Bo tylko tyle zostaje, je郵i wk豉damy serce w to co przyrz康zamy. Gotujmy razem - smacznie, szybko, zdrowo, kolorowo ...

Desery

czwartek, 12 maja 2016

Ostatnio dosta豉m spor ilo嗆 rabarbaru. Bardzo lubi te kwa郾e 這dygi. Dzi zapraszam Was na pyszny wiosenny deser warstwowy z rabarbarem. Idealna r闚nowaga mi璠zy s這dkim i kwa郾ym w ka盥ej 造瞠czce. I to co mi by這 bardzo potrzebne - chwila pysznego relaksu. Spr鏏ujcie.

Wiosenny deser warstwowy z rabarbarem

Wiosenny deser warstwowy z rabarbarem (2)

Sk豉dniki:

* ilo嗆 zale篡 od indywidualnych upodoba

Przygotowanie:

Rabarbar obieramy. Nast瘼nie tniemy wzd逝, po czym kroimy na do嗆 cienkie plasterki 2-3 mm.

Na ma陰 patelni nalewamy wod (5 造瞠k) i wsypujemy nasz rabarbar. Nast瘼nie ca這嗆 posypujemy po wierzchu cukrem. Na pocz徠ku warto nasypa go mniej, pod koniec mo積a doda wi璚ej. Nasz rabarbar "sma篡my/dusimy" na 鈔ednim ogniu oko這 5 minut, mieszaj帷 co jaki czas. Rabarbar powinien by mi瘯ki, lekko si rozpada i delikatnie s這dki.

Rabarbar - przygotowanie

Ciasta wrzucamy do misy blendera i rozdrabniamy.

Do pucharka nak豉damy warstwami - rozdrobnione ciasteczka (oko這 3 造磬i), po這w rabarbaru, zn闚 ciasteczka (oko這 3 造磬i), warstw serka homogenizowanego (najlepiej, aby by zimny), rabarbar i reszt ciasteczek. Ilo軼i s orientacyjne, zale膨 od wielko軼i pucharka.

Deser odstawiamy na oko這 3 minuty, aby rabarbar nie by zbyt gor帷y i ciasteczka lekko nami瘯造.

Podajemy.

Wiosenny deser warstwowy z rabarbarem (3)

Smacznego

sobota, 07 maja 2016

Wczoraj po d逝gim spacerze, a potem jeszcze d逝窺zych porz康kach przyszed upragniony czas odpoczynku. A zawsze najlepiej odpoczywa mi si... z pysznym deserem w r瘯u. Nie mia豉m ju czasu, ani si造 na d逝gie spanie w kuchni, wi璚 przygotowa豉m szybki deser ry穎wy z karmelizowanym jab趾iem. To taka moja alternatywna wersja tradycyjnego puddingu ry穎wego z owocami. Spr鏏ujcie i Wy. Ten deser to smak i prostota w jednym.

Szybki deser ry穎wy z karmelizowanym jab趾iem

Sk豉dniki:

  • 1/2 ugotowanego wcze郾iej woreczka ry簑 (woreczek 100 g)*
  • 2 mniejsze jab趾a
  • cynamon (wg uznania)
  • 2 造磬i mas豉
  • 2 造磬i cukru
  • cytryna
  • oko這 10 造瞠k mleka

* u mnie najcz窷ciej ry ja鄉inowy lub d逝goziarnisty Uncle Bens

Przygotowanie:

Jab趾a obieramy i dowolnie kroimy, najlepiej w grubsz kostk. Nast瘼nie skrapiamy je sokiem z cytryny.

Na patelni topimy 2 造磬i mas豉, nast瘼nie dodajemy 2 造磬i cukru i karmelizujemy go przez chwil (powinien lekko zbr您owie).

Nast瘼nie dodajemy nasze jab趾a, a ca這嗆 (po wierzchu) opr鏀zamy cynamonem (ilo嗆 zale篡 od indywidualnych upodoba).

Jab趾a sma篡my do mi瘯ko軼i, co jaki czas delikatnie mieszaj帷 (powinny ca貫 by w cynamonowym karmelu). U mnie trwa這, to oko這 4 minut, ale czas zale篡 od u篡tego jab趾a.

Ry (u mnie wcze郾iej ugotowany, z lod闚ki) przek豉damy do ma貫go garnuszka z grubszym dnem, dodajemy mleko i podgrzewamy, co jaki czas mieszaj帷. Gdy ry wch這nie wi瘯szo嗆 mleka, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na chwil.

