Bo tylko tyle zostaje, je郵i wk豉damy serce w to co przyrz康zamy. Gotujmy razem - smacznie, szybko, zdrowo, kolorowo ...

Wpisy z tagiem: wegetaria雟kie

pi徠ek, 13 maja 2016

Wegetaria雟kie leczo z cukini

Uwielbiam leczo. Gdy tylko zobaczy豉m pyszn cukini nie mog豉m si oprze, by go nie przygotowa. Dzi dziel si z Wami moim przepisem na leczo w wersji wegetaria雟kiej. Szybko, 豉two, smacznie i syc帷. Idealne na obiad. Spr鏏ujcie.

Wegetaria雟kie leczo z cukini (2)

Cho na zdj璚iu moje leczo podaj z bu趾, to ostatecznie zjad豉m je z pysznym chlebem kukurydzianym. Wegetaria雟kie leczo mo瞠cie poda r闚nie z ziemniakami, kasza itp.

Sk豉dniki:

  • 2 mniejsze zielone cukinie
  • 1 鄴速a papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2-3 造磬i oleju rzepakowego (u mnie Woj-len)
  • 1 puszka pomidor闚*
  • 1 造瞠czka papryki s這dkiej
  • 1/2 造瞠czki papryki ostrej
  • 1/2 造瞠czki czubrycy bia貫j
  • s鏊 i pieprz do smaku
  • opcjonalnie zielona pietruszka do podania

* pomidory ca貫 bez sk鏎ki 400 g waga netto

Przygotowanie:

Obie papryki kroj w do嗆 du膨 kostk. Cukinie (u mnie m這de, wi璚 nie trzeba ich obiera) kroj na kawa趾i podobnej wielko軼i.

Leczo - przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, podsma瘸my pokrojon w pi鏎ka lub drobniej cebulk. Nast瘼nie dodajemy pokrojone warzywa (cukinie i papryki). Ca這嗆 doprawiamy przyprawami (s這dka i ostra papryka oraz czubryca bia豉), mieszamy. Wszystko sma篡my na mniejszym ogniu oko這 10-15 minut (a papryki zmi瘯n), co jaki czas mieszaj帷.

Leczo - przygotowanie (2)

Nast瘼nie dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy potraw sol (delikatnie) i pieprzem. Nakrywamy nasz patelni pokrywk i dusimy wszystko 5-8 minut. Pod koniec duszenia pr鏏ujemy nasze leczo, opcjonalnie doprawiamy.

Leczo podajemy z ulubionymi dodatkami (chleb, kasze, ziemniaki itp.). Ja przed podaniem zawsze posypuje je odrobin zielonej pietruszki.

Wegetaria雟kie leczo z cukini (4)

Smacznego


pi徠ek, 04 marca 2016

Uwielbiam robi domowe pasty kanapkowa. Kilka sk豉dnik闚, a mo積a wyczarowa naprawd pyszne 郾iadanie lub kolacj. Dzi mam dla Was kolejny przepis na past kanapkow, tym razem wykorzysta豉m do jej przygotowania w璠zone tofu. Wystarczy odpowiednio doprawi, poda na zdrowym pieczywie (u mnie kukurydziano-gryczanym), a mo瞠my si cieszy nie tylko dobrymi, ale te i zdrowymi kanapkami. Spr鏏ujcie.

Pasta z w璠zonego tofu

Sk豉dniki:

Przygotowanie:

Do misy blendera z no瘸mi przek豉damy ca貫 tofu (ods帷zone z wody). Dodajemy szczypt bazylii, 造磬 oleju z pestek dyni, musztard, ca這嗆 przyprawiamy delikatnie pieprzem. Miksujemy do uzyskania pasty, pr鏏ujemy.

Pasta z w璠zonego tofu od Polsoja

Past smarujemy chrupkie pieczywo. Tak przygotowane zdrowe kanapki podajemy same lub z rzodkiewk i szczypiorkiem.

Pasta z w璠zonego tofu na kukurydziano-gryczanym pieczywie

Smacznego

wtorek, 02 lutego 2016

Czasem warto naprawd zdrowo zacz望 dzie. Dzi瘯i wsp馧pracy z Polsoja moja lod闚ka wzbogaci豉 si o niebanalne i naprawd warto軼iowe produkty. Ostatnio postanowi豉m wypr鏏owa vege pasty i... zakocha豉m si w jej smaku. Nawet m鎩 mi瘰o瞠rca stwierdzi, 瞠 pasta jest naprawd dobra. Tak瞠 zdecydowany sukces. Dzi zapraszam Was na szybkie i pyszne mini kanapeczki. Takie 郾iadanie w stylu vege dla ka盥ego. Dajmy czasem odpocz望 naszym brzuszkom od ci篹szych potraw, zw豉szcza przed zbli瘸j帷ym si T逝stym Czwartkiem.

