Bo tylko tyle zostaje, je郵i wk豉damy serce w to co przyrz康zamy. Gotujmy razem - smacznie, szybko, zdrowo, kolorowo ...

Ciasta

poniedzia貫k, 09 maja 2016

Dzi zapraszam Was na jedno z moich ukochanych ciast. Gdy tylko na dzia販e pojawiaj si wspania貫 這dygi rabarbaru nie mo瞠 zabrakn望 wypieku z jego udzia貫m. Po陰czenie lekko kwaskowatego rabarbaru z delikatnie s這dkim jab趾iem i pysznym waniliowym ciastem jest tym co uwa瘸m za kwintesencj wiosny. To ciasto najlepiej smakuje w plenerze. Piknik, rodzina, przyjaciele, ziele traw, s這neczko i kawa貫k rabarbarowo-jab趾owego ciasta waniliowego... Oj tak. Ciasto przygotowuje na oleju rzepakowym, poniewa olej rzepakowy jest naturalnym 廝鏚貫m steroli ro郵innych oraz witaminy E i dlatego warto go mie zawsze w kuchni i dodawa do swoich ulubionych potraw, r闚nie tych s這dkich. W ko鎍u s這dycz i zdrowie te mog i嗆 w parze ;) Zach璚am do pieczenia.

Rabarbarowo-jab趾owe ciasto waniliowe

Rabarbarowo-jab趾owe ciasto waniliowe. Przepis ze starego rodzinnego zeszytu z przepisami z moimi zmianami.

Ciasto dodaj do wsp鏊nej zabawy bloger闚 organizowanej na Facebook "Ciasto na niedziel". Razem ze mn udzia w zabawie bra造: Dagmara, Marzena, Ma貪osia, Asia, Agnieszka, Sylwia, Bo瞠na, Iwona

Rabarbarowo-jab趾owe ciasto waniliowe. Szybkie ciasto.

UWAGA! Blog przeniesiony. Zapraszam na now stron (adres w bocznej szpalcie po prawej) po ten i wiele innych smacznych przepis闚.

- przepis znajdziecie tutaj (klik)



Smacznego

Przepis zg豉szam do konkursu:

Olej rzepakowy - konkurs

poniedzia貫k, 25 kwietnia 2016

Uwielbiam proste i szybkie wypieki. W szczeg鏊no軼i te, kt鏎e pachn cytrynowo... Dzi zapraszam Was na jeden z nich. Pyszne ciasto cytrynowe z kandyzowanym ananasem, to idealna s這dko嗆 do kawy lub herbaty. Ci篹ko sko鎍zy jedzenie na jednym kawa趾u ;) Spr鏏ujcie, polecam. Ciasto jest naprawd pyszne i... takie puszyste.

Puszyste ciasto cytrynowe z kandyzowanym ananasem

Bardzo puszyste ciasto cytrynowe z kandyzowanym ananasem

Sk豉dniki:

  • 2 szklanki m彗i pszennej
  • 1 cytryna (鈔ednia)
  • 1/2 szklanki kandyzowanego ananasa Skworcu
  • 250 g margaryny (mi瘯kiej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Siekamy 1/2 szklanki kandyzowanego ananasa na mniejsze kawa趾i i odstawiamy.

Do miski przek豉damy mi瘯k (!) margaryn - najlepiej poci皻 na mniejsze kawa趾i. Dosypujemy cukier i wbijamy jedno jajko, ca這嗆 dok豉dnie miksujemy.

Ci庵le miksuj帷 wbijamy kolejne jajka. Zmniejszamy obroty miksera. Wsypujemy 1 szklank m彗i pszennej z proszkiem do pieczenia, dok豉dnie miksujemy.

Nast瘼nie dodajemy sk鏎k start z jednej cytryny i sok z ca貫j cytryny. Miksujemy. Dodajemy reszt m彗i (1 szklank), miksujemy na mniejszych obrotach.

Na koniec wsypujemy kandyzowanego ananasa. Ca這嗆 chwilk miksujemy.

Ciasto przek豉damy 造磬 do wysmarowanej t逝szczem i obsypanej kasz mann formy (u mnie keks闚ka).

