Bo tylko tyle zostaje, je郵i wk豉damy serce w to co przyrz康zamy. Gotujmy razem - smacznie, szybko, zdrowo, kolorowo ...

Ciasteczka, babeczki i inne ma貫 wypieki

pi徠ek, 06 maja 2016

Uwielbiam s這dycze. A budy... od dziecka wprost za nim przepadam. Pami皻am, 瞠 nigdy nie umia豉m sko鎍zy je嗆 na jednej miseczce. I ... tak jest po dzi dzie. Wczoraj mia豉m nieodpart ochot na co s這dkiego. Niestety mia豉m bardzo ma這 czasu i sk豉dnik闚. Dlatego si璕n窸am po ulubiony budy, zajrza豉m do lod闚ki i... ku mojej rado軼i by這. Co? Moje ukochane, niezawodne w takich sytuacjach ciasto francuskie. I tak oto z minimalnych sk豉dnik闚 upiek豉m pyszne szybkie czeko-budyniowe ciasteczka. Spr鏏ujcie.

Szybkie czeko-budyniowe ciasteczka. Pomys na szybkie s這dko軼i.

Sk豉dniki: (na 4 wi瘯sze ciastka)

  • 1 budy o smaku czekoladowym na 500 ml
  • 13/4 szklanki mleka + mleko do posmarowania ciasta (oko這 2 造瞠k)
  • 2 造磬i cukru
  • 1 p豉t ciasta francuskiego XXL
  • cukier puder do pr鏀zenia

Przygotowanie:

W garnku z grubszym dnem (u mnie specjalny do gotowania mleka) gotujemy 1 szklank mleka z 2 造磬ami cukru. W 3/4 zimnego mleka rozprowadzamy dok豉dnie proszek (budy). Zagotowane mleko zdejmujemy z ognia, dodajemy budy. Ca這嗆 ponownie gotujemy ci庵le mieszaj帷. Budy powinien by do嗆 g瘰ty.

Ciasto francuskie (u mnie du瞠 XXL) dzielimy na 4 pasy tej samej szeroko軼i, a nast瘼nie ka盥y pas na p馧. W czterech prostok徠ach robimy po 3 naci璚ia (na 鈔odku). Pozosta貫 4 prostok徠y przek豉damy na blach wy這穎n papierem do pieczenia. Nast瘼nie nak豉damy na 鈔odek g瘰ty budy czekoladowy (u mnie 2 造磬i).

Szybkie czeko-budyniowe ciasteczka - przygotowanie

Brzegi prostok徠闚 z budyniem smarujemy przy u篡ciu p璠zelka mlekiem. Nast瘼nie ostro積ie nak豉damy g鏎ne prostok徠y (z naci璚iami). Brzegi ciastek dociskamy palcem miejsce przy miejscu, aby si sklei造.

Wierzch ciastek smarujemy delikatnie mlekiem.

Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 鈔odkowy poziom i pieczemy do zarumienienia. U mnie oko這 25 minut (ale czas zale積y jest od piekarnika).

Podajemy opr鏀zone cukrem pudrem. Uwaga! Nale篡 poczeka, a ciasteczka przestygn, aby nie poparzy si gor帷ym budyniem.

Szybkie czeko-budyniowe ciasteczka.

Smacznego



czwartek, 28 kwietnia 2016

Uwielbiam ciasteczka. No c騜, czasem po prostu nie ma nic lepszego ni takie ma貫 domowe s這dko軼i. Ale to co w nich najbardziej kocham, to to, 瞠 mog je przygotowa z moj c鏎eczk. Ile zawsze jest zabawy i u鄉iech闚 :) No dobrze... czasem te mam sporo sprz徠ania ;) Ale warto sp璠za tak mi這 czas ze swoim dzieckiem. Dzi zapraszam Was na przepis na mocno orzechowe ciasteczka. Przygotowanie jest naprawd proste. Takie orzechowe ciasteczka (o ile pogoda dopisze) mo瞠cie przygotowa i zabra ze sob na maj闚k. Spr鏏ujcie.

Mocno orzechowe ciasteczka. Ciasteczka idealne na maj闚k.

