Bo tylko tyle zostaje, je郵i wk豉damy serce w to co przyrz康zamy. Gotujmy razem - smacznie, szybko, zdrowo, kolorowo ...
poniedzia貫k, 14 marca 2016

Uwielbiam s這dko軼i te ma貫 i du瞠. Dlatego tak cz瘰to je robi. Niedawno nawi您a豉m wspania陰 wsp馧prac z producentem s這dyczy ekologicznych - Ekoflorka. Po otwarciu jednej z paczuszek pe軟ych moich ulubionych kr闚ek i spr鏏owaniu pierwszego cukierka... no c騜 trudno by這 mi si powstrzyma, by nie zje嗆 od razu wszystkich. Moi bliscy r闚nie bardzo zasmakowali si w s這dko軼iach od Ekoflorki. Dlatego gor帷o Wam je polecam. A dzi zapraszam Was na prosty domowy deser dla s這dkich 豉such闚. W kilka chwil po deserze zosta造 ju tylko puste kieliszki. Spr鏏ujcie. 妃ietankowy deser z kr闚kow s這dycz zasmakuje du篡m, jak i ma造m 豉suchom.

妃ietankowy deser z kr闚kow s這dycz

Sk豉dniki: (na 3 porcje)

  • 1 szklanka mleka
  • 3 鄴速ka
  • 1 szklanka 鄉ietanki krem闚ki 30%
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 1 1/2 造磬i cukru
  • 3 kr闚ki BIO klasyczne od Ekoflorka
  • opcjonalnie - czekoladowe ozdoby

Przygotowanie:

Kr闚ki 軼ieramy na tarce na 鈔ednich oczkach - na wi鏎ek.

Zagotowujemy mleko. Do miski wlewamy 鄉ietank krem闚k, dodajemy do niej 鄴速ka, cukier i m彗 ziemniaczan. Ca這嗆 dok豉dnie mieszamy r霩g. Nast瘼nie do ciep貫go (!) mleka dodajemy zawarto嗆 miski, dok豉dnie mieszamy unikaj帷 powstania grudek. Ca這嗆 podgrzewamy, a masa zg瘰tnieje (konsystencja rzadszego budyniu).

Mas przelewamy do kieliszk闚 (lub mniejszych szklanek). Odczekujemy chwil, aby lekko przestyg豉. Nast瘼nie ka盥 porcj posypujemy startymi kr闚kami i opcjonalnie dodajemy ozdoby.

Podajemy od razu.

妃ietankowy deser z kr闚kow s這dycz od Ekoflorka

Smacznego

niedziela, 13 marca 2016

好iadanie, to podstawa. Dlatego warto je rozpocz望 od sporej porcji zdrowia i 豉two przyswajalnej energii. Dzi zapraszam Was na pyszn malinow owsiank, kt鏎a swoj naturaln s這dycz umila mi poranki. Do tego szklaneczka ulubionego soku z Ogrod闚 Sabinu (moje pociechy go wprost uwielbiaj), owoc i... mo積a rozpocz望 dzie :) Takie 郾iadanie jest idealne zw豉szcza w takie pochmurne, deszczowe niedzielne dni.

Malinowa owsianka + sok. 好iadanie pe軟e smaku i zdrowia.

... polecam takie zdrowe 郾iadania

Dalsza wsp馧praca z Ogrodami Sabinu

Chcia豉bym Wszystkim serdecznie poleci soki z Ogrod闚 Sabinu. Dzi瘯i uprzejmo軼i firmy kontynuuj, t smaczn, a co najwa積iejsze zdrow wsp馧prac.

Moje dzieci wprost przepadaj za tymi sokami cyt. "Mmmm mama pyssne" :)

Sk豉dniki:

Przygotowanie:

Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy szklank soku, dodajemy 5 造瞠k p豉tk闚 owsianych (u mnie g鏎skie) oraz 造磬 p豉tk闚 jaglanych. Ca這嗆 gotujemy na mniejszym ogniu, a do nap璚znienia p豉tk闚 (cz瘰to mieszaj帷).

Tak przygotowan malinow owsiank przek豉damy do miseczki i podajemy w towarzystwie szklaneczki zdrowego soku (polecam z Ogrod闚 Sabinu) i ulubionych owoc闚 np. mandarynek.