Ciasto pieczemy na 鈔odkowym poziomie w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka oko這 45 minut.

Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z formy i opr鏀zamy cukrem pudrem.

Puszyste ciasto cytrynowe z kandyzowanym ananasem Skworcu

Smacznego

sobota, 16 kwietnia 2016

UWAGA! Blog przeniesiony. Zapraszam na now stron (adres w bocznej szpalcie po prawej) po ten i wiele innych smacznych przepis闚.

Ciasto z jab趾ami

Smacznego

* przepis z rodzinnego zeszytu z moim zmianami

Piecz... ot tak... prosto z serca!

Przepis na m鎩 jab貫cznik dodaj do wspania貫j zabawy bloger闚 "Ciasto na niedziel". Zach璚am Wszystkich do wsp鏊nego pieczenia. Wraz ze mn swoje ulubione jab貫czniki piek造: Bo瞠na, Joanna, Dorota, Edyta, Joanna ., Joanna G., Joanna M., Marzena, Iwona, Anna, Dorota K., Ewa

czwartek, 14 kwietnia 2016

Uwielbiam smak pomara鎍zy. Mog豉bym je w豉軼iwie dodawa do wszystkiego, ale zawsze uwa瘸豉m, 瞠 najlepiej komponuj si ze s這dkimi wypiekami. Dzi zapraszam Was na bardzo pomara鎍zow babk. Idealne ciasto do kawy, na wiecz鏎 z bliskimi, kt鏎e dodatkowo polane jest pysznym pomara鎍zowym lukrem i posypane s這necznymi wi鏎kami. Spr鏏ujcie.

Bardzo pomara鎍zowa babka z pomara鎍zowym lukrem

Bardzo pomara鎍zowa babka

Sk豉dniki:

  • 2 造磬i soku z pomara鎍zy
  • sk鏎ka otarta z 1 鈔edniej pomara鎍zy + 1 czubata 造磬a sk鏎ki pomara鎍zowej Skworcu
  • 1 szklanka m彗i pszennej
  • 1/2 szklanki m彗i ziemniaczanej
  • 1 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 3 造瞠czki cukru wanilinowego
  • 175 g margaryny
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru

Na pomara鎍zow polew:

Przygotowanie:

Margaryn przek豉damy do rondelka i rozpuszczamy. Odstawiamy do przestudzenia (powinna by ciep豉, ale nie gor帷a).

Do miski wsypujemy obie m彗i z proszkiem do pieczenia, mieszamy sk豉dniki 造磬.

Nast瘼nie dodajemy cukier, cukier wanilinowy, sk鏎k ze 鈔edniej pomara鎍zy (start na najmniejszych oczkach) oraz 2 造磬i soku z pomara鎍zy. Zn闚 mieszamy sk豉dniki. Nast瘼nie dodajemy czubat 造磬 kupnej sk鏎ki pomara鎍zowej (u mnie od Skworcu).

Do miski ze sk豉dnikami wbijamy 3 ca貫 jajka, mieszamy dok豉dnie ca這嗆. Nast瘼nie wlewamy ciep陰 (! nie gor帷) rozpuszczon margaryn. Wszystko razem mieszamy, a do po陰czenia sk豉dnik闚 (jednolita, p造nna masa).

Ciasto wlewamy do wysmarowanej t逝szczem i dobrze obsypanej kasz mann keks闚ki.

Bardzo pomara鎍zowa babka - przygotowanie

Babk wk豉damy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 鈔odkowy poziom. Pieczemy oko這 45 (do tzw. suchego patyczka).

Po wyj璚iu z piekarnika babk studzimy, a nast瘼nie wyci庵amy z keks闚ki.

Przygotowujemy lukier - dok豉dnie mieszamy 1/2 szklanki cukru pudru z 2 造磬ami soku z pomara鎍zy.

Babk lukrujemy robi帷 niedba貫 esy-floresy po wierzchu. Nast瘼nie ca這嗆 posypujemy posypk (u mnie 鄴速e wi鏎ki).

Babk przechowujemy pod przykryciem.

