Bo tylko tyle zostaje, je郵i wk豉damy serce w to co przyrz康zamy. Gotujmy razem - smacznie, szybko, zdrowo, kolorowo ...

Wpisy z tagiem: PROSTE

sobota, 05 marca 2016

Uwielbiam przygotowywa najr騜niejsze pasty. Zreszt stali czytelnicy bloga ju na pewno o tym wiedz ;) Dzi zapraszam Was na jajeczn past kanapkow (na serkach topionych) z og鏎kiem i rzodkiewk. Idealna na 郾iadanie lub kolacj, spr鏏ujcie.

Jajeczna pasta kanapkowa (na serkach topionych) z og鏎kiem i rzodkiewk

Sk豉dniki:

  • 4 tr鎩k徠y 鄉ietankowego serka topionego
  • 4 jajka
  • 2-3 rzodkiewki
  • 3 ma貫 og鏎ki (korniszonki)
  • pieprz
  • 1/2 p豉skiej 造瞠czki soli czosnkowej Skworcu

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Nast瘼nie obieramy, kroimy w kostk i przek豉damy do miseczki (najlepiej jeszcze ciep貫).

Do jajek dodajemy pokrojone drobno og鏎eczki, rzodkiewk i serki topione. Ca這嗆 doprawiamy sol czosnkow i pieprzem. Wszystko razem dok豉dnie mieszamy, a do uzyskania konsystencji pasty kanapkowej.

Podajemy z ulubionym pieczywem.

Jajeczna pasta kanapkowa (na serkach topionych) z og鏎kiem i rzodkiewk. Doprawiona sol czosnkow Skworcu.

Smacznego

pi徠ek, 26 lutego 2016

Uwielbiam kokosowe smaki. Ka盥a s這dko嗆, placuszki, ciasta, ciasteczka, desery z wi鏎kami po prostu znikaj z mojego talerza. Dzi chcia豉bym Was zaprosi na uzale積iaj帷e (bynajmniej mnie, bo na zjedzeniu jednej nigdy nie poprzestaje) pyszne kokosanki na bia趾ach. Wystarczy chwila i mo積a upiec wspania造, prosty deser. Takie ma貫 kokosowe ciasteczka s idealnym towarzyszem do kawy czy herbaty lub po prostu do ulubionego filmu ;) Spr鏏ujcie. A przy okazji jest, to te 鈍ietny pomys na wykorzystanie bia貫k.

Pyszne kokosanki na bia趾ach

Sk豉dniki: (na blaszk)

  • 2 bia趾a (jajek klasy L)
  • 2 szklanki wi鏎k闚 kokosowych
  • 1 造瞠czka budyniu waniliowego (proszek)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 60 g mas豉
  • szczypta soli

Przygotowanie:

W garnuszku z grubszym dnem topimy (na ma造m ogniu) mas這. Zdejmujemy garnek z ognia. Nast瘼nie dosypujemy do stopionego mas豉 2 szklanki wi鏎k闚 kokosowych, dok豉dnie mieszamy ca這嗆 造磬 (do po陰czenia sk豉dnik闚).

W miseczce ubijamy na sztywno bia趾a ze szczypt soli. Do ubitych bia貫k powoli dosypujemy cukier z 造瞠czk budyniu, miksuj帷 na najmniejszych obrotach.

Tak przygotowan pian z bia貫k i cukru dodajemy delikatnie do kokosowej masy, ca這嗆 mieszamy 造磬 lub r霩g po po陰czenia sk豉dnik闚.

Kokosanki - etapy przygotowa

Z g瘰tej masy formujemy w d這niach niewielkie kulki (wielko嗆 orzecha w這skiego). Uk豉damy je na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia.

Kokosanki - formowanie ciasteczek

Kokosanki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (na 鈔odkowym poziomie) oko這 15-20 minut. Kokosanki powinny si zarumieni.

