Bo tylko tyle zostaje, je郵i wk豉damy serce w to co przyrz康zamy. Gotujmy razem - smacznie, szybko, zdrowo, kolorowo ...

Przek御ki, przystawki

poniedzia貫k, 16 maja 2016

Uwielbiam pieczarki. S nie tylko doskona造m dodatkiem do pizzy, zapiekanek czy sos闚. Te pyszne grzyby mo瞠cie poda r闚nie jako samodzielne danie. Dzi zapraszam Was na pieczarki w delikatnym cie軼ie z pomidorow nut. Przygotowanie jest naprawd proste i szybkie. Pieczarki w cie軼ie sprawdz si doskonale jako przek御ka na przyj璚iu, samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Spr鏏ujcie. Pieczarki w delikatnym cie軼ie z pomidorow nut najlepiej smakuj w towarzystwie ketchupu lub ulubionego sosu, np. czosnkowego.

Pieczarki w delikatnym cie軼ie z pomidorow nut

Sk豉dniki: (na 15-16 ma造ch pieczarek)

  • 15-16 ma造ch pieczarek
  • 1/2 szklanki m彗i pszennej
  • 3 造磬i m彗i kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 造磬i ketchupu (u mnie ketchup Extra Kielecki 豉godny)
  • 1 ma貫 jajko
  • s鏊 i pieprz do smaku
  • opcjonalnie do podania zielona pietruszka

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko i ca這嗆 dok豉dnie mieszamy. Nast瘼nie dodajemy obie m彗i, ketchup i przyprawy (doprawiamy jak panierk na kotlety), zn闚 wszystko mieszamy.

Pieczarki (same kapelusze) obieramy i maczamy w cie軼ie. Wyci庵amy (np. za pomoc 造磬i sto這wej) i uk豉damy na rozgrzanym t逝szczu. Pieczarki sma篡my z obu stron na z這to.

Pieczarki w delikatnym cie軼ie z pomidorow nut - przygotowanie

Ods帷zamy z t逝szczu na papierze i podajemy.

Propozycja podania:

Pieczarki w cie軼ie posypujemy zielon pietruszk i podajemy w towarzystwie ketchupu lub sosu czosnkowego.

Pieczarki w delikatnym cie軼ie z pomidorow nut (2)

Smacznego



sobota, 13 lutego 2016

Czasem mam nieodpart ochot co pochrupa. Chyba ka盥emu si to zdarza ;) Ale co zrobi, gdy w domu w豉軼iwie nic nie ma? Przyrz康zi co samemu. Kilka chwil, troszk przypraw, lekko suche placki tortilli, kt鏎e mia造 ju p鎩嗆 "w zapomnienie" i... szybkie domowe chipsy paprykowe gotowe. A zadowolona rodzinka zajmuje si... chrupaniem.

Szybkie domowe chipsy paprykowe

Szybkie domowe chipsy paprykowe (z tortilli)

Sk豉dniki:

  • 2 1/2 造磬i oliwy z oliwek lub oleju
  • 2 造瞠czki s這dkiej czerwonej papryki
  • 1/2 造瞠czki ostrej czerwonej papryki
  • 1/3 造瞠czki soli czosnkowej Skworcu
  • 2 pszenne tortille (domowe lub kupne)

Przygotowanie:

Uwaga: Je郵i u篡wacie tortilli, kt鏎e lekko ju zesch造 nale篡 je najpierw podgrza, np. w mikrofal闚ce, aby zmi瘯造 i nie p瘯a造 podczas krojenia je w tr鎩k徠y.

W szklaneczce 陰czymy olej z przyprawami - papryk s這dk, ostr i sol czosnkow. Dok豉dnie mieszamy.

Tortille kroimy za pomoc rade趾a do pizzy lub no瘸 w tr鎩k徠y. Wielko嗆 i ilo嗆 tr鎩k徠闚 zale篡 od naszych upodoba. Ja kroj wi瘯sze, bo cz瘰to podaj takie chipsy z dipem.

