik

pi徠ek, 15 kwietnia 2016

Ko鎍zy si ci篹ki tydzie, w kt鏎ym by這 troszk za du穎 smutku. Dlatego dzi w przyp造wie chwili postanowi豉m upiec co bliskim (i sobie) na s這dk os這d. W zamra瘸lniku znalaz豉m pyszne, ma貫 jagody. Ach... lato wr鵵! Do tego resztka sera i... tak powsta造 jagodowe serniczki na pi徠kowe smutki. Potrzebowa豉m jeszcze tylko dw鏂h ma造ch sk豉dnik闚... moich pociech. I zacz窸y si radosne przygotowania. Jedno miesza這, drugie pr鏏owa這, zabawy nam nie brakowa這. A gdy serniczki ju si upiek造 i zosta造 przyozdobione ca豉 rodzina zaj窸a si pr鏏owaniem mojego nowego wypieku. Efekt? Zadanie s這dko軼i w 100% spe軟ione! Jagodowe serniczki odegna造 wszelkie smutki. Zosta造 tylko puste papilotki, lekko fioletowe buzie i radosny gwar. Dlatego polecam te serniczki ka盥emu i na ka盥 okazj. Jagodowe serniczki b璠 idealne na ka盥y kryzys, smutek, dla bliskich, dla wszystkich :)

Jagodowe serniczki na pi徠kowe smutki. Pyszna s這dycz dla bliskich.

Serniczki mo瞠cie poda z kremem mascarpone lub bez. Aby wygl康a造 efektowniej proponuj u篡 do kremu r瘯awa cukierniczego. Mi w ozdabianiu pomaga造 dzieci :) Ale... powiem Wam szczerze, 瞠 cho nie idealne to DLA MNIE (jako matki) MOJE DZIECI OZDOBIΧ SERNICZKI NAJPI艼NIEJ NA 名IECIE.

Jagodowe serniczki na pi徠kowe smutki. Pyszna s這dycz dla bliskich.

Sk豉dniki: (na 10 sztuk)

Na jagodowe serniczki:

  • 280 g sera do sernika*
  • 1 jajko
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 50 g jogurtu naturalny typu greckiego
  • 3 造磬i mro穎nych jag鏚 + jagody do dekoracji
  • 3/4 造磬i budyniu waniliowego (proszek)
  • 1/2 造瞠czki przyprawy do sernika Delecta
  • 10 ma造ch biszkopt闚

* ser nie mo瞠 by zbyt "wodnisty"

Na krem:

Przygotowanie:

Do miski wk豉damy ser i dodajemy jogurt, ca這嗆 dok豉dnie mieszamy np. trzepaczk. Nast瘼nie wbijamy jajko, dodajemy cukier puder, budy i przypraw do sernika, zn闚 mieszamy.

Mro穎ne jagody (3 造磬i) rozmra瘸my np. w mikrofali lub na gazie w garnuszku z grubszym dnem.

Rozmro穎ne, ciep貫 jagody przelewamy do naszej masy, ca這嗆 mieszamy do uzyskania jednolitej fioletowej barwy.

Form na muffinki wyk豉damy papilotkami. Do ka盥ej papilotki wk豉damy po 1 ma造m biszkopcie na dno. Nast瘼nie wlewamy do oko這 3/4 wysoko軼i nasz jagodow mas serow.

Jagodowe serniczki - przygotowania

"Tu mamo tu... daj ciastkoo"

Jagodowe serniczki - przygotowania 2

Blach wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Serniczki pieczemy oko這 25 minut. Po tym czasie wy陰czamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy nasze serniczki jeszcze na 4 minuty.

Do miski przek豉damy 125 g mascarpone, dodajemy 2 造瞠czki soku z cytryny i 1 造磬 cukru pudru. Ca這嗆 dok豉dnie mieszamy.

Krem nak豉damy na serniczki (zimne). Wierzch obsypujemy obficie p豉tkami czekoladowymi, opcjonalnie dodajemy po 2-3 jagody.

Serniczki smakuj r闚nie dobrze z kremem, jak i bez. 