Kokosanki - po upieczeniu

Blach z kokosankami wyci庵amy z piekarnika i studzimy. Dopiero po przestudzeniu kokosanki twardniej i mo積a je 軼i庵n z blaszki.

Kokosanki przechowujemy w zamkni皻ym, metalowym pojemniku (o ile jakie zostan).

Kokosanki na bia趾ach

Smacznego

* przepis ze starego zeszytu z moimi drobnymi zmianami

Wraz z innymi blogerami bior udzia w zabawie - Ciasto na niedziel. Tym razem wszyscy podajemy swoje smaczne sposoby na wykorzystanie bia貫k. Wraz ze mn piekli:

Esmeralda ze smakiem,

Izoni pyszne smaki,

Mo瞠 co zjemy,

W mojej kuchni,

Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni,

Moje domowe kucharzenie,

Sz鏀te Niebo,

Grunt to przepis,

Moje ma貫 czarowanie,

Na ciasteczkowych papierach



wtorek, 15 grudnia 2015

Dzi zapraszam Was na pyszn, szybk i lekk sa豉tk makaronow z warzywami. Uwielbiam to po陰czenie smak闚. Wykorzystany do sa豉tki makaron kukurydziany, kt鏎y otrzyma豉m od Rodzinnej Wytw鏎ni Makaron闚 Fabija雟cy, dodaje jej dodatkowej lekko軼i, zdrowia i niepowtarzalnego smaku. Spr鏏ujcie, bo jest to naprawd pyszna propozycja. Taka sa豉tka idealnie si sprawdza, gdy mamy ma陰 ilo嗆 czasu, a musimy przygotowa co pysznego, zdrowego i sytego. 

Lekka sa豉tka na bazie makaronu kukurydzianego z warzywami w zio這wym jogurcie.

Lekka sa豉tka na bazie makaronu kukurydzianego z warzywami w zio這wym jogurcie.

Sk豉dniki: (porcja dla 1-2 os鏏)

* warzywa w dowolnych, ulubionych proporcjach (u mnie przewa瘸 kalafior); mo積a u篡 warzyw mro穎nych lub 鈍ie篡ch

Przygotowanie:

Warzywa gotujemy w osolonej wodzie, a do mi瘯ko軼i. Je郵i u篡wamy warzyw mro穎nych mo瞠my ugotowa wszystkie razem w jednym garnku. Je郵i u篡wamy warzyw 鈍ie篡ch nale篡 najpierw je odpowiednio przygotowa - umy, podzieli itp.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcj producenta.

Do miseczki przek豉damy 4 造磬i jogurtu typu greckiego. Dodajemy du膨 szczypt soli zio這wej*. Ca這嗆 dok豉dnie mieszamy 造瞠czk, pr鏏ujemy.

Ugotowany makaron, studzimy i przek豉damy do miski, w kt鏎ej podamy sa豉tk. Dodajemy ugotowane, przestudzonej warzywa. Nast瘼nie dodajemy nasz zio這wy jogurt i mieszamy ca這嗆 do po陰czenia sk豉dnik闚.

Wierzch sa豉tki posypujemy posiekan natk pietruszki.

Podajemy.

* mieszanka - rozmaryn, grys, tymianek, oregano, bazylia, czosnek, papryka s這dka, s鏊, cebula, gorczyca, pietruszka

Lekka sa豉tka na bazie makaronu kukurydzianego z warzywami w zio這wym jogurcie

Smacznego

sobota, 12 grudnia 2015

Nie ma nic cenniejszego ni u鄉iech dziecka. A ten zawsze pojawia si na twarzy mojej ma貫j ksi篹niczki, gdy wykrawa domowe ciasteczka :) Jak瞠, to cudowny widok gdy moja istotka z tak ogromnym zaanga穎waniem i rado軼i wycina kolejne kszta速y, wybiera nowe foremki... A potem razem ze mn cieszy si smakiem domowych wypiek闚. Delikatne serowe ciasteczka z kruch s這dycz i towarzystwo najbli窺zych... takie dni uwielbiam! A gdy dodam do tego jeszcze fili瘸nk dobrej, gor帷ej czekolady, to u鄉iech nie schodzi mi z twarzy do ko鎍a dnia. Zapraszam Was serdecznie na delikatne serowe ciasteczka z kruch s這dycz . Takie ma貫 wypieki nadadz si doskonale r闚nie na 鈍i徠eczny st馧. Spr鏏ujcie.