A na deser polecam Wam waniliowo-jagodowy deser kremowy z tofu.

好iadanie w stylu vege. Mini kanapeczki z vege past w stylu francuskim i zielonymi dodatkami.

Sk豉dniki: (porcja na 1 osob)

Przygotowanie:

Na talerzu rozk豉damy li軼ie mini sa豉ty rzymskiej. 

Rogalika kroimy na mini kromeczki. Ka盥 smarujemy Vege Past w stylu francuskim.

Wierzch ka盥ej mini kromeczki posypujemy kie趾ami rzodkiewki. Tak przygotowane kromeczki uk豉damy na li軼iach sa豉ty.

Mini kanapeczki z vege past w stylu francuskim i zielonymi dodatkami.

Smacznego

pi徠ek, 22 stycznia 2016

Z dnia na dzie, z przepisu na przepis coraz bardziej smakuje mi tofu. I cho raczej nie zrezygnuj z tradycyjnych bia造ch ser闚, to ten zamiennik na sta貫 zago軼i w mojej kuchni. Bo warto od czasu do czasu si璕n望 po zdrowe tofu i wyczarowa z niego co pysznego. A wszystkich nie przekonanych zapraszam na pyszn i 豉tw zapiekan tofu owsiank z karobem. Naturalnie s這dko, ala serowo... po prostu pysznie. Ja dzi zjad豉m moj tofu wersj owsianki na kolacj, ale sprawdzi si r闚nie znakomicie na 郾iadanie. Spr鏏ujcie.

Zapiekana tofu owsianka z karobem

Sk豉dniki:

  • 5 造瞠k p豉tk闚 owsianych g鏎skich
  • 7 造瞠k mleka*
  • 1 造瞠czka miodu lipowego
  • 90 g naturalnegotufu pasteryzowanego Polsoja
  • 1 造磬a karobu (m帷zki z chleba 鈍i皻oja雟kiego)
  • 1/2 kiwi lub inny ulubiony owoc

* mleko ro郵inne np. sojowe lub inne

Przygotowanie:

Do miseczki wsypujemy p豉tki i zalewamy je mlekiem, mieszamy. Odstawiamy do nap璚znienia.

Nast瘼nie dodajemy rozdrobnione tofu. Dok豉dnie mieszamy je z p豉tkami. Na koniec dodajemy 造磬 karobu i mi鏚. Ca這嗆 mieszamy do po陰czenia sk豉dnik闚.

Tak przygotowan tofu owsiank przek豉damy do naczynka do zapiekania. Wk豉damy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy oko這 15-20 minut, w zale積o軼i od tego jak zwart owsiank chcemy uzyska. Ja zazwyczaj zapiekam oko這 16-17 minut, w闚czas moja tofu owsianka jest mi瘯ka.

Podajemy z plastrami kiwi lub innym ulubionym owocem.

Zapiekana tofu owsianka z karobem - pyszne i zdrowe 郾iadanie

Smacznego





niedziela, 10 stycznia 2016

Dzi mam dla Was pyszny, ale te i zdrowy kremowy deser waniliowy podany z jagodami. Co w nim takiego niezwyk貫go? G堯wny sk豉dnik :) Jeszcze kilka lat nawet nie pomy郵a豉bym, 瞠by spr鏏owa tofu. A teraz stwierdzam, 瞠 jest ono r闚nie dobrym sk豉dnikiem, jak te bardziej tradycyjne. Wystarczy odrobina kulinarnej wyobra幡i, kilka zdrowych dodatk闚 i... pyszny deser gotowy. Taki waniliowo-jagodowy deser kremowy z tofu mo瞠my zaserwowa ka盥emu, nie tylko wegetarianom. Spr鏏ujcie, a mo瞠 tak jak ja przekonacie si do s這dkiej wersji tofu.

Waniliowo-jagodowy deser kremowy z tofu. Porcja zdrowej s這dyczy.

Sk豉dniki: (na 2 porcje)

  • 250 g BIO tofu naturalne Polsoja
  • 1/2 szklanki mro穎nych jag鏚
  • 2-3 造磬i prawdziwego miodu
  • 3 1/2 造磬i 鈍ie穎 wyci郾i皻ego soku z cytryny
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 6 造瞠k mleka ro郵innego

Przygotowanie:

Tofu wyjmujemy z opakowania i ods帷zamy na papierowym r璚zniku. Rozdrabniamy widelcem, a nast瘼nie przek豉damy do misy blendera.

