Bo tylko tyle zostaje, je郵i wk豉damy serce w to co przyrz康zamy. Gotujmy razem - smacznie, szybko, zdrowo, kolorowo ...

Pieczywo

poniedzia貫k, 15 lutego 2016

Czy Was te czasem nachodzi ochota na 鈍ie瞠 bu貫czki podane z ciep造m kubkiem kakao? Uwielbiam takie po陰czenie. Dlatego wczoraj nie mog豉m si oprze pokucie i upiek豉m pyszne, puszyste domowe bu貫czki z ziarenkami. Delikatne w 鈔odku z chrupi帷ym spodem, do tego kubek kakao, kilka rzodkiewek, mas這 i... kolacja idealna. Dwie bu貫czki zostawi豉m na rano, aby m鎩 豉such m鏬 wzi望 je ze sob do pracy. Zach璚am do przygotowywania domowego pieczywa.

Bu貫czki pszenne z ziarenkami. Przepis.

Osobi軼ie lubi jak bu貫czki s jedynie delikatnie przyrumienione. Je郵i lubicie mocniej wypieczone bu趾i mo瞠cie je d逝瞠j potrzyma w piekarniku.

Puszyste pszenne by貫czki z ziarenkami

Sk豉dniki: (na 6wi瘯szych bu貫k)

  • 1 szklanka ciep貫j wody (250 ml)
  • 1/2 szklanki ciep貫go mleka (125 ml)
  • 500 g m彗i pszennej + do podsypania (oko這 3-4 造磬i)
  • szczypta soli
  • 25 g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 3 造瞠czki cukru
  • 2 造磬i oleju
  • mleko do posmarowania bu貫czek
  • mieszanka pra穎nych ziaren "S這neczne Pola" Ziarenkowo

Przygotowanie:

Do miseczki wlewamy ciep陰 wod i mleko (! nie gor帷e), dodajemy cukier i wkruszamy dro盥瞠, ca這嗆 dok豉dnie mieszamy a do rozpuszczenia dro盥篡.

Do du瞠j miski (u mnie nieprzywieraj帷a, specjalna do ciast dro盥穎wych) wsypujemy 500 g m彗i, dodajemy szczypt soli, 2 造磬i oleju oraz wlewamy rozrobione dro盥瞠. Ca這嗆 wyrabiamy r瘯, podsypuj帷 m彗 w razie potrzeby. Ciasto ma by lekko klej帷e, wyra幡ie mi瘯kie w dotyku. Uwaga! najlepiej nie dosypywa m彗i bezpo鈔ednio do ciasta, ale posypywa ni r璚e w trakcie wyrabiania.

Gdy ciasto uformujemy w jedn kul, obsypujemy delikatnie d這ni r璚e i tworzymy z niego gruby wa貫k z kt鏎ego urywamy 6 w miar r闚nych porcji ciasta. Tworzymy w d這niach bu貫czki.

Bu貫czki uk豉damy obok siebie (oko這 cm odst瘼y) na wy這穎nej papierem do pieczenia blaszce i smarujemy mlekiem, a nast瘼nie posypujemy ziarenkami. Ja cz瘰to obtaczam ca陰 bu貫czk w odrobinie mleka wylanej na spodku, dzi瘯i temu uzyskuj dodatkow chrupko嗆 bu貫czki od spodu i 豉twiejsze formowanie ciasta.

W tym momencie zostawiamy bu趾i na blasze i ustawiamy temperatur piekarnika na 180 stopni. Wk豉damy blaszk z bu貫czkami na 鈔odkowy poziom i pieczemy, a do zarumienienia bu貫k oko這 40 minut. Bu趾i podczas pieczenia rosn w piekarniku.

Puszyste pszenne by貫czki z ziarenkami. Etap wyrastania w piekarniku.

Ju po kilku minutach w piekarniku bu貫czki wyra幡ie rosn.

Rumiane bu貫czki studzimy, a nast瘼nie podajemy z ulubionymi dodatkami np. w towarzystwie kakao.

Puszyste pszenne by貫czki z ziarenkami po przekrojeniu.