Delikatne serowe ciasteczka z kruch s這dycz

Delikatne serowe ciasteczka z kruch s這dycz

Sk豉dniki: (na oko這 25 sztuk - ilo嗆 uzale積iona od wielko軼i i grubo軼i ciasteczek)

  • 200 g p馧t逝stego twarogu w kostce
  • 200 g m彗i pszennej + 3/4 造磬i + do podsypania ciasta podczas wyrabiania
  • ma豉 szczypta soli
  • 200 g mas豉 (u mnie 82% t逝szczu)
  • 1/3 造瞠czki mieszanki przypraw Deluxe jab趾o i cynamon - do nabycia w Lidl
  • 1 jajko klasy M
  • gruby cukier do posypania ciasteczek
  • propozycja podania: z gor帷 czekolad Deluxe "Hot Chocolate Madagascar" - do nabycia w Lidl

* zamiast wskazanej przypraw mo積a u篡 np. cukru z wanili itp.

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy 200 g m彗i pszennej. Nast瘼nie dodajemy twar鏬, rozdrabniaj帷 do widelcem. Dosypujemy 1/3 造瞠czki przypraw. Ca這嗆 wst瘼nie mieszamy. Po czym dodajemy mi瘯kie (ale nie p造nne) mas這, rozdrabniaj帷 je.

Wszystkie sk豉dniki zagniatamy dok豉dnie r瘯.Tworzymy z ciasta kul i owijamy je foli spo篡wcz. Wk豉damy do lod闚ki na 1 1/2 godziny.

Po tym czasie wyci庵amy ciasto z lod闚ki, przek豉damy do miski i dodajemy 1 ma貫 鄴速ko. Ponownie zagniatamy ciasto (nale w這篡 w to troch si造), podczas zagniatania obsypujemy r璚e m彗 pszenn, aby ciasto nie by這 klej帷e. Zazwyczaj dodajemy 3/4 造磬i m彗i. Odrywamy kawa貫k ciasta i wa趾ujemy go na grubo嗆 oko這 3-4 mm na lekko podsypanej m彗 stolnicy. Reszt ciasta wk豉damy do lod闚ki.

Z ciasta wykrawamy ulubione kszta速y ciasteczek (u mnie misie i gwiazdki). Uk豉damy je na wy這穎nej papierem do pieczenia blasze.

Przygotowanie serowych ciasteczek

Wierzch ciastek smarujemy delikatnie bia趾iem i posypujemy grubym cukrem (dodaje s這dko軼i).

Blaszk z ciasteczkami wk豉damy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do zarumienienia ciasteczek na z這to - 鈔ednio oko這 25 minut (czas zale篡 od grubo軼i ciasteczek i piekarnika).

Gdy jedna partia jest prawie upieczona wyci庵amy reszt ciasta z lod闚ki i post瘼ujemy analogicznie jak przy pierwszych ciasteczkach.

Przestudzone ciasteczka podajemy same, do herbaty lub gor帷ej czekolady.

Delikatne serowe ciasteczka z kruch s這dycz. 安i徠eczne ciasteczka

Smacznego

鈔oda, 11 listopada 2015

Jak ju nie raz wspomina豉m nie ma nic pi瘯niejszego ni przygotowywanie s這dko軼i z najm這dszymi domownikami. I potem ta rado嗆, gdy wyci庵am gotowe babeczki z piekarnika... oczekiwanie a ostygn i mo積a je嗆 :) "Mama mniam mniam... jesce" Uwielbiam te s這wa. Dzi zapraszam Was na babeczki "Czarny l康". Pyszne, s這dkie, czekoladowe z nut mandarynki... A ich przygotowanie ta wspania豉 zabawa. Spr鏏ujcie.

