Bo tylko tyle zostaje, je郵i wk豉damy serce w to co przyrz康zamy. Gotujmy razem - smacznie, szybko, zdrowo, kolorowo ...

Przetwory

sobota, 24 pa寮ziernika 2015

Dynia... to wspania貫 warzywo jest nie tylko niskokaloryczne, ale obfituje m.in. w B-karoten, potas, fosfor, wap, witaminy z grupy B. Wspaniale wzmacnia uk豉d odporno軼iowy, jest pomocna w leczeniu nadci郾ienia i w walce z nadwag. Dlatego warto j je嗆. A zastosowa dyni w kuchni znajdziemy naprawd wiele.

Dzi chcia豉bym przedstawi Wam podstawowy przepis (spos鏏) na piure (puree) z dyni. Wykonuje si je napraw prosto, wi璚 warto sobie takie przygotowa. Maj帷 gotowe piure z dyni mo瞠my szybko stworzy wiele wspania造ch da. I to nie tylko w sezonie, ale i poza nim, bo piure mo瞠my zawekowa lub zamrozi.

Piure (puree) z dyni - przepis podstawowy. Piure z dyni jako podstawa wielu przepis闚.

Jak przygotowa piure z dyni?

Sk豉dniki:

  • 1 dynia
  • niezb璠ne b璠 r闚nie: blacha do pieczenia, papier do pieczenia i blender

Przygotowanie:

Dyni myjemy, a nast瘼nie kroimy na (najlepiej w miar cienkie) plastry. Ka盥y plaster oczyszczam z nasion (np. 造磬).

Tak przygotowane plastry uk豉damy na wy這穎nej papierem do pieczenia blasze, sk鏎kami do do逝.

Jak przygotowa piure z dyni?

Wk豉damy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na oko這 45 minut, do mi瘯ko軼i dyni. Czas jest zale積y od rodzaju dyni i grubo軼i naszych plastr闚. Sk康 mamy wiedzie, 瞠 nasza dynia jest ju gotowa. Wystarczy wbi w ni wyka豉czk lub widelec - powinien 豉two wchodzi w mi捫sz.

Gdy nasze upieczone kawa趾i dyni przestygn wyjmujemy 造磬 ca造 mi捫sz (sk鏎k wyrzucamy*) i miksujemy go blenderem na g豉dkie piure.

Tak przygotowane piure mo積a przechowywa przez kilka dni w lod闚ce lub zamrozi do p騧niejszego wykorzystania.

* tylko sk鏎ka dyni Hokkaido nadaje si do jedzenia

I gotowe! Prawda, 瞠 proste?

Wpis dodaj do akcji:

Spos鏏 na dyni 2015

Tagi: dynia
00:02, matleen , Przetwory
Link Komentarze (1) »
sobota, 01 sierpnia 2015

Uwielbiam 郵iwki, zw豉szcza w cie軼ie lub po prostu je嗆 w ca這軼i. Ostatnio jednak zamarzy豉 mi si pyszna konfitura 郵iwkowa. A, 瞠 posiadam te spor ilo嗆 wspania貫j mi皻y, postanowi豉m urozmaici jej smak. To by豉 wy鄉ienita kolacja. Zapraszam Was serdecznie na m鎩 przepis na konfitur 郵iwkow z nut mi皻y.

Konfitura 郵iwkowa z nut mi皻y - domowe przetwory ...taka 郵iwkowa konfitura domowa podana na ry穎wych waflach, to idealna kolacja dla ka盥ego owocowego 豉sucha

Sk豉dniki:

  • 1 kg 郵iwek (po wydrylowaniu) - u mnie miks soczystych, s這dkich 郵iwek
  • 6 ga陰zek 鈍ie瞠j mi皻y
  • 1/3 szklanki wody + 2 造磬i cukru
  • 1 瞠lfix do konfitur 2:1 (1 kg owoc闚 na 0,5 kg cukru)
  • 0,5 kg cukru
  • s這iki na konfitur