Do tofu dodajemy sok z cytryny, ziarenka z laski wanilii, mleko oraz mi鏚. Ilo嗆 miodu zale篡 od naszych upodoba smakowych. Ca這嗆 miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji.

Tak przygotowany krem z tofu przek豉damy do przygotowanych szklaneczek.

P馧 szklanki mro穎nych jag鏚 podgrzewamy w garnuszku, mieszaj帷 a do rozmro瞠nia i puszczenia przez owoce soku. Ciep貫 jagody przek豉damy na waniliowy krem z tofu.

Podajemy od razu lub przechowujemy w lod闚ce. Najlepiej smakuje po wymieszaniu obu warstw.

Waniliowo-jagodowy deser kremowy z tofu. Wsp馧praca z Polsoja

Smacznego





Moi drodzy,

zapewne ka盥y z Was s造sza o tofu lub innych produktach sojowych. Jednak, je郵i nie jeste軼ie wegetarianami pewnie nigdy nie pomy郵eli軼ie, aby kt鏎y z tych produkt闚 spr鏏owa. Przyznam Wam szczerze, 瞠 ja r闚nie jeszcze kilka lat temu my郵a豉m podobnie. "Z soi? Pewnie mi nie posmakuje." A jednak posmakowa這 :) Dzi瘯i uprzejmo軼i firmy "Polsoja", kt鏎a pierwsza w Polsce rozpocz窸a produkcj tofu i by豉 jednym z pierwszych popularyzator闚 篡wno軼i sojowej, te zdrowe produkty trafi造 na m鎩 st馧. Poza wspomnianym wcze郾iej tofu mog pozna r闚nie smaki innych zdrowych produkt闚, takich jak:

  • w璠lina sojowa z og鏎kiem
  • w璠lina sojowa z papryk
  • pasztet sojowy Classic
  • Vege Pasta Francuska
  • Kie豚aski Sojowe W璠zone
  • Por闚ki sojowe chili
  • Vege plastry cheddar
  • Vege plastry gouda

Polsoja - wsp馧praca

W ofercie firmy znajdziecie ponad 20 produkt闚 pe軟ych smaku i warto軼i pro-zdrowotnych. Wyroby s bogate w wysokowarto軼iowe bia趾o, maj minimaln zawarto嗆 cukr闚 i nasyconych kwas闚 t逝szczowych. Nie zawieraj cholesterolu i konserwant闚.

Zapraszam Was na stron i fanpag firmy w celu zapoznania si ze szczeg馧ow ofert:

Polsaja - logo, wsp馧praca

http://polsoja.com.pl/

https://www.facebook.com/polsoja/

Na blogu b璠 pojawia si zdrowe inspiracje z produktami "Polsoja". Ju dzi zapraszam Was na "Waniliowo-jagodowy deser kremowy z tofu". Pysznie i zdrowo :) Zach璚am do spr鏏owania.

鈔oda, 18 listopada 2015

Ostatnio bardzo cz瘰to robi sa豉tki wykorzystuj帷 mniej (dla mnie) typowe sk豉dniki. Dzi zapraszam Was na lekk sa豉tk z selerem naciowym, jab趾iem i rzodkiewk. Intryguj帷e po陰czenie smak闚 selera, rzodkiewki i s這dkiego jab趾a sprawdzi這 si idealnie. Spr鏏ujcie. Sa豉tka jest prosta w przygotowaniu i dostarczy Waszemu organizmowi mn鏀twa cennych witamin, tak niezb璠nych w okresie jesiennym, gdy pogoda nas nie rozpieszcza, a choroby "pukaj do drzwi".

Lekka sa豉tka z selerem naciowym, jab趾iem i rzodkiewk

Sk豉dniki:

  • 1 這dyga selera naciowego
  • 3 rzodkiewki
  • 2 ma貫 jab趾a (s這dkie i soczyste)
  • 1/2 造磬i kie趾闚 rzodkiewki
  • 2 czubate 造磬i jogurtu naturalnego (u mnie 1% t逝szczu)
  • s鏊 i pieprz do smaku

Przygotowanie:

υdyg selera naciowego kroimy w cienkie plasterki, je郵i miejscami jest grubsza przekrawamy jeszcze na p馧. Jab趾a obieramy i kroimy w kostk. Rzodkiewki r闚nie kroimy w kostk. Tak przygotowane sk豉dniki sa豉tki umieszczamy w misce.