Babeczki

Babeczki

Sk豉dniki: (na 4 du瞠 babeczki)

  • 2 szklanki m彗i
  • 2 jajka klasa M
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki mleka
  • 3/4 造瞠czki sody
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 造磬a (czubata) nutelli lub 4 kostki czekolady*
  • 2 造磬i dobrego kakao (nie s這dkiego!)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 造瞠czka cukru z prawdziw wanili
  • 1 mandarynka
  • cukier puder do posypania babeczek

* orzechowej lub mlecznej

Przygotowanie:

Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wsypujemy m彗, cukier, 造瞠czk cukru z prawdziw wanili, kakao, sod i proszek do pieczenia.

Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, oraz czubat 造磬 nutelli lub rozpuszczon czekolad, dok豉dnie mieszamy.

Nast瘼nie przelewamy nasze mokre sk豉dniki do suchych. Ca這嗆 mieszamy 造磬 tak d逝go, a uzyskamy jednolit konsystencj czekoladowego ciasta.

Ciasto przelewamy do wysmarowanych margaryn i obsypanych m彗 foremek na babeczki (do 2/3 wysoko軼i - ciasto mocno ro郾ie).

Tak przygotowane babeczki wk豉damy na 鈔odkowy poziom do nagrzanego do 185 stopni piekarnika. Pieczemy oko這 40 minut do tzw. suchego patyczka.

Gdy babeczki przestygn wyci庵amy je z foremek i posypujemy cukrem pudrem. Na wierzch uk豉damy po kawa趾u mandarynki.

* przepis w豉sny z lat liceum

Smacznego

Przepis bierze udzia w konkursie zorganizowanym z okazji premiery ksi捫ki https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html

Moje wypieki. Wielki powr鏒

pi徠ek, 02 pa寮ziernika 2015

Czy Was te czasem nachodzi ochota na co s這dkiego do herbaty lub kawy? Bierzecie do r瘯i ciasto, deser... i stwierdzacie, 瞠 to jednak "nie to". Dlatego pod wp造wem chwili i ku uciesze mojej pociechy upiek豉m babk w 豉ty. Och jak dawno nie go軼i豉 na moim stole... w sumie nie wiem dlaczego, poniewa jest pyszna i taka 豉twa w przygotowaniu. A do tego smakuje wszystkich - zw豉szcza moim pociech :) Zapraszam Was na przepis, spr鏏ujcie.

Naj豉twiejsza babka w 豉ty - idealne ciasto do kawy i herbaty

UWAGA! BLOG PRZENIESIONY NA NOW STRON. PO PRZEPIS ZAPRASZAM TU

NA NOWYM BLOGU ZNAJDZIECIE WI犴EJ PYSZNYCH PRZEPIS紟. ZAPRASZAM WAS SERDECZNIE. ADRES NOWEGO BLOGA WIDNIEJE W BOCZNYM PANELU LUB W OSTATNIM WPISIE.

Naj豉twiejsza babka w 豉ty - idealne ciasto do kawy i herbaty


Smacznego

* przepis znany od lat, ze starego zeszytu

Jesienne s這dko軼i!

Zapisz

niedziela, 13 wrze郾ia 2015

Uwielbiam zapach cynamonu unosz帷y si po ca貫j kuchni... A potem, to delektowanie si ka盥ym kawa趾iem pe軟ym pysznych jab貫k... Czy mo瞠 by co lepszego ni domowe ciasto jab趾owe? Tak, pieczenie go w towarzystwie swojej ukochanej pociechy. A potem wsp鏊ne zjadanie kolejnego kawa貫czka domowego wypieku, a do ostatniego okruszka... Zapraszam Was na, to niezwykle szybkie i niezawodne ciasto jab趾owo-cynamonowe. Sprawdzi si idealnie do niedzielnej kawy lub herbaty. Spr鏏ujcie.

