Bo tylko tyle zostaje, je郵i wk豉damy serce w to co przyrz康zamy. Gotujmy razem - smacznie, szybko, zdrowo, kolorowo ...
poniedzia貫k, 09 maja 2016

Jeszcze przed Wielkanoc zosta豉m zaproszona przez firm Helio do udzia逝 w konkursie skierowanym do bloger闚 kulinarnych. Ku mojej wielkiej rado軼i znalaz豉m si w gronie 7 zwyci瞛c闚. 

Wspania豉 nagroda od Helio

M鎩 ma造 pomocnik pomaga w rozpakowywaniu nagrody ;)


Ka盥y zwyci瞛ca otrzyma zestaw wspania造ch nagr鏚:

  • produkty HELIO - 10 smako造k闚 sk豉daj帷ych si na lini bakalii bez konserwant闚 HELIO Natura
  • powerbank, dzi瘯i kt鏎emu mog na豉dowa sw鎩 telefon
  • ksi捫k cenionej dietetyczki - dr n. med. Anny Lewitt "Dieta garstkowa"

Ju nied逝go na blogu postaram si z Wami podzieli kr鏒k recenzj tej ksi捫ki i przepisami, kt鏎e z niej przygotowa豉m. A tak瞠 innymi smacznymi propozycjami, w kt鏎ych wykorzysta豉m otrzymane produkty. Cz窷 oczywi軼ie zjedli鄉y od razu od tak ;) No c騜... pistacje, popcorn (i to bez soli) - takim smako造kom ci篹ko si oprze.

Wspania豉 nagroda od Helio.


Jeszcze raz dzi瘯uj firmie Helio za tak wspania貫 nagrody


sobota, 07 maja 2016

Wczoraj po d逝gim spacerze, a potem jeszcze d逝窺zych porz康kach przyszed upragniony czas odpoczynku. A zawsze najlepiej odpoczywa mi si... z pysznym deserem w r瘯u. Nie mia豉m ju czasu, ani si造 na d逝gie spanie w kuchni, wi璚 przygotowa豉m szybki deser ry穎wy z karmelizowanym jab趾iem. To taka moja alternatywna wersja tradycyjnego puddingu ry穎wego z owocami. Spr鏏ujcie i Wy. Ten deser to smak i prostota w jednym.

Szybki deser ry穎wy z karmelizowanym jab趾iem

Sk豉dniki:

  • 1/2 ugotowanego wcze郾iej woreczka ry簑 (woreczek 100 g)*
  • 2 mniejsze jab趾a
  • cynamon (wg uznania)
  • 2 造磬i mas豉
  • 2 造磬i cukru
  • cytryna
  • oko這 10 造瞠k mleka

* u mnie najcz窷ciej ry ja鄉inowy lub d逝goziarnisty Uncle Bens

Przygotowanie:

Jab趾a obieramy i dowolnie kroimy, najlepiej w grubsz kostk. Nast瘼nie skrapiamy je sokiem z cytryny.

Na patelni topimy 2 造磬i mas豉, nast瘼nie dodajemy 2 造磬i cukru i karmelizujemy go przez chwil (powinien lekko zbr您owie).

Nast瘼nie dodajemy nasze jab趾a, a ca這嗆 (po wierzchu) opr鏀zamy cynamonem (ilo嗆 zale篡 od indywidualnych upodoba).

Jab趾a sma篡my do mi瘯ko軼i, co jaki czas delikatnie mieszaj帷 (powinny ca貫 by w cynamonowym karmelu). U mnie trwa這, to oko這 4 minut, ale czas zale篡 od u篡tego jab趾a.

Ry (u mnie wcze郾iej ugotowany, z lod闚ki) przek豉damy do ma貫go garnuszka z grubszym dnem, dodajemy mleko i podgrzewamy, co jaki czas mieszaj帷. Gdy ry wch這nie wi瘯szo嗆 mleka, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na chwil.

Do przygotowanego pucharka przek豉damy mleczny ry, a na wierzch uk豉damy nasze skarmelizowane jab趾a. Osobi軼ie dodaj r闚nie reszt karmelu z patelni, kt鏎a sp造wa na ry nadaj帷 mu dodatkowej s這dyczy.