Do miski pe軟ej sk豉dnik闚 dodajemy 2 czubate 造磬i jogurtu naturalnego i przyprawy*, ca這嗆 dok豉dnie mieszamy. Na koniec dodajemy 1/2 造磬i kie趾闚 rzodkiewki, mieszamy.

*Najpierw doprawiamy delikatnie, po wymieszaniu sa豉tki pr鏏ujemy i opcjonalnie dodajemy pieprzu lub/i soli.

Podajemy. Sa豉tk jemy sam lub jako dodatek do da.

Lekka sa豉tka z selerem naciowym, jab趾iem i rzodkiewk

Smacznego

Menu dla diabetyka Proste sur闚ki - jesie 2015

Sa豉tki na jesienne wieczoryJesie pe軟a warzywKuchnia wegetaria雟ka i wega雟ka

sobota, 17 pa寮ziernika 2015

Podaj帷 sma穎ne potrawy na moim stole zawsze go軼i jaka zielona i zdrowa sa豉tka. W ko鎍u w menu nie mo瞠 zabrakn望 pysznych warzyw. Zapraszam Was na zielon sa豉tk z kie趾ami. Szybko, zdrowo i smacznie. Spr鏏ujcie.

Zielona sa豉tka z kie趾ami - szybka i zdrowa

Sk豉dniki:

  • 1/2 g堯wki sa豉ty
  • 1 1/2 造磬i posiekanego szczypiorku
  • 2 造磬i kie趾闚 rzodkiewki
  • zielony og鏎ek (oko這 5 cm)
  • szczypta suszonej bazylii
  • s鏊 i pieprz do smaku
  • 2 - 2 1/2 造磬i naturalnego jogurtu

Przygotowanie:

Obranego og鏎ka tniemy na cienkie plasterki, przek豉damy do miski. Dodajemy op逝kan i porwan drobno sa豉t, kie趾i rzodkiewki i szczypiorek. Mieszamy wst瘼nie.

Nast瘼nie dodajemy 2 造磬i jogurtu naturalnego, szczypt bazylii i wst瘼nie doprawiamy ca這嗆 sol i pieprzem. Mieszamy, pr鏏ujemy. Opcjonalnie dodajemy wi璚ej przypraw lub jogurtu.

Tak przygotowan sa豉tk odstawiamy na kilka minut w celu przegryzienia smak闚. W tym czasie przygotowujemy obiad.

Taka sa豉tka sprawdza si najlepiej jako dodatek do frytek, kotlet闚 mielonych lub innych sma穎nych da. Cho smakuje r闚nie dobrze samodzielnie np. na lekk kolacj.

Smacznego

czwartek, 06 sierpnia 2015

Lato w pe軟i, wysokie temperatury, stragany pe軟e zielonych, 鈍ie篡ch warzyw... dlatego na moim stole nie mo瞠 zabrakn望 pysznej, zdrowej sa豉tki. Ostatnio po d逝gim spacerze postanowi豉m na kolacj zrobi co lekkiego. Kilka pysznych, 鈍ie篡ch sk豉dnik闚, zdrowe ziarenka, przyprawy... tak powsta這 danie, kt鏎e zjad豉m z wielkim apetytem. Zapraszam Was na letni sa豉tk z musztardowo-jogurtowym dresingiem i chrupi帷ymi ziarenkami. Zdrowo, lekko, a do tego do嗆 oryginalnie. Spr鏏ujcie.

Letnia sa豉tka z musztardowo-jogurtowym dresingiem i chrupi帷ymi ziarenkami

... pyszna, lekka, letnia propozycja sa豉tkowa. Idealna na kolacj.

Sk豉dniki:

Baza sa豉tki:

  • 2 mniejsze pomidory (najlepiej malin闚ki)
  • 2 rzodkiewki
  • 1 og鏎ek gruntowy
  • kilka listk闚 鈍ie瞠j natki pietruszki
  • 2 gar軼ie sa豉ty
  • 2 造瞠czki pestek dyni
  • 1 造瞠czka s這necznika
  • 1/2 造瞠czki siemienia lnianego
  • 1/3 造瞠czki sezamu
  • 1/3 造瞠czki czarnuszki
  • szczypta kminku

Dresing musztardowo-jogurtowy:

  • 60 g naturalnego jogurtu typu greckiego
  • 1/2 造瞠czki musztardy sto這wej
  • przyprawy w這skie w m造nku
  • s鏊 i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W miseczce 陰czymy ze sob nasiona s這necznika, siemienia lnianego, sezamu, czarnuszki ze szczypt kminku (oko這 1/4 造瞠czki). 