Sk豉dniki: (na 1 blaszk)

  • 1 + 4 造磬i m彗i pszennej
  • 1/3 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 1 jajko L
  • 1 s這iczek mas豉 orzechowego (227 g) - 11/2 造磬i od Smaki Po逝dnia*
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g mi瘯kiego mas豉
  • ma豉 szczypta soli
  • + m彗a do opr鏀zenia r彗 podczas formowania ciasteczek

* 11/2 造磬i wykorzystana w innym przepisie

Przygotowanie:

Do miski przek豉damy ca貫 mas這 orzechowe, 150 g mi瘯kiego mas豉, wbijajmy jajko i wsypujemy cukier. Ca這嗆 dok豉dnie miksujemy.

Nast瘼nie wsypujemy m彗 pszenn z 1/2 造瞠czki sody oczyszczonej, chwile miksujemy do po陰czenia sk豉dnik闚.

R璚e opr鏀zamy m彗 pszenn i formujemy kuliki z ciasta. U mnie ciasteczka s do嗆 du瞠 - kulka wielko軼i orzecha w這skiego. Mo瞠cie robi mniejsze ciasteczka. Ciasteczka bardzo rosn podczas pieczenia.

Uwaga! je郵i Wasza masa jest za lu幡a (wszystko zale篡 od u篡tego mas豉 orzechowego) i mimo opr鏀zonych m彗 r彗 nie mo瞠cie uformowa kulki (zbyt lepka masa), nale篡 do這篡 m彗i pszennej do ciasta i zn闚 je zmiksowa (1/2- 1 造磬a powinna starczy).

Orzechowe kulki uk豉damy w odst瘼ach na wy這穎nej papierem do pieczenia blaszce. Nast瘼nie ka盥 kulk sp豉szczamy r瘯 lub np. przy u篡ciu t逝czka do ziemniak闚 (nada to naszym ciasteczkom ciekaw struktur).

Mocno orzechowe ciasteczka - przygotowanie

Ciasteczka pieczemy na 鈔odkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Czas pieczenia jest zale積y od wielko軼i ciastek. Du瞠 (jak moje) pieczemy oko這 20-23 minut, ma貫 oko這 10-12 minut. Po czym pozna, 瞠 ciasteczka s ju upieczone? Ciasteczka s lekko z這te z wierzchu i mocno z這te od spodu.

Upieczone ciasteczka studzimy. Na pocz徠ku b璠 jeszcze lekko mi瘯kie. Ciasteczka s chrupi帷e z zewn徠rz i lekko mi瘯kie w 鈔odku. Idealne do herbaty.

Mocno orzechowe ciasteczka

Smacznego

* przepis w豉sny


pi徠ek, 15 kwietnia 2016

Ko鎍zy si ci篹ki tydzie, w kt鏎ym by這 troszk za du穎 smutku. Dlatego dzi w przyp造wie chwili postanowi豉m upiec co bliskim (i sobie) na s這dk os這d. W zamra瘸lniku znalaz豉m pyszne, ma貫 jagody. Ach... lato wr鵵! Do tego resztka sera i... tak powsta造 jagodowe serniczki na pi徠kowe smutki. Potrzebowa豉m jeszcze tylko dw鏂h ma造ch sk豉dnik闚... moich pociech. I zacz窸y si radosne przygotowania. Jedno miesza這, drugie pr鏏owa這, zabawy nam nie brakowa這. A gdy serniczki ju si upiek造 i zosta造 przyozdobione ca豉 rodzina zaj窸a si pr鏏owaniem mojego nowego wypieku. Efekt? Zadanie s這dko軼i w 100% spe軟ione! Jagodowe serniczki odegna造 wszelkie smutki. Zosta造 tylko puste papilotki, lekko fioletowe buzie i radosny gwar. Dlatego polecam te serniczki ka盥emu i na ka盥 okazj. Jagodowe serniczki b璠 idealne na ka盥y kryzys, smutek, dla bliskich, dla wszystkich :)

Jagodowe serniczki na pi徠kowe smutki. Pyszna s這dycz dla bliskich.