Bardzo pomara鎍zowa babka z 鄴速ymi wi鏎kami

Smacznego



鈔oda, 06 kwietnia 2016

Wczoraj upiek豉m pyszny sernik z rodzynkami i czekoladow polew z migda這wymi p豉tkami specjalnie dla mojego du瞠go 豉sucha. M鎩 m捫 uwielbia serniki. M鏬豚y je je嗆 chyba w niesko鎍zono嗆. Zreszt w naszej rodzinie ka盥y za nimi przepada ;) M捫 musia wyjecha na delegacj dlatego, aby sprawi mu przyjemno嗆 upiek豉m mu ten pyszny sernik. By bardzo (!) zadowolony i ... zajada si nim z wielkim apetytem :) Polecam Wam, to proste, ale niezwykle pyszne ciasto. Warto zrobi sobie czasem taki w豉郾ie serniczek.

Pyszny sernik z rodzynkami i czekoladow polew z migda這wymi p豉tkami

Sk豉dniki: (na tortownice o wym 24 cm)

* g瘰ty (nie wodnisty) ser wiaderkowy typowo do sernik闚 lub twaro瞠k kanapkowo-sernikowy, kt鏎y ma r闚nie odpowiedni konsystencj

Przygotowanie:

Rodzynki siekamy na mniejsze kawa趾i, przek豉damy do miseczki. Obsypujemy je zwyk陰 m彗, mieszamy aby dok豉dnie si obtoczy造.

Do jednej miski wbijamy bia趾a, do drugiej 鄴速ka.

Bia趾a ubijamy na sztywno z ma陰 szczypt soli.

Do 鄴速ek dodajemy mi瘯kie mas這 i cukier. Ca這嗆 miksujemy, a do uzyskania puszystej masy. Nast瘼nie dodajemy powoli nasz ser, ci庵le miksuj帷.

Nie przestajemy miksowa. Dodajemy m彗 ziemniaczan, nast瘼nie obtoczone w m帷e rodzynki.

Na koniec (zmniejszaj帷 obroty miksera na minimalne) dodajemy ubit pian z bia貫k. Miksujemy delikatnie tylko do po陰czenie sk豉dnik闚.

Mas przelewamy do wysmarowanej t逝szczem i dok豉dnie obsypanej kasz mann tortownicy (24 cm). Ciasto wk豉damy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na 鈔odkowy poziom. Sernik pieczemy oko這 45 minut.

Po tym czasie zostawiamy nasz sernik jeszcze chwil w uchylonym piekarniku. Nast瘼nie odstawiamy do przestygni璚ia.

Gdy sernik ca趾owicie ostygnie zdejmujemy obr璚z i zdobimy wierzch ciasta. Polecam pola go pyszn mleczn polew i obsypa migda這wymi p豉tkami.

Sernik wstawiamy do lod闚ki, tam uzyska po膨dan (zwart) konsystencj.

Sernik z rodzynkami i czekoladow polew z migda這wymi p豉tkami

Smacznego

wtorek, 05 kwietnia 2016

Marchewkowo jab趾owe s這dko軼i dla mojej podw鎩nej mi這軼i. Pyszne ciasto i opowie嗆 o kr鏊iczku.

Dzi zapraszam Was na przepis na pyszne marchewkowo jab趾owe ciasto. Upiek豉m je w dw鏂h mniejszych keks闚kach specjalnie dla moich dzieci, aby ka盥e mia這 co dla siebie i w miar swoich mo磧iwo軼i pomog這 mamie przy ozdabianiu lub po prostu przy zjadaniu tej瞠 s這dko軼i.  Zawsze moje wypieki i wszystko co tworz w kuchni mia這 ten magiczny sk豉dnik SERCE. Ale wraz z urodzeniem mojej c鏎eczki, a potem synka tego serca i rado軼i jest o wiele wi璚ej. Kocham przygotowywa s這dko軼i i inne pyszno軼i z moimi skarbami. Mniejsze jeszcze nie mo瞠 pom鏂, ale wi瘯sze czynnie uczestniczy we wszystkim.