Ka盥y tr鎩k帷ik smarujemy z obu stron przy pomocy p璠zelka naszymi przyprawami. (Idealne zaj璚ie i zabawa dla ma造ch pomocnik闚)

Posmarowane tr鎩k徠y uk豉damy na wy這穎nej papierem do pieczenia blaszce. Najlepiej, aby na siebie nie nachodzi造. Wk豉damy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy oko這 8-10 minut (czas jest uzale積iony od rodzaju piekarnika i tego jak bardzo wypieczone chipsy lubimy - ja wol mniej wypieczone, inny mocniej).

Podajemy same lub z ulubionym dipem, ketchupem, sosem. I... chrupiemy.

Szybkie domowe chipsy paprykowe z sol czosnkow od Skworcu

Smacznego

czwartek, 21 stycznia 2016

Na kolacj, na 郾iadanie, a nawet na spacer przy cieplejszej pogodzie... zapiekanki - towarzysz od dziecinnych lat. I cho ju nie jestem dzieckiem nadal lubi ich smak i od czasu do czasu przygotowuj je dla siebie i bliskich we w豉snej kuchni. Dzi troszk mniej typowe, ale r闚nie smaczne i szybkie zapiekane ciabatty. Te p豉skie, prostok徠ne bu貫czki, wypiekane wed逝g w這skiej receptury sprawdzaj si r闚nie dobrze jako baza do najr騜niejszych kanapek i zapiekanek. Tym razem postanowi豉m je przygotowa z pieczarkowo-paprykowym farszem. A ca這嗆 i baz 陰cz帷 stanowi pyszny, g瘰ty Ketchup Markowy ζgodny Roleski. Spr鏏ujcie. Moje zapiekane ciabatty znik造 bardzo szybko z talerzy. Zosta造 tylko okruszki i 郵ady szczypiorku ;)

Zapiekane ciabatty z ketchupem markowym 豉godnym Roleski

Sk豉dniki: (na 4 sztuki)

  • 2 ciabatty
  • 6-7 ma造ch pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1/4 鄴速ej papryki
  • oko這 1 造磬i t逝szczu do sma瞠nia
  • Ketchup Markowy ζgodny Roleski
  • oko這 1/2 造磬i soli zio這wej
  • 5-6 plastr闚 鄴速ego sera lub ma造 kawa貫k sera w kostce
  • s鏊 i pieprz do smaku
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Ciabatty kroimy wzd逝, tworz帷 spody 4 zapiekanek. Ka盥 w ten spos鏏 powsta陰 ma陰 zapiekank polewamy ketchupem (tworz帷 "zygzak" na ca貫j d逝go軼i ciabatty) i posypujemy szczypt soli zio這wej.

Pieczarki obieramy i kroimy w paski. Je瞠li u篡wamy wi瘯szych sztuk nale篡 je jeszcze przeci望 na p馧. 草速 papryk kroimy w kosteczk.

Cebulk drobno siekamy i podsma瘸my na t逝szczu.

Do podsma穎nej cebulki dodajemy pieczarki i papryk. Ca這嗆 doprawiamy sol i pieprzem. Podsma瘸my kilka minut na mniejszym ogniu, mieszaj帷. Pieczarki powinny zmniejszy swoj obj皻o嗆, a cebulka nie mo瞠 si przypali.

Tak przygotowany farsz rozk豉damy r闚nomiernie na nasze ciabatty.

Ser 軼ieramy na tarce na grubszych oczkach i posypujemy obficie wiech ka盥ej zapiekanki.

Zapiekanki wk豉damy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy do rozpuszczenia sera.

Przed podaniem na ka盥ej zapiekance robimy "szlaczek" z ketchupu i posypujemy szczypiorkiem.

Zapiekane ciabatty

Smacznego

poniedzia貫k, 11 stycznia 2016

Jak przygotowa szybk, a zarazem smaczn kolacj? Nic prostszego. Wystarczy, 瞠 tak jak ja w swojej kuchni zawsze znajdziesz miejsce na tortill. Te wspania貫 placuszki s idealn baz do wielu smacznych, a zarazem szybkich da. Dzi zapraszam Was na podsma瘸ne tortille z kabanosem i kiszonym og鏎kiem w sosie kebab-gyros. Jak dla mnie po陰czenie idealne. Ziele sa豉ty i og鏎ka z charakterystycznym smakiem drobiowego kabanosa, a wszystko sk徙ane w pysznym sosie. Takie tortille mo瞠cie przygotowa zar闚no na kolacj, drugie 郾iadanie do pracy, jak i przek御k na przyj璚ie. Spr鏏ujcie.