Podajemy od razu.

Smacznego


pi徠ek, 06 maja 2016

Uwielbiam s這dycze. A budy... od dziecka wprost za nim przepadam. Pami皻am, 瞠 nigdy nie umia豉m sko鎍zy je嗆 na jednej miseczce. I ... tak jest po dzi dzie. Wczoraj mia豉m nieodpart ochot na co s這dkiego. Niestety mia豉m bardzo ma這 czasu i sk豉dnik闚. Dlatego si璕n窸am po ulubiony budy, zajrza豉m do lod闚ki i... ku mojej rado軼i by這. Co? Moje ukochane, niezawodne w takich sytuacjach ciasto francuskie. I tak oto z minimalnych sk豉dnik闚 upiek豉m pyszne szybkie czeko-budyniowe ciasteczka. Spr鏏ujcie.

Szybkie czeko-budyniowe ciasteczka. Pomys na szybkie s這dko軼i.

Sk豉dniki: (na 4 wi瘯sze ciastka)

  • 1 budy o smaku czekoladowym na 500 ml
  • 13/4 szklanki mleka + mleko do posmarowania ciasta (oko這 2 造瞠k)
  • 2 造磬i cukru
  • 1 p豉t ciasta francuskiego XXL
  • cukier puder do pr鏀zenia

Przygotowanie:

W garnku z grubszym dnem (u mnie specjalny do gotowania mleka) gotujemy 1 szklank mleka z 2 造磬ami cukru. W 3/4 zimnego mleka rozprowadzamy dok豉dnie proszek (budy). Zagotowane mleko zdejmujemy z ognia, dodajemy budy. Ca這嗆 ponownie gotujemy ci庵le mieszaj帷. Budy powinien by do嗆 g瘰ty.

Ciasto francuskie (u mnie du瞠 XXL) dzielimy na 4 pasy tej samej szeroko軼i, a nast瘼nie ka盥y pas na p馧. W czterech prostok徠ach robimy po 3 naci璚ia (na 鈔odku). Pozosta貫 4 prostok徠y przek豉damy na blach wy這穎n papierem do pieczenia. Nast瘼nie nak豉damy na 鈔odek g瘰ty budy czekoladowy (u mnie 2 造磬i).

Szybkie czeko-budyniowe ciasteczka - przygotowanie

Brzegi prostok徠闚 z budyniem smarujemy przy u篡ciu p璠zelka mlekiem. Nast瘼nie ostro積ie nak豉damy g鏎ne prostok徠y (z naci璚iami). Brzegi ciastek dociskamy palcem miejsce przy miejscu, aby si sklei造.

Wierzch ciastek smarujemy delikatnie mlekiem.

Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 鈔odkowy poziom i pieczemy do zarumienienia. U mnie oko這 25 minut (ale czas zale積y jest od piekarnika).

Podajemy opr鏀zone cukrem pudrem. Uwaga! Nale篡 poczeka, a ciasteczka przestygn, aby nie poparzy si gor帷ym budyniem.

Szybkie czeko-budyniowe ciasteczka.

Smacznego



czwartek, 05 maja 2016

Dzi kolejny pomys na danie z ry瞠m w roli g堯wnej. Tym razem po陰czy豉m m鎩 ukochany br您owy ry z pysznym tu鎍zykiem. Takie danie doskonale nadaje si na lekki obiad, jak i kolacj. Br您owy ry z tu鎍zykiem i nut ajvaru najlepiej smakuje na ciep這, ale mo積a je r闚nie zje嗆 na zimno. Spr鏏ujcie.

Br您owy ry z tu鎍zykiem i nut ajvaru. Pomys na lekki obiad.

Sk豉dniki: (na 2 porcje)

  • 100 g br您owego ry簑 (u mnie Uncle Ben's)
  • 1 造磬a ajvaru (pasty paprykowej)
  • 1 造磬a posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 造磬a jogurtu typu greckiego
  • szalotka + t逝szcz do sma瞠nia (u mnie mix olejowy oko這 1/2 造磬i)
  • 1 puszka tu鎍zyka w oleju ro郵innym 185 g

Przygotowanie:

Ry gotujemy zgodnie z instrukcj na opakowaniu (nie mo積a go rozgotowa).

