Bo tylko tyle zostaje, je郵i wk豉damy serce w to co przyrz康zamy. Gotujmy razem - smacznie, szybko, zdrowo, kolorowo ...
Blog > Komentarze do wpisu

好iadaniowe paluchy dro盥穎we

Czy istnieje 郾iadanie idealne? Uwa瘸m, 瞠 tak. Jest, to takie 郾iadanie, na kt鏎e mamy po prostu w danym momencie nieodpart ochot. I tak te by這 w przypadku dro盥穎wych paluch闚. Wsta豉m i w mojej g這wie za鈍ita豉m my郵 na wspania貫, 鈍ie瞠 pieczywo z kubkiem gor帷ego kakao. Czy to nie idealny pocz徠ek dnia? Jak dla mnie, tak.

Przepis jest do嗆 prosty i szybki. Wymy郵i豉m go w oparciu o znane mi przepisy na bu貫czki i inne pieczywa. Troszk "tego", troszk "tamtego" i ... w rezultacie wysz造 wspania貫, lekko s這dkie paluchy. Chrupkie z zewn徠rz, a mi璚iutkie wewn徠rz. Do tego kubek kakao... ach to by豉 uczta.

paluchy dro盥穎we

Sk豉dniki:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 szklanki m彗i pszennej
  • 7 造瞠czek cukru
  • 1 造瞠czka wody
  • 8g dro盥篡 instant
  • 4 造磬i oleju
  • szczypta soli
  • 1 jajko + 1 jajko do posmarowania pieczywa
  • opcjonalnie mo積a doda mak lub sezam na wierzch paluch闚

Przygotowanie:

M彗, cukier, s鏊 i dro盥瞠 wymiesza w misce drewnian 造磬. Doda ciep貫 mleko, wod, olej i jedno jajko. Chwil miesza 造磬, a do wst瘼nego po陰czenia sk豉dnik闚. Nast瘼nie wyrabia ciasto r瘯, a b璠zie mia這 jednolit konsystencj. W przypadku gdyby by這 zbyt lepi帷e mo積a doda odrobin m彗i (oko這 1/2 -1 造磬i). Misk z ciastem przykry i odstawi do wyro郾i璚ia na oko這 40 minut. Wyro郾i皻e ciasto podzieli na 6 cz窷ci (lub wi璚ej, w zale積o軼i jak grubo嗆 paluch闚 chcemy uzyska). Ka盥 cz窷 rolujemy tworz帷 pod逝積e wa貫czki na d逝go嗆 blachy. Nacinamy wierzch paluch闚. Zostawiamy na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia na oko這 20 minut do ponownego wyro郾i璚ia. Po tym czasie smarujemy paluchy rozm帷onym jajkiem (mo積a posypa makiem lub sezamem). Wk豉damy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut (wierzch paluch闚 musi by z這ty).

paluchy dro盥穎we II

Idealne z kubkiem gor帷ego kakao...

Smacznego

poniedzia貫k, 16 lutego 2015, matleen
Komentarze
2015/02/16 07:54:15
B璠 mia豉 idealn kolacj bo ja ju po 郾iadaniu
Ob喚dnie wygl康aj
-
2015/02/16 15:13:08
砰cz smacznego
-
2015/02/17 01:07:28
O to te bym zjad
-
2015/02/17 07:36:18
Zapach podczas pieczenia zapewne by zniewalaj帷y!
-
2015/02/17 23:44:32
Oj, tak. Nie mog豉m si doczeka, a si upiek...
-
2015/02/18 16:34:18
Ale pi瘯nie Ci si upiek造
-
2015/02/21 11:01:25
Pychotka! Wygl康aj przepysznie!

UWAGA!!! Zmiana adresu bloga. Zapraszam na NOW STRON

Codziennie nowa porcja smacznych inspiracji. Spotkajmy si pod nowym adresem http://slodkieokruszki.pl

Kontakt: matleen@gazeta.pl m.slodkieokruszki@gmail.com Nawi您anie wsp馧pracy

B璠zie mi niezmiernie mi這, je郵i zostawisz po sobie jaki 郵ad w postaci komentarza.

Prawa autorskie

Tre軼i i zdj璚ia zawarte na tym blogu s moj w豉sno軼i. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materia堯w w ca這軼i lub w cz窷ci bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, maj徠kowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.

Tu mnie znajdziecie:

blogi kulinarne

Tu mnie znajdziecie:

Katalog Smak闚 - Przepisy kulinarne na ka盥 okazj i wyszukiwarka przepis闚

Tu mnie znajdziecie:

rondel

Tu mnie znajdziecie:

Lista Blog闚 Kulinarnych

Tu mnie znajdziecie:

FlyB - Kulinaria

Tu mnie znajdziecie:

myTaste.pl

Tu mnie znajdziecie:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...