Podsma瘸ne tortille z kabanosem i kiszonym og鏎kiem w sosie kebab-gyros

Sk豉dniki: (na 1 porcj)

  • 1 tortilla
  • 2 li軼ie sa豉ty
  • 1 ma造 og鏎ek kiszony
  • 2 kabanosy drobiowe lub drobiowo-wieprzowe
  • 1 plaster 鄴速ego sera np. gouda
  • sos kebab-gyros Folwark

Przygotowanie:

Tortill polewamy delikatnie sosem kebab gyros tworz帷 "esy-floresy" na placku. Na to uk豉damy 2 li軼ie sa豉ty. A nast瘼nie pokrojone w drobne plasterki kabanosy i og鏎ek kiszony.

Na wierzch uk豉damy pokrojony w plastry ser. Ca這嗆 zn闚 delikatnie polewamy sosem kebab-gyros.

Podsma瘸ne tortille z kabanosem i kiszonym og鏎kiem w sosie kebab-gyros - przygotowanie

Tortille zwijamy w rulon. Uk豉damy na rozgrzanej patelni (minimalny p這mie) i podpiekamy chwil z obu stron, a ser zacznie si topi, a tortille nabior lekko z這tego koloru (lekko si podpiek). 圭i庵amy z patelni i kroimy na mniejsze kawa趾i.

Podajemy. Smakuj zar闚no na ciep這, jak i na zimno.

Podsma瘸ne tortille z kabanosem i kiszonym og鏎kiem w sosie kebab-gyros Folwark

Smacznego

wtorek, 29 grudnia 2015

Sylwester... sylwester... Co pojawi si na Waszych sto豉ch? Na moim na pewno zago軼i tradycyjna sa豉tka warzywna, szybka babka w 豉ty i... r騜ne przek御ki. Co w nich takiego szczeg鏊nego? Nie wymagaj wielu godzin stania w kuchni, s w豉軼iwie na jeden k瘰, dlatego idealnie nadaj si na Sylwestra i inne tego typu okazje. Je郵i tak jak ja lubicie 郵edzie, taka chrupi帷a sylwestrowa przek御ka powinna Wam przypa嗆 do gustu. Spr鏏ujcie.

Jednocze郾ie zapraszam Wszystkich do udzia逝 w dw鏂h konkursach. Zadania s naprawd proste, a nagrody atrakcyjne. Spr鏏ujcie. Macie do wyboru - konkurs urodzinowy lub konkurs, w kt鏎ym do wygrania jest a 5 ksi捫ek. Mo瞠 bior帷 udzia w pierwszym poka瞠cie mi jak wygl康a造 Wasze przek御ki sylwestrowe :)

Chrupi帷a przek御ka sylwestrowa ze 郵edzikiem

Sk豉dniki: (na oko這 16 sztuk)

  • 2 kajzerki
  • 4-5 matias闚 (郵edzi) w oleju z cebulk
  • oko這 1/3 造磬i mas豉
  • 1 造瞠czka ostrej czerwonej papryki
  • 鈍ie穎 zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Kajzerki kroimy na 4 cz窷ci, a ka盥 z cz窷ci na p馧. Tworz帷 w ten spos鏏 16 ma造ch kromeczek.

Kromeczki opiekamy w tosterze. Lekko przestudzone kromeczki smarujemy cienko mas貫m i posypujemy delikatnie ostr czerwon papryk i odrobin czarnego pieprzu.

奸edzie kroimy na kawa趾i wielko軼i kromeczek. Uk豉damy ka盥y kawa貫k na chrupi帷ej bu販e, na wierzch daj帷 cebulk.

W tak przygotowan przek御k mo積a r闚nie wbi ma貫 patyczki do szasz造k闚, aby lepiej utrzyma ca這嗆.

Podajemy.