Do przygotowanego pucharka przek豉damy mleczny ry, a na wierzch uk豉damy nasze skarmelizowane jab趾a. Osobi軼ie dodaj r闚nie reszt karmelu z patelni, kt鏎a sp造wa na ry nadaj帷 mu dodatkowej s這dyczy.

Podajemy od razu.

Smacznego


poniedzia貫k, 18 kwietnia 2016

Uwielbiam desery w pucharkach. S idealne na chwil wytchnienia po d逝gim dniu. Dzi zapraszam Was na serniczek chia na jagodach z warstw czekolady. Pyszny deser w pucharku. A zwie鎍zenie czekolady... no c騜... chyba ka盥a kobieta kocha te ma貫 kosteczki ;)

Serniczek chia na jagodach z warstw czekolady. Pyszny deser w pucharku.

Polecam Wam serdecznie czekolady BIO od Ekoflorka. Smak, jako嗆... po prostu a chce si je嗆 i je嗆.

Serniczek chia na jagodach z warstw czekolady Ekoflorka

Sk豉dniki: (na 1 pucharek)

  • 1/2 szklanki delikatnego twarogu naturalnego
  • 2-3 造瞠czki cukru pudru
  • 3 造磬i jag鏚
  • 2 造磬i nasion chia
  • 4 造磬i mleka
  • 4 krople soku z cytryny
  • 2 kostki gorzkiej czekolady z wi郾iami i je篡nami Ekoflorka (do starcia) + 1-2 kostki gorzkiej czekolady Ekoflorka
  • waflowa rurka

Przygotowanie:

Do miseczki wsypujemy nasiona chia i zalewamy je 4 造磬ami zimnego mleka, mieszamy. Odstawiamy na bok (na oko這 3-4 minut), mieszaj帷 co jaki czas. Nasiona maj nap璚znie.

W misce mieszamy twar鏬, cukier puder (dodajemy mniejsz ilo嗆 i pr鏏ujemy smak) i sok z cytryny.

Nast瘼nie dodajemy nap璚znia貫 nasiona chia. Ca這嗆 mieszamy.

Na dno pucharka wyk豉damy jagody. Nast瘼nie nak豉damy nasz warstw sernikow.

Czekolad (2 kostki) 軼ieramy na tarce na drobnych oczkach. Posypujemy wierzch naszego deseru. W deser wbijamy waflow rurk i uk豉damy ca貫 kostki czekolady.

Podajemy.

Serniczek chia na jagodach z warstw czekolady.

Serniczek chia na jagodach z warstw gorzkiej czekolady.

Smacznego

wtorek, 12 kwietnia 2016

Bardzo dawno nie jad豉m ry穎wego puddingu i w sumie nie wiem dlaczego, bo go wprost uwielbiam. Dlatego dzi w ramach deseru postanowi豉m go przygotowa przygotowa sobie. Ten pyszny mleczny ry穎wy pudding podany z truskawkami ucieszy ca陰 rodzin. Dlatego i Wam go szczerze polecam. Spr鏏ujcie.

Mleczny pudding ry穎wy z truskawkami



Sk豉dniki: (na 3 porcje)

  • 100 g ry簑 ja鄉inowego Skworcu
  • 1 szklanka wody
  • 3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • oko這 1/3 造瞠czki mieszanki przypraw wanilia z aromatem rumu
  • 3-4 truskawki
  • 2-3 waflowe rurki do ozdoby

Przygotowanie:

Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy ry, zalewamy go szklank wody. Zagotowujemy. Nast瘼nie odlewamy ca陰 wod. Do ry簑 dodajemy mleko, przypraw i cukier. Ca這嗆 gotujemy na ma造m ogniu, do嗆 cz瘰to mieszaj帷 aby unikn望 przypalenia.

Gdy ry dobrze nap璚znieje i wch這nie wi瘯szo嗆 mleka garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy jeszcze na 5 minut.

Pudding ry穎wy przek豉damy do puchark闚. Na wierzch ka盥ej porcji uk豉damy kawa趾i truskawek i wbijamy waflowe rurki.

Pudding podajemy ciep造.