Serniczki mo瞠cie poda z kremem mascarpone lub bez. Aby wygl康a造 efektowniej proponuj u篡 do kremu r瘯awa cukierniczego. Mi w ozdabianiu pomaga造 dzieci :) Ale... powiem Wam szczerze, 瞠 cho nie idealne to DLA MNIE (jako matki) MOJE DZIECI OZDOBIΧ SERNICZKI NAJPI艼NIEJ NA 名IECIE.

Jagodowe serniczki na pi徠kowe smutki. Pyszna s這dycz dla bliskich.

Sk豉dniki: (na 10 sztuk)

Na jagodowe serniczki:

  • 280 g sera do sernika*
  • 1 jajko
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 50 g jogurtu naturalny typu greckiego
  • 3 造磬i mro穎nych jag鏚 + jagody do dekoracji
  • 3/4 造磬i budyniu waniliowego (proszek)
  • 1/2 造瞠czki przyprawy do sernika Delecta
  • 10 ma造ch biszkopt闚

* ser nie mo瞠 by zbyt "wodnisty"

Na krem:

Przygotowanie:

Do miski wk豉damy ser i dodajemy jogurt, ca這嗆 dok豉dnie mieszamy np. trzepaczk. Nast瘼nie wbijamy jajko, dodajemy cukier puder, budy i przypraw do sernika, zn闚 mieszamy.

Mro穎ne jagody (3 造磬i) rozmra瘸my np. w mikrofali lub na gazie w garnuszku z grubszym dnem.

Rozmro穎ne, ciep貫 jagody przelewamy do naszej masy, ca這嗆 mieszamy do uzyskania jednolitej fioletowej barwy.

Form na muffinki wyk豉damy papilotkami. Do ka盥ej papilotki wk豉damy po 1 ma造m biszkopcie na dno. Nast瘼nie wlewamy do oko這 3/4 wysoko軼i nasz jagodow mas serow.

Jagodowe serniczki - przygotowania

"Tu mamo tu... daj ciastkoo"

Jagodowe serniczki - przygotowania 2

Blach wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Serniczki pieczemy oko這 25 minut. Po tym czasie wy陰czamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy nasze serniczki jeszcze na 4 minuty.

Do miski przek豉damy 125 g mascarpone, dodajemy 2 造瞠czki soku z cytryny i 1 造磬 cukru pudru. Ca這嗆 dok豉dnie mieszamy.

Krem nak豉damy na serniczki (zimne). Wierzch obsypujemy obficie p豉tkami czekoladowymi, opcjonalnie dodajemy po 2-3 jagody.

Serniczki smakuj r闚nie dobrze z kremem, jak i bez. 

Jagodowe serniczki na pi徠kowe smutki.

Smacznego

Piecz... ot tak... prosto z serca!

pi徠ek, 25 marca 2016

Dzi mam dla Was jeszcze jeden pyszny, szybki i s這dki przepis. A 瞠by tego by這 ma這, to jest on jeszcze w uroczym, typowo 鈍i徠ecznym kszta販ie. Zapraszam Was do spr鏏owania (i pieczenia) nakrapianych jajeczek. Takie urocze babeczki s idealne do zabrania w 鈍i徠eczne odwiedziny. Ja moje wieczorem nios do kole瘸nki, kt鏎a w豉郾ie wr鏂i豉 na 安i皻a Wielkanocne zza granicy. Babeczki mo積a udekorowa polew lub cukrem pudrem, a nawet lukrem. Ale 瞠by軼ie mogli zobaczy ich nakrapiany charakter postanowi豉 tego nie robi. Smakuj dobrze zar闚no same, jak i z kleksem bitej 鄉ietany. My郵, 瞠 kole瘸nka wybierze t drug opcj podania ;)

Nakrapiane jajeczka (babeczki). Idealne ciasto do 鈍i徠ecznych odwiedzin.

Nakrapiane jajeczka (babeczki). Nadziane rodzynkami i czekoladowymi p豉tkami.

