Bo tylko tyle zostaje, je郵i wk豉damy serce w to co przyrz康zamy. Gotujmy razem - smacznie, szybko, zdrowo, kolorowo ...
pi徠ek, 30 stycznia 2015

Czasami nie wyobra瘸m sobie 郾iadania bez kromeczki z d瞠mem truskawkowym. Ale nie chodzi mi tu o ten kupiony w pobliskim sklepie, ale o prawdziwy domowy d瞠m zrobiony w豉snor璚znie z pi瘯nych, dojrza造ch owoc闚. Ten d瞠m nie tylko cieszy moje podniebienie, ale i wzrok swoim wyrazistym kolorem.

Dzi wyci庵ni皻y zosta z lod闚ki niestety ju ostatni s這iczek truskawkowego d瞠mu. Cz窷 tej truskawkowej s這dyczy umili這 moje 郾iadania, a reszt wykorzystam do t逝stoczwartkowych wypiek闚.

d瞠m truskawkowy

Sk豉dniki:

  • 1 kilogram truskawek
  • 2 szklanki cukru (je郵i wolicie s這dszy d瞠m mo瞠cie doda wi璚ej)
  • sok z 2 cytryn

Przygotowanie:

Umyte truskawki kroimy na mniejsze cz窷ci (獞iartki). Wrzucamy do garnka z grubszym dnem. Zasypujemy cukrem, dodajemy wyci郾i皻y sok z cytryn. Odstawiamy garnek na oko這 1 godzin, aby truskawki pu軼i造 sok. Nast瘼nie stawiamy garnek na 鈔ednim gazie i gotujemy oko這 40 minut (w zale積o軼i od tego jak g瘰ty chcemy mie d瞠m). W czasie gotowania cz瘰to mieszamy. Pod koniec gotowania zbieramy z g鏎y szumowin. Gotowy d瞠m mo積a wk豉da do s這ik闚.

D瞠m przyrz康zam tzw. babcin metod, czyli bez sztucznych zag瘰zczaczy.

Smacznego

czwartek, 29 stycznia 2015

Muffiny, czyli ma貫 i szybkie babeczki. Obecnie chyba ka盥y je ju zna. Od podstawowych, prostych, a po wyrafinowane niczym ma貫 torty. Ja dzi prezentuj moje pierwsze muffinki. Tak, tak pierwsze. Dawno temu dosta豉m ten przepis do jednej z kole瘸nek. Wybaczy mi musicie, ale ju nie pami皻am dok豉dnie od kt鏎ej. I mimo, 瞠 teraz robi wiele r騜nych wersji tych znakomitych babeczek, do pierwszej z nich wracam bardzo cz瘰to. Babeczki robi si szybko i przyjemnie. A co najwa積iejsze obecnie robi je z moim ma造m, kochanym pomocnikiem. Wi璚 ich przygotowanie dostarcza mi bardzo wiele rado軼i. Odrobina wysi趾u, mn鏀two mi這軼i i rado軼i = zadziwiaj帷o smaczny efekt ;)

babeczki z truskawkami

Sk豉dniki: Na oko這 12 sztuk babeczek

  • 2 szklanki m彗i pszennej
  • 1 造磬a proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 造瞠czka soli
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 6 truskawek

Przygotowanie:

Najpierw 陰czymy suche sk豉dniki, mokre osobno. Potem 陰czymy wszystko. Rozlewamy do foremek (papilotek) na muffiny. Zape軟iamy ciastem oko這 3/4 foremki. Do ka盥ej formy wk豉damy pokrojone truskawki. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego


sobota, 24 stycznia 2015

Cz瘰to podstawow spraw, kt鏎a wp造wa na przyrz康zenie dania w danym dniu jest jego prostota, oczywi軼ie smak, ale i dost瘼no嗆 sk豉dnik闚. Ostatnio na talerzach go軼i這 mi瘰o, zupy, wi璚... tym razem co ziemniaczanego i s這dkiego, aby zadowoli gusta r闚nie m這dszego domownika. Z ma貫go talerzyka obiad znik w bardzo szybkim tempie. A pusty talerz i u鄉iech na twarzy, to najlepsza ocena i nagroda dla gotuj帷ego.

knedle

Sk豉dniki:

  • oko這 15 鈔ednich ziemniak闚
  • 1 szklanka m彗i pszennej
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 250 g bia貫go sera (u mnie p馧t逝sty)
  • 2 造瞠czki cukru
  • 3 造瞠czki cukru waniliowego

Do polania: mas這, bu趾a tarta, cukier.