Smacznego

wtorek, 04 sierpnia 2015

Ostatnio mia豉m straszn ochot na domowe pieczywo. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam smak 鈍ie篡ch wypiek闚. A w豉snor璚znie upieczone bu貫czki posmarowane domowymi konfiturami... po prostu czasem nie ma nic lepszego. Dlatego dzi zapraszam Was na pyszne, proste do zrobienia, pulchniutkie bu貫czki. S idealn propozycj na 郾iadanie lub letni piknik. A ich smak dodatkowo wzbogaca przyprawa do pieczenia chleba firmy Raflex, z kt鏎 mam okazj wsp馧pracowa. Spr鏏ujcie, bo warto. W kilka chwil mo積a wyczarowa wspania貫 domowe pieczywo.

Pulchniutkie bu貫czki - idealne na 郾iadanie lub piknik

Pulchniutkie bu貫czki - idealne na 郾iadanie lub piknik

Sk豉dniki: (przepis na 5 wi瘯szych lub 7-8 mniejszych bu貫czek)

  • 400 g m彗i pszennej
  • 2 造瞠czki suchych dro盥篡
  • 1 造瞠czka cukru
  • 3/4 szklanki mleka + 1 造磬a do posmarowania bu貫czek
  • 2 czubate 造瞠czki naturalnego serka homogenizowanego (u mnie serek 0% t逝szczu)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 造磬i mas豉
  • 3 造瞠czki przyprawy do pieczenia chleba Raflex

Przygotowanie:

Do garnka z grubszym dnem wlewamy mleko i dodajemy 2 造磬i mas豉. Podgrzewam na ma造m ogniu, a do rozpuszczenia mas豉, mieszaj帷. Zdejmujemy z ognia do lekkiego przestudzenia.

Do miski wsypujemy m彗, 2 造瞠czki dro盥篡, szczypt soli. Nast瘼nie wbijamy jajko oraz dodajemy 2 czubate 造瞠czki naturalnego serka homogenizowanego. Powoli wlewamy ciep貫 mleko po陰czone z mas貫m.

Ca這嗆 wyrabiamy r璚znie, a do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno spokojnie odchodzi od r彗, je郵i tak nie jest podsypujemy bardzo delikatnie m彗 (odrobina na d這) i dalej wyrabiamy.

Z ciasta formujemy kul i odk豉damy je do wyro郾i璚ia w misce przykrytej 軼iereczk lub tak jak ja w misce z zamkni璚iem. Czas wyrastania jest zale積y od warunk闚, ale trwa oko這 1 godzin.

Wyro郾i皻e ciasto ubijamy z 2-3 razy pi窷ci, a nast瘼nie tworzymy z niego gruby rulon. Tniemy na kawa趾i. Mo積a podzieli ciasto na r闚nie cz窷ci lub tak jak ja na mniejsze i wi瘯sze (robi r騜ne, gdy ka盥y z domownik闚 woli innej wielko軼i bu貫czk).

Pulchniutkie bu貫czki - przygotowanie

Z ka盥ej cz窷ci formujemy w d這niach kulk, kt鏎 nast瘼nie sp豉szczamy delikatnie na blacie (kszta速 bu貫czki). Tak przygotowane bu貫czki zostawiamy do wyro郾i璚ia przez 15-20 minut. Najlepiej po這篡 je od razu na wy這穎nej papierem do pieczenia blaszce.

Po tym czasie smarujemy z wierzchu ka盥 bu貫czk delikatnie mlekiem i posypujemy przypraw do pieczenia chleba.

Blach z bu趾ami wk豉damy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy oko這 20 minut, do 豉dnego zarumienienia bu貫k.

Podajemy przestudzone z ulubionymi dodatkami, np. z konfitur 郵iwkow.