Sk豉dniki: (na 2 foremki w kszta販ie jajka 126-88-30 lub ma陰 keks闚k)

  • 1 szklanka m彗i + 1/3 造磬i do obtoczenia rodzynek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko klasy L
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 3 造磬i oleju
  • 3 造磬i drobnego cukru
  • 1/2 造磬i budyniu waniliowego (proszek)
  • ma豉 gar嗆 rodzynek kr鏊owej Helio*
  • 2 造磬i p豉tk闚 czekoladowych**
  • opcjonalnie na wierzch polewa mleczna Helio

* po posiekaniu wychodzi oko這 1 1/2-2 造磬i rodzynek

** opcjonalnie mo積a doda drobno posiekan czekolad lub groszki czekoladowe

Przygotowanie:

Rodzynki siekamy, nast瘼nie obtaczamy w m帷e (oko這 1/3 造磬i).

Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko i ca這嗆 mieszamy. Nast瘼nie dodajemy olej, zn闚 mieszamy do po陰czenia sk豉dnik闚.

Kolejno dodajemy m彗 z proszkiem do pieczenia, 1/2 造磬i budyniu i cukier, ca這嗆 dok豉dnie mieszamy do po陰czenia sk豉dnik闚 i uzyskania jednolitej masy.

Do masy dodajemy p豉tki czekoladowe, mieszamy. Na koniec wsypujemy obtoczone w m帷e rodzynki, lekko mieszamy.

Mas wylewamy do dw鏂h foremek w kszta販ie jajka.

Babeczki wk豉damy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (na 鈔odkowy poziom). Pieczemy do tzw. suchego patyczka oko這 20-25 minut. Je郵i u篡wamy innej formy (np. ma貫j keks闚ki) czas pieczenia mo瞠 by d逝窺zy.

Babeczki podajemy same, oblane polew, obsypane cukrem pudrem lub w towarzystwie kleksa bitej 鄉ietany.

Je郵i przygotujemy babeczki w papierowej formie mo積a je zabra ze sob w 鈍i徠eczne odwiedziny. Wystarczy je np. przewi您a kokard i b璠 znakomitym prezentem.

Nakrapiane jajeczka (babeczki). Idealne na Wielkanoc

* Formy jajka, kt鏎e wykorzysta豉m mo瞠cie naby w sklepie PapilArt

Smacznego

* przepis i pomys w豉sny




鈔oda, 23 marca 2016

Uwielbiam ma貫 s這dkie wypieki. Najlepiej mi i moim bliskich smakuj w wersjach kokosowych, orzechowych lub po prostu waniliowych. Wczoraj postanowi豉m po陰czy nasze ulubione smaki i zrobi szybkie ciasteczka kokosowe orzeszki (bez m彗i). Jedn porcj pocz瘰towa豉m kole瘸nki, a drug blaszk zrobi豉m dla bliskich. Obie porcje znik造 r闚nie szybko. Polecam Wam te ma貫 s這dko軼i na co dzie, jak i na zbli瘸j帷e si 鈍i皻a. Kilka sk豉dnik闚, a ile s這dkiej przyjemno軼i ;)

Ciasteczka kokosowe orzeszki

Ciasteczka kokosowe orzeszki. Z orzechami w這skimi od Helio.

Sk豉dniki: (na 1 blaszk ciasteczek)

Przygotowanie:

W garnuszku z grubszym dnem rozpuszczamy na ma造m ogniu mas這.

Szklank orzech闚 w這skich wrzucamy do misy blendera z no瘸mi i dok豉dnie rozdrabniamy. W ten spos鏏 powinni鄉y uzyska oko這 4/5 szklanki drobnych orzech闚.

Do roztopionego ciep貫go mas豉 wsypujemy rozdrobnione orzechy w這skie i szklank wi鏎k闚 kokosowych. Ca這嗆 mieszamy 造磬 do po陰czenia sk豉dnik闚.

W misce ubijamy dok豉dnie 2 du瞠 bia趾a jaj z ma陰 szczypt soli. Do piany z bia貫k dosypujemy stopniowo cukier z 造磬 budyniu miksuj帷 na najmniejszych obrotach.

