Bo tylko tyle zostaje, je郵i wk豉damy serce w to co przyrz康zamy. Gotujmy razem - smacznie, szybko, zdrowo, kolorowo ...
Blog > Komentarze do wpisu

Karmelizowany rabarbar na puszystych placuszkach jogurtowych (z olejem rzepakowym)

Uwielbiam rabarbar. Ten wiosenny, zielony kolor, lekko kwaskowaty smak... Nic tylko cieszy si i je嗆 go p鏦i jest. Dzi zapraszam Was na pyszne, wiosenne danie z jego udzia貫m. Karmelizowany rabarbar na puszystych placuszkach jogurtowych (z olejem rzepakowym) to doskona貫 po陰czenie kwaskowato-s這dkich smak闚 i delikatnych placuszk闚 jogurtowych. Spr鏏ujcie. Placuszki przygotowa豉m na oleju rzepakowym, poniewa olej rzepakowy jest naturalnym 廝鏚貫m steroli ro郵innych oraz witaminy E i dlatego warto go dodawa do ka盥ego dania. Ja zawsze mam go w swojej kuchni. A wy?

Karmelizowany rabarbar na puszystych placuszkach jogurtowych (z olejem rzepakowym)

Sk豉dniki: (na 8 sztuk)

  • 1/2 szklanki m彗i pszennej
  • 6 造瞠k jogurtu typu greckiego
  • 1 造磬a oleju rzepakowego + do sma瞠nia
  • 2 造瞠czki cukru (mo積a pomin望)
  • 1 wi瘯sze jajko
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1/2 wi瘯szej 這dygi rabarbaru
  • 11/2 造磬i mas豉
  • 11/2 造磬i cukru
  • du瘸 szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajko, dodajemy jogurt, cukier (mo積a pomin望, bo s這dyczy dodaje karmelizowany rabarbar) i ca這嗆 dok豉dnie mieszamy. Nast瘼nie dodajemy olej, zn闚 mieszamy. Na koniec wsypujemy m彗 z proszkiem do pieczenia i zn闚 mieszamy. Ciasto na placuszki ma mie konsystencj g瘰tej 鄉ietany. Je郵i jest za g瘰te dodajemy troszk jogurtu, za rzadkie m彗i (dodajemy ma貫 porcje i dok豉dnie mieszamy sprawdzaj帷 konsystencj).

Placuszki sma篡my na niewielkiej ilo軼i oleju rzepakowego z obu stron na z這to na ma造m ogniu.

Jak przygotowa karmelizowany rabarbar:

Rabarbar obieramy, nast瘼nie tniemy w mniejsz kostk. Na patelni topimy mas這, nast瘼nie dodajemy cukier i karmelizujemy przez chwil (powinien lekko zbr您owie). Nast瘼nie dodajemy pokrojony rabarbar, a ca這嗆 (po wierzchu) opr鏀zamy cynamonem. Rabarbar sma篡my, co jaki czas mieszaj帷 a do mi瘯ko軼i. Na patelni powinien zosta na lepki, s這dki sos, kt鏎ym polejemy nasze placuszki.

Placuszki podajemy z ciep造m karmelizowanym rabarbarem.

Karmelizowany rabarbar na puszystych placuszkach jogurtowych (z olejem rzepakowym) (2)

Smacznego

Olej rzepakowy - konkurs

niedziela, 15 maja 2016, matleen
Komentarze
2016/05/16 09:45:23
Moja mama robi豉 dok豉dnie w ten sam spos鏏 rabarbar w weekend :) Mniam, jad造鄉y z nale郾ikami i kluseczkami jako dodatek. Pycha! Pozdrawiam cieplutko :)

UWAGA!!! Zmiana adresu bloga. Zapraszam na NOW STRON

Codziennie nowa porcja smacznych inspiracji. Spotkajmy si pod nowym adresem http://slodkieokruszki.pl

Kontakt: matleen@gazeta.pl m.slodkieokruszki@gmail.com Nawi您anie wsp馧pracy

B璠zie mi niezmiernie mi這, je郵i zostawisz po sobie jaki 郵ad w postaci komentarza.

Prawa autorskie

Tre軼i i zdj璚ia zawarte na tym blogu s moj w豉sno軼i. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materia堯w w ca這軼i lub w cz窷ci bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, maj徠kowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.

Tu mnie znajdziecie:

blogi kulinarne

Tu mnie znajdziecie:

Katalog Smak闚 - Przepisy kulinarne na ka盥 okazj i wyszukiwarka przepis闚

Tu mnie znajdziecie:

rondel

Tu mnie znajdziecie:

Lista Blog闚 Kulinarnych

Tu mnie znajdziecie:

FlyB - Kulinaria

Tu mnie znajdziecie:

myTaste.pl

Tu mnie znajdziecie:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...