Bo tylko tyle zostaje, jeśli wkładamy serce w to co przyrządzamy. Gotujmy razem - smacznie, szybko, zdrowo, kolorowo ...
Blog > Komentarze do wpisu

Mocno orzechowe ciasteczka. Ciasteczka idealne na majówkę.

Uwielbiam ciasteczka. No cóż, czasem po prostu nie ma nic lepszego niż takie małe domowe słodkości. Ale to co w nich najbardziej kocham, to to, że mogę je przygotować z moją córeczką. Ileż zawsze jest zabawy i uśmiechów :) No dobrze... czasem też mam sporo sprzątania ;) Ale warto spędzać tak miło czas ze swoim dzieckiem. Dziś zapraszam Was na przepis na mocno orzechowe ciasteczka. Przygotowanie jest naprawdę proste. Takie orzechowe ciasteczka (o ile pogoda dopisze) możecie przygotować i zabrać ze sobą na majówkę. Spróbujcie.

Mocno orzechowe ciasteczka. Ciasteczka idealne na majówkę.

Składniki: (na 1 blaszkę)

  • 1 + 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko L
  • 1 słoiczek masła orzechowego (227 g) - 11/2 łyżki od Smaki Południa*
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • mała szczypta soli
  • + mąka do oprószenia rąk podczas formowania ciasteczek

* 11/2 łyżki wykorzystana w innym przepisie

Przygotowanie:

Do miski przekładamy całe masło orzechowe, 150 g miękkiego masła, wbijajmy jajko i wsypujemy cukier. Całość dokładnie miksujemy.

Następnie wsypujemy mąkę pszenną z 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, chwile miksujemy do połączenia składników.

Ręce oprószamy mąką pszenną i formujemy kuliki z ciasta. U mnie ciasteczka są dość duże - kulka wielkości orzecha włoskiego. Możecie robić mniejsze ciasteczka. Ciasteczka bardzo rosną podczas pieczenia.

Uwaga! jeśli Wasza masa jest za luźna (wszystko zależy od użytego masła orzechowego) i mimo oprószonych mąką rąk nie możecie uformować kulki (zbyt lepka masa), należy dołożyć mąki pszennej do ciasta i znów je zmiksować (1/2- 1 łyżka powinna starczyć).

Orzechowe kulki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Następnie każdą kulkę spłaszczamy ręką lub np. przy użyciu tłuczka do ziemniaków (nada to naszym ciasteczkom ciekawą strukturę).

Mocno orzechowe ciasteczka - przygotowanie

Ciasteczka pieczemy na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Czas pieczenia jest zależny od wielkości ciastek. Duże (jak moje) pieczemy około 20-23 minut, małe około 10-12 minut. Po czym poznać, że ciasteczka są już upieczone? Ciasteczka są lekko złote z wierzchu i mocno złote od spodu.

Upieczone ciasteczka studzimy. Na początku będą jeszcze lekko miękkie. Ciasteczka są chrupiące z zewnątrz i lekko miękkie w środku. Idealne do herbaty.

Mocno orzechowe ciasteczka

Smacznego

* przepis własny


 

czwartek, 28 kwietnia 2016, matleen
Komentarze
2016/04/28 21:18:47
Zrobiłam. Wyszły idealne chrupkie ale nie twarde.
Dziękuję za przepis.
-
2016/04/29 11:05:17
Wszystko, co mocno-orzechowe jest w kręgach moich smaków. Oj uraczyłabym się takimi ciasteczkami. Mogę porwać kilka? :) Pozdrawiam :)

UWAGA!!! Zmiana adresu bloga. Zapraszam na NOWĄ STRONĘ

Codziennie nowa porcja smacznych inspiracji. Spotkajmy się pod nowym adresem http://slodkieokruszki.pl

Kontakt: matleen@gazeta.pl m.slodkieokruszki@gmail.com Nawiązanie współpracy

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.

Prawa autorskie

Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.

Tu mnie znajdziecie:

blogi kulinarne

Tu mnie znajdziecie:

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Tu mnie znajdziecie:

rondel

Tu mnie znajdziecie:

Lista Blogów Kulinarnych

Tu mnie znajdziecie:

FlyB - Kulinaria

Tu mnie znajdziecie:

myTaste.pl

Tu mnie znajdziecie:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...