Sa豉t p逝czemy i rwiemy, wk豉damy do wi瘯szej miski. Dodajemy pokrojon w plastry i przeci皻 na po堯wki lub 獞iartki rzodkiewk oraz obranego i poci皻ego w podobny spos鏏 og鏎ka. Nast瘼nie dodajemy pokrojone w 獞iartki pomidory, oko這 1 造瞠czki listk闚 zielonej pietruszki i pestki dyni. Na koniec dodajemy po這w wcze郾iej przygotowanej mieszanki ziarenek, ostro積ie mieszamy ca陰 sa豉tk.

Przygotowujemy dresing - mieszamy jogurt typu greckiego z musztard. Dodajemy przyprawy w這skie (u mnie 2 przekr璚enia m造nka), szczypt soli i pieprzu, pr鏏ujemy.

Sa豉tk wyk豉damy na talerz lub inne naczynie, w kt鏎ym zamierzamy j poda. Polewamy j dresingiem (w dowolnej ilo軼i). Nast瘼nie wierzch ca貫j sa豉tki posypujemy pozosta陰 cz窷ci mieszanki nasionek.

Odk豉damy sa豉tk na kilka chwil w celu "przegryzienia si smak闚". Podajemy.

Smacznego

Uczta pod go造m niebem

niedziela, 19 lipca 2015

Latem na moim stole nie mo瞠 zabrakn望 owoc闚 i orze德iaj帷ych smak闚. Dlatego cz瘰to robi r騜ne, proste desery, kt鏎e mog zabra ze sob wieczorem do ulubionego filmu lub ksi捫ki. Taki zdrowy, ch這dny i orze德iaj帷y "towarzysz" jest idealnym zwie鎍zeniem ci篹kiego dnia. Zapraszam i Was na taki truskawkowy pucharek pod cytrynowo-serow chmurk z nut orze德iaj帷ej mi皻y.

Truskawkowy pucharek pod cytrynowo-serow chmurk z nut orze德iaj帷ej mi皻y

Sk豉dniki: (1 du瘸 lub 2 mniejsze porcje)

  • 1 jogurt naturalny 180 g
  • oko這 1 szklanki truskawek
  • 1/2 cytryny
  • 3-4 listki 鈍ie瞠j mi皻y + do dekoracji
  • 5 造瞠czek naturalnego serka homogenizowanego 0%
  • opcjonalnie mi鏚 do smaku (ja pomin窸am)

Przygotowanie:

Truskawki i jogurt umieszczamy w misie blendera, miksujemy. Przek豉damy do przygotowanego pucharka lub szklaneczek.

Do misy blendera (lub miseczki, je郵i wolimy u篡 r璚zny blender) przek豉damy serek homogenizowany. Dodajemy sok wyci郾i皻y z 1/2 cytryny oraz 3-4 listki 鈍ie瞠j mi皻y. Wszystko kr鏒ko miksujemy. Przek豉damy delikatnie 造瞠czk na wierz truskawkowej warstwy.

Je郵i wolimy s這dsze smaki mo瞠my odrobin dos這dzi miodem obie lub jedn z warstw (ja pomin窸am - naturalna s這dycz truskawek z serowo-cytrynow chmurk idealnie si uzupe軟iaj).

Pucharek podajemy sch這dzony i przyozdobiony listkami 鈍ie瞠j mi皻y.

Smacznego

Lekkie i szybkie dania na upalne dniZ dzie熤i i dla dzieci

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5

UWAGA!!! Zmiana adresu bloga. Zapraszam na NOW STRON

Codziennie nowa porcja smacznych inspiracji. Spotkajmy si pod nowym adresem http://slodkieokruszki.pl

Kontakt: matleen@gazeta.pl m.slodkieokruszki@gmail.com Nawi您anie wsp馧pracy

B璠zie mi niezmiernie mi這, je郵i zostawisz po sobie jaki 郵ad w postaci komentarza.

Prawa autorskie

Tre軼i i zdj璚ia zawarte na tym blogu s moj w豉sno軼i. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materia堯w w ca這軼i lub w cz窷ci bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, maj徠kowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.

Tu mnie znajdziecie:

blogi kulinarne

Tu mnie znajdziecie:

Katalog Smak闚 - Przepisy kulinarne na ka盥 okazj i wyszukiwarka przepis闚

Tu mnie znajdziecie:

rondel

Tu mnie znajdziecie:

Lista Blog闚 Kulinarnych

Tu mnie znajdziecie:

FlyB - Kulinaria

Tu mnie znajdziecie:

myTaste.pl

Tu mnie znajdziecie:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...