Te ma貫 ciasta sprawdzaj si w ka盥ej kryzysowej sytuacji - s wspania造m lekarstwem na nud mojej wi瘯szej pociechy, idealnym rozwi您aniem na sp璠zenie czasu, gdy ukochana zje盥瘸lnia moknie od deszczu, a b這to nie pozwala na spacery z w霩eczkiem i lalk. Bo w ko鎍u pieczenie wsp鏊nie z mam, zdobienie, a potem zajadanie si kawa趾iem pysznego ciasta, to mo瞠 rado軼i i u鄉iechu (bynajmniej w moim domu). A od czego si zacz窸o i dlaczego w豉郾ie takie ciasto piek specjalnie dla moich pociesz? Wszystko zacz窸o si od ma貫go kr鏊iczka kicaj帷ego po domu i wo豉j帷ego "jescee markewke"! Smutna minka, gdy mama od razu nie zrozumia豉 wo豉nia i ... ta rado嗆 na twarzy, gdy wszystkie sekrety s堯w "jesce makewke" zosta造 odkryte. Ot騜 moja kochana pociecha uwielbia豉 si bawi w kr鏊iczka. Nawet mia豉 tak s這dk opask z uszkami tego uroczego zwierzaczka. Pewnego dnia postanowi豉m upiec dla niej i siebie ma陰 s這dko嗆. Patrz帷 jak tak uroczo skacze po domu udaj帷 kr鏊iczka pomy郵a豉m, 瞠 marchewkowo jab趾owe ciasto b璠zie idealne. I tak te by這! Zajada豉 si nim z wielk rado軼i. Jaki czas p騧niej wo豉j帷 "jescee markewk" moja pociecha prosi豉 mnie po prostu o powt鏎k tego wypieku :)

Marchewkowo jab趾owe ciasto pe軟e mi這軼i

Moja ksi篹niczka trzyma dumnie w r帷zkach w豉snor璚znie zdobione ciasto - oczywi軼ie wersja r騜owa dla niej, a czekoladowa dla braciszka ;)

Marchewkowo jab趾owe s這dko軼i (ciasta)

Sk豉dniki: (na 2 ma貫 keks闚ki o wymiarach 155x60x55)

  • 3 ma貫 marchewki
  • 1 鈔ednie jab趾o
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • szczypta mieszanki przypraw o smaku pieczonych jab貫k z cynamonem
  • 2 szklanki m彗i pszennej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia Delecta
  • p豉tki czekoladowe Decorada od Delecta
  • maczek truskawkowy Decorada od Delecta
  • dowolna polewa - u mnie z bia貫j czekolady

* orientacyjne wagi: marchewka - oko這 92 g po obraniu, jab趾o - oko這 195 g przed obraniem. Mieszank przypraw mo積a zast徙i szczypt cynamonu i cukru waniliowego.

Przygotowanie:

Marchewki i jab趾o obieramy, nast瘼nie 軼ieramy na tarce na ma造ch oczkach.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, olej i ca這嗆 dok豉dnie miksujemy do uzyskania puszystej masy. Nast瘼nie dodajemy start marchewk z jab趾iem, chwil miksujemy wszystko do po陰czenia sk豉dnik闚.

Na koniec do naszej masy dodajemy m彗 z proszkiem do pieczenia i przypraw. Ca這嗆 mieszamy 造磬 (! nie miksujemy) do po陰czenia sk豉dnik闚.

Ciasto przek豉damy do dw鏂h ma造ch keks闚ek (u mnie papierowe, wi璚 nie wymagaj nat逝szczenia).

Ciasta pieczemy na 鈔odkowym poziomie w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka oko這 40 minut.

Po wyj璚iu z piekarnika ciasta zostawiamy w foremkach do ca趾owitego wystudzenia, a nast瘼nie zdobimy.

Marchewkowo jab趾owe ciasta (keksy)

Ciasta wyjmujemy z foremek. Wierzch ka盥ego ma貫go keksu zdobimy polew np. z bia貫j czekolady. Ca這嗆 posypujemy ulubionymi posypkami. Polecam posypki Decorada od Delecta. U mnie c鏎eczka wybra豉 r騜ow posypk na swoje ciasto (truskawkowy maczek), a czekoladow (p豉tki czekoladowe) dla brata.