Przygotowanie:

Obieramy ziemniaki, gotujemy. Ugotowane, lekko przestygni皻e ziemniaki ugniatamy t逝czkiem. Nast瘼nie dodajemy 1 szklank m彗i zwyk貫j, 2 造磬i m彗i ziemniaczanej, jajka oraz szczypt soli. Wszystko mieszamy (ja robi to r璚znie). W osobnej misce przygotowujemy nadzienie serowe. Bia造 ser, cukier kryszta i cukier waniliowy 陰czymy widelcem. Podsypujemy delikatnie stolnic m彗. Nabieramy w r瘯 kawa趾i ciasta ziemniaczanego (tyle aby powsta豉 z tego po膨danej przez nas wielko軼i kulka). Rozp豉szczamy delikatnie na opr鏀zonym m彗 blacie. Wk豉damy na 鈔odek mas serow. Zawijamy brzegi i toczymy kulk. Analogicznie post瘼ujemy z ca造m ciastem. Przygotowane knedle wrzucamy do gotuj帷ej si (osolonej lekko) wody. Wyjmujemy 造磬 cedzakow. Podajemy polane np. bu趾 tart z cukrem lub w inny ulubiony spos鏏.

Smacznego

pi徠ek, 23 stycznia 2015

Nic tak dobrze nie zaspokaja g這du jak dr鏏. Bynajmniej tak opini daje si wsz璠zie s造sze. Dlatego cz瘰to w naszych domach w porze obiadu pojawiaj si propozycje z drobiem w roli g堯wnej. Dzi i ja proponuj Wam jedn z nich - pier z kurczaka z piekarnika z 鄴速ym serem i przyprawami. Jest o wiele zdrowsza i bardziej soczysta ni zazwyczaj podawane kotlety w panierce. Pier przyrz康zamy w folii do pieczenia bez dodatku t逝szczu. Je郵i chcemy wersj bardziej dietetyczn proponuj nie dodawa sera. A danie poda z ulubion zdrow sur闚k np. z marchewki.

pier z kurczaka

Sk豉dniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 1/2 造瞠czki mielonej s這dkiej papryki
  • 1 1/2 造瞠czki bazylii
  • 3 造磬i startego 鄴速ego serca (np. morski)
  • sok z 1/2 cytryny
  • folia do pieczenia

Przygotowanie:

Przygotowane kawa趾i z piersi kurczaka nacieramy delikatnie s這dk papryk i bazyli. Wk豉damy do folii do pieczenia u這穎nej na blasze z piekarnika. Skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny. Uwaga zamkni皻 foli nale篡 poprzebija w kilku miejscach np. wyka豉czk. Pieczemy oko這 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Po wyci庵ni璚iu jeszcze ciep貫 kawa趾i mi瘰a posypujemy startym 鄴速ym serem (np. morskim). W wersji dietetycznej nie dodajemy sera. Ca這嗆 podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie wersja nie dietetyczne z domowymi frytkami.

Smacznego

鈔oda, 21 stycznia 2015

Pami皻acie ksi捫k "Karolcia" Marii K.? Ma豉 dziewczynka szuka magicznego niebieskiego koralika. Kocha豉m t ksi捫k. By豉 to pierwsza ksi捫ka z dzieci雟twa, do kt鏎ej potrafi豉m wraca wielokrotnie. Przypomnia豉m sobie o niej ostatnio, gdy spaceruj帷 mi璠zy straganami szuka豉m moich "magicznych niebieskich koralik闚". A w ko鎍u uda這 si... na jednym ze stragan闚 widnia造 te pi瘯ne, ma貫 kuleczki - bor闚ki. Z tych cudownych maluszk闚 mo積a wyczarowa w kuchni wiele smako造k闚. Dzi co prostego, z wygl康u niedba貫go, ale (jak stwierdzili kosztuj帷y deser) w smaku pysznego. Zapraszam do spr鏏owania s這dko-s這nego bor闚kowego deseru.

jagodowa inspiracja

Sk豉dniki:

  • 4 szklanki mleka
  • 5 造瞠czki cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 造磬i cukru pudru
  • 1 1/2 paczki s這nych krakers闚
  • 5 jajek
  • 5 1/2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 5 造瞠k m彗i pszennej
  • 125 g bor闚ek

Przygotowanie:

Umyte bor闚ki gotujemy przez chwil z cukrem pudrem (po rozpuszczeniu cukru jeszcze z 304 minuty). Do garnka (najlepiej z grubym dnem) wlewamy 3 szklanki mleka, dodajemy do tego 3/4 szklanki cukru i cukier waniliowy. Zagotowujemy. W misce pozosta貫 mleko (1 szklanka) miksujemy z jajkami i m彗. Po czym dodajemy wcze郾iej przygotowane bor闚ki. I wszystko razem ponownie miksujemy (ja u篡wam do tego blendera). Gdy mleko z cukrem ju si zagotuje, zestawiamy garnek z palnika i wlewamy mas bor闚kow ca造 czas energicznie mieszaj帷. Z powrotem stawiamy garnek na palniku i ponownie gotujemy, a masa zg瘰tnieje (konsystencja budyniu).

Gotow mas bor闚kow wyk豉damy na blach ze spodem z krakers闚. Rozprowadzamy 造磬 i przykrywamy krakersami (pokruszonymi niedbale w r瘯ach). Gdy ju ostygnie, posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy nasz deser do lod闚ki na noc.

Deser przek豉damy do puchark闚. S這dki smak masy bor闚kowej idealnie komponuje si z kawa趾ami s這nych krakers闚.

Smacznego

poniedzia貫k, 19 stycznia 2015

Ca豉 rodzina przy stole, wspania豉 wo domowego pieczywa unosz帷a si w powietrzu, maselniczka pe軟a pysznego mas豉 i... ta jeszcze lekko ciep豉 kromka domowego chleba rozp造waj帷a si w ustach. Czy mo瞠 by co lepszego?

Zapraszam Was do spr鏏owania pszennego pe軟oziarnistego chleba. Robi si go szybko, a efekt jest zaskakuj帷o dobry. Przepis powsta w mojej g這wie, kt鏎ego dnia, gdy niespodziewani go軼ie stali ju praktycznie za drzwiami, by這 鈍i皻o (,a wi璚 wszystkie sklepy w najbli窺zej okolicy pozamykane), a ja nie mia豉m w domu ju zbyt wiele pieczywa. Wyci庵n窸am, wi璚 na blat wszystkie sk豉dniki jakie posiada豉m w闚czas w domu i stworzy豉m ten chlebek (oraz wiele innych smako造k闚 - przystawki, s這dko軼i).

chleb pe軟oziarnisty pszenny

I zn闚 nie wytrzyma豉m... Wiem, wiem nie powinno si je嗆 ciep貫go chleba, ale... to rozp造waj帷e si mas這 na 鈍ie篡m pieczywie, to uczta dla mojego podniebienia.

chleb z mas貫m

Sk豉dniki:

  • dro盥瞠 instant 8 g
  • 3 造磬i cukru
  • 2 szklanki ciep貫j wody
  • 3 造瞠czki soli
  • 4 szklanki m彗i pszennej pe軟oziarnistej
  • 3 szklanki m彗i pszennej "zwyk貫j"
  • 4 造磬i roztopionego mas豉

Pozosta貫 sk豉dniki: Oko這 2 造磬i roztopionego mas豉 do posmarowania wierzchu chleb闚. Odrobina wody do "podlania" r彗 podczas wyrabiania ciasta. M彗a do posypania stolnicy i chleb闚 przed w這瞠niem do piekarnika.

Przygotowanie:

Do miski wlewamy 2 szklanki ciep貫j (nie gor帷ej) wody. Wsypujemy cukier i dro盥瞠. Mieszamy a dro盥瞠 si rozpuszcz. Zostawiamy zaczyn na oko這 5-10 minut, a zacznie pracowa (pojawi si b帳elki na powierzchni). W osobnej misce mieszamy s鏊, przesian (!) m彗 pszenn pe軟oziarnist, m彗 pszenn "zwyk陰". Dodajemy do suchych sk豉dnik闚 roztopione mas這 i dro盥穎wy zaczyn. Mieszamy wszystkie sk豉dniki powoli drewnian 造磬 (od bok闚 do 鈔odka miski). Nast瘼nie zagniatamy (w razie potrzeby "podlewamy" d這nie wod) ciasto oko這 5 minut r瘯ami, do momentu, a b璠zie odchodzi od d這ni. Ciasto formujemy w kul, wk豉damy do miski uprzednio podsypanej lekko m彗, przykrywamy 軼iereczk i odstawiamy w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia (potrzebny czas to oko這 1,5 godziny). Wyro郾i皻e ciasto chwil wyrabiamy w celu odgazowania. Dzielimy na dwie r闚ne cz窷ci (ja z przygotowanego ciasta formuj dwa mniejsze chlebki, mo積a przygotowa jeden wi瘯szy). Formujemy kszta速 bochenka. Uk豉damy na papierze do pieczenia. Przykrywamy 軼iereczk i odczekujemy oko這 10-15 minut a bochenki podrosn. Wyro郾i皻e ciasto smarujemy z wierzchu roztopionym mas貫m i posypujemy lekko m彗. Mo積a lekko naci望 wierzch bochenk闚 ostrym no瞠m. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Wk豉damy blach z bochenkami i od razu zmniejszamy do 200 stopni. Pieczemy oko這 25-30 minut, a sk鏎ka na bochenkach zrobi si br您owa. Chleb studzimy na kratce. Gdy ostygnie 豉two si go kroi. Cho ja nigdy nie potrafi wytrwa i zjadam pierwsz kromk jeszcze ciep陰. Przechowujemy w chlebaku, najlepiej owini皻e papierem.