Szalotk drobno kroimy. Nast瘼nie obsma瘸my j na t逝szczu. Zmniejszamy p這mie na minimalny. Na patelni wsypujemy ugotowany (jeszcze ciep造 ry), dodajemy ajvar i ca這嗆 dok豉dnie mieszamy. Wy陰czamy gaz.

Nast瘼nie dodajemy ods帷zonego z oleju tu鎍zyka, zn闚 ca這嗆 mieszamy staraj帷 si lekko rozdrobni tu鎍zyka.

Na koniec dodajemy jogurt i posiekan zielon pietruszk, zn闚 wszystko dok豉dnie mieszamy.

Danie podajemy od razu jeszcze ciep貫, cho smakuje r闚nie na zimno.

Br您owy ry z tu鎍zykiem i nut ajvaru.

Smacznego


Uwielbiam przygotowywa (i oczywi軼ie) je嗆 najr騜niejsze sur闚ki. Czasem, to samo danie dzie po dniu zmienia si (urozmaica) w豉郾ie dzi瘯i sur闚ce. Dzi polecam Wam sur闚k z kapusty peki雟kiej w czosnkowo-jogurtowym sosie. Pyszna sur闚ka obiadowa. Ja poda豉m j wraz z domowym gyrosem.

Kapusta peki雟ka w czosnkowo-jogurtowym sosie. Pyszna sur闚ka obiadowa.

Sk豉dniki:

  • 1/2 kapusty peki雟kiej
  • 1/2 鈔edniej marchewki
  • 11/2 造磬i poszatkowanej natki pietruszki
  • 2 造磬i jogurtu typu greckiego
  • 1 造磬a majonezu
  • 1/3 造瞠czki pieprzu
  • 1/2 造瞠czki granulowanego czosnku
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Kapust peki雟k dok豉dnie siekamy (ja zrobi豉m to do嗆 niedbale, ale nie wp造n窸o to na smak sur闚ki). Posypujemy szczypt soli, lekko zagniatamy r瘯. Odstawiamy na bok na 10 minut.

Obieramy marchewk i trzemy j na grubych oczka do naszej kapusty. Dodajemy poszatkowan natk pietruszki. Ca這嗆 mieszamy.

W miseczce mieszamy jogurt typu greckiego, majonez, granulowany czosnek i pieprz. Dodajemy do naszej marchewki z kapust. Ca這嗆 dok豉dnie mieszamy.

Sur闚k wstawiamy do lod闚ki na 20-30 minut. Wyci庵amy, pr鏏ujemy i opcjonalnie doprawiamy.

Smacznego

wtorek, 03 maja 2016

Dzi przygotowa豉m dla siebie i swojej rodziny pyszny i bardzo syty obiad. Lubicie gyrosa? Ja od czasu do czasu nie mog si mu oprze. Ale osobi軼ie zawsze uwa瘸豉m, 瞠 to co domowe jest najlepsze. Dlatego dzi zapraszam Was na moj wersj tego popularnego dania. Takiego domowego gyrosa przygotowuje si naprawd szybko i prosto. Smakuje wspaniale z frytkami i ulubion sur闚k. Ja sw鎩 poda豉m w towarzystwie sur闚ki z kapusty peki雟kiej w jogurtowo-czosnkowym sosie (przepis ju nied逝go na blogu) oraz fasolki w bu販e (tej sur闚ki brak這 na zdj璚iu, bo zdecydowa豉m si na ni w ostatniej chwili). Polecam Wam taki obiad. Spr鏏ujcie. Tak przygotowane mi瘰o doskonale smakuje r闚nie w towarzystwie domowego sosu czosnkowego.

Domowy gyros z frytkami i sur闚k

Sk豉dniki:

  • 2 wi瘯sze piersi z kurczaka
  • 1/2 造瞠czki majeranku
  • 1/3 造瞠czki oregano
  • 1/3 造瞠czki soli
  • 1 造磬a s這dkiej papryki
  • 11/3 造瞠czki ostrej czerwonej papryki
  • 1/2 造瞠czki pieprzu (polecam 鈍ie穎 mielony)
  • 1 2/3 造瞠czki granulowanego czosnku
  • szczypta soli zio這wej
  • 1 造磬a oleju rzepakowego (u mnie Olejowe Smaki)
  • dodatkowo: olej do sma瞠nia, ziemniaki na frytki i sk豉dniki na ulubione sur闚ki

Przygotowanie:

Do miseczki przek豉damy wszystkie przyprawy i dok豉dnie je mieszamy. Odstawiamy na bok.