Marchewkowo jab趾owe ciasta od serca

Marchewkowo jab趾owe ciasta (keksy)

Marchewkowo jab趾owe ciasto

Smacznego

Przepis dodaj do akcji:

 Piecz... ot tak... prosto z serca!

sobota, 02 kwietnia 2016

Urodziny, to najwa積iejszy dzie dla ka盥ego cz這wieka. Ale dla matki, to... dzie kt鏎y nie spos鏏 opisa. W taki dzie zawsze mam u鄉iech na twarzy, a w oczach 透 wzruszenia i... to niedowierzanie, 瞠 ona jest ju taka du瘸, 瞠 ma ju tyle lat. Zawsze si zastanawiam kiedy ten czas tak szybko zlecia? Moja ksi篹niczka, m鎩 najwi瘯szy skarb ma ju 4 latka! Sto lat moja ma豉.

Tort urodzinowy dla mojej ma貫j ksi篹niczki

Moi drodzy, to jest tak szczeg鏊ny i uroczysty dzie dla mojej c鏎eczki i dla mnie, 瞠 mog豉bym si rozpisywa i rozpisywa. Ale nie jest, to blog wspomnie ;) Dlatego przejd do przepisu na tort urodzinowy dla mojej ma貫j ksi篹niczki.Co najwa積iejsze - smakowa wspaniale i zar闚no solenizantka, jak i reszta rodziny poprosili o dok豉dk. "Mamo jesce", to najlepsza recenzja dla ka盥ego wypieku :)

Na 豉mach bloga chcia豉bym mojej kochanej ksi篹niczce jeszcze raz z這篡 najserdeczniejsze 篡czenia w dniu jej 4 urodzin. Niech przez lata brzmi w sieci, bo p造n prosto z mojego matczynego serca. STO LAT M粑 SKARBIE

Tort urodzinowy dla mojej ma貫j ksi篹niczki. Kawa貫k

Tort urodzinowy - warstwy

Sk豉dniki:

  • 250 g cukru
  • 250 g m彗i pszennej
  • 6 jaj (najlepiej wiejskich)
  • 1 cukier wanilinowy (8g)
  • 1 ma豉 造瞠czka proszku do pieczenia

Pozosta貫 sk豉dniki do przygotowania tortu:

  • 3 po堯wki brzoskwi
  • krem 鄉ietankowy lub waniliowy (nie za s這dki) na 200 ml mleka
  • do nas帷zenia: przegotowana woda z cukrem i cytryn lub kwaskiem cytrynowym
  • wi鏎ki truskawkowe Sempre od Cukieteria.pl
  • kwiatki p豉tki do dekoracji
  • d瞠m z czarnej porzeczki
  • 鈍ieczki - u mnie r騜owe kotki, kt鏎e wybra豉 solenizantka

Przygotowanie:

Przygotowanie biszkopta - wersja tradycyjna:

Przygotowujemy sobie wszystkie sk豉dniki, najlepiej w osobnych naczyniach.

Ubijamy bia趾a. Ci庵le ubijaj帷 dodajemy przygotowane 鄴速ka. Nast瘼nie wsypujemy cukier z cukrem wanilinowym. Na koniec wsypujemy powoli (ci庵le miksuj帷) m彗 z proszkiem do pieczenia.

Ciasto wlewamy do wysmarowanej t逝szczem (u mnie margaryn) i dok豉dnie obsypanej kasz mann tortownicy o 鈔ednicy 24 cm.

Biszkopt pieczemy w 190 stopniach na 鈔odkowym poziomie piekarnika (temperatura zale篡 od piekarnika od 180-200 stopni) przez oko這 45 minut.

Dok豉dnie ostudzony biszkopt wyjmujemy z formy i przekrawamy d逝gim no瞠m. W zale積o軼i od wyro郾i璚ia ciasta powinno nam wyj嗆 od 3 do 4 plack闚.

