Bo tylko tyle zostaje, je郵i wk豉damy serce w to co przyrz康zamy. Gotujmy razem - smacznie, szybko, zdrowo, kolorowo ...
鈔oda, 18 maja 2016

Moi drodzy,

dzi chcia豉bym Wam podzi瘯owa, 瞠 ze mn jeste軼ie. Blog "S這dkie okruszki" jest ju z Wami od 13 stycznia 2015 r. Wiele dni i wiele przepis闚 za nami. Ale moja pasja i mi這嗆 do gotowania wci捫 trwa! Nie martwcie si ten post to nie koniec, ten post to POCZ﹗EK nowej ods這ny bloga! Mam ogromn przyjemno嗆 zaprosi Was na NOW STRON BLOGA:

www.slodkieokruszki.pl

Mam nadziej, 瞠 zmiany przypadn Wam do gustu. A co si nie zmieni? Serce, kt鏎e wk豉dam w potrawy i ka盥y opublikowany post. Codziennie b璠 si z Wami dzieli now porcj pysznych przepis闚. A ponadto tak jak dotychczas na blogu znajdziecie r闚nie recenzje ksi捫ek, porady, ciekawostki i inne poza kuchenne sprawy.

Pieczcie i gotujcie razem ze mn!

SΜDKIE OKRUSZKI ZMIENIAJ SI DLA WAS I WCI* CHC BY Z WAMI!

Zmiany!!! Zaproszenie!!! I nowe inspiruj帷e przepisy

Ju jutro pierwsze nowe przepisy! Uchyl r帳ka tajemnicy - b璠zie pysznie, s這dko i z makiem ;)


Zapraszam Was serdecznie,

Magdalena

P.s. Specjalnie dla Was i z szacunku dla wspania造ch pracownik闚 BLOX nie usuwam bloga znajduj帷ego si pod tym adresem. Przepisy zosta造 przeniesione na now stron. A na tej niech nadal trwaj i ciesz. Oczywi軼ie nowe posty nie b璠 ju tu publikowane (chyba, 瞠 z sentymentu od tak czasem zajrz i co napisz...)

Tagi: inne
14:57, matleen , Inne
Link Komentarze (1) »
poniedzia貫k, 16 maja 2016

Uwielbiam pieczarki. S nie tylko doskona造m dodatkiem do pizzy, zapiekanek czy sos闚. Te pyszne grzyby mo瞠cie poda r闚nie jako samodzielne danie. Dzi zapraszam Was na pieczarki w delikatnym cie軼ie z pomidorow nut. Przygotowanie jest naprawd proste i szybkie. Pieczarki w cie軼ie sprawdz si doskonale jako przek御ka na przyj璚iu, samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Spr鏏ujcie. Pieczarki w delikatnym cie軼ie z pomidorow nut najlepiej smakuj w towarzystwie ketchupu lub ulubionego sosu, np. czosnkowego.

Pieczarki w delikatnym cie軼ie z pomidorow nut

Sk豉dniki: (na 15-16 ma造ch pieczarek)

  • 15-16 ma造ch pieczarek
  • 1/2 szklanki m彗i pszennej
  • 3 造磬i m彗i kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 造磬i ketchupu (u mnie ketchup Extra Kielecki 豉godny)
  • 1 ma貫 jajko
  • s鏊 i pieprz do smaku
  • opcjonalnie do podania zielona pietruszka

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko i ca這嗆 dok豉dnie mieszamy. Nast瘼nie dodajemy obie m彗i, ketchup i przyprawy (doprawiamy jak panierk na kotlety), zn闚 wszystko mieszamy.

Pieczarki (same kapelusze) obieramy i maczamy w cie軼ie. Wyci庵amy (np. za pomoc 造磬i sto這wej) i uk豉damy na rozgrzanym t逝szczu. Pieczarki sma篡my z obu stron na z這to.

Pieczarki w delikatnym cie軼ie z pomidorow nut - przygotowanie

Ods帷zamy z t逝szczu na papierze i podajemy.