Smacznego

Przek御ki sylwestrowe

Nowy Rok zbli瘸 si do nas wielkimi krokami. Dopiero co zako鎍zyli鄉y nasze kulinarne 鈍i徠eczne zmagania, a ju czas rozgl康a si za szybkimi przepisami sylwestrowymi. Dlatego dzi prezentuj Wam przepis na pyszny zio這wy dip serowy (light) z orkiszowo-s這necznikowymi chrupakami. Jak dla mnie idealne rozwi您anie zar闚no na szybk przek御k sylwestrow, czy po prostu chrupanie w domowym zaciszu przy ulubionej ksi捫ce ;) Spr鏏ujcie.

Korzystaj帷 z okazji zapraszam Was do udzia逝 w moim KONKURSIE URODZINOWYM, gdzie do wygrania m.in. jest paczka chrupi帷ego pieczywa od Piekarni Galicyjskiej.

Lekka przek御ka sylwestrowa. Zio這wy dip serowy (light) z orkiszowo-s這necznikowymi chrupakami.

Prosta, szybka, a co najwa積iejsze smaczna przek御ka sylwestrowa. Idealna na t cudown noc...

Sk豉dniki:

  • naturalny serek homogenizowany 0% t逝szczu 140 g
  • 2 czubate 造瞠czki jogurtu typu greckiego
  • 2 造磬i drobno posiekanego pora (oko這 0,5 cm)
  • 1/4 造瞠czki granulowanego czosnku
  • 1/3 造瞠czki suszonej bazylii
  • s鏊 i pieprz do smaku
  • do podania: paczka Chrupak Snack orkisz+s這necznik

* Uwaga! Serek homogenizowany i jogurt powinny by zimne.

Przygotowanie:

Do miseczki przek豉damy ca造 naturalny serek homogenizowany. Dodajemy do niego 2 造瞠czki jogurtu typu greckiego, drobno posiekany por,1/4 造瞠czki granulowanego czosnku,1/3 造瞠czki suszonej bazylii. Ca這嗆 dok豉dnie mieszamy, nast瘼nie doprawiamy sol i pieprzem, pr鏏uj帷.

Dip przek豉damy do naczynia. Odstawiamy na oko這 15 minut. Podajemy wraz ze snakami orkiszowo-s這necznikowymi. Jemy zanurzaj帷 chrupi帷e snaki w dipie.

Lekka przek御ka sylwestrowa. Zio這wy dip serowy (light) z orkiszowo-s這necznikowymi chrupakami.Smacznego

poniedzia貫k, 14 grudnia 2015

Ostatnio si utar這, 瞠 w niedziel przyrz康zam rybne przysmaki. Dzi zapraszam Was na pyszne i szybkie jajka faszerowane past z sardynek. Po陰czenie smak闚 naprawd trafione. Takie jajka mo瞠cie zje嗆 jako danie codzienne lub poda na ozdobnym talerzu np. na sylwestrowej zabawie. Spr鏏ujcie. Szybko i smacznie, bo czasem nie trzeba nic wi璚ej :)

Faszerowane jajka past z sardynek

Sk豉dniki: (dla u豉twienia na mniejsz porcj - 8 po堯wek faszerowanych jajek)

  • 4 jajka klasy M
  • 1 puszka sardynek w oleju ro郵innym Graal 110 g
  • 1 3/4 造磬i majonezu
  • 1 造磬a drobno posiekanego pora (oko這 0,5 cm)
  • s鏊 i pieprz do smaku
  • propozycja podanie: sucharki i 2-3 rzodkiewki

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo.

Do miseczki przek豉damy sardynki z puszki (! bez oleju). Rozgniatamy je widelcem. Dodajemy drobno posiekanego pora.

Ostudzone i obrane jajka przecinamy na dwie po堯wki, wydr捫amy 鄴速ka. Po堯wki bia貫k uk豉damy na talerzu.

草速ka dodajemy do miseczki z sardynkami i porem. Dodajemy majonez, przyprawiamy sol i pieprzem. Ca這嗆 dok豉dnie mieszamy. Pr鏏ujemy, opcjonalnie dodajemy wi璚ej przypraw.

Za pomoc ma貫j 造瞠czki nak豉damy przygotowan past w miejsca po 鄴速kach.

Faszerowane jajka podajemy same lub z kawa趾ami rzodkiewki np. w towarzystwie suchark闚.