Przygotowanie wg wskaz闚ek mojej mamy:

W tym wypadku u豉twiamy sobie ca貫 przygotowania i pieczemy (w formie 24 cm) dwa 鈔edniej wielko軼i biszkopty z po這wy sk豉dnik闚, tzn. 125 g cukru, 125 g m彗i itd.

Biszkopty pieczemy w 190 stopniach oko這 40-45 minut. Po wystudzeniu ka盥y biszkopt przekrawamy wzd逝. Dzi瘯i czemu uzyskujemy 4 idealne warstwy tortu.

Osobi軼ie polecam t metod i cz瘰to z niej korzystam, gdy chc mie pewno嗆, 瞠 m鎩 tort b璠zie mia 4 po膨dane warstwy.

Biszkopt do tortu - metoda mojej mamy

Przygotowanie tortu:

Przygotowujemy krem. U mnie gotowy 鄉ietankowy lub waniliowy (nie za s這dki, aby tort nie by md造). Krem ubijamy z 200 ml zimnego mleka.

Do osobnej miski odk豉damy 3 czubate 造磬i gotowego kremu i miksujemy je z 3 po堯wkami brzoskwi z puszki.

Ka盥y placek ( u mnie 4 warstwy) nas帷zamy dok豉dnie przegotowan wod z cukrem i sokiem z cytryny. Woda powinna by ch這dna.

Dolny placek po nas帷zeniu smarujemy warstw d瞠mu z czarnej porzeczki.

Nast瘼nie nak豉damy kolejny placek, zn闚 go nas帷zamy. I nak豉dam warstw kremu brzoskwiniowego. Nak豉dam kolejny placek, nas帷zamy i zn闚 warstwa kremu brzoskwiniowego.

Na koniec nak豉damy ostatni placek stanowi帷y g鏎 tortu. R闚nie go nas帷zamy.

Ca造 tort smarujemy r闚no kremem bez dodatk闚.

Wierzch tortu zdobimy. Brzegi ozdabiamy kremem przy u篡ciu szprycy cukierniczej. Ca造 鈔odek obsypujemy dok豉dnie wi鏎kami truskawkowymi.

Tort wk豉damy do lod闚ki, najlepiej na noc.

Tu przed podaniem dla ozdoby na brzegach dodajemy kwiaty (p豉tki), a na 鈔odek wbijamy 鈍ieczki urodzinowe.

Tort urodzinowy z wi鏎kami truskawkowymi od Cukieteria.pl

Do przygotowania tortu u篡豉m wspania造ch, rozp造waj帷ych si w ustach truskawkowych wi鏎ek, kt鏎e otrzyma豉m ze sklepu on-line Cukieteria.pl. Serdecznie Wam polecam tan sklep i znajduj帷y si w nim asortyment. Ka盥y mi這郾ik s這dko軼i powinien tam zajrze. Wi鏎ki s naprawd wspania貫. Przyznam Wam szczerze, 瞠 troszk podjedli鄉y ich bezpo鈔ednio z opakowania ;) Dzi瘯uj serdecznie Cukieteria.pl, dzi瘯i Wam m鎩 tort by jeszcze lepszy i... w ulubionych barwach mojej solenizantki :D

Smacznego

poniedzia貫k, 28 marca 2016

W drugi dzie 鈍i徠 jad odwiedzi rodzin. Chc帷 im zrobi przyjemno嗆 w niedziel upiek豉m pyszne ciasto z zatapian mas makow. Mam nadziej, 瞠 "makowe" 豉suchy b璠 szcz窷liwe ;) Wam r闚nie serdecznie polecam ten przepis. Ciasto jest delikatne, dobrze nadziane mas makow i szybkie w wykonaniu. Nic tylko piec :D

Ciasto z zatapian mas makow. Pyszne ciasto z makiem.

Pyszne, puszyste ciasto i du瘸 ilo嗆 masy makowej - polecam :)

Ciasto z zatapian mas makow

Sk豉dniki: (polecana forma - kwadratowa tortownica 24x24)

  • 200 g margaryny
  • 1 puszka masy makowej Helio
  • 200 g drobnego cukru
  • 170 g m彗i pszennej
  • 30 g m彗i ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 11/2 造瞠czki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Do miski przek豉damy 200 g mi瘯kiej margaryny, dodajemy drobny cukier, cukier waniliowy i wbijamy 3 jajka. Ca這嗆 dok豉dnie miksujemy.