Propozycja podania:

Pieczarki w cie軼ie posypujemy zielon pietruszk i podajemy w towarzystwie ketchupu lub sosu czosnkowego.

Pieczarki w delikatnym cie軼ie z pomidorow nut (2)

Smacznego



niedziela, 15 maja 2016

Uwielbiam rabarbar. Ten wiosenny, zielony kolor, lekko kwaskowaty smak... Nic tylko cieszy si i je嗆 go p鏦i jest. Dzi zapraszam Was na pyszne, wiosenne danie z jego udzia貫m. Karmelizowany rabarbar na puszystych placuszkach jogurtowych (z olejem rzepakowym) to doskona貫 po陰czenie kwaskowato-s這dkich smak闚 i delikatnych placuszk闚 jogurtowych. Spr鏏ujcie. Placuszki przygotowa豉m na oleju rzepakowym, poniewa olej rzepakowy jest naturalnym 廝鏚貫m steroli ro郵innych oraz witaminy E i dlatego warto go dodawa do ka盥ego dania. Ja zawsze mam go w swojej kuchni. A wy?

Karmelizowany rabarbar na puszystych placuszkach jogurtowych (z olejem rzepakowym)

Sk豉dniki: (na 8 sztuk)

  • 1/2 szklanki m彗i pszennej
  • 6 造瞠k jogurtu typu greckiego
  • 1 造磬a oleju rzepakowego + do sma瞠nia
  • 2 造瞠czki cukru (mo積a pomin望)
  • 1 wi瘯sze jajko
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1/2 wi瘯szej 這dygi rabarbaru
  • 11/2 造磬i mas豉
  • 11/2 造磬i cukru
  • du瘸 szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajko, dodajemy jogurt, cukier (mo積a pomin望, bo s這dyczy dodaje karmelizowany rabarbar) i ca這嗆 dok豉dnie mieszamy. Nast瘼nie dodajemy olej, zn闚 mieszamy. Na koniec wsypujemy m彗 z proszkiem do pieczenia i zn闚 mieszamy. Ciasto na placuszki ma mie konsystencj g瘰tej 鄉ietany. Je郵i jest za g瘰te dodajemy troszk jogurtu, za rzadkie m彗i (dodajemy ma貫 porcje i dok豉dnie mieszamy sprawdzaj帷 konsystencj).

Placuszki sma篡my na niewielkiej ilo軼i oleju rzepakowego z obu stron na z這to na ma造m ogniu.

Jak przygotowa karmelizowany rabarbar:

Rabarbar obieramy, nast瘼nie tniemy w mniejsz kostk. Na patelni topimy mas這, nast瘼nie dodajemy cukier i karmelizujemy przez chwil (powinien lekko zbr您owie). Nast瘼nie dodajemy pokrojony rabarbar, a ca這嗆 (po wierzchu) opr鏀zamy cynamonem. Rabarbar sma篡my, co jaki czas mieszaj帷 a do mi瘯ko軼i. Na patelni powinien zosta na lepki, s這dki sos, kt鏎ym polejemy nasze placuszki.

Placuszki podajemy z ciep造m karmelizowanym rabarbarem.

Karmelizowany rabarbar na puszystych placuszkach jogurtowych (z olejem rzepakowym) (2)

Smacznego

Olej rzepakowy - konkurs

pi徠ek, 13 maja 2016

Wegetaria雟kie leczo z cukini

Uwielbiam leczo. Gdy tylko zobaczy豉m pyszn cukini nie mog豉m si oprze, by go nie przygotowa. Dzi dziel si z Wami moim przepisem na leczo w wersji wegetaria雟kiej. Szybko, 豉two, smacznie i syc帷. Idealne na obiad. Spr鏏ujcie.

Wegetaria雟kie leczo z cukini (2)

Cho na zdj璚iu moje leczo podaj z bu趾, to ostatecznie zjad豉m je z pysznym chlebem kukurydzianym. Wegetaria雟kie leczo mo瞠cie poda r闚nie z ziemniakami, kasza itp.