Jagodowe serniczki na pi徠kowe smutki.

Smacznego

Piecz... ot tak... prosto z serca!

鈔oda, 06 kwietnia 2016

Wczoraj upiek豉m pyszny sernik z rodzynkami i czekoladow polew z migda這wymi p豉tkami specjalnie dla mojego du瞠go 豉sucha. M鎩 m捫 uwielbia serniki. M鏬豚y je je嗆 chyba w niesko鎍zono嗆. Zreszt w naszej rodzinie ka盥y za nimi przepada ;) M捫 musia wyjecha na delegacj dlatego, aby sprawi mu przyjemno嗆 upiek豉m mu ten pyszny sernik. By bardzo (!) zadowolony i ... zajada si nim z wielkim apetytem :) Polecam Wam, to proste, ale niezwykle pyszne ciasto. Warto zrobi sobie czasem taki w豉郾ie serniczek.

Pyszny sernik z rodzynkami i czekoladow polew z migda這wymi p豉tkami

Sk豉dniki: (na tortownice o wym 24 cm)

* g瘰ty (nie wodnisty) ser wiaderkowy typowo do sernik闚 lub twaro瞠k kanapkowo-sernikowy, kt鏎y ma r闚nie odpowiedni konsystencj

Przygotowanie:

Rodzynki siekamy na mniejsze kawa趾i, przek豉damy do miseczki. Obsypujemy je zwyk陰 m彗, mieszamy aby dok豉dnie si obtoczy造.

Do jednej miski wbijamy bia趾a, do drugiej 鄴速ka.

Bia趾a ubijamy na sztywno z ma陰 szczypt soli.

Do 鄴速ek dodajemy mi瘯kie mas這 i cukier. Ca這嗆 miksujemy, a do uzyskania puszystej masy. Nast瘼nie dodajemy powoli nasz ser, ci庵le miksuj帷.

Nie przestajemy miksowa. Dodajemy m彗 ziemniaczan, nast瘼nie obtoczone w m帷e rodzynki.

Na koniec (zmniejszaj帷 obroty miksera na minimalne) dodajemy ubit pian z bia貫k. Miksujemy delikatnie tylko do po陰czenie sk豉dnik闚.

Mas przelewamy do wysmarowanej t逝szczem i dok豉dnie obsypanej kasz mann tortownicy (24 cm). Ciasto wk豉damy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na 鈔odkowy poziom. Sernik pieczemy oko這 45 minut.

Po tym czasie zostawiamy nasz sernik jeszcze chwil w uchylonym piekarniku. Nast瘼nie odstawiamy do przestygni璚ia.

Gdy sernik ca趾owicie ostygnie zdejmujemy obr璚z i zdobimy wierzch ciasta. Polecam pola go pyszn mleczn polew i obsypa migda這wymi p豉tkami.

Sernik wstawiamy do lod闚ki, tam uzyska po膨dan (zwart) konsystencj.

Sernik z rodzynkami i czekoladow polew z migda這wymi p豉tkami

Smacznego

sobota, 26 marca 2016

Uwielbiamy serniki, dlatego nie wyobra瘸m sobie by mog這 zabrakn望 tego ciasta na 鈍i徠ecznym stole. Je郵i jeszcze nie wiecie co upiec, to serdecznie Wam polecam t wersj sernika. Jest niezwykle szybki, aromatyczny i puszysty. Nada si doskonale na 鈍i皻a, jak i do weekendowej lub codziennej kawy. Spr鏏ujcie, bo warto i cieszcie si smakiem tego pysznego ciasta.

Puszysty sernik pomara鎍zowy bez spodu

Puszysty sernik pomara鎍zowy bez spodu

Dzi瘯uj Sp馧dzielni Dostawc闚 Mleka w Wieluniu za pyszn, przed鈍i徠eczna paczk. Rodzina i ja kochamy bia貫 sery i wszelkie mleczne wyroby, dlatego tak nas ona ucieszy豉. A Wam moi drodzy czytelni serdecznie polecam Twaro瞠k kanapkowo-sernikowy M鎩 Ulubiony Wielu zar闚no do wypiek闚, jak i 郾iada, obiad闚 itp. 