Jab趾owo-cynamonowe ciasto - szybkie i niezawodne. Idealny wypiek do niedzielnej kawy lub herbaty.

Jab趾owo-cynamonowe ciasto - szybkie i niezawodne. Idealny wypiek do niedzielnej kawy lub herbaty.

Sk豉dniki: (na keks闚k o wymiarach 31x12)

  • 4 jajka
  • 5 ma造ch jab貫k
  • 1/3 造瞠czki cynamonu
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy 8 g
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki m彗i pszennej
  • 4/5 szklanki oleju
  • cukier puder po posypania

Przygotowanie:

Jab趾a obieramy i kroimy w kostk (wielko嗆 dowolna). Przek豉damy do miski, posypujemy cynamonem. Mieszamy, aby cynamon pokry dok豉dnie ka盥y kawa貫k jab趾a. Odstawiamy na bok czas przygotowania ciasta.

Do miski wbijamy 4 ca貫 jajka, dodajemy cukier wanilinowy oraz szklank cukru kryszta, miksujemy. Nast瘼nie wlewamy olej, zn闚 dok豉dni miksujemy.

M彗 陰czymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do reszty sk豉dnik闚, miksuj帷 do po陰czenia sk豉dnik闚.

Na koniec do masy dodajemy cynamonowe kawa趾i jab貫k, mieszamy wszystko 造磬.

Ciasto przek豉damy do nat逝szczonej i obsypanej m彗 keks闚ki (u mnie o wymiarach 31x12).

Jab趾owo-cynamonowe ciasto - szybkie i niezawodne. Idealny wypiek do niedzielnej kawy lub herbaty.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 鈔odkowy poziom. Pieczemy oko這 40 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia mo瞠 si wyd逝篡 w zale積o軼i od soczysto軼i u篡tych jab貫k.

Po przestudzeniu ciasto opr鏀zamy cukrem pudrem.

Smacznego

* przepis ze starego, domowego zeszytu (zmodyfikowany o olej)

sobota, 15 sierpnia 2015

Lato, upa造... marz帷 o s這dko軼iach od razu przychodz mi na my郵 lody. Takie 豉kocie idealnie ch這dz i ciesz smakiem ka盥ego 豉sucha. Dlatego dzi zapraszam Was na przepis na najprostsze lody karmelowe. Wykonuje si je ekspresowo i w takim te tempie znikaj ;) Spr鏏ujcie.

Najprostsze lody karmelowe - bez maszynki, bez jajek

Sk豉dniki:

  • 500 ml 鄉ietanki krem闚ki 30% (zimna)
  • 200 ml s這dzonego karmelowego mleka skondensowanego (zimne)
  • ma豉 szczypta soli
  • opcjonalnie 2 造磬i rozdrobnionych orzech闚

Przygotowanie:

妃ietank wyjmujemy z lod闚ki. Ubijamy 鄉ietank 30% wraz z ma豉 szczypt soli. Nie ma konieczno軼i ubijania jej na sztywno, wystarczy, 瞠 "powi瘯szy" sw obj皻o嗆. Zmniejszamy moc miksera i powoli wlewamy skondensowane mleko karmelowe, ci庵le miksuj帷. Je郵i chcemy poda lody z jakimi dodatkami np. orzeszkami, nale篡 je teraz doda i ca陰 mieszank lekko przemiesza.

Tak przygotowan mieszank przelewamy do plastikowego pojemnika z zamkni璚iem i wk豉damy do zamra瘸lnika. Aby lody by造 bardziej puszyste doradzaj je podczas mro瞠nia przemiesza 2 razy.

Lody s gotowe po oko這 5-6 godzinach (czas mro瞠nia zale篡 od mocy zamra瘸lnika).