Sk豉dniki:

  • 2 mniejsze zielone cukinie
  • 1 鄴速a papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2-3 造磬i oleju rzepakowego (u mnie Woj-len)
  • 1 puszka pomidor闚*
  • 1 造瞠czka papryki s這dkiej
  • 1/2 造瞠czki papryki ostrej
  • 1/2 造瞠czki czubrycy bia貫j
  • s鏊 i pieprz do smaku
  • opcjonalnie zielona pietruszka do podania

* pomidory ca貫 bez sk鏎ki 400 g waga netto

Przygotowanie:

Obie papryki kroj w do嗆 du膨 kostk. Cukinie (u mnie m這de, wi璚 nie trzeba ich obiera) kroj na kawa趾i podobnej wielko軼i.

Leczo - przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, podsma瘸my pokrojon w pi鏎ka lub drobniej cebulk. Nast瘼nie dodajemy pokrojone warzywa (cukinie i papryki). Ca這嗆 doprawiamy przyprawami (s這dka i ostra papryka oraz czubryca bia豉), mieszamy. Wszystko sma篡my na mniejszym ogniu oko這 10-15 minut (a papryki zmi瘯n), co jaki czas mieszaj帷.

Leczo - przygotowanie (2)

Nast瘼nie dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy potraw sol (delikatnie) i pieprzem. Nakrywamy nasz patelni pokrywk i dusimy wszystko 5-8 minut. Pod koniec duszenia pr鏏ujemy nasze leczo, opcjonalnie doprawiamy.

Leczo podajemy z ulubionymi dodatkami (chleb, kasze, ziemniaki itp.). Ja przed podaniem zawsze posypuje je odrobin zielonej pietruszki.

Wegetaria雟kie leczo z cukini (4)

Smacznego


czwartek, 12 maja 2016

Ostatnio dosta豉m spor ilo嗆 rabarbaru. Bardzo lubi te kwa郾e 這dygi. Dzi zapraszam Was na pyszny wiosenny deser warstwowy z rabarbarem. Idealna r闚nowaga mi璠zy s這dkim i kwa郾ym w ka盥ej 造瞠czce. I to co mi by這 bardzo potrzebne - chwila pysznego relaksu. Spr鏏ujcie.

Wiosenny deser warstwowy z rabarbarem

Wiosenny deser warstwowy z rabarbarem (2)

Sk豉dniki:

* ilo嗆 zale篡 od indywidualnych upodoba

Przygotowanie:

Rabarbar obieramy. Nast瘼nie tniemy wzd逝, po czym kroimy na do嗆 cienkie plasterki 2-3 mm.

Na ma陰 patelni nalewamy wod (5 造瞠k) i wsypujemy nasz rabarbar. Nast瘼nie ca這嗆 posypujemy po wierzchu cukrem. Na pocz徠ku warto nasypa go mniej, pod koniec mo積a doda wi璚ej. Nasz rabarbar "sma篡my/dusimy" na 鈔ednim ogniu oko這 5 minut, mieszaj帷 co jaki czas. Rabarbar powinien by mi瘯ki, lekko si rozpada i delikatnie s這dki.

Rabarbar - przygotowanie

Ciasta wrzucamy do misy blendera i rozdrabniamy.

Do pucharka nak豉damy warstwami - rozdrobnione ciasteczka (oko這 3 造磬i), po這w rabarbaru, zn闚 ciasteczka (oko這 3 造磬i), warstw serka homogenizowanego (najlepiej, aby by zimny), rabarbar i reszt ciasteczek. Ilo軼i s orientacyjne, zale膨 od wielko軼i pucharka.

Deser odstawiamy na oko這 3 minuty, aby rabarbar nie by zbyt gor帷y i ciasteczka lekko nami瘯造.

Podajemy.