Malinowa owsianka

Smacznego

sobota, 12 marca 2016

Dzi zapraszam Was na rozkosznie orzechowe s這dko軼i. Na weekend wraz z moj c鏎eczk upiek造鄉y wspania貫, wilgotne babeczki nadziane mas orzechow. Zach璚am Was do spr鏏owania. Po prostu rozkosz dla podniebienia. Takie babeczki mo瞠cie r闚nie przygotowa na wielkanocny st馧, nie sprawi Wam k這pot闚, a zachwyc ka盥ego orzechowego 豉sucha.

Babeczki orzechowa rozkosz. Ma貫 wilgotne babeczki z orzechowym nadzieniem.

Babeczki orzechowa rozkosz. Ma貫 wilgotne babeczki z orzechowym nadzieniem (Helio)

Sk豉dniki: (na 12 sztuk)

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy m彗 pszenn, cukier, kakao, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Ca這嗆 mieszamy drewnian 造磬.

Do drugiej miski wlewamy mleko, wbijamy jajko i dok豉dnie mieszamy do po陰czenia sk豉dnik闚. Nast瘼nie dodajemy olej, zn闚 mieszamy.

Do miski z suchymi sk豉dnikami przelewamy mokre. Ca這嗆 mieszamy do po陰czenia sk豉dnik闚.

Form na muffinki wyk豉damy papilotkami. Do ka盥ej papilotki nak豉damy po 1 造盧e ciasta kakaowego. Nast瘼nie nak豉damy czubat 造瞠czk masy orzechowej z kawa趾ami orzech闚, ca這嗆 przykrywamy ciastem kakaowym (oko這 3/4 造磬i).

Blaszk z babeczkami przek豉damy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 鈔odkowy poziom. Babeczki pieczemy oko這 20 minut.

Babeczki wyci庵amy z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia. Nast瘼nie opr鏀zamy je cukrem pudrem i na wierzch ka盥ej uk豉damy kawa貫k 逝skanego orzecha w這skiego. Podajemy.

Babeczki orzechowa rozkosz. Podane w papilotkach od PapilArt

Moje babeczki upiek豉m i poda豉m w uroczych papilotkach od PapilArt.

Smacznego

* przepis i pomys w豉sny

Przepis dodaj do wsp鏊nej, wirtualnej zabawy bloger闚 - "Ciasto na niedziel". Tym razem wszyscy dzielimy si z Wami swoimi pomys豉mi na "安i徠eczne wypieki". Wraz ze mn w zabawie bra造 udzia znakomite blogerki: Joanna G., Joanna D., Aneta P., Bo瞠na M., Joanna S., Dorota O., Ma貪orzata K., Dorota K.

pi徠ek, 11 marca 2016

Uwielbiam gruszki. A po陰czenie tego pysznego owocu z czekoladowymi dodatkami... po prostu musicie sami spr鏏owa. Pami皻am, gdy pierwszy raz poda豉m ten deser w pewien jesienny wiecz鏎 znajomym. Najpierw patrzyli z lekkim zdziwieniem, a potem by造 tylko pro軸y o dok豉dk. Dobrze, 瞠 w闚czas gruszek mia豉m pod dostatkiem ;) Spr鏏ujcie. Przygotowanie takiego deseru zajmie Wam dos這wnie kilka minut. I ju mo積a si delektowa s這dkim, rozp造waj帷ych si w ustach deserem.

Deser jest pyszny i powinno si go podawa od razu po przygotowaniu (na ciep這). Inaczej... tak jak na zdj璚iu mamy rozp造waj帷 si czekoladow s這dycz ;) Oczywi軼ie nie traci on na smaku, ale przez to nie wida uroczych, charakterystycznych grillowanych paseczk闚.

Czekoladowy deser z grillowan gruszk

Sk豉dniki: (na 2 porcje)

Przygotowanie:

Gruszk dzielimy na dwie cz窷ci, usuwamy ogonek i gniazdo nasienne (tworz帷 wg喚bienie). Lekko nacinamy sp鏚 ka盥ej po堯wki, aby gruszka stabilnie le瘸豉 na talerzu.

Rozgrzewamy patelni grillow. Grillujemy gruszk z obu stron do uzyskania delikatnych charakterystycznych pask闚.

W ka盥ej po堯wce gruszki umieszczamy ga趾 lod闚, a ca這嗆 posypujemy czekolad starta na ma造ch oczkach.

Deser podajemy od razu (ciep造).

Czekoladowy deser z grillowan gruszk

Smacznego

安iat s這dko軼i. Ekoflorka - tradycja, smak i ekologia.