Smacznego

Akcja lodowa 2015Z dzie熤i i dla dzieci

wtorek, 04 sierpnia 2015

Ostatnio mia豉m straszn ochot na domowe pieczywo. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam smak 鈍ie篡ch wypiek闚. A w豉snor璚znie upieczone bu貫czki posmarowane domowymi konfiturami... po prostu czasem nie ma nic lepszego. Dlatego dzi zapraszam Was na pyszne, proste do zrobienia, pulchniutkie bu貫czki. S idealn propozycj na 郾iadanie lub letni piknik. A ich smak dodatkowo wzbogaca przyprawa do pieczenia chleba firmy Raflex, z kt鏎 mam okazj wsp馧pracowa. Spr鏏ujcie, bo warto. W kilka chwil mo積a wyczarowa wspania貫 domowe pieczywo.

Pulchniutkie bu貫czki - idealne na 郾iadanie lub piknik

Pulchniutkie bu貫czki - idealne na 郾iadanie lub piknik

Sk豉dniki: (przepis na 5 wi瘯szych lub 7-8 mniejszych bu貫czek)

  • 400 g m彗i pszennej
  • 2 造瞠czki suchych dro盥篡
  • 1 造瞠czka cukru
  • 3/4 szklanki mleka + 1 造磬a do posmarowania bu貫czek
  • 2 czubate 造瞠czki naturalnego serka homogenizowanego (u mnie serek 0% t逝szczu)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 造磬i mas豉
  • 3 造瞠czki przyprawy do pieczenia chleba Raflex

Przygotowanie:

Do garnka z grubszym dnem wlewamy mleko i dodajemy 2 造磬i mas豉. Podgrzewam na ma造m ogniu, a do rozpuszczenia mas豉, mieszaj帷. Zdejmujemy z ognia do lekkiego przestudzenia.

Do miski wsypujemy m彗, 2 造瞠czki dro盥篡, szczypt soli. Nast瘼nie wbijamy jajko oraz dodajemy 2 czubate 造瞠czki naturalnego serka homogenizowanego. Powoli wlewamy ciep貫 mleko po陰czone z mas貫m.

Ca這嗆 wyrabiamy r璚znie, a do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno spokojnie odchodzi od r彗, je郵i tak nie jest podsypujemy bardzo delikatnie m彗 (odrobina na d這) i dalej wyrabiamy.

Z ciasta formujemy kul i odk豉damy je do wyro郾i璚ia w misce przykrytej 軼iereczk lub tak jak ja w misce z zamkni璚iem. Czas wyrastania jest zale積y od warunk闚, ale trwa oko這 1 godzin.

Wyro郾i皻e ciasto ubijamy z 2-3 razy pi窷ci, a nast瘼nie tworzymy z niego gruby rulon. Tniemy na kawa趾i. Mo積a podzieli ciasto na r闚nie cz窷ci lub tak jak ja na mniejsze i wi瘯sze (robi r騜ne, gdy ka盥y z domownik闚 woli innej wielko軼i bu貫czk).

Pulchniutkie bu貫czki - przygotowanie

Z ka盥ej cz窷ci formujemy w d這niach kulk, kt鏎 nast瘼nie sp豉szczamy delikatnie na blacie (kszta速 bu貫czki). Tak przygotowane bu貫czki zostawiamy do wyro郾i璚ia przez 15-20 minut. Najlepiej po這篡 je od razu na wy這穎nej papierem do pieczenia blaszce.

Po tym czasie smarujemy z wierzchu ka盥 bu貫czk delikatnie mlekiem i posypujemy przypraw do pieczenia chleba.

Blach z bu趾ami wk豉damy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy oko這 20 minut, do 豉dnego zarumienienia bu貫k.

Podajemy przestudzone z ulubionymi dodatkami, np. z konfitur 郵iwkow.