Wiosenny deser warstwowy z rabarbarem (3)

Smacznego

鈔oda, 11 maja 2016

Uwielbiam dania z ry瞠m, a ju w szczeg鏊no軼i po陰czenie d逝goziarnistego ry簑 z dzikim i delikatnego mi瘰a. Takie obiady mog豉bym je嗆 codziennie. Zreszt przyznam Wam szczerze, 瞠 codziennie mog豉bym je嗆 sam ry. Od dziecka za nim wprost przepada豉m. A ten z dzikim... po za smakiem ma jeszcze jedn zalet - potrawy z jego udzia貫m zawsze te ciesz oczy. Dzi zapraszam Was na ry z delikatnym kurczakiem w zio這wym sosie (z pietruszk). Danie idealne na obiad, syte, pyszne i 豉twe w przygotowaniu. Spr鏏ujcie.

Ry z delikatnym kurczakiem w zio這wym sosie (z pietruszk)

Przepis bierze udzia w konkursie. Ja zaRY砰kowa豉m, a Wy?

Ry z delikatnym kurczakiem w zio這wym sosie (z pietruszk) (2)

Sk豉dniki: (dla 2 os鏏)

  • 2x125 g d逝goziarnistego ry簑 z dzikim UncleBen's
  • 1 du瘸 pier z kurczaka
  • 2 ma貫 szalotki
  • 1 造磬a przyprawy do kurczaka*
  • 1/3 造磬i czubrycy bia貫j*
  • oko這 21/2 造磬i oleju
  • 1/3 szklanki wody + 2 p豉skie 造瞠czki m彗i ziemniaczanej
  • 11/2 造磬i posiekanej zielonej pietruszki
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w mniejsze kawa趾i (np. w kostk). Nast瘼nie przek豉damy do miski. Dodajemy przypraw do kurczaka, czubryc bia陰 i 1/2 造磬i oleju. Ca這嗆 mieszamy, aby przyprawy pokry造 dok豉dnie mi瘰o. Mi瘰o wk豉damy do lod闚ki na oko這 1 godzin (lub d逝瞠j). Opcjonalnie (je郵i bardzo zale篡 nam na czasie) mo積a pomin望 ten etap. Jednak mi瘰o b璠zie smaczniejsze, gdy sp璠zi odpowiedni ilo嗆 czasu w lod闚ce w przyprawach.

Ry gotujemy zgodnie z instrukcj na opakowaniu.

Kurczaka wyjmujemy z lod闚ki. Na patelni podsma瘸my na minimalnej ilo軼i t逝szczu pokrojone szalotki. Nast瘼nie dodajemy oko這 2 造磬i oleju i ca貫 mi瘰o. Kurczaka sma篡my na 鈔ednim ogniu. Gdy kurczak b璠zie podsma穎ny dolewamy do niego 1/3 szklanki wody z m彗 ziemniaczan (dok豉dnie wymieszan). Ca這嗆 mieszamy, aby nie zrobi造 si grudki. Po czym dodajemy posikan natk pietruszki, zn闚 mieszamy. Ca這嗆 doprawiamy pieprzem (posypujemy po wierzchu).

Kurczak w sosie - przygotowanie

Kurczaka dusimy do mi瘯ko軼i, co jaki czas mieszaj帷. Sos powinien 豉dnie zg瘰tnie, a kurczak by mi瘯ki. Pod koniec mo積a potraw doprawi pieprzem (je郵i uwa瘸my, 瞠 jest go za ma這).

Na talerze wyk豉damy ciep造 ry i porcje kurczaka w sosie. Podajemy od razu.

Ry z delikatnym kurczakiem w zio這wym sosie (z pietruszk) (3)

Smacznego




A ty ZaRy篡kujesz? 8 kg paczka od UncleBen's

UncleBen's - tej marki chyba nie trzeba nikomu przedstawia. Doskona貫 ry瞠, sosy... wspania貫 inspiracje. Ale czy wiecie, 瞠 na stronie www.zostanszefemkuchni.pl trwa wspania造 konkurs?

Ja zaRY砰kowa豉m. A Wy?

Jeszcze nigdy nie dosta豉m tak wielkiej paczki pe軟ej produkt闚. Biedny kurier, tyle pi皻er i 8 kg skrzynia w r瘯ach... Osobi軼ie sama mia豉m problem by j przenie嗆 spod drzwi do kuchni.