Przygotowanie:

Po wydrylowaniu 郵iwek i odwa瞠niu przek豉damy je do garnka z grubszym dnem. Dolewamy do nich 1/3 szklanki wody, dodajemy ga陰zki 鈍ie瞠j mi皻y i ca這嗆 posypujemy 2 造磬ami cukru. Gotujemy wszytko na mniejszym ogniu, co jakich czas mieszaj帷 przez oko這 15 minut. Pr鏏ujemy smak soku, je郵i przeszed mocno mi皻 garnek zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na 5 minut w celu przestudzenia. Nast瘼nie odlewamy oko這 3/4 szklanki p造nu - tak, aby zosta nam mniej wi璚ej potrzebny kilogram owoc闚 z sokiem*. Odlany sok mo瞠my wykorzysta np. do napoj闚 lub nas帷zenia ciasta.

Przy pomocy r璚znego blendera rozdrabniamy nasze owoce do po膨danej konsystencji. Ja wol g豉dkie konfitury i d瞠my 郵iwkowe. Tak przygotowany owocowy mus zasypujemy 瞠lfixem, dok豉dnie mieszamy. Wstawiamy na palnik i gotujemy do zagotowania, mieszaj帷.

Nast瘼nie dodajemy 0,5 kg cukru i mieszaj帷 gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty. Ca這嗆 ostro積ie przelewamy do przygotowanych s這iczk闚. Zakr璚amy je dok豉dnie i pasteryzujemy 20 minut lub odwracamy do g鏎y nogami "aby za豉pa造" bez pasteryzacji.

Konfitura nadaje si zar闚no na 郾iadanie do wafli ry穎wych, kanapek, jak r闚nie jako dodatek do ciast, ciasteczek lub nale郾ik闚, a tak瞠 do r騜nych deser闚. Niekt鏎e przyk豉dy jej wykorzystania ju nied逝go na blogu.

Konfitura 郵iwkowa z nut mi皻y - sk豉dniki

Konfitura 郵iwkowa z nut mi皻y - domowe przetwory

* Przepis podaj dla u豉twienia na dok豉dny 1 kg owoc闚 (po wydrylowaniu). Ja robi豉m ostatnio moj konfitur z ponad kilograma bardzo soczystych 郵iwek, co wi您a這 si z dodaniem wi瘯szej ilo軼i 瞠lfixu.

Smacznego

Letnie owoce


鈔oda, 15 lipca 2015

Uwielbiam urozmaica smakowo moje codzienne posi趾i. Ostatnio na 郾iadanie przygotowa豉m ry穎we wafle z domow konfitur 簑rawinowo-jab趾ow. S這iczek takiej zdrowej, domowej konfitury mo瞠cie przygotowa dos這wnie w kilka chwil. A konfitura sprawdzi si wspaniale nie tylko jako 郾iadaniowe "smarowid這", ale dodatek do wielu da - kilka przepis闚 na pewno znajdziecie ju nied逝go na moim blogu.

Konfitura 簑rawinowo-jab趾owa - idealna na 郾iadanie lub dodatek do da

... takie 郾iadanie, to wspania造 pocz徠ek dnia

Sk豉dniki: (na ma造 s這iczek)

  • 1 鈔ednie soczyste jab趾o
  • 3 1/2 造磬i suszonej 簑rawiny
  • 5 造瞠k wody
  • 2 造瞠czki cukru (mo積a pomin望 lub u篡 mniejsz ilo嗆 cukru)

Przygotowanie:

Jab趾o obieramy i kroimy na mniejsze kawa趾i, umieszczamy w misie blendera. Dodajemy 簑rawin. Rozdrabniamy.

Przek豉damy do garnuszka z grubszym dnem. Dodajemy wod i cukier. Gotujemy na ma造m ogniu, mieszaj帷 (a do zagotowania). Nast瘼nie gotujemy jeszcze z 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia. Przek豉damy do misy blendera i miksujemy, a do uzyskania po膨danej konsystencji.