Faszerowane jajka past z sardynek Graal

Faszerowane jajka past z sardynek

Smacznego

czwartek, 10 grudnia 2015

Dzi mam dla Was szybk i niebywale smaczn propozycj. Poduszeczki z pysznym pieczarkowym farszem o czosnkowej nucie, kt鏎e smakuj idealnie z kubkiem gor帷ego czerwonego barszczu. Taka propozycja sprawdzi si wspaniale na zimowe wieczory lub sylwestrowe przyj璚ie. Spr鏏ujcie. Szybko, smacznie i aromatycznie. No i... tak troszk ju 鈍i徠ecznie ;) A je瞠li nie macie pod r瘯 kubka czerwonego barszczu, takie pieczarkowe poduszeczki mo瞠cie poda w towarzystwie ketchupu lub ulubionego sosu - polecam produkty Folwark.

Pieczarkowe poduszeczki do kubka czerwonego barszczu

Pieczarkowe poduszeczki do kubka czerwonego barszczu

Sk豉dniki: (na 14 sztuk)

  • oko這 450 g pieczarek*
  • 1 鈔ednia cebula
  • 2/3 造瞠czki suszonej bazylii
  • 1 1/2 造瞠czki s這dkiej czerwonej papryki
  • 2 czubate 造磬i sosu czosnkowego Folwark
  • s鏊 i pieprz do smaku
  • oko這 2 造磬i t逝szczu do sma瞠nia + do posmarowania poduszeczek**
  • 1 p豉t ciasta francuskiego (! nie mro穎nego)

* waga pieczarek z ogonkami, przed obraniem - oko這 25 sztuk mniejszych pieczarek

** u mnie miks oliwy z oliwek i oleju rzepakowego lub mas這

Przygotowanie:

Cebul obieramy i siekamy bardzo drobno. Nast瘼nie sma篡my j na rozgrzanym t逝szczu. Zmniejszamy p這mie na ma造.

Pieczarki pozbawiamy ogonk闚, obieramy. 圭ieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do podsma穎nej cebuli. Dodajemy suszon bazyli i s這dk czerwon papryk. Ca這嗆 sma篡my na najmniejszym ogniu, mieszaj帷.

Przed ko鎍em sma瞠nia dodajemy 2 czubate 造磬i sosu czosnkowego, mieszamy ca這嗆. Nast瘼nie dodajemy s鏊 i pieprz, pr鏏ujemy. Mieszaj帷 zostawiamy nasz pieczarkowy farsz na patelni (minimalny ogie) przez oko這 2-3 minuty. Zdejmujemy patelni z ognia.

Rozwijamy p豉t ciasta francuskiego. Dzielimy go na 7 r闚nych pas闚, a ka盥y z pas闚 na p馧. W ten spos鏏 powinni鄉y uzyska 14 prostok徠闚. Ka盥y prostok徠 zginamy na p馧. Do 鈔odka nak豉damy po 2 造瞠czki pieczarkowego farszu. Ca這嗆 sk豉damy, boki przygniatamy (wok馧) widelcem.

Wszystkie poduszeczki uk豉damy na wy這穎nej papierem do pieczenia blasze, smarujemy z wierzchu roztopionym mas貫m (lub miksem t逝szczu) i wk豉damy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 minut. Je郵i wierzch poduszeczki jest niewystarczaj帷o zarumieniony, na 3-4 minuty przed ko鎍em pieczenia obracamy poduszeczki do g鏎y nogami.

Poduszeczki podajemy ciep貫 (lub zimne) z kubkiem czerwonego barszczu lub zestawem ulubionych sos闚/keczupem.

Pieczarkowe poduszeczki do kubka czerwonego barszczu

Pieczarkowe poduszeczki do kubka czerwonego barszczu

Pieczarkowe poduszeczki do kubka czerwonego barszczu

Smacznego

wtorek, 01 grudnia 2015

Dzi mam dla Was szybkie danie, kt鏎e przypomina mi czasy dzieci雟twa. Oczywi軼ie moja wersja jest nieco zmodyfikowana. Podczas przygotowywania tej chrupi帷ej, grzybowej przek御ki postanowi豉m lekko poeksperymentowa ze sk豉dnikami. Czy zawsze sos musi by tylko dodatkiem do dania? Oczywi軼ie, 瞠 nie. Bardzo cz瘰to udowadniam, to w moich kulinarnych propozycjach :) I tym razem m鎩 pomys okaza si smakowym sukcesem. Spr鏏ujcie. Takie chrupi帷e pieczarki w delikatnie czosnkowej panierce mo瞠cie przygotowa w kilka chwil i pozytywnie zaskoczycie swoj rodzin lub go軼i. Zapraszam.