A co kry豉 ta wspania豉 skrzynia?

ry瞠

sosy

kalendarz, notesy

fartuchy (dla mnie i dziecka)

czapka kucharza, w kt鏎ej moja pociecha wprost uroczo wygl康a ;)

I... ksi捫k z przepisami i autografem Joseph'a

Dzi瘯uj !!!

8 kg paczka od UncleBen's

A Was zapraszam na stron. Uwa瘸m, 瞠 warto zaRY砰kowa! Je郵i jeste軼ie ciekawi moich propozycji znajdziecie je tutaj, w鈔鏚 nich: sma穎ny ry z jajkiem i pieczarkami, szybki deser ry穎wy z karmelizowanym jab趾iem. A poza nimi na stronie znajdziecie mn鏀two innych ry穎wych inspiracji.

Uwielbiam lody. Ostatnie majowe dni s tak ciep貫, 瞠 postanowi豉m przygotowa kolejn domow wersj tego pysznego, zimnego deseru. W poniedzia貫k dosta豉m pyszn, s這dk paczk od Cukr闚 Nyskich po brzegi wype軟ion ciasteczkami. Ale moje rodzina si cieszy豉 na ten widok ;) Ja zreszt r闚nie, bo uwielbiam s這dycze, a te kojarz mi si z dzieci雟twem. Cukry Nyskie, to od lat ten sam wspania造 smak. Dlatego pierwsze w tym sezonie lody musia造 by... a jak瞠 z ciasteczkami. Takie ma貫 s這dkie ciasteczkowe drobiny doskonale komponuj si z 鄉ietankowym smakiem zimnych lod闚. Spr鏏ujcie. Polecam!

Domowe lody ciasteczkowe (bez jajek, bez maszynki)

Domowe lody ciasteczkowe (bez jajek, bez maszynki)(2)

Sk豉dniki: (na oko這 6 ga貫k lod闚)

* odmierza豉m szklank o pojemno軼i 250 ml

Uwaga! 妃ietanka i mleko powinny by sch這dzone

Przygotowanie:

Ciasteczka wrzucamy do misy blendera z no瘸mi i je rozdrabniamy (nie dok豉dnie) zostawiaj帷 troszk wi瘯szych kawa趾闚.

Domowe lody ciasteczkowe - przygotowanie

Do miski wlewamy zimn 鄉ietank, dodajemy ma陰 szczypt soli i ubijamy mikserem najlepiej na sztywno (najwa積iejsze by 鄉ietanka znacznie powi瘯szy豉 obj皻o嗆, ja nie zawsze ubijam j na sztywno).

Pod koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera na minimalne i dolewamy s這dzone mleczko skondensowane, miksuj dos這wnie chwil. Odk豉damy mikser.

Do masy wsypujemy rozdrobnione ciasteczka i delikatnie mieszamy je z mas.

Mas przelewamy do plastikowego pojemnika z pokrywk. Zamkni皻y pojemnik wk豉damy od razu do zamra瘸lnika.

Lody (w zale積o軼i od zamra瘸lnika) mrozimy oko這 4 godziny. Przez pierwsz godzin nale篡 je przemiesza oko這 3 razy dok豉dnie widelcem, aby nie wytworzy造 si kryszta趾i lodu. P騧niej mo積a miesza co 1-11/2 godziny.

Gotowe lody podajemy same lub z ulubionymi dodatkami.

Domowe lody ciasteczkowe (bez jajek, bez maszynki)(3)

Domowe lody ciasteczkowe (bez jajek, bez maszynki)(4)