Pulchniutkie bu貫czki - idealne na 郾iadanie lub piknik

Pulchniutkie bu貫czki - idealne na 郾iadanie lub piknik

Smacznego

* przepis w豉sny - powsta na zasadzie pr鏏 i b喚d闚

Uczta pod go造m niebemZ dzie熤i i dla dzieci

czwartek, 25 czerwca 2015

Dzi zapraszam Was na nietypowy wypiek. Dlaczego nietypowy? Bo m鎩 domowy chleb zawiera w sk豉dzie pyszny ry. Przyznam Wam szczerze, 瞠 przepis ten powsta 豉dnych kilka lat temu w bardzo przypadkowy, a zarazem omy趾owy spos鏏. Ot騜 kiedy jad豉m w jednej z piekarni chleb ry穎wy. Ach jak瞠 mi te pyszne kromeczki smakowa造... Postanowi豉m, 瞠 i ja sobie upiek taki w domu. Ale w tamtym czasie moja wiedza na temat domowych wypiek闚 by豉 do嗆 ma豉, dlatego potraktowa豉m spraw dos這wnie. I zamiast, tak jak w oryginale, doda do wypieku m彗 ry穎w... doda豉m ugotowany ry. W rezultacie powsta do嗆 oryginalny wypiek. Ale co najwa積iejsze - chleb by pyszny. A kole瘸nki prosi造 o przepis. Z tego co wiem, piek go po dzi dzie w r騜nych wariantach - np. z zio豉mi. A ja... bardzo lubi zabiera m鎩 chlebek na rodzinne pikniki - st康 nazwa.

Moje szafki, zawsze s przepe軟ione ry穎wym dobrodziejstwem. Dzi dla odmiany postanowi豉m do mojego chleba doda ry ja鄉inowy. I... efekt jest naprawd smaczny. Zapraszam i Was na m鎩 piknikowy chlebek z ry瞠m ja鄉inowym i s這necznikiem.

* pomys i przepis w豉sny - wynik "eksperymentu kulinarnego" sprzed lat

Piknikowy chlebek z ry瞠m ja鄉inowym i s這necznikiem

... nie ma jak 鈍ie篡 domowy chleb. Tak wiem powinnam poczeka, a w pe軟i wystygnie, ale... no c騜 nigdy nie mog si powstrzyma

Piknikowy chlebek z ry瞠m ja鄉inowym i s這necznikiem

Piknikowy chlebek z ry瞠m ja鄉inowym i s這necznikiem

... nie ma jakma造, domowy bochenek chleba


Sk豉dniki:

  • 2 woreczki ry簑 ja鄉inowego firmy Kupiec (2 x 100 g)
  • 1 szklanka m彗i 篡tniej
  • 1 1/2 szklanki m彗i pszennej + 2 1/2 造磬i (do wyrabiania i podsypania)
  • 1 szklanka ciep貫j wody (250 ml)
  • szczypta soli
  • 2 造磬i 逝skanego s這necznika
  • 2 造瞠czki dro盥篡 instant
  • 2 造瞠czki mas豉

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania ry簑 - gotujemy 14 minut dwa woreczki ry簑 ja鄉inowego firmy Kupiec (, czyli 1 minute kr鏂ej od czasu podanego na opakowaniu).

Po ugotowaniu ry studzimy - zanim zaczniemy go miesza z pozosta造mi sk豉dnikami powinien by ciep造 (nie gor帷y!).

Po przestudzeniu ry wsypujemy do miski. Nast瘼nie dodajemy m彗 篡tni i pszenn, 2 造瞠czki dro盥篡 instant oraz szczypt soli i 逝skany s這necznik. Do tak przygotowanych sk豉dnik闚 wlewamy 3/4 szklanki ciep貫j wody i zaczynamy wyrabia ciasto r瘯. Po wst瘼nym po陰czeniu sk豉dnik闚 dolewamy reszt wody. Ciasto wyrabiamy a zacznie odchodzi od r瘯i. Ciasto b璠zie lekko lepkie ze wzgl璠u na zawarto嗆 ry簑, ale winno odchodzi od r瘯i. Je郵i tak nie jest dodajemy po troszku m彗i i dalej wyrabiamy.

Z ciasta formujemy kul i zostawiamy je w lekko obsypanej m彗 misce, a do powi瘯szenia obj皻o軼i. Misk przykrywamy 軼iereczk i koniecznie stawiamy w ciep造m miejscu pozbawionym przeci庵闚. Ciasto zostawiamy na oko這 1-1,5 h.

Z wyro郾i皻ego ciasta formujemy bochenek. Uk豉damy go na wy這穎nej papierem do pieczenia blasze. Chlebek nacinamy uko郾ie no瞠m i obsypujemy delikatnie m彗. Zostawiamy na oko這 15 minut do podro郾i璚ia.

Piknikowy chlebek z ry瞠m ja鄉inowym i s這necznikiem

... uformowany chleb tu przed w這瞠niem do piekarnika

Tak przygotowany chlebek wk豉damy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 鈔odkowy poziom. Pieczemy oko這 35-40 minut. Aby mie pewno嗆, 瞠 chleb jest upieczony stosujemy zasad "suchego patyczka" (wbijamy w chlebek wyka豉czk i sprawdzamy czy ciasto si do niej nie przykleja).