Mleczny pudding ry穎wy z truskawkami

Smacznego

poniedzia貫k, 21 marca 2016

Po ci篹kim dniu pe軟ym smutku najlepiej poprawia mi humor kawa貫k dobrej... CZEKOLADY. No c騜... podobno czekolada, to najlepsza i najwierniejsza przyjaci馧ka ;) A gdy do smutk闚 dojdzie r闚nie nieprzychylna aura - zi帳 i wiatr, w闚czas przygotowuj najprostszy i najlepszy deser - pyszn gor帷 czekolad. Jeden 造k i... 鈍iat wydaje si by lepszy. Spr鏏ujcie i Wy. Polecam do przygotowania gor帷ej czekoladowej fili瘸nki czekolady od firmy Ekoflorka. Ka盥a kostka dos這wnie rozpuszcza si w ustach.

Pyszna gor帷a czekolada

Sk豉dniki: (na 2 porcje)

Przygotowanie:

Do garnka z grubszym dnem (u mnie do gotowania mleka) wlewamy mleko i 鄉ietank. Podgrzewamy mocno nie doprowadzaj帷 do wrzenia.

Obie czekolady siekamy na mniejsze kawa趾i i wrzucamy do garnka. Ca這嗆 mieszaj帷 gotujemy na mniejszym ogniu, a do zg瘰tnienia.

Gor帷 czekolad rozlewamy do fili瘸nek i podajemy.

ㄊk czekoladowej s這dyczy. Pyszna czekolada na gor帷o.

Moj gor帷 czekolad pi豉m w ulubionym zestawie z Pracowni Rze嬌iarskiej - Graciarnia. Wspania豉 zgrabna fili瘸nka, urocza drewniana podstawka i ... drewniana 造瞠czka, kt鏎ej brak這, bo m鎩 szkrab jest r闚nie mocno w niej zakochany i nie chce czasem jej odda ;)

Smacznego

pi徠ek, 18 marca 2016

Ju nied逝go wiosna, a wi璚 warto zadba o sw鎩 organizm. Polecam Wam dzi pyszny, a do tego zdrowy tropikalny krem jaglany. Taki deser mo瞠cie zje嗆 bez wyrzut闚 sumienia. Idealnie sprawdzi si r闚nie jako drugie 郾iadanie lub kolacja. Spr鏏ujcie.

Tropikalny_krem_jaglany

Sk豉dniki:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 2/3 szklanki mleka + 2-3 造磬i
  • ma豉 szczypta soli
  • 2 造瞠czki oleju kokosowego
  • 250 g mieszanki owocowej ananas, mango, papaja*
  • 1/2 banana

* u篡wam mro穎nej mieszanki, ale mo積a oczywi軼ie u篡 r闚nie owoc闚 鈍ie篡ch, b康 z puszki

Przygotowanie:

Kasz jaglan przelewamy kilka razy wod, aby unikn望 goryczy. Nast瘼nie przek豉damy j do garnuszka z grubszym dnem. Dolewamy mleko, dodajemy ma陰 szczypt soli i gotujemy (na ma造m ogniu), co jaki czas mieszaj帷. W trakcie gotowania mo瞠my doda mleko, aby jego ilo嗆 by豉 wystarczaj帷a i kasza nam si nie przypali豉. Gdy kasza odpowiednio nap璚znieje (oko這 10-12 minut) zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy kasz jeszcze z 2-3 minuty pod przykryciem.

Kasz odkrywamy i zostawiamy do przestudzenia. Je郵i u篡wamy mro穎nej mieszanki owoc闚, nale篡 je rozmrozi.

Do misy blendera z no瘸mi przek豉damy kasz jaglan oraz 1/2 mieszanki owoc闚 (oko這 125 g) - ananas, mango, papaja. Do sk豉dnik闚 dodajemy 2 造瞠czki oleju kokosowego i ca這嗆 miksujemy do uzyskania konsystencji kremu.

Tropikalny krem jaglany przek豉damy do pucharka. Mis blendera myjemy, nast瘼nie wk豉damy do niej pozosta貫 owoce (zostawiaj帷 2-3 kawa趾i do dekoracji) i 1/2 obranego banana. Ca這嗆 miksujemy do uzyskania owocowego musu.

Owocowy mus przek豉damy na warstw kaszy. Wierzch dekorujemy kawa趾ami owoc闚.

Podajemy.