Smacznego

* przepis i pomys w豉sny

wtorek, 10 maja 2016

Uwielbiam rabarbar. Pami皻am, 瞠 jako dziecko mog豉m go je嗆 od tak - rabarbar w r帷zk i do buzi, ewentualnie maczany w cukrze. Teraz raczej preferuj go w cie軼ie lub plackach. Dzi zapraszam Was na waniliowe placuszki z rabarbarem (na oleju kokosowym). Jak dla mnie pozycja obowi您kowa w sezonie ;) 好iadanie z rabarbarem musi by. Moje dzieci te przepadaj za tymi placuszkami. Placuszki wychodz puszyste z s這dko-kwa郾 nut, jak dla nas idealne. Jedynie musicie si uzbroi w cierpliwo嗆, bo trzeba je sma篡 przez d逝窺z chwil na minimalnym ogniu, aby dok豉dnie usma篡造 si w 鈔odku (placuszki s grubiutkie). Ale tu z pomoc przychodzi wspania貫 dobrodziejstwo jakim jest olej kokosowym ;) Ja mam wielki s堯j oleju od Woj-len, wi璚 mog sma篡 (nie tylko placuszki) do woli.

Je郵i tak jak ja lubicie rabarbar, zapraszam Was r闚nie na rabarbarowo-jab趾owe ciasto waniliowe.

Waniliowe placuszki z rabarbarem (na oleju kokosowym)

Waniliowe placuszki z rabarbarem (na oleju kokosowym)(2)

Sk豉dniki:

  • 2x150 g serek homogenizowany o smaku waniliowym z pokruszon lask wanilii
  • 1 造瞠czka oleju kokosowego Woj-len + olej kokosowy do sma瞠nia
  • 1 pe軟a szklanka m彗i pszennej
  • 2 ma貫 jajka
  • odrobina soli
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1/3 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1/2 這dygi rabarbaru

Przygotowanie:

Rabarbar tniemy wzd逝, a nast瘼nie na plasterki. Odstawiamy. Dobrze jest przed krojeniem obra rabarbar ze sk鏎ki.

Do miski przek豉damy ca造 serek homogenizowany, nast瘼nie wbijamy 2 jajka i ca這嗆 dok豉dnie mieszamy do po陰czenia sk豉dnik闚.

Kolejno dodajemy 造瞠czk oleju kokosowego (mi瘯kiego, je郵i macie twardy nale篡 go rozpu軼i)i odrobin soli, zn闚 ca這嗆 dok豉dnie mieszamy.

Nast瘼nie wsypujemy m彗 z proszkiem do pieczenia i sod, dok豉dnie mieszamy do uzyskania do嗆 g瘰tej jednolitej masy.

Na koniec dodajemy pokrojony rabarbar, mieszamy.

Placuszki z rabarbarem - przygotowanie

Na rozgrzan patelni wyk豉damy po jednej 造盧e masy. Placuszki sma篡my na minimalnym p這mieniu na oleju kokosowym (niewielka ilo嗆, tyle by nie przywiera造 do powierzchni patelni). Placuszki sma篡my do嗆 d逝go z ka盥ej strony (, aby do嗆 grube placuszki dobrze dopiek造 si w 鈔odku) do uzyskania z這tego koloru.

Waniliowe placuszki z rabarbarem podajemy od razu same lub opr鏀zone cukrem pudrem.

Waniliowe placuszki z rabarbarem (na oleju kokosowym)(3)

Smacznego

poniedzia貫k, 09 maja 2016

Dzi zapraszam Was na jedno z moich ukochanych ciast. Gdy tylko na dzia販e pojawiaj si wspania貫 這dygi rabarbaru nie mo瞠 zabrakn望 wypieku z jego udzia貫m. Po陰czenie lekko kwaskowatego rabarbaru z delikatnie s這dkim jab趾iem i pysznym waniliowym ciastem jest tym co uwa瘸m za kwintesencj wiosny. To ciasto najlepiej smakuje w plenerze. Piknik, rodzina, przyjaciele, ziele traw, s這neczko i kawa貫k rabarbarowo-jab趾owego ciasta waniliowego... Oj tak. Ciasto przygotowuje na oleju rzepakowym, poniewa olej rzepakowy jest naturalnym 廝鏚貫m steroli ro郵innych oraz witaminy E i dlatego warto go mie zawsze w kuchni i dodawa do swoich ulubionych potraw, r闚nie tych s這dkich. W ko鎍u s這dycz i zdrowie te mog i嗆 w parze ;) Zach璚am do pieczenia.