Zawarto嗆 miski przek豉damy do garnuszka z orzechowo-kokosow mas i ca這嗆 dok豉dnie mieszamy.

Z masy formujemy w d這niach ciastka - kulki wielko軼i orzecha w這skiego. Najlepiej, gdy d這nie co jaki czas oblejemy zimn wod, co u豉twi nam proces formowania ciastek. Ciasteczka uk豉damy (w odst瘼ach) na wy這穎nej papierem do pieczenia blasze lekko je rozp豉szczaj帷.

Blaszk z ciasteczkami wk豉damy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 鈔odkowy poziom.

Ciastka pieczemy oko這 20 minut (brzegi i wierzch si lekko rumieni). Blaszk wyci庵amy z piekarnika i zostawiamy do ca趾owitego wystudzenia ciastek. Dopiero, gdy ostygn nabieraj odpowiedniej konsystencji, aby mo積a je by這 zdj望 z blachy.

Ciasteczka mo積a przechowywa w zamkni皻ym metalowym pojemniku.

Ciasteczka kokosowe orzeszki. Szybkie i pyszne.

Smacznego

niedziela, 20 marca 2016

安i皻a Wielkanocne ju za kilka dni. Dlatego ju dzi dziel si z Wami przepisem na pyszne i szybkie ma貫 mazurki orzechowe. Ich przygotowanie nie zajmie Wam du穎 czasu, dzi瘯i czemu b璠ziecie mogli go po鈍i璚i w pe軟i na rodzinne 鈍i皻owanie. Spr鏏ujcie.

Szybkie mazurki orzechowe

Takie mazurki nadaj si idealnie na 安i皻a, jak i do codziennej kawy. Polecam wszystkim wielbicielom orzechowych s這dko軼i.

Ma貫 orzechowe mazurki

Sk豉dniki: (na 6 ma造ch mazurk闚 10 cm)

  • 1 1/2 szklanki m彗i pszennej
  • 1 1/3 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 鄴速ka
  • 2 造磬i mas豉
  • ma豉 szczypta soli
  • 2 czubate 造瞠czki g瘰tej 鄉ietany 18%
  • oko這 9 造瞠k masy orzechowej z kawa趾ami orzech闚 od Helio
  • oko這 10 造瞠czek p豉tk闚 migda這wych od Helio
  • posypka czekoladowa (u mnie p豉tki czekoladowe)
  • dodatkowo - mas這 i kasza manna do opr鏀zenia foremek

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy m彗, dodajemy mas這, 2 鄴速ka, cukier, proszek do pieczenia i ma陰 szczypt soli. Ca這嗆 szybko miksujemy do uzyskania kruszonki. Nast瘼nie dodajemy 2 czubate 造瞠czki g瘰tej 鄉ietany 18% i zagniatamy ciasto r瘯o. Z ciasta powinny鄉y uformowa kul.

Foremki (u mnie 10 cm z wyci庵anym dnem) smarujemy mas貫m i obsypujemy kasz mann.

Ka盥 foremk wylepiamy ciastem. Odrywamy fragmenty i ugniatamy palcami, aby dok豉dnie wylepi foremk na grubo嗆 oko這 2 mm (lub mniej). Ciasto podczas pieczenia ro郾ie wype軟iaj帷 dok豉dnie ca貫 foremki.

Foremki z ciastem wk豉damy na 鈔odkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy oko這 25 minut (z這te ciasto).

Foremki wyci庵amy i zostawiamy do wystudzenia.

Ma貫 mazurki - przygotowanie

Ch這dne ciasto wyci庵amy z foremek.

Mas orzechow lekko podgrzewamy, aby u豉twi sobie jej nak豉danie. Przyk豉dowy i szybki spos鏏 podgrzania: mas przek豉damy do 瘸roodpornej miseczki i podgrzewamy 30 sekund w mikrofal闚ce. Masa ma by mi瘯ka, ale nie mocno p造nna.

Ciasto smarujemy z wierzchu mas (oko這 1-11/3 造磬i). Na koniec ka盥y ma造 mazurek ozdabiamy wok馧 p豉tkami migda這wymi oraz czekoladow posypk (np. p豉tkami czekoladowymi).