Sk豉dniki:

  • 2 1/2 造磬i sk鏎ki pomara鎍zowej
  • 2-3 krople aromatu pomara鎍zowego
  • 1/2 kg sera - polecam ser "M鎩 ulubiony" Wielu (g瘰ty, idealny do sernik闚)
  • 125 g mas豉
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 1 1/2 造磬i budyniu waniliowego (proszek)
  • do dekoracji: dowolna posypka np. p豉tki czekoladowe

Przygotowanie:

Do jednej miski wbijamy 鄴速ka, do drugiej bia趾a.

Bia趾a ubijamy ze szczypt soli.

Do 鄴速ek dodajemy pokrojone mas這, cukier, budy (proszek) i aromat pomara鎍zowy. Ca這嗆 miksujemy na puszyst mas.

Nast瘼nie do naszej masy dodajemy 造磬a po 造盧e ser, miksuj帷 na ma造ch obrotach.

Do naszej serowej masy dodajemy ubit pian z bia貫k, miksujemy kr鏒ko na najmniejszych obrotach.

Na koniec dodajemy sk鏎k pomara鎍zow, mieszamy j delikatnie z ciastem (造磬, nie mikserem).

Mas przelewamy do wysmarowanej t逝szczem (u mnie margaryn) i dok豉dnie obsypanej kasz mann tortownicy (24 cm). Sernik wk豉damy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy oko這 45 minut (czas uzale積iony od piekarnika). Potem zostawiamy sernik jeszcze par minut w uchylonym piekarniku.

Podajemy np. posypany czekoladowymi p豉tkami.

Puszysty sernik pomara鎍zowy bez spodu

Smacznego

czwartek, 24 grudnia 2015

Dzie przed Wigili w ca造m domu unosz si wspania貫 zapachy... Krz徠am si energicznie by ze wszystkim zd捫y. Pierogi ju s, uszka te, barszcz... Czas na moje ukochane 鈍i徠eczne ciasta. Bez jakiego ciasta nie wyobra瘸m sobie 鈍i徠ecznego sto逝? Bez sernika. Tym razem postanowi豉m przygotowa go w delikatnie cytrynowej wersji na kruchym, czekoladowym spodzie ze s這dkim owocowym akcentem tutti frutti. Serdecznie Wam polecam takie zestawienie smak闚. Dodatkowym atutem tego przepisu jest fakt, 瞠 sernik uda si nawet z do嗆 wilgotnego sera z wiaderka. Ile to razy kupi豉m ser, otwar豉m go i za豉mana stwierdzi豉m, 瞠 jest zbyt wilgotny. Stosuj帷 ten przepis nie b璠ziecie musieli biec do sklepu po nowy ser. Sernik wychodzi puszysty i naprawd smaczny. Spr鏏ujcie.

Puszysty sernik cytrynowy na chrupkim spodzie ze s這dkim akcentem tutti frutti

Sk豉dniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 4 鄴速ka z jaj klasy M
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 2 造磬i kaszy manny
  • 1 du篡 cukier waniliowy Delecta
  • 1 1/2 szklanki cukru*
  • 1 p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia Delecta
  • 3-4 krople aromatu cytrynowego Delecta
  • 1 pe軟a 造磬a krojonej sk鏎ki cytrynowej (drobnej)
  • 200-250 g kakaowych herbatnik闚
  • 180-200 g mas豉
  • Delecta Decorada maczek smak owocowy tutti frutti
  • kawa貫k margaryny i odrobina kaszy manny do przygotowania formy

* ilo嗆 cukru zale篡 od s這dko軼i u篡tego sera; m鎩 by do嗆 kwaskowaty

Przygotowanie:

Do misy blendera przek豉damy herbatniki, rozdrabniamy je na "piasek". Mas這 roztapiamy w garnuszku, b康 w mikrofali. Od razu dodajemy do rozdrobnionych ciastek. Mieszamy. Kakaow mas wyk豉damy sp鏚 tortownicy (wcze郾iej wysmarowanej i opr鏀zonej kasz). Ugniatamy 造瞠czk. Tortownic z kruchym spodem wk豉damy do lod闚ki na czas przygotowania sernika.