Domowa przyprawa do gyrosa

Piersi z kurczaka kroimy w paski lub kostk (najwa積iejsze, aby by造 to ma貫 kawa趾i) i przek豉damy do wi瘯szej miski. Mi瘰o obsypujemy przygotowan przypraw gyros. Dodajemy 1 造磬 oleju rzepakowego i ca這嗆 mieszamy, aby przyprawy dok豉dnie oblepi造 ka盥y kawa貫k mi瘰a. Tak przygotowane mi瘰o wk豉dam do lod闚ki na minimum 1 godzin. Po tym czasie wyci庵amy mi瘰o z lod闚ki i sma篡my na oleju.

Usma穎ne mi瘰o podajemy z frytkami i ulubion sur闚k (lub ca造m zestawem sur闚ek). Tak przygotowane mi瘰o doskonale smakuje r闚nie w towarzystwie domowego sosu czosnkowego.

Domowy gyros na obiad

Smacznego

* Przepis w豉sny. Jest to moja wersja popularnej potrawy

poniedzia貫k, 02 maja 2016

7 pomys堯w na sur闚k do obiadu

Dzi prezentuj Wam kolejne zestawienie. Tym razem chcia豉bym przedstawi moje pomys造 na sur闚k do obiadu. Osobi軼ie nie wyobra瘸m sobie drugiego dania bez warzywnego dodatku.

7 pomys堯w na sur闚k do obiadu:

  1. Najprostsza sur闚ka obiadowa z kwaszonych og鏎k闚
  2. Sur闚ka obiadowa z bia貫j rzodkiewki
  3. Delikatnie chrzanowa sur闚ka marchewkowa
  4. Marchewkowo-porowa sur闚ka obiadowa
  5. Prosta i zdrowa sur闚ka obiadowa (z jab趾iem)
  6. Sur闚ka z sa豉ty rzymskiej z pomidorem
  7. Sur闚ka z kapusty w這skiej i nowalijek

Smacznego


niedziela, 01 maja 2016
czwartek, 28 kwietnia 2016

Uwielbiam owoce, a w szczeg鏊no軼i pomara鎍ze i truskawki. Mog豉bym je je嗆 i je嗆... Dzi zapraszam Was na zdrowe smoothie z truskawkami, pomara鎍z i olejem kokosowym. Idealna szklaneczka na drugie 郾iadanie, zdrowy deser lub kolacje. Ja skorzysta豉m z porcji zdrowia w ramach deseru. Naturalnie s這dkie po陰czenie, kt鏎e wywo豉這 u鄉iech na mojej twarzy ;) Spr鏏ujcie i Wy. Zach璚am do miksowania.

Zdrowe smoothie z truskawkami, pomara鎍z i olejem kokosowym.

Sk豉dniki:

  • 5-6 du篡ch truskawek
  • 鈍ie穎 wyci郾i皻y sok z wi瘯szej pomara鎍zy
  • 1 造瞠czka oleju kokosowego (u mnie Olejowe Smaki)
  • 1/2 banana

Przygotowanie:

Do misy blendera wyciskam sok z pomara鎍zy. Dodaj reszt sk豉dnik闚. Ca這嗆 miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji smoothie.

Od razu podajemy.

Zdrowe smoothie z truskawkami, pomara鎍z i olejem kokosowym Olejowe Smaki

Smacznego

Uwielbiam ciasteczka. No c騜, czasem po prostu nie ma nic lepszego ni takie ma貫 domowe s這dko軼i. Ale to co w nich najbardziej kocham, to to, 瞠 mog je przygotowa z moj c鏎eczk. Ile zawsze jest zabawy i u鄉iech闚 :) No dobrze... czasem te mam sporo sprz徠ania ;) Ale warto sp璠za tak mi這 czas ze swoim dzieckiem. Dzi zapraszam Was na przepis na mocno orzechowe ciasteczka. Przygotowanie jest naprawd proste. Takie orzechowe ciasteczka (o ile pogoda dopisze) mo瞠cie przygotowa i zabra ze sob na maj闚k. Spr鏏ujcie.