Pulchniutkie bu貫czki - idealne na 郾iadanie lub piknik

Pulchniutkie bu貫czki - idealne na 郾iadanie lub piknik

Smacznego

* przepis w豉sny - powsta na zasadzie pr鏏 i b喚d闚

Uczta pod go造m niebemZ dzie熤i i dla dzieci

poniedzia貫k, 03 sierpnia 2015

Dzi zapraszam Was na prost, ale jak瞠 pyszn zielon propozycj obiadow. W sezonie po prostu nie mog si oprze cukinii. W kuchni mo積a z niej wyczarowa mn鏀two potraw. Jest naprawd wdzi璚znym i tanim sk豉dnikiem. Dzi zapraszam Was na szybkie i proste placuszki z cukinii z natk pietruszki. Jak dla mnie, to idealny i tani obiad, spr鏏ujcie.

Zapraszam r闚nie na: leczo z cukinii z kie豚as przyprawione w這skimi zio豉mi, sa豉tk z cukini i dresingiem z kefiru oraz dietetyczne danie z cukini.

Zielone placuszki z cukinii z natk pietruszki - prosto, a jak瞠 smacznie

Sk豉dniki: (ponad 20 ma造ch placuszk闚)

  • 1 cukinia (u mnie oko這 350 g)
  • 2 造磬i g瘰tej 鄉ietany 18% lub g瘰tego jogurtu
  • 4 czubate 造磬i m彗i pszennej
  • 2 ca貫 jajka
  • 1 造磬a posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli
  • pieprz do smaku
  • olej lub oliwa z oliwek do sma瞠nia

Przygotowanie:

Cukini 軼ieramy (je郵i m這da, wraz ze sk鏎k) na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do niej szczypt soli i odstawiamy na 5-10 minut. Je郵i nasza cukinia pu軼i du膨 ilo嗆 wody nale篡 j ods帷zy.

Do startej cukinii dodajemy ca貫 jajka, 2 造磬i 鄉ietany lub jogurtu i pieprz, mieszamy. Nast瘼nie dosypujemy m彗, zn闚 mieszamy do po陰czenia sk豉dnik闚. Na koniec dodajemy poszatkowan natk pietruszki, mieszamy delikatnie.

Na rozgrzan patelni z olejem k豉dziemy po 造盧e masy tworz帷 ma貫 placuszki. Placuszki sma篡my a oko這 2-3 minuty, a b璠 豉dnie rumiane. Nast瘼nie przewracamy na drug stron.

Placuszki z cukinii po 軼i庵ni璚iu z patelni ods帷zamy na r璚zniczku z nadmiaru t逝szczu.

Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. 鄉ietan, jogurtem lub innym sosem.

Zielone placuszki z cukinii z natk pietruszki - prosto, a jak瞠 smacznie

Smacznego

UWAGA!!! Zmiana adresu bloga. Zapraszam na NOW STRON

Codziennie nowa porcja smacznych inspiracji. Spotkajmy si pod nowym adresem http://slodkieokruszki.pl

Kontakt: matleen@gazeta.pl m.slodkieokruszki@gmail.com Nawi您anie wsp馧pracy

B璠zie mi niezmiernie mi這, je郵i zostawisz po sobie jaki 郵ad w postaci komentarza.

Prawa autorskie

Tre軼i i zdj璚ia zawarte na tym blogu s moj w豉sno軼i. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materia堯w w ca這軼i lub w cz窷ci bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, maj徠kowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.

Tu mnie znajdziecie:

blogi kulinarne

Tu mnie znajdziecie:

Katalog Smak闚 - Przepisy kulinarne na ka盥 okazj i wyszukiwarka przepis闚

Tu mnie znajdziecie:

rondel

Tu mnie znajdziecie:

Lista Blog闚 Kulinarnych

Tu mnie znajdziecie:

FlyB - Kulinaria

Tu mnie znajdziecie:

myTaste.pl

Tu mnie znajdziecie:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...