Do wi瘯szej miski wsypujemy 2 造磬i kaszy manny, m彗 ziemniaczan i proszek do pieczenia. Mieszamy. Nast瘼nie dodajemy ca造 ser, miksujemy kr鏒ko na najmniejszych obrotach miksera.

Do drugiej miski wbijamy 4 鄴速ka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dok豉dnie miksujemy. Nast瘼nie dodajemy sk鏎k cytrynow i aromat, miksujemy.

Tak przygotowan mas jajeczn przek豉damy do miski z serow mas. Miksujemy tylko do po陰czenia sk豉dnik闚 (! na najmniejszych obrotach miksera).

Ciasto przelewamy ostro積ie na ciasteczkowy sp鏚.

Sernik wk豉damy na 鈔odkowy poziom do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Sernik pieczemy oko這 1,5 h (wilgotny ser). W zale積o軼i od u篡tego rodzaju sera czas mo瞠 by kr鏒szy. Sernik jest gotowy, gdy boki s rumiane i odchodz od formy, a wierzch jest zwarty. Sernik studzimy przy uchylonym piekarniku. Nast瘼nie na kratce.

Gdy sernik ca趾owicie ostygnie wyjmujemy go z formy, ozdabiamy maczkiem owocowym tutti frutti i wk豉damy do lod闚ki.

Puszysty sernik cytrynowy na chrupkim spodzie ze s這dkim akcentem tutti frutti

Smacznego

Przepis bierze udzia w konkursie:

Wypiekamy 鈍i徠ecznie, kolorowo, naturalnie…

pi徠ek, 11 grudnia 2015

Uwielbiam serniki... Ten wspania造 rozp造waj帷y si w ustach smak, kt鏎ym mo積a si delektowa 造瞠czka po 造瞠czce. Dzi zapraszam Was w豉郾ie na taki pyszny, delikatny sernik. Nie jest to jednak tradycyjny wypiek. M鎩 sernik wzbogaci豉m o smaki i aromaty lubiane przez wszystkich domownik闚 - mak, pomara鎍zowe sk鏎ki, a ca這嗆 dope軟iaj wspania貫 czekoladowe kamyczki na wierzchu ciasta (,bo deser idealny nie mo瞠 oby si bez czekolady). Sernik w makowo-pomara鎍zowe 豉ty na czekoladowym spodzie, to idealna propozycja zar闚no do codziennej kawy, jak i na 鈍i徠eczny st馧. Spr鏏ujcie.

Sernik w makowo-pomara鎍zowe 豉ty na czekoladowym spodzie

Sernik w makowo-pomara鎍zowe 豉ty na czekoladowym spodzie

Sk豉dniki:

Na sp鏚:

  • oko這 90 -100 g herbatnik闚
  • 3/4 造磬i ciemnego kakao
  • 100 g mas豉

Na sernik:

  • 1 kg twarogu sernikowego 18% t逝szczu
  • 4 jajka klasy M
  • 2-3 krople aromatu pomara鎍zowego Delecta
  • 150 g cukru
  • 3/4 szklanki 鄉ietanki uht 12%
  • 2 造磬i kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej
  • 3/4 szklanki niebieskiego maku
  • 1 du篡 budy 鄉ietankowy Delecta

Wyko鎍zenie ciasta:

  • cukier puder do delikatnego opr鏀zenia
  • Delecta Decorada Kamyczki czekoladowe 40 g

Przygotowanie:

Do misy blendera z no瘸mi wk豉damy herbatniki, dok豉dnie je rozdrabniamy. Dodajemy 3/4 造磬i ciemnego kakao, mieszamy. Mas這 roztapiamy w garnuszku i bezpo鈔ednio po zdj璚iu z palnika wlewamy do rozdrobnionych ciastek. Szybko mieszamy. Tak przygotowan mas wyk豉damy na ca貫 dno (nat逝szczonej i obsypanej m彗 lub wy這穎nej papierem do pieczenia) tortownicy. Mas ugniatamy lekko r瘯. Tortownic wk豉damy do lod闚ki na 10-15 minut.

Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wk豉damy ca造 twar鏬 sernikowy z wiaderka. Do sera dolewamy 3/4 szklanki 鄉ietanki 12%, budy i aromat pomara鎍zowy, miksujemy. Nast瘼nie dosypujemy cukier, zn闚 miksujemy. Po czym dodajemy po jednym 鄴速ku, ci庵le miksuj帷.

W drugiej misce ubijamy dok豉dnie 4 bia趾a. Pian z bia貫k przek豉damy delikatnie do sernikowej masy, ca這嗆 mieszamy 造磬 (od bok闚) a do po陰czenia.

Mas dzielimy na 2 cz窷ci. Do jednej dosypujemy 3/4 szklanki niebieskiego maku oraz 2 造磬i kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej. Mieszamy ca這嗆 delikatnie 造磬 (! nie mikserem).

Tortownic z ciasteczkowym spodem wyci庵amy z lod闚ki. Nak豉damy kolejno 1 造磬 masy makowo-sernikowej, obok 造磬 czystej masy sernikowej, zn闚 造磬 masy makowo-sernikowej, itd. Gdy wy這篡my ca造 sp鏚, w ten sam spos鏏 post瘼ujemy z nast瘼n warstw ciasta, a do wyczerpania sk豉dnik闚.

Sernik w makowo-pomara鎍zowe 豉ty na czekoladowym spodzie - przygotowanie

Sernik wk豉damy na 鈔odkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy oko這 75-80 minut. ! Uwaga czas pieczenia uzale積iony jest od rodzaju piekarnika. Po oko這 65 minutach nale篡 sprawdzi "stan upieczenia" sernika.

Gdy sernik si upiecze nie wyci庵amy go od razu, ale uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy na par minut (w wy陰czonym piekarniku).

Ostudzony i wyci庵ni皻y z formy sernik opr鏀zamy delikatnie cukrem pudrem, a nast瘼nie ca造 wierzch sernika obsypujemy czekoladowymi kamyczkami od Delecta.

Sernik przechowujemy w lod闚ce.

Sernik w makowo-pomara鎍zowe 豉ty na czekoladowym spodzie

Sernik w makowo-pomara鎍zowe 豉ty na czekoladowym spodzie

* przepis w豉sny - wynik eksperymentu z ulubionymi rodzinnymi smakami. Przepis podstawowy (sernik bez dodatku) ze starego rodzinnego zeszytu.

Smacznego

Wypiekamy 鈍i徠ecznie, kolorowo, naturalnie…

poniedzia貫k, 05 pa寮ziernika 2015

Dzi zapraszam Was na serniczki last minute z kawa趾ami jab貫k i d瞠mem. Takie ma貫 serniczki s doskona造m rozwi您aniem, gdy musimy co szybko poda na st馧 lub po prostu mamy ochot na co s這dkiego, a nie mamy czasu na d逝gie przygotowania. Do tego sk豉dniki na te serniczki 豉two znajdziemy praktycznie w ka盥ej kuchni. Ja moje serniczki przygotowa豉m na p騧ny, wieczorny deser. S這dko嗆 idealna po d逝gim dniu. Spr鏏ujcie.

Serniczki last minute z kawa趾ami jab貫k i d瞠mem

Serniczki last minute z kawa趾ami jab貫k i d瞠mem

Sk豉dniki:

  • 250 g chudego twarogu
  • 2 1/2 造磬i cukru pudru
  • 1 jajko klasy M
  • 1 造瞠czka cukru wanilinowego
  • 1 造磬a mleka
  • 1/2 jab趾a
  • 2 造瞠czki d瞠mu truskawkowego

Przygotowanie:

Do miski przek豉damy ca造 ser. Wa積e 瞠by by mi瘯ki, wilgotny. Dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy. Nast瘼nie wbijamy ca貫 jajko. Miksujemy na wolnych obrotach do po陰czenia sk豉dnik闚. Nast瘼nie dodajemy 造磬 mleka, mieszamy r璚znie do po陰czenia sk豉dnik闚.