Je郵i chcemy, by sk鏎ka naszego chlebka mia豉 bardziej z這cisty kolor po up造wie 35-40 minut uchylamy piekarnik i za pomoc 造磬i rozsmarowujemy delikatnie na chlebie mas這. Dopiekamy oko這 3 minuty, wyjmujemy i studzimy. Etap ten mo積a pomin望, bo chlebek i bez tego jest chrupi帷y z wierzchu.

Podajemy. Ja najbardziej lubi je嗆 taki chleb z samym mas貫m lub pomidorem.

Piknikowy chlebek z ry瞠m ja鄉inowym i s這necznikiem

... chlebek jest mi瘯ki w 鈔odku, a z wierzchu wspaniale chrupki

Piknikowy chlebek z ry瞠m ja鄉inowym i s這necznikiem... taki chlebek najlepiej smakuje z mas貫m lub pomidorkami

Smacznego

Gotuj w zdrowym styluUczta pod go造m niebem

czwartek, 23 kwietnia 2015

Podczas przyj璚ia, w oczekiwaniu na g堯wne danie, podajemy naszym go軼iom r騜nego rodzaju przek御ki, lekkie sa豉tki itp. Bazyliaczki* s do tego idealne. Te mi璚iutkie, odrywane mini bu貫czki wspaniale komponuj si np. z lekk sa豉tk lub po prostu z mase趾iem czosnkowym. Mo積a je r闚nie je嗆 same bez dodatk闚. Polecam, bo smak i ich zapach jest wspania造. Dodatek bazylii nadaje im niepowtarzalnego charakteru. Bu貫czki sprawdz si r闚nie na drugie 郾iadanie czy przek御k, kt鏎 mo瞠my wzi望 ze sob na spacer.

Bazyliaczki

Ten ma造 paluszek ju wybra bu貫czk dla siebie ;)

Sk豉dniki:

  • 2 造瞠czki suszonej bazylii
  • 2 1/2 szklanki m彗i pszennej + 1-2 造磬i podczas wyrabiania
  • 5 1/2 造磬i margaryny/mas豉
  • 2/3 szklanki ciep貫go mleka (nie gor帷e!)
  • 2 1/3 造瞠czki suchych dro盥篡
  • 1 ca貫 jajko
  • 2 p豉skie 造瞠czki cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy m彗, 陰czymy j z cukrem, bazyli i sol. W osobnej miseczce 陰czymy dro盥瞠 z ciep造m mlekiem. Wlewamy powoli do miski z m彗 i dodatkami. Po czym wbijamy jedno, ca貫 jajko, mieszamy drewnian 造磬. Na ko鎍u wlewamy przestudzony, roztopiony t逝szcz. Wszystko zagniatamy r瘯, dosypuj帷 ewentualnie odrobin m彗i podczas wyrabiania. Ciasto winno by mi瘯kie i odchodzi od r彗.

Misk z ciastem odk豉damy w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia na oko這 1 godzin. Po tym czasie z ciasta formujemy w r瘯ach ma貫 bu貫czki. Uk豉damy w wysmarowanej t逝szczem tortownicy w odleg這軼i oko這 0,5 cm od siebie (bu貫czki urosn i si po陰cz). Odstawiamy na oko這 30 minut. Z podanych proporcji wychodz dwie blaszki bazyliaczek.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni g鏎a-d馧. Pieczemy oko這 20-25 minut.

Podajemy przestudzone np. do ulubionej, lekkiej sa豉tki.

Smacznego

*przepis w豉sny, powsta w oparciu o r騜ne wypieki dro盥穎we z domowego zeszytu

Przepis bierze udzia w konkursie "Jakubiak lokalnie"

link do strony ksi捫ki

https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html 

Jakubiak lokalnie

sobota, 11 kwietnia 2015

Ten zapach 鈍ie瞠go pieczywa unosz帷y si po ca造m domu ... A p騧niej smak... Nie ma jak domowe ma郵ane bagietki z sezamem. Idealne do porannego kakao. Chrupi帷a sk鏎ka z zewn徠rz i mi瘯ki puszysty 鈔odek. Bagietki znik造 r闚nie szybko jak si pojawi造.

Zapraszam r闚nie na 郾iadaniowe paluchy dro盥穎we

Ma郵ane bagietki z sezamem ... znik造 tak szybko...