Nast瘼nie stopniowo dosypujemy obie m彗i z proszkiem do pieczenia, ci庵le miksuj帷.

Ciasto wyk豉damy 造磬 do wysmarowanej margaryn i obsypanej kasz mann tortownicy. Ciasto nie pokryje ca貫j formy, nale篡 je wyk豉da w odst瘼ach. W puste miejsca wk豉damy mas makow. Reszt masy wyk豉damy na wierzch, ale w taki spos鏏 aby zostawi widoczne miejsca z ciastem. Ciasto podczas pieczenia znacznie ro郾ie zakrywaj帷 prawie ca趾owicie mas makow - st康 moja nazwa ciasta "Ciasto z zatapian mas makow".

Ciasto z zatapian mas makow - przygotowanie

Ciasto pieczemy oko這 45 minut w w nagrzanym do 210 stopni piekarniku na 鈔odkowym poziomie.

Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z formy. Ciasto mo積a dowolnie udekorowa.

Ciasto z zatapian mas makow. Pyszne ciasto z makiem od Helio

Ciasto z zatapian mas makow Helio

Smacznego

* przepis pochodzi z zeszytu z przepisami mojej mamy

sobota, 26 marca 2016

Uwielbiamy serniki, dlatego nie wyobra瘸m sobie by mog這 zabrakn望 tego ciasta na 鈍i徠ecznym stole. Je郵i jeszcze nie wiecie co upiec, to serdecznie Wam polecam t wersj sernika. Jest niezwykle szybki, aromatyczny i puszysty. Nada si doskonale na 鈍i皻a, jak i do weekendowej lub codziennej kawy. Spr鏏ujcie, bo warto i cieszcie si smakiem tego pysznego ciasta.

Puszysty sernik pomara鎍zowy bez spodu

Puszysty sernik pomara鎍zowy bez spodu

Dzi瘯uj Sp馧dzielni Dostawc闚 Mleka w Wieluniu za pyszn, przed鈍i徠eczna paczk. Rodzina i ja kochamy bia貫 sery i wszelkie mleczne wyroby, dlatego tak nas ona ucieszy豉. A Wam moi drodzy czytelni serdecznie polecam Twaro瞠k kanapkowo-sernikowy M鎩 Ulubiony Wielu zar闚no do wypiek闚, jak i 郾iada, obiad闚 itp. 

Sk豉dniki:

  • 2 1/2 造磬i sk鏎ki pomara鎍zowej
  • 2-3 krople aromatu pomara鎍zowego
  • 1/2 kg sera - polecam ser "M鎩 ulubiony" Wielu (g瘰ty, idealny do sernik闚)
  • 125 g mas豉
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 1 1/2 造磬i budyniu waniliowego (proszek)
  • do dekoracji: dowolna posypka np. p豉tki czekoladowe

Przygotowanie:

Do jednej miski wbijamy 鄴速ka, do drugiej bia趾a.

Bia趾a ubijamy ze szczypt soli.

Do 鄴速ek dodajemy pokrojone mas這, cukier, budy (proszek) i aromat pomara鎍zowy. Ca這嗆 miksujemy na puszyst mas.

Nast瘼nie do naszej masy dodajemy 造磬a po 造盧e ser, miksuj帷 na ma造ch obrotach.

Do naszej serowej masy dodajemy ubit pian z bia貫k, miksujemy kr鏒ko na najmniejszych obrotach.

Na koniec dodajemy sk鏎k pomara鎍zow, mieszamy j delikatnie z ciastem (造磬, nie mikserem).

Mas przelewamy do wysmarowanej t逝szczem (u mnie margaryn) i dok豉dnie obsypanej kasz mann tortownicy (24 cm). Sernik wk豉damy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy oko這 45 minut (czas uzale積iony od piekarnika). Potem zostawiamy sernik jeszcze par minut w uchylonym piekarniku.

Podajemy np. posypany czekoladowymi p豉tkami.

