Bo tylko tyle zostaje, jeśli wkładamy serce w to co przyrządzamy. Gotujmy razem - smacznie, szybko, zdrowo, kolorowo ...
Blog > Komentarze do wpisu

Wegetariańskie leczo z cukinią

Wegetariańskie leczo z cukinią

Uwielbiam leczo. Gdy tylko zobaczyłam pyszną cukinię nie mogłam się oprzeć, by go nie przygotować. Dziś dzielę się z Wami moim przepisem na leczo w wersji wegetariańskiej. Szybko, łatwo, smacznie i sycącą. Idealne na obiad. Spróbujcie.

Wegetariańskie leczo z cukinią (2)

Choć na zdjęciu moje leczo podaję z bułką, to ostatecznie zjadłam je z pysznym chlebem kukurydzianym. Wegetariańskie leczo możecie podać również z ziemniakami, kasza itp.

Składniki:

  • 2 mniejsze zielone cukinie
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego (u mnie Woj-len)
  • 1 puszka pomidorów*
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki czubrycy białej
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie zielona pietruszka do podania

* pomidory całe bez skórki 400 g waga netto

Przygotowanie:

Obie papryki kroję w dość dużą kostkę. Cukinie (u mnie młode, więc nie trzeba ich obierać) kroję na kawałki podobnej wielkości.

Leczo - przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, podsmażamy pokrojoną w piórka lub drobniej cebulkę. Następnie dodajemy pokrojone warzywa (cukinie i papryki). Całość doprawiamy przyprawami (słodka i ostra papryka oraz czubryca biała), mieszamy. Wszystko smażymy na mniejszym ogniu około 10-15 minut (aż papryki zmiękną), co jakiś czas mieszając.

Leczo - przygotowanie (2)

Następnie dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy potrawę solą (delikatnie) i pieprzem. Nakrywamy naszą patelnię pokrywką i dusimy wszystko 5-8 minut. Pod koniec duszenia próbujemy nasze leczo, opcjonalnie doprawiamy.

Leczo podajemy z ulubionymi dodatkami (chleb, kasze, ziemniaki itp.). Ja przed podaniem zawsze posypuje je odrobiną zielonej pietruszki.

Wegetariańskie leczo z cukinią (4)

Smacznego


piątek, 13 maja 2016, matleen
Komentarze
Gość: Marzena, *.dynamic.chello.pl
2016/05/13 15:46:59
Jak ja lubię takie dania :-) pyszności :-)
-
2016/05/14 08:24:44
Uwielbiam lecza pod każdą postacią. Na pewno spróbuję Twojej wersji :)
-
2016/05/14 15:49:13
Dawno nie jadłam, więc tym bardziej mi narobiłaś smaka. Pozdrawiam serdecznie :)
-
Gość: Aga, *.play-internet.pl
2017/03/25 17:42:48
Lubimy leczo i często je robimy. W naszej kuchni gotujemy na filtrowanej wodzie :)

UWAGA!!! Zmiana adresu bloga. Zapraszam na NOWĄ STRONĘ

Codziennie nowa porcja smacznych inspiracji. Spotkajmy się pod nowym adresem http://slodkieokruszki.pl

Kontakt: matleen@gazeta.pl m.slodkieokruszki@gmail.com Nawiązanie współpracy

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.

Prawa autorskie

Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.

Tu mnie znajdziecie:

blogi kulinarne

Tu mnie znajdziecie:

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Tu mnie znajdziecie:

rondel

Tu mnie znajdziecie:

Lista Blogów Kulinarnych

Tu mnie znajdziecie:

FlyB - Kulinaria

Tu mnie znajdziecie:

myTaste.pl

Tu mnie znajdziecie:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...