Sk豉dniki:

  • 2 szklanki m彗i pszennej + do podsypania stolnicy
  • 3/4 szklanki g瘰tej ma郵anki (temperatura pokojowa)
  • 4 造磬i ciep貫j wody (nie gor帷ej!)
  • 2 造瞠czki suchych dro盥篡
  • 1 1/3 造磬i mi瘯kiego mas豉
  • du瘸 szczypta soli
  • 1-2 造瞠czki cukru (w zale積o軼i od gust闚 smakowych)
  • sezam do posypania + jajko do smarowania wierzchu bagietek

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy m彗, nast瘼nie dodajemy dro盥瞠 i mieszamy. Potem dok豉damy kolejne sk豉dniki i zagniatamy ciasto. Ciasto jest mi瘯kie i lekko lepkie, ale winno si da 豉dnie uformowa w kul. Odstawiamy w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia na oko這 1 godzin.

Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie cz窷ci i formujemy bagietki. Ja wa趾uj ciasto i zwijam jak rolad, zawijaj帷 pod sp鏚 ko鎍e. Bagietki uk豉damy na blaszce do pieczenia, odstawiamy do wyro郾i璚ia na oko這 25-30 minut.

Po tym czasie nacinamy bagietki ostrym no瞠m i smarujemy rozbe速anym jajkiem. Nast瘼nie obsypujemy sezamem.

Wk豉damy bagietki do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i pieczemy oko這 25 minut. Ja czasem piek ciut d逝瞠j, aby bagietka mia豉 jeszcze bardziej chrupi帷 sk鏎k.

Studzimy i podajemy np. z kakao.

Smacznego

pi徠ek, 03 kwietnia 2015

安i皻a Wielkanocne ju za chwil. Nied逝go ka盥y z nas b璠zie przygotowywa sw鎩 鈍i徠eczny koszyczek pe貫n kolorowych jajek, przybrany w ziele, z ma造mi wypiekami, sol itp. Dzi przedstawiam przepis na wielkanocne zaj帷zki i chlebusie do koszyczka. Ciesz oczy i podniebienie. A mali domownicy na pewno b璠 nimi zachwyceni, gdy w這篡my im je do koszyczk闚.

* Przepis na ciasto jest mojego autorstwa. "Forma" zaj帷zk闚 podpatrzona w zagranicznym serialu kulinarnym.

wielkanocne zajaczki i chlebkiCzy nie wygl康aj uroczo?

Sk豉dniki:

  • 1 1/2 造瞠czki suchych dro盥篡
  • 1 1/2 szklanki m彗i pszennej (do wypiek闚 dro盥穎wych)
  • 1/2 szklanki m彗i 篡tniej
  • 4 造磬i ciep貫go mleka
  • 1 造磬a oliwy z oliwek
  • 2/3 szklanki ciep貫j wody
  • 1 造瞠czka drobnego cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie sk豉dniki wymiesza r璚znie. W razie konieczno軼i podsypa odrobin m彗i pszennej. Ciasto ma by delikatne i lekko lepkie, ale powinno odchodzi od r彗. Uformowa kul i prze這篡 j do miski podsypanej m彗. Przykry 軼iereczk i zostawi do wyro郾i璚ia w ciep造m miejscu na oko這 1 godzin (do podwojenia obj皻o軼i).

Piekarnik rozgrza do 210 stopni. W這篡 do piekarnika na chwil blach, na kt鏎ej b璠ziemy piekli zaj帷zki i chlebki (wy這穎n papierem). Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie 瘸roodporne z wod (oko這 3/4 szklanki).

Od ciasta odrywamy kawa趾i z kt鏎ych formujemy chlebki i zaj帷zki. Ja ciasto podzieli豉m na 4 wi瘯sze i 2 mniejsze kawa趾i. Z czterech uformowa豉m chlebki, a z dw鏂h zaj帷zki.

Chlebki: W r瘯ach formujemy kszta速 chlebk闚. Nacinamy ostrym no瞠m, nast瘼nie obsypujemy m彗 i k豉dziemy na ciep貫j blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia.