Kroimy 1/2 jab趾a w kostk.

Do przygotowanych 2 foremek na babeczki przek豉damy po 2 造磬i masy serowej. Nast瘼nie k豉dziemy kawa趾i jab趾a i po 造瞠czce d瞠mu truskawkowego. Wyk豉damy reszt masy serowej.

Tak przygotowane serniczki wk豉damy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (鈔odkowy poziom). Pieczemy 30 minut.

Gdy serniczki przestygn wyk豉damy je na talerzyki (poprzez obr鏂enie ka盥ej foremki). Posypujemy cukrem pudrem. Podajemy.

* serniczki mo積a r闚nie je嗆 bezpo鈔ednio z foremek lub przygotowa je np. w formie na muffinki (mniejsze serniczki)

Smacznego

* przepis i pomys w豉sny

Jesienne SuperfoodsJesienne s這dko軼i!

czwartek, 17 wrze郾ia 2015

Od dziecka uwielbiam wszelkiego rodzaju serniki. Do dzi pami皻am jak z wielk niecierpliwo軼i czeka豉m, a mama postawi na stole moje ukochane ciasto. A potem by造 ju tylko zachwyty i ... pro軸a o kolejny kawa貫k. Teraz to ja stoj za blatem kuchennym i przygotowuje sernikowe pyszno軼i dla moich pociech. Dzi zaserwowa豉m im 鄉ietankowy sernik na zimno z galaretk i owocami. M鎩 sernik jest delikatny i prosty w wykonaniu. Nadaje si znakomicie do kawy lub herbaty, a nawet na przyj璚ie... cho nie ma w nim normalnego sera. Zamiast sera u篡wam jogurt闚 lub serk闚 homogenizowanych. Ale zapewniam, 瞠 Wasi go軼ie nawet si nie zorientuj ;)

Je郵i jednak woleliby軼ie pyszny sernik na bazie sera twarogowego polecam Wam przepis na "Brzoskwiniowo-ananasowy sernik na zimno". Wykonanie jest r闚nie proste, a do tego sernik zachwyca mn鏀twem soczystych owoc闚. Spr鏏ujcie - idealny na deser lub przyj璚ie.

Zostawiam Was z dwoma przepisami. Smacznego.

妃ietankowy sernik na zimno z galaretk i owocami

Sk豉dniki: (na blach o 鈔ednicy 24 lub mniejsza)

  • 500 g jogurtu naturalnego typu greckiego lub innego bardzo g瘰tego (opcjonalnie 500 g serka homogenizowanego np. waniliowego)
  • 3 造磬i cukru
  • 3/4 造磬i cukru wanilinowego
  • 250 ml 鄉ietanki 36% (bardzo mocno sch這dzonej)
  • 2 3/4 造磬i 瞠latyny (p豉skie) + 1/2 szklanki wrz徠ku
  • 1/2 opakowania okr庵造ch biszkopt闚 (oko這 90 g)
  • opcjonalnie
  • 2 galaretki o smaku cytrynowym + oko這 950 ml wody do rozpuszczenia
  • dowolne ma貫 owoce - u mnie 2 造磬i mro穎nych jag鏚

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy tortownic. Na dnie tortownicy uk豉damy szczelnie biszkopty. Dla bezpiecze雟twa polecam wcze郾iej wy這篡 tortownic np. foli aluminiow, a do brzeg闚 tortownicy.

Najpierw przygotowujemy baz zag瘰zczaj帷 - 瞠latyn rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrz徠ku wraz z cukrem i cukrem wanilinowym. Odstawiamy do przestudzenia.

Wyci庵amy z lod闚ki dobrze sch這dzone opakowanie 鄉ietanki 36% i ubijamy na sztywno.

Do dok豉dnie ubitej 鄉ietanki 36% dodajemy powoli jogurty i przygotowan wcze郾iej 瞠latyn. ㄠczymy wszytko dok豉dnie, ale delikatnie drewnian 造磬 (nie mikserem!).