Przek豉damy do ma貫go s這iczka. Gdy przestygnie mo瞠my przechowywa w lod闚ce.

Podajemy np. na 郾iadanie z waflami ry穎wymi lub ulubionym pieczywem.

Konfitura 簑rawinowo-jab趾owa - idealna na 郾iadanie lub dodatek do da

Smacznego

sobota, 04 lipca 2015

Dzi zgodnie z zapowiedzi przepis na domowy syrop (sok) z czerwonych porzeczek. Robi si go bardzo prosto i szybko, a napoje z nim s niezwykle orze德iaj帷y. Jak dla mnie ten syrop jest idealny na obecne upalne dni. Zapraszam Was na przepis. Spr鏏ujcie mojego syropu (soku) z czerwonych porzeczek.

* przepis w豉sny

Syrop (sok) z czerwonych porzeczek - idealny do przygotowania napoju na upa造

Sk豉dniki: (na jeden s這ik oko這 200-250 ml syropu)

  • 1 szklanka czerwonych porzeczek (pe軟a)
  • 2/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki drobnego cukru + 1 p豉ska 造瞠czka
  • opcjonalnie do podania: zimna woda gazowana lub niegazowana, kostki lodu

Przygotowanie:

Czerwone porzeczki p逝czemy i wsypujemy do ma貫go naczynia, rozgniatamy lekko widelcem. Zasypujemy 造瞠czk cukru, odstawiamy na 3-4 minuty na bok.

Do garnuszka wlewamy 1/4 szklanki wody i wsypujemy cukier, gotujemy mieszaj帷, a cukier si rozpu軼i. Nast瘼nie wsypujemy nasze rozgniecione porzeczki (wraz z sokiem) i kr璚imy. Dolewamy po chwili reszt wody, doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy jeszcze z 3 minuty i 軼i庵amy z ognia.

Tak przygotowany syrop przecedzamy przez g瘰te sitko, dociskaj帷 lekko porzeczki, aby wydoby jak najwi瘯sz ilo嗆 soku.

Przelewamy do s這iczka i zostawiamy do przestudzenia. P騧niej mo積a przechowywa w lod闚ce.

Syrop (sok) z czerwonych porzeczek podajemy np. z zimn gazowan lub niegazowan wod. Nadaje si r闚nie doskonale do deser闚, lod闚 itd.

Smacznego

wtorek, 30 czerwca 2015

Sezon na truskawki niestety bardzo szybko mija, dlatego staram si go w pe軟i wykorzysta i tworzy z nim jak najwi璚ej przepysznych da. Ale 瞠by zachowa truskawkowy smak na d逝瞠j robi domowe przetwory. Dzi zapraszam Was na przepis na domowy d瞠m truskawkowy. D瞠m truskawkowy mo瞠my wykona w spos鏏 szybki przy pomocy dost瘼nych w obecnych czasach praktycznie w ka盥ym sklepie cukr闚 瞠luj帷ych, jak i tzw. metod "babcin". Z obu sposob闚 korzystam, dlatego te oba Wam przedstawi. Do Was nale篡 wyb鏎, z kt鏎ej metody skorzystacie by zrobi sw鎩 w豉sny, domowy d瞠m truskawkowy. Zapraszam.

D瞠m truskawkowy na dwa sposoby - szybki i tradycyjny "babciny"

Metoda 1

D瞠m truskawkowy - metoda tradycyjna "babcina"

Sk豉dniki:

  • 1 kilogram truskawek
  • 2 szklanki cukru (je郵i wolicie s這dszy d瞠m mo瞠cie doda wi璚ej)
  • sok z 2 cytryn

Przygotowanie:

Umyte truskawki kroimy na mniejsze cz窷ci (獞iartki). Wrzucamy do garnka z grubszym dnem. Zasypujemy cukrem, dodajemy wyci郾i皻y sok z cytryn.