Podajemy.

Szybkie ma貫 mazurki orzechowe

Smacznego

* przepis i pomys w豉sny

sobota, 12 marca 2016

Dzi zapraszam Was na rozkosznie orzechowe s這dko軼i. Na weekend wraz z moj c鏎eczk upiek造鄉y wspania貫, wilgotne babeczki nadziane mas orzechow. Zach璚am Was do spr鏏owania. Po prostu rozkosz dla podniebienia. Takie babeczki mo瞠cie r闚nie przygotowa na wielkanocny st馧, nie sprawi Wam k這pot闚, a zachwyc ka盥ego orzechowego 豉sucha.

Babeczki orzechowa rozkosz. Ma貫 wilgotne babeczki z orzechowym nadzieniem.

Babeczki orzechowa rozkosz. Ma貫 wilgotne babeczki z orzechowym nadzieniem (Helio)

Sk豉dniki: (na 12 sztuk)

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy m彗 pszenn, cukier, kakao, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Ca這嗆 mieszamy drewnian 造磬.

Do drugiej miski wlewamy mleko, wbijamy jajko i dok豉dnie mieszamy do po陰czenia sk豉dnik闚. Nast瘼nie dodajemy olej, zn闚 mieszamy.

Do miski z suchymi sk豉dnikami przelewamy mokre. Ca這嗆 mieszamy do po陰czenia sk豉dnik闚.

Form na muffinki wyk豉damy papilotkami. Do ka盥ej papilotki nak豉damy po 1 造盧e ciasta kakaowego. Nast瘼nie nak豉damy czubat 造瞠czk masy orzechowej z kawa趾ami orzech闚, ca這嗆 przykrywamy ciastem kakaowym (oko這 3/4 造磬i).

Blaszk z babeczkami przek豉damy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 鈔odkowy poziom. Babeczki pieczemy oko這 20 minut.

Babeczki wyci庵amy z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia. Nast瘼nie opr鏀zamy je cukrem pudrem i na wierzch ka盥ej uk豉damy kawa貫k 逝skanego orzecha w這skiego. Podajemy.

Babeczki orzechowa rozkosz. Podane w papilotkach od PapilArt

Moje babeczki upiek豉m i poda豉m w uroczych papilotkach od PapilArt.

Smacznego

* przepis i pomys w豉sny

Przepis dodaj do wsp鏊nej, wirtualnej zabawy bloger闚 - "Ciasto na niedziel". Tym razem wszyscy dzielimy si z Wami swoimi pomys豉mi na "安i徠eczne wypieki". Wraz ze mn w zabawie bra造 udzia znakomite blogerki: Joanna G., Joanna D., Aneta P., Bo瞠na M., Joanna S., Dorota O., Ma貪orzata K., Dorota K.

czwartek, 10 marca 2016

Uwielbiam przygotowywa ma貫 s這dko軼i. Jednak nie zawsze do tego potrzebny jest mi piekarnik. Dzi mam dla Was pyszny, chrupki i orzechowy deser. Takie zbo穎we tartaletki z nadzieniem orzechowym mo瞠cie przygotowa do ulubionej popo逝dniowej kawy lub herbaty, na spotkanie ze znajomymi, a nawet na zbli瘸j帷e si 安i皻a Wielkanocne. Z takich ma造ch s這dko軼i na pewno ucieszy si ka盥y, a Wam ich przygotowanie nie sprawi problemu. Spr鏏ujcie.

Zbo穎we tartaletki z nadzieniem orzechowym. Pyszne tartaletki bez pieczenia.

Zbo穎we tartaletki z nadzieniem orzechowym od Helio

Sk豉dniki: (na 3 tartaletki)

* np. BelVita (8 sztuk) lub podobne

Przygotowanie:

Do misy blendera z no瘸mi przek豉damy wszystkie ciasteczka. Dok豉dnie je rozdrabniamy (na kszta速 drobnej kruszonki).

W garnuszku z grubszym dnem rozpuszczamy 100 g margaryny.