Rabarbarowo-jab趾owe ciasto waniliowe

Rabarbarowo-jab趾owe ciasto waniliowe. Przepis ze starego rodzinnego zeszytu z przepisami z moimi zmianami.

Ciasto dodaj do wsp鏊nej zabawy bloger闚 organizowanej na Facebook "Ciasto na niedziel". Razem ze mn udzia w zabawie bra造: Dagmara, Marzena, Ma貪osia, Asia, Agnieszka, Sylwia, Bo瞠na, Iwona

Rabarbarowo-jab趾owe ciasto waniliowe. Szybkie ciasto.

Sk豉dniki: (na tortownice 24 cm lub mniejsz)

  • 1 du瘸 這dyga rabarbaru
  • 2 ma貫 jab趾a
  • 4/5 szklanki cukru + 2 造磬i do owoc闚
  • 1 造磬a budyniu waniliowego (proszek)
  • 1 1/3 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szklanki m彗i pszennej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 ma貫 jajka

Uwaga! Po wi璚ej s這dkich (i nie tylko) przepis闚 zapraszam na now stron bloga

http://slodkieokruszki.pl

Przygotowanie:

Rabarbar (u mnie jedna du瘸 這dyga) tniemy wzd逝, a nast瘼nie w paseczki. Jab趾a obieramy i kroimy w kostk. Rabarbar i jab趾a przek豉damy do miski i zasypujemy 2 造磬ami cukru. Odstawiamy na czas przygotowania ciasta.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy 4/5 szklanki cukru i 1 造磬 budyniu. Ca這嗆 miksujemy do uzyskania puszystej masy jajecznej.

Nast瘼nie dolewamy olej i zn闚 miksujemy.

Na koniec dodajemy m彗 z proszkiem do pieczenia, najpierw mieszamy j w ciasto, a p騧niej miksujemy na najni窺zych obrotach miksera do po陰czenia sk豉dnik闚 i uzyskania jednolitej masy.

Ciasto wylewamy do wysmarowanej t逝szczem i obsypanej np. kasz mann tortownicy (u mnie 24 cm). Uwaga ciasto jedynie zakryje dno (tak ma by). Na ciasto wyk豉damy przygotowany wcze郾iej rabarbar z jab趾iem. Rabarbar i jab趾a wyk豉damy tak, aby sok kt鏎y pu軼i造 pod wp造wem cukru zosta w misce.

Rabarbarowo-jab趾owe ciasto waniliowe - przygotowanie

Ciasto wk豉damy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy oko這 45 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia zale篡 od piekarnika, formy i wilgotno軼i rabarbarowo-jab趾owej mieszanki.

Gdy ciasto przestygnie mo瞠my opr鏀zy je cukrem pudrem.

Szybkie rabarbarowo-jab趾owe ciasto waniliowe

Smacznego

Przepis zg豉szam do konkursu:

Olej rzepakowy - konkurs

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 71

UWAGA!!! Zmiana adresu bloga. Zapraszam na NOW STRON

Codziennie nowa porcja smacznych inspiracji. Spotkajmy si pod nowym adresem http://slodkieokruszki.pl

Kontakt: matleen@gazeta.pl m.slodkieokruszki@gmail.com Nawi您anie wsp馧pracy

B璠zie mi niezmiernie mi這, je郵i zostawisz po sobie jaki 郵ad w postaci komentarza.

Prawa autorskie

Tre軼i i zdj璚ia zawarte na tym blogu s moj w豉sno軼i. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materia堯w w ca這軼i lub w cz窷ci bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, maj徠kowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.

Tu mnie znajdziecie:

blogi kulinarne

Tu mnie znajdziecie:

Katalog Smak闚 - Przepisy kulinarne na ka盥 okazj i wyszukiwarka przepis闚

Tu mnie znajdziecie:

rondel

Tu mnie znajdziecie:

Lista Blog闚 Kulinarnych

Tu mnie znajdziecie:

FlyB - Kulinaria

Tu mnie znajdziecie:

myTaste.pl

Tu mnie znajdziecie:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...