Odstawiamy garnek na oko這 1 godzin, aby truskawki pu軼i造 sok.

Nast瘼nie stawiamy garnek na 鈔ednim gazie i gotujemy oko這 40 minut (w zale積o軼i od tego jak g瘰ty chcemy mie d瞠m). W czasie gotowania cz瘰to mieszamy. Pod koniec gotowania zbieramy z g鏎y szumowin.

Gotowy d瞠m mo積a wk豉da do s這ik闚. Wekowa.

D瞠m przyrz康zam tzw. "babcin" metod, czyli bez sztucznych zag瘰zczaczy.

Smacznego

Metoda 2

D瞠m truskawkowy przygotowany przy u篡ciu cukru 瞠luj帷ego - przetwory w kilka chwil

Sk豉dniki:

  • cukier 瞠luj帷y 2:1 500 g
  • 1 kg 鈍ie篡ch truskawek

Przygotowanie:

Truskawki myjemy i odszypu趾owujemy. Mieszamy w garnku wraz z ca造m opakowaniem cukru 瞠luj帷ego.

Ca這嗆 zagotowujemy, ci庵le mieszaj帷.

Od momentu zagotowania zmniejszamy ogie i mieszamy jeszcze oko這 2-3 minuty.

Zdejmujemy z ognia, mieszamy jeszcze chwil.

Gor帷ym d瞠mem nape軟iamy przygotowane s這iczki. S這iki wekujemy lub po prostu odwracamy do g鏎y dnem, aby "z豉pa造"

Szybko i prosto.

D瞠m truskawkowy na dwa sposoby - szybki i tradycyjny "babciny"

Smacznego

czwartek, 11 czerwca 2015

Sezon truskawkowy trwa. Czy Wy te lubicie r騜nego rodzaju orze德iaj帷e napoje z sokami? Moja rodzina wprost za nimi przepada. A wiadomo, 瞠 najlepsze s te zrobione przy u篡ciu domowych sok闚. Niestety zapas w piwnicy wszelkiego rodzaju sok闚 si sko鎍zy, wi璚... stan窸am przy kuchence i w przyp造wie kulinarnej wyobra幡i zrobi豉m szybki syrop truskawkowo-mi皻owy. Rodzinie tak smakowa這, 瞠 zam闚ili ju wi瘯sze ilo軼i. No c騜, sama musz przyzna, 瞠 w upalny dzie smakowa domowy syrop truskawkowo-mi皻owy + gazowana woda i kostki lodu by造 idealnym orze德ieniem. Spr鏏ujcie i Wy, zapraszam.

* przepis i pomys w豉sny, ilo嗆 sk豉dnik闚 wynika豉 z dost瘼nych obecnie w kuchni

Domowy syrop truskawkowo - mi皻owy - szybki i prosty w wykonaniu

... nie ma jak domowy syrop truskawkowy z orze德iaj帷 nutk mi皻y. Zdj璚ie wykonane zaraz po wlaniu do s這iczka - jeszcze gor帷y...

Sk豉dniki: (na oko這 450 ml syropu)

  • 2 szklanki truskawek (ciasto w這穎nych, ma造ch truskawek)
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 ga陰zka 鈍ie瞠j mi皻y
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 du瞠j cytryny

Przygotowanie:

Do garnka wsypujemy umyte, pozbawione zielonych cz窷ci truskawki. Zalewamy je wod i gotujemy oko這 10-15 minut, na mniejszym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i wy陰czamy. Odstawiamy na 10 minut, nast瘼nie przecedzamy przez g瘰te sitko. Truskawki ostro積ie dociskamy, by otrzyma wi璚ej soku (uwa瘸jmy, aby zrobi to delikatnie, by nasz syrop nie by m皻ny).