Do garnuszka z margaryn przesypujemy rozdrobnione ciasteczka i ca這嗆 dok豉dnie mieszamy do po陰czenia sk豉dnik闚.

Mas przek豉damy do foremek (u mnie z wyjmowanym dnem, co u豉twia p騧niejsze wyj璚ie tartaletek), lekko ugniataj帷 je 造瞠czk.

Tartaletki odstawiamy do przestudzenia, a nast瘼nie przek豉damy do lod闚ki na minimum 2 godziny.

Foremki z ciastem wyjmujemy z lod闚ki, gdy masa odpowiednio zg瘰tnieje tworz帷 nam kruch zbo穎w babeczk.

Na wierzch ka盥ej tartaletki (na 鈔odek) wyk豉damy i rozsmarowujemy 造瞠czk mas orzechow z kawa趾ami orzech闚 (oko這 2 czubate 造瞠czki na jedn tarlaletk). Nast瘼nie wok馧 masy uk豉damy lekko pokruszone p豉tki migda這we.

Tak przygotowane tartlatetki mo瞠my poda w foremkach i do jedzenia wykorzysta 造瞠czki lub wyj望 je z foremek.

Zbo穎we tartaletki z nadzieniem orzechowym.

Smacznego

pi徠ek, 26 lutego 2016

Uwielbiam kokosowe smaki. Ka盥a s這dko嗆, placuszki, ciasta, ciasteczka, desery z wi鏎kami po prostu znikaj z mojego talerza. Dzi chcia豉bym Was zaprosi na uzale積iaj帷e (bynajmniej mnie, bo na zjedzeniu jednej nigdy nie poprzestaje) pyszne kokosanki na bia趾ach. Wystarczy chwila i mo積a upiec wspania造, prosty deser. Takie ma貫 kokosowe ciasteczka s idealnym towarzyszem do kawy czy herbaty lub po prostu do ulubionego filmu ;) Spr鏏ujcie. A przy okazji jest, to te 鈍ietny pomys na wykorzystanie bia貫k.

Pyszne kokosanki na bia趾ach

Sk豉dniki: (na blaszk)

  • 2 bia趾a (jajek klasy L)
  • 2 szklanki wi鏎k闚 kokosowych
  • 1 造瞠czka budyniu waniliowego (proszek)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 60 g mas豉
  • szczypta soli

Przygotowanie:

W garnuszku z grubszym dnem topimy (na ma造m ogniu) mas這. Zdejmujemy garnek z ognia. Nast瘼nie dosypujemy do stopionego mas豉 2 szklanki wi鏎k闚 kokosowych, dok豉dnie mieszamy ca這嗆 造磬 (do po陰czenia sk豉dnik闚).

W miseczce ubijamy na sztywno bia趾a ze szczypt soli. Do ubitych bia貫k powoli dosypujemy cukier z 造瞠czk budyniu, miksuj帷 na najmniejszych obrotach.

Tak przygotowan pian z bia貫k i cukru dodajemy delikatnie do kokosowej masy, ca這嗆 mieszamy 造磬 lub r霩g po po陰czenia sk豉dnik闚.

Kokosanki - etapy przygotowa

Z g瘰tej masy formujemy w d這niach niewielkie kulki (wielko嗆 orzecha w這skiego). Uk豉damy je na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia.

Kokosanki - formowanie ciasteczek

Kokosanki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (na 鈔odkowym poziomie) oko這 15-20 minut. Kokosanki powinny si zarumieni.

Kokosanki - po upieczeniu

Blach z kokosankami wyci庵amy z piekarnika i studzimy. Dopiero po przestudzeniu kokosanki twardniej i mo積a je 軼i庵n z blaszki.

Kokosanki przechowujemy w zamkni皻ym, metalowym pojemniku (o ile jakie zostan).