Tropikalny_deser_jaglany

Smacznego

Przepis dodaj do akcji:

Superfood w Twojej kuchni

Warto urozmaica diet w posi趾i z dodatkiem tzw. superfood jak np. kasza jaglana i zdrowy olej kokosowy. Szeroki wyb鏎 superfood mo積a znale潭 w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl







wtorek, 15 marca 2016

Dzi mia豉m ochot na co s這dkiego. A 瞠 mia豉 przyj嗆 moja kole瘸nka, kt鏎a wprost uwielbia wszelakie dania z makaronem postanowi豉m przygotowa do嗆 nietypowy deser. Wysz這 przepysznie. Dlatego polecam Wam to danie z czystym sumieniem. Zapraszam na m鎩 czekoladowy makaron z karmelizowanym jab趾iem.

Czekoladowy makaron z karmelizowanym jab趾iem

Sk豉dniki: (na 2 porcje)

  • 2 szklanki makaronu wst璕i ozdobne z kakao Makarony Polskie
  • 1 du瞠 soczyste jab趾o
  • 2 造磬i mas豉
  • 2 1/3 造磬i cukru
  • cynamon

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcj producenta.

Jab趾a obieramy i kroimy w kostk (nie za ma陰, aby si nie rozpad造 podczas karmelizacji).

Na patelni topimy mas這, nast瘼nie dodajemy cukier i karmelizujemy przez chwil (powinien lekko zbr您owie).

Nast瘼nie dodajemy pokrojone w kostk jab趾o, a ca這嗆 (po wierzchu) opr鏀zamy cynamonem. Jab趾a sma篡my do mi瘯ko軼i, co jaki czas delikatnie mieszaj帷 (powinny ca貫 by w cynamonowym karmelu). U mnie trwa這, to oko這 4 minut, ale czas zale篡 od u篡tego jab趾a.

Makaron lekko studzimy i przek豉damy do kieliszk闚. Na wierzch wyk豉damy (wraz ze s這dkim karmelem) jab趾a.

Podajemy. Takie danie smakuje zar闚no w ciep貫j, jak i zimnej wersji.

Smacznego

poniedzia貫k, 14 marca 2016

Uwielbiam s這dko軼i te ma貫 i du瞠. Dlatego tak cz瘰to je robi. Niedawno nawi您a豉m wspania陰 wsp馧prac z producentem s這dyczy ekologicznych - Ekoflorka. Po otwarciu jednej z paczuszek pe軟ych moich ulubionych kr闚ek i spr鏏owaniu pierwszego cukierka... no c騜 trudno by這 mi si powstrzyma, by nie zje嗆 od razu wszystkich. Moi bliscy r闚nie bardzo zasmakowali si w s這dko軼iach od Ekoflorki. Dlatego gor帷o Wam je polecam. A dzi zapraszam Was na prosty domowy deser dla s這dkich 豉such闚. W kilka chwil po deserze zosta造 ju tylko puste kieliszki. Spr鏏ujcie. 妃ietankowy deser z kr闚kow s這dycz zasmakuje du篡m, jak i ma造m 豉suchom.

妃ietankowy deser z kr闚kow s這dycz

Sk豉dniki: (na 3 porcje)

  • 1 szklanka mleka
  • 3 鄴速ka
  • 1 szklanka 鄉ietanki krem闚ki 30%
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 1 1/2 造磬i cukru
  • 3 kr闚ki BIO klasyczne od Ekoflorka
  • opcjonalnie - czekoladowe ozdoby

Przygotowanie:

Kr闚ki 軼ieramy na tarce na 鈔ednich oczkach - na wi鏎ek.

Zagotowujemy mleko. Do miski wlewamy 鄉ietank krem闚k, dodajemy do niej 鄴速ka, cukier i m彗 ziemniaczan. Ca這嗆 dok豉dnie mieszamy r霩g. Nast瘼nie do ciep貫go (!) mleka dodajemy zawarto嗆 miski, dok豉dnie mieszamy unikaj帷 powstania grudek. Ca這嗆 podgrzewamy, a masa zg瘰tnieje (konsystencja rzadszego budyniu).

Mas przelewamy do kieliszk闚 (lub mniejszych szklanek). Odczekujemy chwil, aby lekko przestyg豉. Nast瘼nie ka盥 porcj posypujemy startymi kr闚kami i opcjonalnie dodajemy ozdoby.

Podajemy od razu.