Moi drodzy,

kt騜 nie lubi s這dyczy? Ja je wprost uwielbiam! Dlatego tak ucieszy豉 mnie mo磧iwo嗆 wsp馧pracy z firm Ekoflorka. Dlaczego o niej pisz i co jest w niej tak godnego polecenia? Ot騜 Ekoflorka jest mark s這dyczy BIO. To tradycyjne sposoby wytwarzania, oryginalny smak (!) i najwy窺za jako嗆 surowc闚 pochodz帷ych z upraw rolnictwa ekologicznego. S這dycze s produkowane r璚znie - 陰cznie z etapami formowania i pakowania. Sztandarowym produktem jest KR紟KA BIO. Jej smak przywodzi mi na my郵 czasy dzieci雟twa. Szczerze Wam polecam te tradycyjne, pyszne cukierki. Po otwarciu paczki po prostu ci篹ko sko鎍zy na jednym cukierku. Uwielbiam kr闚ki od ma貫go! Mog豉m ich zje嗆 naprawd spore ilo軼i. Kr闚ki Ekoflorka, to smak kt鏎y pami皻am z dawnych lat. W ofercie firmy znajdziecie:

  • kr闚k bio klasyczn (bezglutenow)
  • kr闚k bio z miodem (bezglutenow)
  • kr闚k bio z jagodami goji
  • kr闚k bio z porzeczkami
  • kr闚k bio z gorzk czekolad i czarnymi porzeczkami
  • kr闚k bio z m這dym j璚zmieniem

Kr闚ki BIO zawieraj m.in. nierafinowany cukier trzcinowy bio, mazurskie, 鈍ie瞠 mas這 ekologiczne extra oraz aromatyczn wanili bio Burbon. Ze sk豉du wyeliminowano syrop glukozowy, skrobiowy i utwardzone t逝szcze ro郵inne, kt鏎e to sk豉dniki powszechnie u篡wane s obecnie do produkcji kr闚ek konwencjonalnych.

Ekoflorka w swojej ofercie posiada r闚nie wspania貫 czekolady bio. Po otwarciu czekolady mlecznej z truskawkami i malin... rozp造n窸am si w jej smaku. Pysznie nadziana mleczna czekolada, kt鏎ej smak nie jest przes這dzony. Dla mnie s這dycz idealna do kosztowania kostka po kostce przy ulubionej ksi捫ce lub jako dodatek do deseru. Czekolady Ekoflorka naprawd s godne polecenia. W ofercie firmy znajdziecie czekolad mleczn (czyst) oraz z dodatkami suszonych owoc闚 bio: malin i truskawek, jag鏚 oraz wi郾i i je篡n. Owoce pochodz z plantacji ekologicznych zlokalizowanych w Bieszczadach. Drug lini s czekolady gorzkie (czysta i tak jak w przypadku czekolad mlecznych, tu r闚nie wyst瘼uj te wersje z dodatkami suszonych owoc闚).

Czekolady Ekoflorka

Zapraszam Was serdecznie na stron firmy w celu zapoznania si z ofert:

Ekoflorka - logo, wsp馧praca

http://www.ekoflorka.pl/

czwartek, 10 marca 2016

Uwielbiam przygotowywa ma貫 s這dko軼i. Jednak nie zawsze do tego potrzebny jest mi piekarnik. Dzi mam dla Was pyszny, chrupki i orzechowy deser. Takie zbo穎we tartaletki z nadzieniem orzechowym mo瞠cie przygotowa do ulubionej popo逝dniowej kawy lub herbaty, na spotkanie ze znajomymi, a nawet na zbli瘸j帷e si 安i皻a Wielkanocne. Z takich ma造ch s這dko軼i na pewno ucieszy si ka盥y, a Wam ich przygotowanie nie sprawi problemu. Spr鏏ujcie.

Zbo穎we tartaletki z nadzieniem orzechowym. Pyszne tartaletki bez pieczenia.

Zbo穎we tartaletki z nadzieniem orzechowym od Helio

Sk豉dniki: (na 3 tartaletki)

* np. BelVita (8 sztuk) lub podobne

Przygotowanie:

Do misy blendera z no瘸mi przek豉damy wszystkie ciasteczka. Dok豉dnie je rozdrabniamy (na kszta速 drobnej kruszonki).

W garnuszku z grubszym dnem rozpuszczamy 100 g margaryny.