Mas wylewamy delikatnie i powoli na przygotowany wcze郾iej sp鏚 z biszkopt闚. Tak przygotowany sernik wk豉damy do lod闚ki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie sprawdzamy czy nasz sernik odpowiednio st篹a.Je郵i tak na wierzch uk豉damy dowolnie wybrane owoce (u mnie s to mro穎ne jagody).

Przygotowujemy cytrynow galaretk. Rozpuszczamy 2 galaretki w 950 ml wody. Ilo嗆 wody zosta豉 zmniejszona do sugerowanej przez producenta, aby galaretka by豉 g瘰tsza i szybciej st篹a豉.

Wystudzon galaretk (lekko ju t篹ej帷) wylewamy ostro積ie na nasz sernik. Zn闚 wk豉damy do lod闚ki. Gdy galaretka st篹eje ciasto mo積a podawa.

妃ietankowy sernik na zimno z galaretk i owocami

Smacznego

poniedzia貫k, 14 wrze郾ia 2015

Czasem mam nieodpart ochot na co s這dkiego i... serowego. Tak te by這 i tym razem. Ze wzgl璠u na por dnia i zm璚zenie postawi豉m na co lekkiego, szybkiego w wykonaniu i ma貫go - w sam raz dla mnie i moich ma造ch pociech (, kt鏎e ochoczo pr鏏owa造 mojego sernikowego wypieku). Zapraszam Was na lekki serniczek bananowy na serku homogenizowanym z chrupi帷ymi musli. Spr鏏ujcie. Przepis jest prosty, szybki i co najwa積iejsze wyj徠kowo smaczny.

Lekki serniczek bananowy na serku homogenizowanym z chrupi帷ym musli

Lekki serniczek bananowy na serku homogenizowanym z chrupi帷ym musli

Sk豉dniki:

  • 200 g naturalnego serka homogenizowanego
  • 1 鈔edni banan (dojrza造)
  • 1 jajko
  • 4 造磬i m彗i pszennej
  • 3 造磬i chrupi帷ego musli bananowego z kawa趾ami czekolady

Przygotowanie:

Do miseczki wk豉damy banana (powinien by dojrza造 / mi瘯ki) i ca造 naturalny serek homogenizowany, dok豉dnie mieszamy wszystko widelcem (rozgniataj帷 banana).

Nast瘼nie wbijamy ca貫 jajko, zn闚 mieszamy. Po czym dodajemy po 造盧e m彗i, ci庵le mieszaj帷. Na koniec dosypujemy chrupi帷e musli, mieszamy i przelewamy nasz serowo-bananow mas do foremki do zapiekania.

Foremk wk豉damy do nagrzanego do 185 stopni piekarnika (na 鈔odkowy poziom) i pieczemy 30-35 minut. Serniczek powinien urosn望.

Podajemy jeszcze ciep造.

Smacznego

niedziela, 22 marca 2015

Czego na Waszym 鈍i徠ecznym stole nie mo瞠 zabrakn望? Po pierwsze - tradycyjnego koszyczka z pi瘯nymi, kolorowymi pisankami. Po drugie - ciast i czekoladowych zaj帷zk闚. Dzi zapraszam Was na po陰czenie tych dw鏂h ostatnich element闚. Przepyszny, pulchniutki, leciutki, rozp造waj帷y si w ustach... sernik 鄉ietankowy. A 瞠by by這 jeszcze bardziej 鈍i徠ecznie - sernik przybrany jest w czekoladowe kropki. Spr鏏ujcie tej "zakropkowanej" propozycji.

* przepis pochodzi z domowego zeszytu z przepisami, z moimi modyfikacjami

sernik 1

Czy te kropki nie s urocze?

sernik 2

Sernik w kropeczki zachwyca nie tylko najm這dszych domownik闚...