Pieczarki zatapiane w chrupi帷ej i delikatnie czosnkowej panierce

Pieczarki zatapiane w chrupi帷ej i delikatnie czosnkowej panierce

Sk豉dniki:

  • 7 鈔ednich pieczarek
  • 1/3 造瞠czki suszonej bazylii
  • szczypta s這dkiej czerwonej papryki
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • 1 czubata 造瞠czka sosu czosnkowego Folwark
  • 2 jajka klasy M
  • bu趾a tarta do obtoczenia
  • m彗a pszenna do obtoczenia
  • olej do sma瞠nia
  • propozycja podania: gar嗆 roszponki i 1/2 造磬i kie趾闚 rzodkiewki

Przygotowanie:

Pieczarki pozbawiamy ogonk闚 i obieramy.

Do miseczki wbijamy dwa jajka, dodajemy 1 czubat 造瞠czk sosu czosnkowego, ca這嗆 dok豉dnie 陰czymy widelcem. Nast瘼nie dodajemy suszon bazyli, czarny mielony pieprz i s這dk czerwon papryk, mieszamy.

Do jednego g喚bokiego talerza wsypujemy bu趾 tart, do drugiego m彗 pszenn.

Pieczarki maczamy dok豉dnie w masie jajecznej. Nast瘼nie obtaczamy je w m帷e, zn闚 w masie, a na koniec dok豉dnie w bu販e tartej. Tak post瘼ujemy z ka盥 sztuk.

Na patelni rozgrzewamy olej (powinno go by tyle, aby si璕a do po這wy wysoko軼i pieczarek). Gaz zmniejszamy na minimalny. Uk豉damy pieczarki blaszkami do g鏎y. Patelni przykrywamy pokrywk i sma篡my pieczarki, a b璠 z這te. Nast瘼nie obracamy je na drug stron i zn闚 sma篡my do z這tego koloru. Wa積e! Pieczarki nale篡 sma篡 na minimalny ogniu. Zdejmujemy z patelni i podajemy.

Propozycja podania: Na talerzu uk豉damy roszponk, posypujemy j kie趾ami rzodkiewki i na t zdrow, zielon baz uk豉damy nasze chrupi帷e pieczarki. Je郵i lubimy pieczarki mo瞠my dodatkowo przyozdobi sosem czosnkowym.

Pieczarki zatapiane w chrupi帷ej i delikatnie czosnkowej panierce

Smacznego

* przepis i pomys w豉sny

czwartek, 20 sierpnia 2015

Dzi zapraszam Was na smaczn przystawk/przek御k, kt鏎a zrobi豉 kiedy furor w鈔鏚 moich koleg闚. Poproszono mnie, abym przygotowa豉 jakie smako造ki na mecz idealne do czeskiego piwa. A 瞠 moi koledzy wprost uwielbiali zajada si do piwa marynowanymi opinkami, postanowi豉m zrobi co z grzybami w roli g堯wnej. W tamtym czasie posiada豉m spory zapas kurek i... tak powsta造 moje szybkie grzybowe crostini. W opinii koleg闚 - "najlepsze jakie jedli". Te chrupkie grzybowe kanapeczki znik造 bardzo szybko, a ca造 wiecz鏎 pi趾arski uda si wspaniale. Dzi dziel si z Wami moimi szybkimi grzybowymi crostini w pikantnej wersji. Spr鏏ujcie, bo warto. Wasi Panowie na pewno b璠 zadowoleni.

