Bo tylko tyle zostaje, je¶li wk³adamy serce w to co przyrz±dzamy. Gotujmy razem - smacznie, szybko, zdrowo, kolorowo ...
Blog > Komentarze do wpisu

Piure (puree) z dyni - przepis podstawowy. Piure z dyni jako podstawa wielu przepisów.

Dynia... to wspania³e warzywo jest nie tylko niskokaloryczne, ale obfituje m.in. w B-karoten, potas, fosfor, wapñ, witaminy z grupy B. Wspaniale wzmacnia uk³ad odporno¶ciowy, jest pomocna w leczeniu nadci¶nienia i w walce z nadwag±. Dlatego warto j± je¶æ. A zastosowañ dyni w kuchni znajdziemy naprawdê wiele.

Dzi¶ chcia³abym przedstawiæ Wam podstawowy przepis (sposób) na piure (puree) z dyni. Wykonuje siê je naprawê prosto, wiêc warto sobie takie przygotowaæ. Maj±c gotowe piure z dyni mo¿emy szybko stworzyæ wiele wspania³ych dañ. I to nie tylko w sezonie, ale i poza nim, bo piure mo¿emy zawekowaæ lub zamroziæ.

Piure (puree) z dyni - przepis podstawowy. Piure z dyni jako podstawa wielu przepisów.

Jak przygotowaæ piure z dyni?

Sk³adniki:

  • 1 dynia
  • niezbêdne bêd± równie¿: blacha do pieczenia, papier do pieczenia i blender

Przygotowanie:

Dyniê myjemy, a nastêpnie kroimy na (najlepiej w miarê cienkie) plastry. Ka¿dy plaster oczyszczam z nasion (np. ³y¿k±). 

Tak przygotowane plastry uk³adamy na wy³o¿onej papierem do pieczenia blasze, skórkami do do³u.

Jak przygotowaæ piure z dyni?

Wk³adamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na oko³o 45 minut, do miêkko¶ci dyni. Czas jest zale¿ny od rodzaju dyni i grubo¶ci naszych plastrów. Sk±d mamy wiedzieæ, ¿e nasza dynia jest ju¿ gotowa. Wystarczy wbiæ w ni± wyka³aczkê lub widelec - powinien ³atwo wchodziæ w mi±¿sz.

Gdy nasze upieczone kawa³ki dyni przestygn± wyjmujemy ³y¿k± ca³y mi±¿sz (skórkê wyrzucamy*) i miksujemy go blenderem na g³adkie piure.

Tak przygotowane piure mo¿na przechowywaæ przez kilka dni w lodówce lub zamroziæ do pó¼niejszego wykorzystania.

* tylko skórka dyni Hokkaido nadaje siê do jedzenia

I gotowe! Prawda, ¿e proste?

 

Wpis dodajê do akcji:

Sposób na dyniê 2015

sobota, 24 pa¼dziernika 2015, matleen
Tagi: dynia
Komentarze
2015/10/24 19:31:11
Przyznam, ¿e jeszcze nigdy nie jad³am, a jestem bardzo ciekawa smaku. Wygl±da zachêcaj±co :)

UWAGA!!! Zmiana adresu bloga. Zapraszam na NOW¡ STRONÊ

Codziennie nowa porcja smacznych inspiracji. Spotkajmy siê pod nowym adresem http://slodkieokruszki.pl

Kontakt: matleen@gazeta.pl m.slodkieokruszki@gmail.com Nawi±zanie wspó³pracy

Bêdzie mi niezmiernie mi³o, je¶li zostawisz po sobie jaki¶ ¶lad w postaci komentarza.

Prawa autorskie

Tre¶ci i zdjêcia zawarte na tym blogu s± moj± w³asno¶ci±. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materia³ów w ca³o¶ci lub w czê¶ci bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, maj±tkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.

Tu mnie znajdziecie:

blogi kulinarne

Tu mnie znajdziecie:

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na ka¿d± okazjê i wyszukiwarka przepisów

Tu mnie znajdziecie:

rondel

Tu mnie znajdziecie:

Lista Blogów Kulinarnych

Tu mnie znajdziecie:

FlyB - Kulinaria

Tu mnie znajdziecie:

myTaste.pl

Tu mnie znajdziecie:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...