Kokosanki na bia趾ach

Smacznego

* przepis ze starego zeszytu z moimi drobnymi zmianami

Wraz z innymi blogerami bior udzia w zabawie - Ciasto na niedziel. Tym razem wszyscy podajemy swoje smaczne sposoby na wykorzystanie bia貫k. Wraz ze mn piekli:

Esmeralda ze smakiem,

Izoni pyszne smaki,

Mo瞠 co zjemy,

W mojej kuchni,

Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni,

Moje domowe kucharzenie,

Sz鏀te Niebo,

Grunt to przepis,

Moje ma貫 czarowanie,

Na ciasteczkowych papierach



鈔oda, 24 lutego 2016

Uwielbiam owocowe, a w szczeg鏊no軼i jagody. Dlatego tak du穎 zamrozi豉m ich w sezonie. Drug moj mi這軼i s oczywi軼ie s這dko軼i, zw豉szcza te w czekoladowej wersji. Dzi chcia豉bym Wam przedstawi przepis na szybkie czekoladowe babeczki nadziane jagodami. Do tego porcja bitej 鄉ietany i... deser idealny. Taki deser najlepiej smakuje w towarzystwie ukochanej osoby (lub os鏏ek, je郵i jemy go z ma造mi domownikami). Spr鏏ujcie, polecam. Je郵i nie macie jag鏚 opcjonalnie mo瞠cie nadzia babeczki np. malinami. B璠zie r闚nie pysznie.

Czekoladowe babeczki nadziane jagodami (na oleju rzepakowym)

Do przygotowania babeczek u篡豉m oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym 廝鏚貫m kwas闚 omega – 3 i dlatego deser z jego dodatkiem jest jeszcze bardziej wyj徠kowy :)

Sk豉dniki:

  • 1 szklanka m彗i
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4 pe軟e 造瞠czki kakao (do wypiek闚)
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 10 造瞠czek jag鏚
  • bita 鄉ietana
  • truskawkowa posypka

Przygotowanie:

Do jednej miski wsypujemy m彗 z proszkiem do pieczenia, 4 造瞠czki kakao (do wypiek闚, ciemne) oraz cukier. Ca這嗆 dok豉dnie mieszamy.

W drugiej misce mieszamy jajko, z mlekiem i olejem rzepakowym.

Na koniec do mokrych sk豉dnik闚 wsypujemy suche i ca這嗆 dok豉dnie 陰czymy (mieszamy).

Ciasto wylewamy do formy na babeczki (wy這穎nej papilotkami - 5 sztuk) na wysoko嗆 3/4 foremki.

Babeczki pieczemy 20-25 minut (stan sprawdzamy patyczkiem) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (鈔odkowy poziom).

Po upieczeniu babeczki studzimy. Nast瘼nie w ka盥ej wydr捫amy delikatni 鈔odek ma陰 造瞠czk (1-2 造瞠czki ciasta). W to miejsce wk豉damy 2 造瞠czki jag鏚.

Babeczki nadziane jagodami - przygotowanie

Wierzch babeczki zdobimy bit 鄉ietan i truskawkow posypk. Podajemy.

Czekoladowe babeczki nadziane jagodami

Smacznego

Pokochaj olej rzepakowy

 
1 , 2 , 3 , 4

UWAGA!!! Zmiana adresu bloga. Zapraszam na NOW STRON

Codziennie nowa porcja smacznych inspiracji. Spotkajmy si pod nowym adresem http://slodkieokruszki.pl

Kontakt: matleen@gazeta.pl m.slodkieokruszki@gmail.com Nawi您anie wsp馧pracy

B璠zie mi niezmiernie mi這, je郵i zostawisz po sobie jaki 郵ad w postaci komentarza.

Prawa autorskie

Tre軼i i zdj璚ia zawarte na tym blogu s moj w豉sno軼i. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materia堯w w ca這軼i lub w cz窷ci bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, maj徠kowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.

Tu mnie znajdziecie:

blogi kulinarne

Tu mnie znajdziecie:

Katalog Smak闚 - Przepisy kulinarne na ka盥 okazj i wyszukiwarka przepis闚

Tu mnie znajdziecie:

rondel

Tu mnie znajdziecie:

Lista Blog闚 Kulinarnych

Tu mnie znajdziecie:

FlyB - Kulinaria

Tu mnie znajdziecie:

myTaste.pl

Tu mnie znajdziecie:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...