Zaj帷zki: Odrywamy ciasto. Wa趾ujemy je w r瘯ach a uzyskamy oko這 8-10 cm wa貫czek grubo軼i mniej wi璚ej ma貫go palca u r瘯i. Sp豉szczamy delikatnie ko鎍e, sk豉damy na p馧 i zawijamy (form zwini璚ia wida na zdj璚iu). W 鈔odek "oczka" przyklejamy ma陰 kulk z ciasta - ogonek naszego zaj帷zka. Obsypujemy m彗 i k豉dziemy na ciep貫j blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia.

Pieczemy oko這 20-25 minut, a do zarumienienia.

Smacznego

Wielkanocne Smaki - edycja V

Wegetaria雟ka Wielkanoc 2015

Wielkanocne Wypieki

poniedzia貫k, 16 lutego 2015

Czy istnieje 郾iadanie idealne? Uwa瘸m, 瞠 tak. Jest, to takie 郾iadanie, na kt鏎e mamy po prostu w danym momencie nieodpart ochot. I tak te by這 w przypadku dro盥穎wych paluch闚. Wsta豉m i w mojej g這wie za鈍ita豉m my郵 na wspania貫, 鈍ie瞠 pieczywo z kubkiem gor帷ego kakao. Czy to nie idealny pocz徠ek dnia? Jak dla mnie, tak.

Przepis jest do嗆 prosty i szybki. Wymy郵i豉m go w oparciu o znane mi przepisy na bu貫czki i inne pieczywa. Troszk "tego", troszk "tamtego" i ... w rezultacie wysz造 wspania貫, lekko s這dkie paluchy. Chrupkie z zewn徠rz, a mi璚iutkie wewn徠rz. Do tego kubek kakao... ach to by豉 uczta.

paluchy dro盥穎we

Sk豉dniki:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 szklanki m彗i pszennej
  • 7 造瞠czek cukru
  • 1 造瞠czka wody
  • 8g dro盥篡 instant
  • 4 造磬i oleju
  • szczypta soli
  • 1 jajko + 1 jajko do posmarowania pieczywa
  • opcjonalnie mo積a doda mak lub sezam na wierzch paluch闚

Przygotowanie:

M彗, cukier, s鏊 i dro盥瞠 wymiesza w misce drewnian 造磬. Doda ciep貫 mleko, wod, olej i jedno jajko. Chwil miesza 造磬, a do wst瘼nego po陰czenia sk豉dnik闚. Nast瘼nie wyrabia ciasto r瘯, a b璠zie mia這 jednolit konsystencj. W przypadku gdyby by這 zbyt lepi帷e mo積a doda odrobin m彗i (oko這 1/2 -1 造磬i). Misk z ciastem przykry i odstawi do wyro郾i璚ia na oko這 40 minut. Wyro郾i皻e ciasto podzieli na 6 cz窷ci (lub wi璚ej, w zale積o軼i jak grubo嗆 paluch闚 chcemy uzyska). Ka盥 cz窷 rolujemy tworz帷 pod逝積e wa貫czki na d逝go嗆 blachy. Nacinamy wierzch paluch闚. Zostawiamy na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia na oko這 20 minut do ponownego wyro郾i璚ia. Po tym czasie smarujemy paluchy rozm帷onym jajkiem (mo積a posypa makiem lub sezamem). Wk豉damy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut (wierzch paluch闚 musi by z這ty).

paluchy dro盥穎we II

Idealne z kubkiem gor帷ego kakao...

Smacznego

poniedzia貫k, 19 stycznia 2015

Ca豉 rodzina przy stole, wspania豉 wo domowego pieczywa unosz帷a si w powietrzu, maselniczka pe軟a pysznego mas豉 i... ta jeszcze lekko ciep豉 kromka domowego chleba rozp造waj帷a si w ustach. Czy mo瞠 by co lepszego?

Zapraszam Was do spr鏏owania pszennego pe軟oziarnistego chleba. Robi si go szybko, a efekt jest zaskakuj帷o dobry. Przepis powsta w mojej g這wie, kt鏎ego dnia, gdy niespodziewani go軼ie stali ju praktycznie za drzwiami, by這 鈍i皻o (,a wi璚 wszystkie sklepy w najbli窺zej okolicy pozamykane), a ja nie mia豉m w domu ju zbyt wiele pieczywa. Wyci庵n窸am, wi璚 na blat wszystkie sk豉dniki jakie posiada豉m w闚czas w domu i stworzy豉m ten chlebek (oraz wiele innych smako造k闚 - przystawki, s這dko軼i).