妃ietankowy deser z kr闚kow s這dycz od Ekoflorka

Smacznego

pi徠ek, 11 marca 2016

Uwielbiam gruszki. A po陰czenie tego pysznego owocu z czekoladowymi dodatkami... po prostu musicie sami spr鏏owa. Pami皻am, gdy pierwszy raz poda豉m ten deser w pewien jesienny wiecz鏎 znajomym. Najpierw patrzyli z lekkim zdziwieniem, a potem by造 tylko pro軸y o dok豉dk. Dobrze, 瞠 w闚czas gruszek mia豉m pod dostatkiem ;) Spr鏏ujcie. Przygotowanie takiego deseru zajmie Wam dos這wnie kilka minut. I ju mo積a si delektowa s這dkim, rozp造waj帷ych si w ustach deserem.

Deser jest pyszny i powinno si go podawa od razu po przygotowaniu (na ciep這). Inaczej... tak jak na zdj璚iu mamy rozp造waj帷 si czekoladow s這dycz ;) Oczywi軼ie nie traci on na smaku, ale przez to nie wida uroczych, charakterystycznych grillowanych paseczk闚.

Czekoladowy deser z grillowan gruszk

Sk豉dniki: (na 2 porcje)

Przygotowanie:

Gruszk dzielimy na dwie cz窷ci, usuwamy ogonek i gniazdo nasienne (tworz帷 wg喚bienie). Lekko nacinamy sp鏚 ka盥ej po堯wki, aby gruszka stabilnie le瘸豉 na talerzu.

Rozgrzewamy patelni grillow. Grillujemy gruszk z obu stron do uzyskania delikatnych charakterystycznych pask闚.

W ka盥ej po堯wce gruszki umieszczamy ga趾 lod闚, a ca這嗆 posypujemy czekolad starta na ma造ch oczkach.

Deser podajemy od razu (ciep造).

Czekoladowy deser z grillowan gruszk

Smacznego

鈔oda, 02 marca 2016

Uwielbiam wszelkie s這dko軼i. Ale czasem zamiast blachy ciasta ze wzgl璠u na zdrowie, jak i czas lubi przygotowa smaczny, prosty deser. Dzi zapraszam Was na szybki deser szarlotkowy z chia. Kilka chwil, a potem ju tylko zostaje delektowanie si 造瞠czka po 造瞠czce ;) A je郵i wolicie jednak tradycyjne s這dko軼i w postaci wypiek闚 spr鏏ujcie moich ma造ch szarlotek (muffinek).

Szybki deser szarlotkowy z chia

Sk豉dniki: (na 1 porcj)

* mo積a r闚nie u篡 naturalnego serka homogenizowanego z 造瞠czk miodu

Przygotowanie:

Serek homogenizowany wyci庵amy z lod闚ki, przek豉damy do miseczki i mieszamy dok豉dnie z nasionami chia. Odstawiamy na 5 minut.

Do ma貫j szklanki / kieliszka nak豉damy mus jab趾owy (u mnie oko這 1 造磬i), nast瘼nie wyk豉damy serek z nasionami chia, a na koniec reszt musu.

Podajemy. Prosto, szybko i smacznie.

Szybki deser szarlotkowy z chia

Smacznego

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7

UWAGA!!! Zmiana adresu bloga. Zapraszam na NOW STRON

Codziennie nowa porcja smacznych inspiracji. Spotkajmy si pod nowym adresem http://slodkieokruszki.pl

Kontakt: matleen@gazeta.pl m.slodkieokruszki@gmail.com Nawi您anie wsp馧pracy

B璠zie mi niezmiernie mi這, je郵i zostawisz po sobie jaki 郵ad w postaci komentarza.

Prawa autorskie

Tre軼i i zdj璚ia zawarte na tym blogu s moj w豉sno軼i. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materia堯w w ca這軼i lub w cz窷ci bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, maj徠kowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.

Tu mnie znajdziecie:

blogi kulinarne

Tu mnie znajdziecie:

Katalog Smak闚 - Przepisy kulinarne na ka盥 okazj i wyszukiwarka przepis闚

Tu mnie znajdziecie:

rondel

Tu mnie znajdziecie:

Lista Blog闚 Kulinarnych

Tu mnie znajdziecie:

FlyB - Kulinaria

Tu mnie znajdziecie:

myTaste.pl

Tu mnie znajdziecie:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...