Do garnuszka z margaryn przesypujemy rozdrobnione ciasteczka i ca這嗆 dok豉dnie mieszamy do po陰czenia sk豉dnik闚.

Mas przek豉damy do foremek (u mnie z wyjmowanym dnem, co u豉twia p騧niejsze wyj璚ie tartaletek), lekko ugniataj帷 je 造瞠czk.

Tartaletki odstawiamy do przestudzenia, a nast瘼nie przek豉damy do lod闚ki na minimum 2 godziny.

Foremki z ciastem wyjmujemy z lod闚ki, gdy masa odpowiednio zg瘰tnieje tworz帷 nam kruch zbo穎w babeczk.

Na wierzch ka盥ej tartaletki (na 鈔odek) wyk豉damy i rozsmarowujemy 造瞠czk mas orzechow z kawa趾ami orzech闚 (oko這 2 czubate 造瞠czki na jedn tarlaletk). Nast瘼nie wok馧 masy uk豉damy lekko pokruszone p豉tki migda這we.

Tak przygotowane tartlatetki mo瞠my poda w foremkach i do jedzenia wykorzysta 造瞠czki lub wyj望 je z foremek.

Zbo穎we tartaletki z nadzieniem orzechowym.

Smacznego

Ja i moja rodzina wprost uwielbiamy wszelkie placki, placuszki i nale郾iki. Dlatego tak cz瘰to goszcz na moim stole. Dzi zapraszam Was na ma郵ankowe placuszki z plasterkami banan闚 i s這dkimi dodatkami. Idealne na deser, albo s這dkie 郾iadanie ;) Oczywi軼ie takie placuszki smakuj r闚nie dobrze bez s這dkich dodatk闚. Spr鏏ujcie.

Ma郵ankowe placuszki z plasterkiem banana i s這dkimi dodatkami

Sk豉dniki:

  • 1 szklanka ma郵anki
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka cukru wanilinowego
  • 7 czubatych 造瞠k m彗i pszennej
  • 1/2 ma貫go banana
  • 1 ma貫 jajko
  • szczypta soli
  • olej do sma瞠nia
  • do podania - bita 鄉ietana, ulubione ma貫 owoce (np. jagody), plasterki banan闚 i mieszanka przypraw o smaku waniliowo-rumowym

Przygotowanie:

Do miski wlewamy szklank ma郵anki, dodajemy jajko i mieszamy dok豉dnie np. widelcem. Nast瘼nie dodajemy m彗, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i szczypt soli. Mieszamy wszystko dok豉dnie, a do uzyskania jednolitej masy (przypomina g瘰t mas nale郾ikow).

Banana kroimy w cienkie plasterki.

Na rozgrzan patelni z odrobin oleju wyk豉damy po 造盧e masy. Placuszki sma篡my na mniejszym ogniu. Gdy placuszki zaczn lekko g瘰tnie nak豉damy na ka盥y placek po plasterku banana. Czekamy jeszcze chwil i obracamy na drug stron.

Placuszki podajemy w towarzystwie bitej 鄉ietany i owoc闚 (banan, jagody). Ca這嗆 mo積a opr鏀zy mieszank przypraw o smaku waniliowo-rumowym.

Smacznego



PapilArt - idealne wpieki na co dzie i 鈍i皻a

Moi drodzy,

dzi chcia豉bym zaprosi Was do wspania貫go 鈍iata papierowych form - PapilArt. Je郵i tak jak ja kochacie wypieki oferta firmy b璠zie dla Was idealna.

PapilArt istnieje na rynku ju od 2004 roku. Firma oferuje bogaty wyb鏎 papilotek, kt鏎e s wykonane z najlepszego gatunku papieru pergaminowego, t逝szczoodpornego, nadaj帷ego si do pieczenia. Posiada w swojej ofercie papilotki bia貫, kolorowe, keksowe, muffinowe, a nawet z nadrukiem indywidualnym. Specjalnie pod torty, ciasta i ciasteczka firma produkuje r闚nie papierowe serwetki, sztywne z這te kr捫ki, papierowe tacki oraz sztywne z這te podk豉dy. Kolejnymi produktami s papierowe formy do pieczenia. PapilArt oferuje r騜norodno嗆 kszta速闚 (kwadratowe, prostok徠ne, okr庵貫) i rozmiar闚. Formy te znakomicie nadaj si do wypieku i same w sobie s dekoracj ciasta, jego opakowaniem. S逝膨 m.in. do wypiek闚: keks闚, panettone, tart, ciast typu pie, babek, piernik闚, chleba oraz ciast na r騜ne okazje.