Smacznego

niedziela, 18 stycznia 2015

Kocham truskawki. Ich przepi瘯ny kolor i niepowtarzalny smak s uczt dla mojego podniebienia. Niestety sezon na ten wyj徠kowy owoc si sko鎍zy... Na szcz窷cie w moim zamra瘸lniku schowa豉m kilka woreczk闚 truskawek, aby m鏂 od czasu do czasu delektowa si ich smakiem.

Na zako鎍zenie dnia przygotowa豉m rozp造waj帷y si w ustach deser z moimi ukochanymi owocami. Truskawkowy shake z kokosowo-czekoladow nutk zawsze wywo逝je u鄉iech na mojej twarzy.

shake truskawkowy

Sk豉dniki:

  • oko這 15 鈔ednich mro穎nych truskawek (lub 鈍ie篡ch + 2-3 kostki lodu)
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 3 造瞠czki wi鏎k闚 kokosowych (plus do posypania gotowych puchark闚)
  • 4 kosteczki gorzkiej czekolady 70%
  • opcjonalnie 4 造瞠czki cukru (je郵i truskawki nie s zbyt s這dkie lub wolisz s這dsze desery)

Przygotowanie:

Lekko rozmro穎ne truskawki (鈍ie瞠 z 2-3 kostkami lodu) wrzucamy do blendera z dobrymi ostrzami. Dodajemy 150 g jogurtu naturalnego, 3 造瞠czki wi鏎k闚 kokosowych oraz 4 kostki startej (na drobnych oczkach) gorzkiej czekolady. Je瞠li wolisz s這dsze desery lub twoje truskawki nie s a tak naturalnie s這dkie jak moje - dodaj oko這 4 造瞠czek cukru. Ja preferuj zdrowy shake bez dodatk闚 s這dz帷ych, nie licz帷 oczywi軼ie czekolady. Wszystkie sk豉dniki miksujemy w blenderze. Przelewamy do kieliszk闚 i posypujemy z wierzchu odrobin kokosu.

Smacznego

W lod闚ce kawa貫k bia貫go sera, w koszyku par ziemniak闚, a zegar na 軼ianie wskazuje, 瞠 nied逝go czas na obiad. Chwila zastanowienia i ... robi leniwe kopytka.

leniwe kopytka

Sk豉dniki:

  • 6 鈔ednich ziemniak闚
  • 1 jajko
  • m彗a pszenna
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 250 g sera p馧t逝stego
  • s鏊 do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Gdy ostygn obieramy i wrzucamy do miski. Ugniatamy razem z serem. Ziemniaczano-serow mas uklepujemy w misce, tak aby powierzchnia by豉 r闚na. Dzielimy mas za pomoc no瘸 na cztery r闚ne cz窷ci - jedn 獞iartk masy wyjmujemy i w tak powsta貫 puste miejsce wsypujemy dwie 造磬i m彗i ziemniaczanej i reszt m彗i pszennej w takiej ilo軼i, aby powierzchnia masy ziemniaczano-serowej zr闚na豉 si z powierzchni m彗i. Do miski wk豉damy uprzednio wyj皻 獞iartk masy ziemniaczano-serowej, wbijamy jedno jajko, dodajemy soli. Wyrabiamy ca這嗆 na jednolite ciasto. Podsypujemy blat m彗. Robimy wa貫czki (grubo軼i palca), lekko je sp豉szczamy i tniemy na uko郾e kawa趾i. Wrzucamy na gotuj帷 si wod. Gotowa ok. 2-3 minuty do chwili wyp造ni璚ia. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie wyst瘼uj g堯wnie na s這dko.