Sk豉dniki:

Czekoladowe ciasto:

  • 3 szklanki m彗i pszennej
  • 3 鄴速ka
  • 2 造磬i serka naturalnego homogenizowanego
  • 3/4 szklanki br您owego cukru
  • 1 造磬a cukru waniliowego Delecta
  • 1/2 造磬i mas豉 czekoladowego
  • 250 g margaryny
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia Delecta
  • 2 造磬i kakao

Masa serowa:

  • 1 kg sera bia貫go zmielonego w wiaderku
  • 5 jajek
  • 1/2 kostki margaryny (125 g) - mi瘯ka, nie z lod闚ki
  • 1 szklanka cukru kryszta
  • 1 cukier waniliowy Delecta
  • 1 du篡 budy smak 鄉ietankowy Delecta

Przygotowanie:

Czekoladowe ciasto:

Margaryn roztapiamy w rondelku. M彗, 鄴速ka, kakao, serek homogenizowany, cukier, cukier waniliowy Delecta oraz proszek do pieczenia Delecta mieszamy przy pomocy 造磬i w misce. Nast瘼nie wlewamy lekko wystudzon margaryn. Zn闚 mieszamy (do wst瘼nego po陰czenia sk豉dnik闚). Na koniec dodajemy mas這 czekoladowe. Ciasto wyrabiamy r璚znie do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy kul. Zawijamy w foli spo篡wcz i odk豉damy na 1/2 godziny do sch這dzenia w lod闚ce.

Masa serowa:

草速ka ucieramy (miksujemy) z cukrem i cukrem waniliowym Delecta. Dodajemy margaryn i dalej ucieramy. Porcjami dodajemy ser z wiaderka, nie przerywaj帷 miksowania. Na koniec wsypujemy budy 鄉ietankowy Delecta, jeszcze chwil miksujemy. W osobnej misce ubijamy na sztywno bia趾a. Nast瘼nie delikatnie, za pomoc drewnianej 造磬i mieszamy mas serow z bia趾ami.

Ca這嗆:

Przygotowan (du膨 , prostok徠n form) smarujemy margaryn i obsypujemy m彗. Opcjonalnie wyk豉damy papierem do pieczenia. Wyjmujemy nasze ciasto czekoladowe. Odrywamy 2/3. Wyk豉damy nim dno naszej formy. Kawa貫k po kawa趾u, ugniataj帷 r瘯, tak aby nie by這 pustych miejsc. Nast瘼nie wylewamy na czekoladowy sp鏚 delikatnie mas serow. Z reszty ciasta formujemy w r瘯ach ma貫 kulki, lekko je sp豉szczaj帷. Uk豉damy dowolnie (w odst瘼ach) na masie serowej.

Sernik wk豉damy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 65-70 minut. Po tym czasie wy陰czamy piekarnik i zostawiamy ciasto do wystygni璚ia w uchylonym lekko piekarniku (zapobiega to m.in. p瘯ni璚iom).

Sernik najlepiej przygotowa wieczorem i wstawi na noc do lod闚ki.

Smacznego

Wielkanocne wypieki z Delect

UWAGA!!! Zmiana adresu bloga. Zapraszam na NOW STRON

Codziennie nowa porcja smacznych inspiracji. Spotkajmy si pod nowym adresem http://slodkieokruszki.pl

Kontakt: matleen@gazeta.pl m.slodkieokruszki@gmail.com Nawi您anie wsp馧pracy

B璠zie mi niezmiernie mi這, je郵i zostawisz po sobie jaki 郵ad w postaci komentarza.

Prawa autorskie

Tre軼i i zdj璚ia zawarte na tym blogu s moj w豉sno軼i. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materia堯w w ca這軼i lub w cz窷ci bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, maj徠kowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.

Tu mnie znajdziecie:

blogi kulinarne

Tu mnie znajdziecie:

Katalog Smak闚 - Przepisy kulinarne na ka盥 okazj i wyszukiwarka przepis闚

Tu mnie znajdziecie:

rondel

Tu mnie znajdziecie:

Lista Blog闚 Kulinarnych

Tu mnie znajdziecie:

FlyB - Kulinaria

Tu mnie znajdziecie:

myTaste.pl

Tu mnie znajdziecie:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...