chleb pe軟oziarnisty pszenny

I zn闚 nie wytrzyma豉m... Wiem, wiem nie powinno si je嗆 ciep貫go chleba, ale... to rozp造waj帷e si mas這 na 鈍ie篡m pieczywie, to uczta dla mojego podniebienia.

chleb z mas貫m

Sk豉dniki:

  • dro盥瞠 instant 8 g
  • 3 造磬i cukru
  • 2 szklanki ciep貫j wody
  • 3 造瞠czki soli
  • 4 szklanki m彗i pszennej pe軟oziarnistej
  • 3 szklanki m彗i pszennej "zwyk貫j"
  • 4 造磬i roztopionego mas豉

Pozosta貫 sk豉dniki: Oko這 2 造磬i roztopionego mas豉 do posmarowania wierzchu chleb闚. Odrobina wody do "podlania" r彗 podczas wyrabiania ciasta. M彗a do posypania stolnicy i chleb闚 przed w這瞠niem do piekarnika.

Przygotowanie:

Do miski wlewamy 2 szklanki ciep貫j (nie gor帷ej) wody. Wsypujemy cukier i dro盥瞠. Mieszamy a dro盥瞠 si rozpuszcz. Zostawiamy zaczyn na oko這 5-10 minut, a zacznie pracowa (pojawi si b帳elki na powierzchni). W osobnej misce mieszamy s鏊, przesian (!) m彗 pszenn pe軟oziarnist, m彗 pszenn "zwyk陰". Dodajemy do suchych sk豉dnik闚 roztopione mas這 i dro盥穎wy zaczyn. Mieszamy wszystkie sk豉dniki powoli drewnian 造磬 (od bok闚 do 鈔odka miski). Nast瘼nie zagniatamy (w razie potrzeby "podlewamy" d這nie wod) ciasto oko這 5 minut r瘯ami, do momentu, a b璠zie odchodzi od d這ni. Ciasto formujemy w kul, wk豉damy do miski uprzednio podsypanej lekko m彗, przykrywamy 軼iereczk i odstawiamy w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia (potrzebny czas to oko這 1,5 godziny). Wyro郾i皻e ciasto chwil wyrabiamy w celu odgazowania. Dzielimy na dwie r闚ne cz窷ci (ja z przygotowanego ciasta formuj dwa mniejsze chlebki, mo積a przygotowa jeden wi瘯szy). Formujemy kszta速 bochenka. Uk豉damy na papierze do pieczenia. Przykrywamy 軼iereczk i odczekujemy oko這 10-15 minut a bochenki podrosn. Wyro郾i皻e ciasto smarujemy z wierzchu roztopionym mas貫m i posypujemy lekko m彗. Mo積a lekko naci望 wierzch bochenk闚 ostrym no瞠m. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Wk豉damy blach z bochenkami i od razu zmniejszamy do 200 stopni. Pieczemy oko這 25-30 minut, a sk鏎ka na bochenkach zrobi si br您owa. Chleb studzimy na kratce. Gdy ostygnie 豉two si go kroi. Cho ja nigdy nie potrafi wytrwa i zjadam pierwsz kromk jeszcze ciep陰. Przechowujemy w chlebaku, najlepiej owini皻e papierem.


Smacznego

UWAGA!!! Zmiana adresu bloga. Zapraszam na NOW STRON

Codziennie nowa porcja smacznych inspiracji. Spotkajmy si pod nowym adresem http://slodkieokruszki.pl

Kontakt: matleen@gazeta.pl m.slodkieokruszki@gmail.com Nawi您anie wsp馧pracy

B璠zie mi niezmiernie mi這, je郵i zostawisz po sobie jaki 郵ad w postaci komentarza.

Prawa autorskie

Tre軼i i zdj璚ia zawarte na tym blogu s moj w豉sno軼i. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materia堯w w ca這軼i lub w cz窷ci bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, maj徠kowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.

Tu mnie znajdziecie:

blogi kulinarne

Tu mnie znajdziecie:

Katalog Smak闚 - Przepisy kulinarne na ka盥 okazj i wyszukiwarka przepis闚

Tu mnie znajdziecie:

rondel

Tu mnie znajdziecie:

Lista Blog闚 Kulinarnych

Tu mnie znajdziecie:

FlyB - Kulinaria

Tu mnie znajdziecie:

myTaste.pl

Tu mnie znajdziecie:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...