Puszysty sernik pomara鎍zowy bez spodu

Smacznego

鈔oda, 16 marca 2016

Uwielbiam piec babki. Jak瞠 cz瘰to zmieniam tradycyjne przepisy (ze starego zeszytu) i tworz nowe ods這ny tego pysznego wypieku. Dzi postanowi豉m zrezygnowa ze 鄉ietany na rzecz jogurtu, a ca這嗆 wzbogaci soczystym jab趾iem, do tego zmiana proporcji i... Tak oto upiek豉m pyszn jab趾ow babk jogurtow. Dzi瘯i uprzejmo軼i PapilArt ciasto upiek豉m w wygodnej i 豉dnie wygl康aj帷ej papierowej formie. Po spr鏏owaniu przygotowa豉m jeszcze jedn babk, kt鏎 zabra豉m w go軼i. Pierwsz oczywi軼ie zostawi豉m dla siebie i bliskich do kawy lub herbaty ;) Spr鏏ujcie i Wy, zach璚am.

Jab趾owa babka jogurtowa. Pyszna i szybka babka z jab趾iem.

... pyszna i szybka w przygotowaniu babka

Jab趾owa babka jogurtowa - idealna do zabrania w go軼i

Je郵i tak jak ja przygotujecie swoj jab趾ow babk jogurtow w papierowej formie mo瞠cie j zabra ze sob w go軼i. B璠zie to idealny prezent :)

Sk豉dniki: (na ma陰 keks闚k 170x80x58 od PapilArt)

  • 1 1/4 szklanki m彗i pszennej
  • 3 jajka
  • 1 du瞠 soczyste jab趾o
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 5 造瞠k jogurtu naturalnego
  • szczypta mieszanki przypraw o smaku pieczonych jab貫k z cynamonem

* Uwaga! Jogurt i jajka musz mie temperatur pokojow

Przygotowanie:

Do miski wbijamy 3 jajka, wsypujemy cukier i dok豉dnie ucieramy ca這嗆 mikserem (puszysta masa).

Miksuj帷 ju na najmniejszych obrotach, dodajemy kolejno jogurt i olej. Nast瘼nie dodajemy m彗 z proszkiem do pieczenia i przypraw (ca造 czas miksujemy na ma造ch obrotach).

Na koniec do naszej masy 軼ieramy jab趾o (na grubych oczkach tarki). Mieszamy ca這嗆 delikatnie 造磬.

Ciasto przelewamy do ma貫j keks闚ki (u mnie specjalna papierowa od PapilArt, dzi瘯i czemu nie ma potrzeby nat逝szczania formy przed wlaniem ciasta).

Ciasto wk豉damy na 鈔odkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Jab趾ow babk jogurtow pieczemy oko這 40 minut do tzw. suchego patyczka.

Po wyj璚iu z piekarnika studzimy. Podajemy sam lub opr鏀zon z wierzchu cukrem pudrem.

Jab趾owa babka jogurtowa.

Smacznego

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5

UWAGA!!! Zmiana adresu bloga. Zapraszam na NOW STRON

Codziennie nowa porcja smacznych inspiracji. Spotkajmy si pod nowym adresem http://slodkieokruszki.pl

Kontakt: matleen@gazeta.pl m.slodkieokruszki@gmail.com Nawi您anie wsp馧pracy

B璠zie mi niezmiernie mi這, je郵i zostawisz po sobie jaki 郵ad w postaci komentarza.

Prawa autorskie

Tre軼i i zdj璚ia zawarte na tym blogu s moj w豉sno軼i. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materia堯w w ca這軼i lub w cz窷ci bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, maj徠kowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.

Tu mnie znajdziecie:

blogi kulinarne

Tu mnie znajdziecie:

Katalog Smak闚 - Przepisy kulinarne na ka盥 okazj i wyszukiwarka przepis闚

Tu mnie znajdziecie:

rondel

Tu mnie znajdziecie:

Lista Blog闚 Kulinarnych

Tu mnie znajdziecie:

FlyB - Kulinaria

Tu mnie znajdziecie:

myTaste.pl

Tu mnie znajdziecie:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...