Smacznego

pi徠ek, 16 stycznia 2015

Jajka - nieodzowny element mojej kuchni. Wyst瘼uj w wi瘯szo軼i przepis闚, goszcz te cz瘰to na moim stole solo w wersji sadzonej, ugotowane na mi瘯ko i wielu innych. Jaki czas temu przypomnia豉m sobie, 瞠 mo積a z nich r闚nie zrobi past. Pami皻am j bardzo dobrze z dzieci雟twa. Uwielbia豉m je嗆 z ni kanapki. Niestety tradycyjna wersja jest do嗆 "ci篹ka", wi璚 wpad豉m na pomys, 瞠by j troch "odchudzi". Wysz這 r闚nie smacznie.

pastajajeczna

Sk豉dniki:

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 kubeczka serka homogenizowanego naturalnego 0% t逝szczu
  • szczypiorek
  • s鏊 i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Po ugotowaniu i obraniu jajka rozdrobni na ma貫 kawa趾i. Doda 1/2 kubeczka serka homogenizowanego naturalnego, posiekany szczypiorek, s鏊 i pieprz do smaku. Wszystko razem delikatnie wymiesza. Najlepiej smakuje na 鈍ie篡m domowym chlebku.

Smacznego

wtorek, 13 stycznia 2015

Gdy za oknem zamiast pi瘯nej bieli zimy moim oczom ukazuje si szaro嗆 dnia staj si ospa豉, zm璚zona... Co zrobi by zn闚 wr鏂i dobry nastr鎩? Mam na to zazwyczaj dwa sposoby. Jednym z nich jest ciep豉 herbatka i oczywi軼ie co s這dkiego. Dzi ze wzgl璠u na brak czasu potrzebowa豉m czarowa co szybkiego i prostego. Wyb鏎 pad na biszkopciki w dw鏂h ods這nach. Jedna bardziej klasyczna - waniliowa, druga o wiele s這dsza - czekoladowa. Czy mi si uda造? No c騜 w domu mam najlepszego krytyka pod s這鎍em - "mamo jeszcze mniam mniam". Te s這wa s dla mnie najwi瘯szym komplementem.

Biszkopty

Sk豉dniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl. m彗i pszennej
  • 3 造瞠czki cukru waniliowego
  • 3 "paski" czekolady

Przygotowanie:

Wszystkie sk豉dniki miksujemy ze sob w podanej kolejno軼i. Jajka ubijamy z cukrem, nast瘼nie wsypujemy m彗 i cukier waniliowy. Do po這wy, tak powsta貫go g瘰tego kremu dodajemy rozpuszczon czekolad. Czekolad rozpuszczamy w k徙ieli wodnej b康 mikrofal闚ce. Nie rozpuszczam czekolady "do ko鎍a", gdy chc aby zosta造 w niej ma貫 czekoladowe grudki, kt鏎e p騧niej rozpuszczaj si w ustach.

Blach wyk豉damy papierem do pieczenia. ㄊ磬 nak豉damy niewielkie ilo軼i ciasta, zachowuj帷 odst瘼y. Nie trzeba zbyt dok豉dnie nak豉da ciasta, gdy 豉dnie si rozejdzie podczas pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 14 min a biszkopty si zarumieni. Po wyci庵ni璚iu z piekarnika studzimy na kratce.

Smacznego


 
1 , 2

UWAGA!!! Zmiana adresu bloga. Zapraszam na NOW STRON

Codziennie nowa porcja smacznych inspiracji. Spotkajmy si pod nowym adresem http://slodkieokruszki.pl

Kontakt: matleen@gazeta.pl m.slodkieokruszki@gmail.com Nawi您anie wsp馧pracy

B璠zie mi niezmiernie mi這, je郵i zostawisz po sobie jaki 郵ad w postaci komentarza.

Prawa autorskie

Tre軼i i zdj璚ia zawarte na tym blogu s moj w豉sno軼i. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materia堯w w ca這軼i lub w cz窷ci bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, maj徠kowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.

Tu mnie znajdziecie:

blogi kulinarne

Tu mnie znajdziecie:

Katalog Smak闚 - Przepisy kulinarne na ka盥 okazj i wyszukiwarka przepis闚

Tu mnie znajdziecie:

rondel

Tu mnie znajdziecie:

Lista Blog闚 Kulinarnych

Tu mnie znajdziecie:

FlyB - Kulinaria

Tu mnie znajdziecie:

myTaste.pl

Tu mnie znajdziecie:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...