Mocno orzechowe ciasteczka. Ciasteczka idealne na maj闚k.

Sk豉dniki: (na 1 blaszk)

  • 1 + 4 造磬i m彗i pszennej
  • 1/3 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 1 jajko L
  • 1 s這iczek mas豉 orzechowego (227 g) - 11/2 造磬i od Smaki Po逝dnia*
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g mi瘯kiego mas豉
  • ma豉 szczypta soli
  • + m彗a do opr鏀zenia r彗 podczas formowania ciasteczek

* 11/2 造磬i wykorzystana w innym przepisie

Przygotowanie:

Do miski przek豉damy ca貫 mas這 orzechowe, 150 g mi瘯kiego mas豉, wbijajmy jajko i wsypujemy cukier. Ca這嗆 dok豉dnie miksujemy.

Nast瘼nie wsypujemy m彗 pszenn z 1/2 造瞠czki sody oczyszczonej, chwile miksujemy do po陰czenia sk豉dnik闚.

R璚e opr鏀zamy m彗 pszenn i formujemy kuliki z ciasta. U mnie ciasteczka s do嗆 du瞠 - kulka wielko軼i orzecha w這skiego. Mo瞠cie robi mniejsze ciasteczka. Ciasteczka bardzo rosn podczas pieczenia.

Uwaga! je郵i Wasza masa jest za lu幡a (wszystko zale篡 od u篡tego mas豉 orzechowego) i mimo opr鏀zonych m彗 r彗 nie mo瞠cie uformowa kulki (zbyt lepka masa), nale篡 do這篡 m彗i pszennej do ciasta i zn闚 je zmiksowa (1/2- 1 造磬a powinna starczy).

Orzechowe kulki uk豉damy w odst瘼ach na wy這穎nej papierem do pieczenia blaszce. Nast瘼nie ka盥 kulk sp豉szczamy r瘯 lub np. przy u篡ciu t逝czka do ziemniak闚 (nada to naszym ciasteczkom ciekaw struktur).

Mocno orzechowe ciasteczka - przygotowanie

Ciasteczka pieczemy na 鈔odkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Czas pieczenia jest zale積y od wielko軼i ciastek. Du瞠 (jak moje) pieczemy oko這 20-23 minut, ma貫 oko這 10-12 minut. Po czym pozna, 瞠 ciasteczka s ju upieczone? Ciasteczka s lekko z這te z wierzchu i mocno z這te od spodu.

Upieczone ciasteczka studzimy. Na pocz徠ku b璠 jeszcze lekko mi瘯kie. Ciasteczka s chrupi帷e z zewn徠rz i lekko mi瘯kie w 鈔odku. Idealne do herbaty.

Mocno orzechowe ciasteczka

Smacznego

* przepis w豉sny


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 63

UWAGA!!! Zmiana adresu bloga. Zapraszam na NOW STRON

Codziennie nowa porcja smacznych inspiracji. Spotkajmy si pod nowym adresem http://slodkieokruszki.pl

Kontakt: matleen@gazeta.pl m.slodkieokruszki@gmail.com Nawi您anie wsp馧pracy

B璠zie mi niezmiernie mi這, je郵i zostawisz po sobie jaki 郵ad w postaci komentarza.

Prawa autorskie

Tre軼i i zdj璚ia zawarte na tym blogu s moj w豉sno軼i. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materia堯w w ca這軼i lub w cz窷ci bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, maj徠kowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.

Tu mnie znajdziecie:

blogi kulinarne

Tu mnie znajdziecie:

Katalog Smak闚 - Przepisy kulinarne na ka盥 okazj i wyszukiwarka przepis闚

Tu mnie znajdziecie:

rondel

Tu mnie znajdziecie:

Lista Blog闚 Kulinarnych

Tu mnie znajdziecie:

FlyB - Kulinaria

Tu mnie znajdziecie:

myTaste.pl

Tu mnie znajdziecie:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...