PapilArt, to wspania貫 formy, foremki, papilotki, kt鏎e doskonale nadadz si do codziennych, jak i 鈍i徠ecznych wypiek闚. Na 安i皻a Wielkanocne mo瞠my w szybki i prosty spos鏏 przygotowa ulubione keksy, babki, pasztety, a nawet jajeczka lub baranki.

Zapraszam Was serdecznie do zapoznania si z ofert firmy:

PapilArt - logo, wsp馧pracahttp://papilart.pl/

Ju nied逝go na blogu pojawi si pyszne, s這dkie i uroczo wygl康aj帷e (, dzi瘯i u篡ciu form PapilArt) propozycje. Zagl康ajcie.

PapilArt - idealne wpieki na co dzie i 鈍i皻a



鈔oda, 09 marca 2016

Moje dzieci wprost przepadaj za zupami. Bardzo si z tego powodu ciesz i dlatego tak cz瘰to je przygotowuj. Dla mnie nie ma nic pi瘯niejszego ni widok zadowolonych buziek i szybko znikaj帷e danie (do tego pe軟e zdrowych warzyw). W豉軼iwie zastanawiam si dlaczego na blogu nie umieszcza豉m do tej pory przepis闚 na zupy? Mo瞠 dlatego, 瞠 wydawa造 mi si one zbyt oczywiste i proste. Ale po waszych pytaniach, wynikach wyszukiwania itp. postanowi豉m, to zmieni. Dzi zapraszam Was na zup jarzynow (warzywn), kt鏎a b璠zie stanowi idealny, ciep造 i zdrowy posi貫k zw豉szcza w te ch這dne dni. Nie wiem jak u Was, ale u mnie zima zn闚 wr鏂i豉, wi璚 ciep貫 posi趾i s na wag z這ta.

Zupa jarzynowa (warzywna)

Sk豉dniki:

  • 1/2 kalafiora
  • 11/2 du瞠j marchewki
  • 2 litry wywaru mi瘰nego
  • 2 gar軼ie mro穎nej zielonej fasolki
  • 3 ma貫 ziemniaczki
  • 1 造磬a suszonej pietruszki Skworcu
  • s鏊 i pieprz

* wywar mi瘰ny przygotowany jak na ros馧, ale bez marchewki i delikatnie doprawiony

Przygotowanie:

Kalafiora myjemy i dzielimy na ma貫 r騜yczki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostk. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki.

Do gor帷ego wywaru mi瘰nego (u mnie 鈍ie穎 przygotowany) dodajemy przygotowane warzywa: kalafior, marchewki, dwie gar軼ie mro穎nej zielonej fasolki oraz ziemniaki. Ca這嗆 gotujemy na ma造m ogniu do mi瘯ko軼i warzyw.

Pod koniec gotowania dodajemy suszon pietruszk i przyprawy. Gotujemy jeszcze oko這 5 minut (pr鏏ujemy).

Zup podajemy sam lub w towarzystwie pieczywa.

Smacznego


1 ... 6 , 7 , 8 , 9 , 10 ... 63

UWAGA!!! Zmiana adresu bloga. Zapraszam na NOW STRON

Codziennie nowa porcja smacznych inspiracji. Spotkajmy si pod nowym adresem http://slodkieokruszki.pl

Kontakt: matleen@gazeta.pl m.slodkieokruszki@gmail.com Nawi您anie wsp馧pracy

B璠zie mi niezmiernie mi這, je郵i zostawisz po sobie jaki 郵ad w postaci komentarza.

Prawa autorskie

Tre軼i i zdj璚ia zawarte na tym blogu s moj w豉sno軼i. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materia堯w w ca這軼i lub w cz窷ci bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, maj徠kowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.

Tu mnie znajdziecie:

blogi kulinarne

Tu mnie znajdziecie:

Katalog Smak闚 - Przepisy kulinarne na ka盥 okazj i wyszukiwarka przepis闚

Tu mnie znajdziecie:

rondel

Tu mnie znajdziecie:

Lista Blog闚 Kulinarnych

Tu mnie znajdziecie:

FlyB - Kulinaria

Tu mnie znajdziecie:

myTaste.pl

Tu mnie znajdziecie:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...