Grzybowe crostini w pikantnej wersji podane z czeskim pilsnerem ... crostini z kurkami sprawdz si na ka盥ym przyj璚iu

Grzybowe crostini w pikantnej wersji podane z czeskim pilsnerem

Sk豉dniki:

  • 2 ma貫 bagietki
  • oliwa z oliwek
  • 200 g 鈍ie篡ch kurek
  • 2 造磬i mas豉
  • 1/2 鈔edniej cebuli
  • 1/3 造瞠czki ostrej czerwonej papryki
  • 3/4 造瞠czki czarnego mielonego pieprzu
  • ma豉 szczypta soli
  • zio豉 w這skie (mieszanka przypraw) w m造nku
  • 1 造磬a 鄉ietanki 10%
  • oko這 3-4 造磬i startego na grubych oczkach sera typu Gouda
  • idealnie smakuj z czeskim pilsnerem

Przygotowanie:

Bagietki tniemy sko郾ie na ma貫 kromeczki (na przys這wiowy "jeden k瘰") grubo軼i oko這 1 cm. Nast瘼nie skrapiamy nasze ma貫 kanapeczki oliw z oliwek i podpiekamy w piekarniku (200 stopni oko這 6-7 minut) lub tosterze do po膨danej chrupko軼i ( u mnie ze wzgl璠u na indywidualne upodobania cz窷 crostini jest bardziej, a cz窷 mniej dopieczona).**

Rozgrzewamy patelni z mas貫m, dodajemy posiekan w kostk cebul, sma篡my do lekkiego zarumienienia.

Kurki tniemy w kostk. Dorzucamy do cebulki i sma禦y na wi瘯szym ogniu oko這 3-4 minuty w celu odparowania jak najwi瘯szej ilo軼i wody. Nast瘼nie zmniejszamy gaz i dodajemy 造磬 鄉ietanki 10% i przyprawy - ostr papryk, pieprz, s鏊 i zio豉 w這skie (3 przekr璚enia m造nka), mieszamy co jaki czas. "Sma篡my" tak nasze kurki z 3-4 minuty. Na koniec pr鏏ujemy czy odpowiadaj nam w smaku.

Na przygotowane crostini wyk豉damy po 造瞠czce "farszu" grzybowego. Nast瘼nie ka盥 kromeczk posypujemy startym na grubych oczkach 鄴速ym serem.

Blach z crostini wk豉damy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy wy陰cznie do stopienia sera. Wyci庵amy z piekarnika i od razu podajemy, najlepiej w towarzystwie zimnego czeskiego pilsnera.

Grzybowe crostini w pikantnej wersji podane z czeskim pilsnerem

* przepis i pomys na przygotowania w豉sny; o istnieniu crostini dowiedzia豉m si od znajomej W這szki

** do oliwy z oliwek, kt鏎 skrapiamy nasze ma貫 kromeczki mo瞠my doda odrobin startego czosnku, dzi瘯i temu jeszcze bardziej wzbogacimy ich smak. Ze wzgl璠u na to, 瞠 obecnie nie mog u篡wa czosnku pomin窸am ten krok.

Smacznego

Kulinarne inspiracje z Love Beer

Pora na kurki 2015

Dzie Polskiej 砰wno軼i 2015

 
1 , 2

UWAGA!!! Zmiana adresu bloga. Zapraszam na NOW STRON

Codziennie nowa porcja smacznych inspiracji. Spotkajmy si pod nowym adresem http://slodkieokruszki.pl

Kontakt: matleen@gazeta.pl m.slodkieokruszki@gmail.com Nawi您anie wsp馧pracy

B璠zie mi niezmiernie mi這, je郵i zostawisz po sobie jaki 郵ad w postaci komentarza.

Prawa autorskie

Tre軼i i zdj璚ia zawarte na tym blogu s moj w豉sno軼i. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materia堯w w ca這軼i lub w cz窷ci bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, maj徠kowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.

Tu mnie znajdziecie:

blogi kulinarne

Tu mnie znajdziecie:

Katalog Smak闚 - Przepisy kulinarne na ka盥 okazj i wyszukiwarka przepis闚

Tu mnie znajdziecie:

rondel

Tu mnie znajdziecie:

Lista Blog闚 Kulinarnych

Tu mnie znajdziecie:

FlyB - Kulinaria

Tu mnie znajdziecie:

myTaste.pl

Tu mnie znajdziecie:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...