Nast瘼nie przelewamy nasz sok do garnka, dodajemy cukier oraz sok wyci郾i皻y z 1/2 cytryny. Gotujemy, ca造 czas mieszaj帷, a do rozpuszczenia cukru i lekkiego zg瘰tnienia syropu.

Syrop przelewamy do s這iczk闚. S這iczki mo積a zawekowa, je郵i chcemy przechowa nasz truskawkowo-mi皻owy syrop przez d逝窺zy czas (w闚czas proponuj zwi瘯szy ilo嗆 sk豉dnik闚).

Ja przela豉m m鎩 syrop do jednego wi瘯szego i jednego mniejszego s這iczka, wstawi豉m do lod闚ki. U nas syrop truskawkowy posta zaledwie 2 dni, tak nam smakowa.

Smacznego

Milion Smak闚 Truskawek - druga edycjaDanie pachn帷e zio豉mi - wiosna 2015Wiosenne s這dko軼i!

pi徠ek, 30 stycznia 2015

Czasami nie wyobra瘸m sobie 郾iadania bez kromeczki z d瞠mem truskawkowym. Ale nie chodzi mi tu o ten kupiony w pobliskim sklepie, ale o prawdziwy domowy d瞠m zrobiony w豉snor璚znie z pi瘯nych, dojrza造ch owoc闚. Ten d瞠m nie tylko cieszy moje podniebienie, ale i wzrok swoim wyrazistym kolorem.

Dzi wyci庵ni皻y zosta z lod闚ki niestety ju ostatni s這iczek truskawkowego d瞠mu. Cz窷 tej truskawkowej s這dyczy umili這 moje 郾iadania, a reszt wykorzystam do t逝stoczwartkowych wypiek闚.

d瞠m truskawkowy

Sk豉dniki:

  • 1 kilogram truskawek
  • 2 szklanki cukru (je郵i wolicie s這dszy d瞠m mo瞠cie doda wi璚ej)
  • sok z 2 cytryn

Przygotowanie:

Umyte truskawki kroimy na mniejsze cz窷ci (獞iartki). Wrzucamy do garnka z grubszym dnem. Zasypujemy cukrem, dodajemy wyci郾i皻y sok z cytryn. Odstawiamy garnek na oko這 1 godzin, aby truskawki pu軼i造 sok. Nast瘼nie stawiamy garnek na 鈔ednim gazie i gotujemy oko這 40 minut (w zale積o軼i od tego jak g瘰ty chcemy mie d瞠m). W czasie gotowania cz瘰to mieszamy. Pod koniec gotowania zbieramy z g鏎y szumowin. Gotowy d瞠m mo積a wk豉da do s這ik闚.

D瞠m przyrz康zam tzw. babcin metod, czyli bez sztucznych zag瘰zczaczy.

Smacznego

UWAGA!!! Zmiana adresu bloga. Zapraszam na NOW STRON

Codziennie nowa porcja smacznych inspiracji. Spotkajmy si pod nowym adresem http://slodkieokruszki.pl

Kontakt: matleen@gazeta.pl m.slodkieokruszki@gmail.com Nawi您anie wsp馧pracy

B璠zie mi niezmiernie mi這, je郵i zostawisz po sobie jaki 郵ad w postaci komentarza.

Prawa autorskie

Tre軼i i zdj璚ia zawarte na tym blogu s moj w豉sno軼i. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materia堯w w ca這軼i lub w cz窷ci bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, maj徠kowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.

Tu mnie znajdziecie:

blogi kulinarne

Tu mnie znajdziecie:

Katalog Smak闚 - Przepisy kulinarne na ka盥 okazj i wyszukiwarka przepis闚

Tu mnie znajdziecie:

rondel

Tu mnie znajdziecie:

Lista Blog闚 Kulinarnych

Tu mnie znajdziecie:

FlyB - Kulinaria

Tu mnie znajdziecie:

myTaste.pl

Tu mnie znajdziecie:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...